Există viață după pensionare + VIDEO (RO)




EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE

Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care „spectrul” pensionării e aproape, ci și tinerilor care cred că momentul ieșirii la pensie este atât de îndepărtat, încât nu merită să-ți pui problema să te pregătești de pe-acum. Aceasta este cea mai greșită abordare a vieții, cauza căderilor psihice și a deteriorării rapide a sănătății după vârsta de 60 de ani. Acestora le spun: pregătiți-vă din timp, mental, fizic și... material să trăiți 100 de ani. Viața voastră, așa cum v-ați imaginat-o întotdeauna, în secret, poate începe la 60 de ani. Depinde de voi să îmbătrâniți frumos și să vă faceți viața lungă și plăcută.


Nu spuneți niciodată „sunt bătrân(ă)”. Mulți oameni, după ce ies la pensie, au impresia că sunt mai puțin importanți, probabil pentru că simt că și-au pierdut statutul social. Cred dintr-o dată că sunt bătrâni și ca urmare, acum au trecut pe planul doi. Nu-i deloc așa! Omul are trei vârste: vârsta cronologică, vârsta biologică și vârsta psihologică. Prima se calculează după data nașterii, a doua se determină după starea de sănătate, iar a treia, după cât de bătrâni ne simțim. În timp ce pe prima nu o putem controla, celelalte două depind exclusiv de noi: multă mișcare, o hrană sănătoasă, o atitudine pozitivă și o gândire optimistă pot reduce semnificativ valorile celorlalte două vârste.

Banii contează, deși adevărata bogăție este sănătatea voastră. Dacă vă iubiți copiii, aveți grijă să nu deveniți o povară pentru ei. Puneți-vă bani deoparte din timp pentru o hrană de calitate, excursii recreative și eventuale îngrijiri medicale. S-ar putea ca pensia să nu fie suficientă. E adevărat că mulți copii sunt recunoscători și au grijă de părinții lor, dar nu trebuie să vă bazați niciodată pe acest considerent.

Relaxare și recreere trebuie să fie cuvintele de ordine din viața voastră de pensionar(ă). Faceți tot ce n-ați putut face până acum, din lipsă de timp: dormiți mult, citiți, ascultați muzică, plimbați-vă (prin lume, dacă economiile vă permit). Nu vă mai gândiți la viitor, trăiți doar prezentul.

Faceți schimbări în viața voastră. Monotonia scurtează viața. Renunțați la prietenii de conveniență și faceți-vă alții, mai compatibili cu natura voastră. Mutați-vă în altă casă, mai mică, mai ușor de întreținut și de preferat într-o zonă mai verde. Știți cum se spune: „Schimbi locul, schimbi norocul”. Va fi ca și cum ați lua viața de la început.

Fiți egoiști. Era și timpul... Destul v-ați sacrificat pentru copii, partenerul de viață sau șeful pretențios. A venit momentul să vă preocupe doar fericirea și satisfacția voastră interioară. Nu vă simțiți obligați dacă familia face ceva pentru voi și, la rândul vostru, ajutați-i doar dacă doriți, neașteptând nimic în schimb. Ajutați-vă copiii sau părinții (dacă mai trăiesc) doar din bunătate.

Uitați și iertați. Scoateți-vă din minte tot ce v-a produs supărări și necazuri în trecut. Nici nu-i chiar așa de greu. Uitați de dragul sănătății voastre. Iertați de dragul fericirii voastre. Altfel, nu faceți decât să vă creșteți tensiunea arterială în mod inutil.

Acceptați-vă așa cum sunteți. Cu cele câteva riduri, cu părul grizonat... Nimic nu este mai dezagreabil decât o femeie în vârstă care-și tencuiește obrajii cu fond de ten, își colorează părul în roșu aprins și zornăie de bijuterii. Ba da... există ceva chiar mai respingător și mai ridicol: un bărbat în vârstă care-și cănește cele câteva fire care i-au mai rămas, duhnește a parfum și face pe donjuanul... Îmbătrâniți frumos! Nu încercați să vă ascundeți vârsta, pentru că nu veți păcăli pe nimeni. Mai bine îngrijiți-vă sănătatea, nu vă depășiți greutatea corporală, îmbrăcați-vă adecvat vârstei și veți fi plăcuți și respectați. Cât despre succes, are șanse mari să apară chiar și la această vârstă, în cazul în care ați rămas fără partenerul de viață...

Învingeți-vă frica de moarte. Toți știm că într-o bună zi o să părăsim această lume, de aceea nu văd rostul pentru care să ne temem de moarte. De ce să vă irosiți cu asemenea gânduri ultima parte a vieții, care poate fi chiar mai frumoasă decât prima, pentru că este în totalitate sub controlul vostru... Gândiți-vă că veți continua să trăiți prin copiii și nepoții voștri. Gândiți-vă că veți rămâne viu prin ceea ce ați făcut bun pentru alții. Gândiți-vă că veți continua să trăiți în Univers, doar că sub o altă formă.

Olga Constantin

HARTA PENSIILOR ÎN EUROPA


Luxemburg (3.000 Euro); Norvegia (1760); Grecia (1620); Danemarca (1411); Elveția (1393); Italia (1141); Franța (1108); Islanda (1046); Suedia (1060); Finlanda (1050); Austria (1026); Spania (877); Belgia (847); Germania (791); Malta (615); Slovenia (604); Marea Britanie (460); Polonia (437); Cehia (390); Portugalia (354); Ungaria (332); Croația (321); Estonia (288); Letonia (258); Lituania (220); România (177 Euro); Bosnia (171); Bulgaria (145); Albania (55 Euro)

Isabel Allende: How to live passionately - no matter your age (RO)



Comentarii

  1. Indraznesc o intrebare : la cuantumul pensiei medii in Marea Britanie nu cumva s-a strecurat o gresala ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am verificat pe Internet cuantumul semnalat de dv. Pensia medie în Marea Britanie este de 115 lire pe săptămână, ceea ce înseamnă exact 460 de lire pe lună. Greșeala e că în tabel e trecut dolari. Lira e mai valoroasă decât dolarul. Am găsit informația aici: http://www.which.co.uk/money/retirement/guides/state-pension-explained/how-much-state-pension-will-i-get/

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *