duminică, 22 mai 2016

Ce nu știați despre Vladimir Putin + VIDEO (RO) + documentare (RO)
CE NU ȘTIAȚI DESPRE VLADIMIR PUTIN

Acum doi ani, Stanislav Belkovski, jur­nalist, analist politic şi apropiat al Kremlinului, a publicat o carte prin care-şi propunea să schimbe imaginea pe care Occidentul o are despre Vladimir Putin. „Putin - biografia interzisă”, apărută prima oară în Rusia, avea să facă furori. Cartea oferea nu doar o poveste de viaţă plină de pi­canterii, ci şi una foarte bine documentată. O bio­grafie ironică şi impecabil scrisă, pe care unii co­men­tatori n-au ezitat s-o con­si­dere, totuşi, perfidă. Un lucru este cert: ver­siunea lui Belkovski este cel puţin savuroasă. O găsiţi tradusă şi în româneşte, a apărut la Edi­tura Corint.

- Deşi, conform biografiei oficiale, Putin s-a născut în 1952, la Leningrad, în familia mun­­­citorului Vladimir Spiridonovici, adevăratul loc de naştere al preşedintelui rus pare a fi satul Terehino din regiunea Perm, pe care mama lui l-a părăsit, fugind de desfrâ­narea şi alcoolismul soţului ei, Platon Privalov. Ajunsă în Gruzia, s-a căsătorit cu Gheorghi Osi­paşvili, cu care (ţineţi-vă bine!) a mai făcut încă zece copii. Numai că proaspătul tată de împrumut a refu­zat categoric să-l recunoască pe micul Vladimir drept copilul lui. Şi-a şicanat nevasta până când aceasta, exasperată, l-a trimis la Le­nin­grad, unde a fost înfiat de o rudă săracă. Ura lui Pu­tin pentru gruzini s-a născut, pare-se, în anii plini de frustrări ai copilăriei, şi-i explică orien­tarea antigruzină. Cât despre mama sa, Vera Nikolaevna, se spune că trăieşte şi azi, în uitare, pentru că fiul ei, ajuns președinte, n-a iertat-o niciodată că l-a înstrăinat.

- Trecutul de agent KGB al lui Putin e destul de modest, deşi biografia oficială ţine să precizeze că, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, Vla­dimir Vladimirovici şi-ar fi oferit, la vârsta tinereţii, serviciile KGB-ului, care n-a ezitat să-l coopteze în faimoasa Direcţie Generală nr. 1 (Externe) şi să-l trimită la Dresda, în Republica Democrată Germană, ca director al Casei de Cultură So­vietice. Dar adevărul, mai pu­ţin poleit, se pare că e altul. An­gajat la mult mai mo­desta Di­recţie Gene­ra­lă nr. 5, care se ocu­pa de di­sidenţă şi de anchete politice, Putin avea sarcina să-i toar­ne pe studenţii sovie­tici ca­re aveau burse de stu­dii în RDG. Dar foar­te repede, tânărul ka­ghe­bist a făcut o gre­şeală fatală. S-a îm­prietenit, la o bere, cu Klaus Zuchold, de­mas­cat după 1989 ca agent special STASI şi agent BND (ser­viciul de informaţii vest-german), căruia i-a sifonat numele a 15 agenţi secreţi ruşi. Trădarea l-ar fi putut costa mult pe Putin, dacă nu l-ar fi salvat chiar prăbuşirea URSS. Rechemat de urgenţă în ţară, a fost numit consilier al pro­rec­torului Uni­ver­sităţii de Stat.- La începutul anilor 1980, Pu­tin s-a căsătorit cu Liud­­mila Aleksan­drovna, pe care a cunos­cut-o la o agenţie de turism din Kaliningrad. O fată frumoasă şi zveltă, după cum arată fotografiile vremii, mai tânără decât Putin cu 6 ani, dar timidă şi lipsită de iniţiativă. Din interviurile luate Liudmilei de către ziaristul rus Oleg Bloţki, reiese că actualul sex-simbol al politicii ruse a fost un soţ mizerabil. Partener lipsit de afecţiune, îşi bruftuluia zdravăn nevasta dacă îndrăznea să danseze sau să râdă la vreo petre­cere, permiţându-şi, în schimb, să întârzie cel puţin o oră şi jumătate la întâlniri şi să-şi lase soţia, gravidă în luna a şaptea, să urce cele 5 etaje ale blocului cu un copil atârnat pe-un braţ şi o sacoşă pe celălalt. În preajma gloriosului an 2000, când Putin ajungea la putere, Liudmila se îngrăşase şi se urâţise de „traiul cel bun”. Mai mult, din cauza unui ne­fericit accident de maşină, începuse să bea şi să aibă probleme cu nervii. Oricât au în­cercat con­silierii preşedintelui s-o transforme într-o persoană publică, imaginea ei nu mai cadra cu „splendoarea” pre­şedintelui nou ales. Drept urmare, Liudmila a fost ştearsă din an­turajul oficial şi ţinută departe. S-a zvonit multă vreme că, tulbu­rată psihic grav, s-ar fi retras la o mânăstire. În 2013, însă, lucrurile s-au limpezit. După 15 ani de mariaj separat, Liudmila a cerut divorţul, iar Vla­dimir Putin i l-a oferit cu genero­zi­tate.


- Întoarcerea în Sankt Peters­burg după perioada petrecută la Dresda, l-a destabilizat grav pe Putin: avea 37 de ani, nevastă şi doi copii care ce­reau de mâncare. Forţat de îm­prejurări, viitorul lider politic a lu­crat o vreme ca taxi­me­trist par­ti­cu­lar pe un Za­po­rojeţ so­­vie­tic, pro­­­dus de fa­­­­brica u­crai­­neană ZAZ. O ma­şină rudi­men­tară, pe care statul o oferea gratis invalizilor de război.

- După instalarea lui Putin la Kremlin, o pri­etenă a Liudmilei (Irene Pietsch) a făcut dez­văluiri într-o carte despre viaţa intimă a celor doi soţi. Lista picanteriilor cuprindea şi faptul că Putinii în­cetaseră orice legătură sexuală încă din anii ‘80. Ca­uza? Putin se implicase emo­ţional în „nişte prietenii băr­băteşti adevă­rate”. Cel puţin asta declară Liudmila despre relaţia stra­nie pe care Putin a între­ţi­nut-o cu Klaus Zuchold, cel care i-a distrus cariera de KGB-ist, şi cu Matthias Warnig, care azi a devenit un per­­sonaj cheie al com­plexu­lui energetic rusesc. Să fie Putin atras de bărbaţi? Unul dintre argumente ar fi chiar fap­tul că, deşi relaţia cu Liud­mila îngheţase, nu s-au auzit ni­cio­dată zvonuri c-ar fi interesat de alte femei. În afară, desigur, de cazul ce­le­brei gimnaste Alina Ka­bae­va. Numai că...

- ...povestea de dragoste cu Alina Kabaeva ar fi o cacealma. În 2002, când fata avea 19 ani, iar Putin 50, un înalt func­ţionar al Kremlinului a în­ceput să le susure jur­naliştilor la ureche despre o posibilă poveste de dra­goste între cei doi, presa n-a ezitat să preia ştirea şi s-o am­pli­fice, cu sprijinul activ al Alinei, care lăsa să se înţeleagă pretutindeni – la coafor, la cumpărături, prin lumea bună a Mos­covei – că e un oaspete obișnuit al casei lui Putin, în care e condusă frecvent (azi, o parte a presei susţine că Putin ar avea doi copii cu gimnasta, pe care-i as­cunde de ochii lumii la re­şedinţa lui din Novo Oga­riovo.) Ciudat este fap­tul că preşedintele rus n-a negat nicio­dată aceste zvonuri, tăcerea lui în­treţinându-le cu bună ştiinţă. Şi niciun ofi­cial n-a ieşit să infirme idila, nici chiar atunci când Kabaeva a decis să se mărite cu un căpitan de poliţie.

- Dac-ar fi să-i luăm de bună declaraţia de avere, acest „umil servitor al naţiunii” lu­crea­ză ca un ocnaş pentru doar 187.000$/an, are un apar­tament modest şi trei maşini ieftine. Însă fai­moasa listă de bunuri a președintelui Rusiei cu­prinde nu mai puţin de 15 elicoptere şi 43 de alte na­ve de zbor, inclusiv un Airbus, 2 business jeturi de lux şi un avion de pasageri Ilyushin, cu o cabină pentru  decorarea căreia a plătit 18 milioane de dolari. Mai are 20 de case, dintre care una – un palat luxos, cu vedere la Marea Neagră – a fost vândută recent pen­­tru suma de 380 de milioane de euro. Şi, bineîn­ţeles, câteva iahturi, vreo patru, dintre care unul, cumpărat din fonduri prezidenţiale, are şase cabine de lux şi a costat circa 30 de milioane de euro.


Și să nu uităm că noul monarh al Rusiei este rareori văzut fără unul dintre ceasurile sale de colecţie – un Patek Philippe de 80.000 $, sau un Breguet mai modest, de doar 20.000 $. În total, colecţia lui de ceasuri are o valoare estimată la 180.000 $, cam cât venitul lui anual de­clarat! În 2007, la cererea revistei germane Die Welt, Stanislav Belkovski, analist politic şi econo­mic rus şi autorul cărţii despre care vorbim, a estimat că averea lui Putin se ridica la 40 de miliarde de do­lari. El a luat în calcul acţiunile pe care le deţinea președintele Rusiei atunci, în mai multe companii petroliere, inclusiv în uriaşele Surgutneftegaz şi Gazprom. Dar asta era acum câţiva ani. Întrebat dacă crede că e posibil ca cifrele să se fi schimbat, Belkovski a spus că da. Astăzi, ave­rea lui Putin ar atinge 70 de miliarde de dolari, și asta în condiţiile în care cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, este listat de Forbes cu 80 de miliarde.

Sursa: aici

Eu, Putin (RO)


Vladimir Putin – Vi se pare că sunt nebun? (RO)Adevăratul Putin (RO)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.