30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)

Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu siguranță să roșești. Dar v-ați oprit vreodată să vă gândiți cum a apărut această tradiție de celebrare a iubirii pe 14 februarie? Nu căutați mai departe de lista noastră de fapte interesante și amuzante despre Ziua Îndrăgostiților pentru a vă informa pe dumneavoastră și pe cei dragi despre istoria din spatele motivelor pentru care este sărbătorită această zi specială a iubirii.

În timp ce unele dintre aceste adevăruri puțin cunoscute despre această sărbătoare pot fi oarecum așteptate, cum ar fi cât de mult cheltuiesc americanii pentru cadoul perfect de Ziua Îndrăgostiților sau când a fost trimis primul mesaj de Valentine's Day, altele sunt mai neobișnuite. De fapt, unele dintre primele obiceiuri asociate cu sărbătoarea nu erau deloc romantice, ci se concentrau pe fertilitate și includeau sacrificarea de animale. (Știm, opusul complet al unui gest măreț de dragoste).

Indiferent cât de mult sau cât de puțin știți deja despre cea mai iubitoare zi a anului, aceste date vor fi cu siguranță utile pentru a sparge gheața la petrecerea de Ziua Îndrăgostiților și vă vor oferi cu siguranță un avantaj în orice seară de trivia de Valentine's Day.

1. Sfântul Valentin nu a fost doar o singură persoană.

Poate că știi deja că Ziua Îndrăgostiților a fost numită după sfântul său patron, Sfântul Valentin - dar există de fapt o confuzie cu privire la Sfântul Valentin pe care sărbătoarea îl onorează tehnic. Potrivit History.com, există cel puțin doi bărbați cu numele Valentin care ar fi putut inspira sărbătoarea, inclusiv un Valentin care a fost preot în Roma secolului al III-lea. După cum spune povestea, acest Valentin a sfidat interdicția împăratului Claudius al II-lea de a se căsători (credea că aceasta distrage atenția tinerilor soldați), căsătorindu-se ilegal cu cupluri în spiritul iubirii, până când a fost prins și condamnat la moarte.

O altă legendă sugerează că Valentin a fost ucis pentru că a încercat să ajute creștinii să scape din închisoarea din Roma și că, de fapt, el însuși a trimis primul mesaj de "Valentine" în timp ce era întemnițat, scriind o scrisoare semnată "De la Valentin al tău".

2. Ziua Îndrăgostiților își are rădăcinile într-un vechi festival păgân.

Deși unii istorici cred că Ziua Îndrăgostiților comemorează moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie, alții cred că sărbătoarea își are de fapt originile într-un festival păgân al fertilității numit "Lupercalia", care era sărbătorit pe 15 februarie în Roma antică. Dedicată lui Faunus, zeul roman al agriculturii, și fondatorilor romani Romulus și Remus, ziua era sărbătorită prin sacrificarea de animale și lovirea femeilor cu piei de animale, o practică despre care se credea că încurajează fertilitatea.

3. În anii 1300, a devenit oficial o sărbătoare asociată cu dragostea.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa roman Gelasius a declarat oficial data de 14 februarie "Ziua Sfântului Valentin". Totuși, abia în Evul Mediu, sărbătoarea a fost asociată cu dragostea și romantismul, o tradiție care a pornit mai întâi de la credința comună din Franța și Anglia că păsările își începeau sezonul de împerechere pe 14 februarie.


4. Cupidon își are rădăcinile în mitologia greacă.

El este fermecătorul heruvim care apare pe felicitările de Ziua Îndrăgostiților, adesea reprezentat cu un arc și săgeți - dar cum a devenit Cupidon un simbol comun al Zilei Îndrăgostiților? Potrivit Time, figura poate fi urmărită până în anul 700 î.Hr., până la zeul grec al iubirii numit Eros, care era de fapt un bărbat chipeș, nemuritor, cu puterea intimidantă de a-i face pe oameni să se îndrăgostească. Abia în secolul al IV-lea î.Hr. romanii l-au adoptat pe Eros în imaginea unui băiețel drăguț cu un arc și săgeți, numindu-l "Cupidon". Până la începutul secolului al XIX-lea, Cupidon a devenit legat de Ziua Îndrăgostiților datorită puterilor sale de a întâlni dragostea.

5. Prima felicitare de Sfântul Valentin a fost trimisă în secolul al XV-lea.

Potrivit History.com, cea mai veche mențiune despre trimiterea unei felicitări a fost un poem scris de un duce medieval francez pe nume Charles către soția sa în 1415. Charles i-a scris acest bilet dulce iubitei sale în timp ce era întemnițat în Turnul Londrei, la doar 21 de ani. Unul dintre versurile din poem? "Sunt deja bolnav de iubire, Scumpul meu Valentin." Îndrăgostit!

6. Abia în anii 1840 am avut parte de primele felicitări de Sfântul Valentin produse în masă.

Oamenii au început să facă schimb de felicitări și de scrisori de mână atât cu iubiții, cât și cu prietenii în secolul al XVII-lea, dar în anii 1840 au fost produse în masă în SUA primele felicitări de Ziua Îndrăgostiților, vândute de Esther A. Howland. Cunoscută drept "Mama îndrăgostiților americani", Howland este creditată cu comercializarea felicitărilor de Ziua Îndrăgostiților în America și este amintită pentru felicitările sale elaborate și meșteșugite, realizate cu dantelă și panglici.


7. Tradiția de a oferi flori de Ziua Îndrăgostiților datează din secolul al XVII-lea.

A dărui trandafiri roșii poate fi un gest romantic evident în zilele noastre, dar abia la sfârșitul secolului al XVII-lea, dăruirea de flori a devenit un obicei popular. De fapt, practica poate fi urmărită până la momentul în care regele Carol al II-lea al Suediei a învățat "limbajul florilor" - care asociază diferite flori cu semnificații specifice - într-o călătorie în Persia, iar ulterior a introdus tradiția în Europa. Actul de a dărui flori a devenit apoi o tendință populară în epoca victoriană - inclusiv de Ziua Îndrăgostiților - trandafirii roșii simbolizând dragostea profundă.

8. Aproape 250 de milioane de trandafiri sunt cultivați în fiecare an pentru a pregăti Ziua Îndrăgostiților.

Există o știință pentru a se asigura că există suficienți trandafiri proaspeți când vine vorba de 14 februarie. În efortul de a furniza flori pentru această sărbătoare, țări precum Ecuador, Kenya sau Columbia expediază trandafirii în SUA, deoarece aceștia nu cresc la temperaturile mai scăzute cu care ne confruntăm în februarie.

9. Culoarea florii oferite de Ziua Îndrăgostiților are o semnificație.

În timp ce trandafirul roșu simbolizează în mod tradițional dragostea, alte culori, cum ar fi rozul intens, movul sau albul - care simbolizează fericirea, regalitatea și, respectiv, simpatia - pot fi dăruite și ele în această sărbătoare.

10. În prezent, americanii cheltuiesc foarte mult pe dragoste.

Potrivit National Retail Foundation, americanii au cheltuit peste 20 de miliarde de dolari pe cadouri de Ziua Îndrăgostiților în 2019 și se așteaptă să cheltuiască un record de 27,4 miliarde de dolari pentru 2020 - inclusiv 2,4 miliarde de dolari numai pe bomboane! De asemenea, oamenii se așteptau să cheltuiască în medie aproximativ 196 de dolari pentru Ziua Îndrăgostiților, bărbații cheltuind în jur de 291 de dolari, comparativ cu femeile care cheltuiesc 106 dolari.

11. Americanii trimit 145 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiților în fiecare an.

Potrivit Hallmark, în fiecare 14 februarie se schimbă 145 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiților (și asta fără să includem toate felicitările de Sfântul Valentin ale copiilor care se schimbă în sălile de clasă!). Acest lucru face ca Ziua Îndrăgostiților să fie a doua cea mai mare sărbătoare pentru schimbul de felicitări, după Crăciun. Și ce drăguț! Profesorii primesc anual cele mai multe felicitări de Ziua Îndrăgostiților, urmați de copii, mame și soții. Inutil să mai spunem că am parcurs un drum lung din 1913, anul în care Hallmark Cards a produs prima felicitare de Valentine's Day.


12. Au fost create broșuri pentru a-i ajuta pe oameni să scrie felicitări.

În secolul al XIX-lea, dacă aveai nevoie de ajutor pentru a găsi cuvintele potrivite pe care să le trimiți celor dragi, puteai cumpăra un scriitor de Valentine's Writer. Broșurile conțineau mostre de text care puteau fi folosite pentru a vă exprima dragostea.

13. Și, de asemenea, cheltuiesc milioane de dolari pe cadouri pentru animalele lor de companie.

Hei, și prietenii blănoși au nevoie de dragoste! De fapt, aproximativ 27,6 milioane de gospodării americane au oferit cadouri de Ziua Îndrăgostiților câinilor lor de companie în 2020, iar peste 17,1 milioane au luat cadouri pentru pisicile lor. În total, gospodăriile americane au cheltuit aproximativ 751,3 milioane de dolari pe cadouri pentru animalele lor de companie de Ziua Îndrăgostiților.

14. Cadoul de Ziua Îndrăgostiților pe care oamenii cheltuiesc cel mai mult este bijuteria.

Bomboanele și florile ar putea fi unele dintre cele mai comune cadouri pentru Ziua Îndrăgostiților, dar, potrivit Federației Naționale de Retail, categoria pe care cheltuim de obicei cel mai mult pentru 14 februarie sunt bijuteriile, cu o sumă uriașă de 5,8 miliarde de dolari în 2020! Al doilea cel mai plătit cadou de Valentine's Day 2020 a fost o ieșire în oraș, cu 4,3 miliarde de dolari, urmat de îmbrăcăminte, dulciuri și apoi flori.

15. Prima cutie de ciocolată în formă de inimă a fost introdusă în 1861.

A fost creat de Richard Cadbury, fiul fondatorului Cadbury, John Cadbury, care a început să împacheteze ciocolată în cutii de lux pentru a crește vânzările. El a introdus prima cutie de ciocolată în formă de inimă pentru Ziua Victoriei în 1861, iar astăzi, peste 36 de milioane de cutii de ciocolată în formă de inimă sunt vândute în fiecare an. Asta înseamnă 58 de milioane de kilograme de ciocolată!


16. Inimile de conversație și-au început activitatea ca pastiluțe medicale.

Destul de ciudat, povestea inimilor de conversație a început atunci când un farmacist din Boston, Oliver Chase, a inventat o mașină care a simplificat modul de fabricare a pastiluțelor medicale - folosite pentru dureri de gât și alte boli. Rezultatul a fost prima mașină de făcut bomboane din America, deoarece farmacistul a început în curând să își schimbe atenția de la fabricarea pastiluțelor la cea a bomboanelor! Chase a fondat New England Confectionery Company, sau Necco, iar pastiluțele de bomboane au devenit în curând ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de napolitane Necco.

17. Dar abia în 1866 am primit pentru prima dată mesaje dulci tipărite pe inimioare de conversație.

Fratele lui Oliver, Daniel Chase, a fost cel care a început să tipărească mesaje sentimentale pe bomboanele Necco, deși aceste bomboane erau mai mari decât versiunile pe care le avem astăzi - și conțineau fraze și ziceri tipărite mult mai lungi. Unele dintre primele mesaje? "Căsătorit în alb ai ales bine" și "Cât timp va trebui să aștept? Vă rog să fiți atent".

18. În fiecare an sunt fabricate peste 8 miliarde de inimi de conversație.

Iar Necco trebuie să înceapă să le facă la doar câteva zile după 14 februarie pentru a avea destule la timp pentru următoarea Zi a Îndrăgostiților. Asta înseamnă aproape 100.000 de kilograme pe zi! Fiecare cutie are aproximativ 45 de ziceri - inclusiv "True Love", "Hug Me" și "You Rock" - dar le puteți personaliza și pe ale dumneavoastră. Dar nu vă faceți griji dacă încă mai aveți cutia de anul trecut - acestea au un termen de valabilitate de cinci ani.


19. Nimeni nu a putut pune mâna pe inimioare de conversație în 2019.

Necco a ieșit din afaceri în 2018 și a vândut Necco Wafers și Sweethearts către Spangler Candy, creatorii acadelelor Dum Dum. Din cauza noilor nevoi de producție, Spangler Candy nu a putut produce 8 miliarde de inimioare de bomboane pentru 2019. "Există o mulțime de provocări de fabricație și întrebări fără răspuns în acest moment și vrem să ne asigurăm că aceste mărci îndeplinesc așteptările consumatorilor atunci când vor reintra pe piață", a declarat atunci Kirk Vashaw, CEO și președinte al Spangler, potrivit Food Business News.

20. Cuvinte de încurajare au fost adăugate la Sweethearts în 2022.

Anul trecut, Spangler Candy a decis să introducă noi expresii pentru celebrele Sweethearts. Bomboanele iconice au prezentat fraze precum "WAY 2 GO", "CRUSH IT" și "HIGH FIVE", ceea ce le face perfecte pentru a fi împărțite cu prietenii sau iubiții.

21. Aproape 6 milioane de cupluri se logodesc de Ziua Îndrăgostiților.

Adică, ce zi mai bună pentru o cerere în căsătorie decât o zi dedicată literalmente iubirii și romantismului? Ziua Îndrăgostiților este una dintre zilele cele mai populare pentru a pune întrebarea, 6 milioane de cupluri logodindu-se pe 14 februarie. Și, conform rezultatelor acestui sondaj, Ziua Îndrăgostiților a fost votată ca fiind cea mai bună zi din an pentru a cere în căsătorie decât orice altă zi - iar dintre cei care au votat, 40% au fost bărbați!

22. Este sărbătorit în mod diferit în întreaga lume.

Multe țări din America Latină cunosc această sărbătoare sub numele de el día de los enamorados (ziua îndrăgostiților) sau día del amor y la amistad (ziua iubirii și a prieteniei). Deși cuplurile fac schimb de flori și ciocolată în această zi, accentul sărbătorii se îndreaptă, de asemenea, spre manifestarea recunoștinței față de prieteni.

În Japonia, se obișnuiește ca doar femeile să dăruiască dulciuri bărbaților din viața lor, calitatea ciocolatei indicând adevăratele lor sentimente, potrivit Fortune. Pe 14 martie, exact o lună mai târziu, bărbații răsplătesc favoarea sărbătorind "Ziua albă", tot mai populară.

23. Filmele de groază de Ziua Îndrăgostiților sunt o "tradiție".

Așa este, unii oameni preferă să își ridice ritmul cardiac urmărind un film de groază despre sărbătoare. Popularul film din 1981, "My Bloody Valentine", este doar unul dintre numeroasele filme.

24. Ziua Îndrăgostiților a crescut în popularitate.

Sărbătoarea, care se sărbătorește pe 13 februarie, a fost introdusă de personajul Leslie Knope din "Parks and Recreation" al lui Amy Poehler, în 2010. Potrivit lui Knope, Valentine's Day este despre "Doamnele care sărbătoresc doamnele. Este ca și Lilith Fair, fără anxietate. În plus, cu frittatas". Cercetările efectuate de brandul de lenjerie Boux Avenue, au constatat că, căutările pentru Ziua Îndrăgostiților au crescut cu 400% din 2015.


25. "XOXO" nu a însemnat întotdeauna îmbrățișări și sărutări.

"XOXO" este o semnătură populară în această perioadă a anului. Originile semnăturii, însă, provin din Evul Mediu. Washington Post a relatat că în acele vremuri "X" simboliza crucea creștină, iar scrisorile se terminau cu semnul crucii și un sărut pentru a simboliza un jurământ. Pe măsură ce gestul a devenit mai popular în literatură, scrisori și hârtii, a ajuns să însemne că ceva a fost "sigilat cu un sărut".

26. Copiii pot fi adevărații câștigători de Ziua Îndrăgostiților.

Ziua Îndrăgostiților a fost asociată în mod obișnuit cu dragostea romantică și parteneriatul. Interesant este că, potrivit unui sondaj realizat în cadrul emisiunii Today, care a chestionat 1.500 de persoane, doar 59% dintre soți plănuiau să le ofere un cadou partenerilor lor, în timp ce 85% dintre părinți plănuiau să le ofere ceva copiilor lor pe 14 februarie.


27. Amorezii sunt păsări reale.

În timp ce termenul "amorezi" a devenit o figură de stil populară, acesta este, de asemenea, numele comun al păsărilor Agapornis. Această pasăre este un tip de papagal originar de pe continentul african și poate fi găsită în toate regiunile estice și sudice. Animalele călătoresc de obicei în perechi, motiv pentru care multe cupluri sunt denumite păsări de dragoste.

28. Există o alternativă oficială de Ziua Îndrăgostiților pentru cei singuri.

Ziua Internațională Quirkyalone este sărbătoarea pentru persoanele singure la aceeași dată. Sărbătoarea nu este un eveniment anti Ziua Îndrăgostiților, ci mai degrabă un moment pentru a celebra dragostea de sine și relațiile platonice. Ziua Internațională Quirkyalone Day este sărbătorită la nivel mondial din 2003.

29. William Shakespeare a inspirat o tradiție.

Scrierea de "scrisori către Julieta" a devenit o tradiție de Ziua Îndrăgostiților pentru mulți, și chiar a inspirat filmul din 2010 "Scrisori către Julieta". În jurul Zilei Îndrăgostiților, mii de scrisori sunt trimise la Verona, Italia, adresate personajului Romeo și Julieta, Julieta Capulet. Aceste scrisori de dragoste adresate Julietei sunt pline de emoție, pasiune și, în multe cazuri, de suferință. Voluntarii, numiți secretari ai Julietei, citesc fiecare scrisoare, scriu răspunsuri și aleg un câștigător al premiului "Cara Giulietta" (care se traduce în engleză prin "Dear Juliet"). Câștigătorul va putea vizita casa Julietei din Verona și va participa la o ceremonie specială.


30. Patru state americane au un oraș numit Valentine.

Arizona, Nebraska, Texas și Virginia au fiecare orașe cu acest nume, deși Virginia adaugă un "s" la sfârșit. Aparent, în Virginia și Texas, puteți obține mărci poștale speciale de sărbători la oficiul poștal, cât de drăguț este asta?

Sursa: https://www.goodhousekeeping.com/

Traducerea: 7FAPTE

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *