Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr., comunitățile agricole din regiunea Semilunii Fertile din Orientul Apropiat au dezvoltat o tradiție culinară sofisticată. Aceasta includea coacerea unor pâini mari și a unor „focaccia” cu arome infuzate pe unelte specializate cunoscute arheologilor drept tăvi de cojocărit.
Descoperirea firimiturilor neolitice
Cercetătorii au analizat fragmente ceramice de tăvi de decorticare care datează din anii 6400–5900 î.Hr. pentru a determina utilizarea lor ca instrumente specializate de coacere pentru aluaturile pe bază de cereale. Studiul a explorat, de asemenea, dacă aceste aluaturi ar fi putut fi asezonate cu ingrediente precum grăsimi animale sau ulei vegetal.
Fragmentele examinate au fost obținute din siturile arheologice Mezraa Teleilat, Akarçay Tepe și Tell Sabi Abyad, situate în regiunea care cuprinde Siria și Turcia. Aceste analize au fost efectuate la Universitatea din Istanbul și Universitatea Koç din Turcia.
Studiul, bazat pe diferite tipuri de analize dintr-o perspectivă integrată, oferă dovezi clare atât cu privire la utilizările acestor artefacte, cât și la natura alimentelor procesate în ele.
În special, analiza fitoliților (reziduuri de silice din plante) sugerează că în aceste tăvi au fost prelucrate cereale precum grâul (Triticum sp.) sau orzul (Hordeum sp.), reduse la făină. Mai mult, analiza reziduurilor organice indică faptul că unele dintre tăvi au fost folosite pentru a găti alimente care conțin ingrediente de origine animală, cum ar fi grăsimi animale și, într-un caz, condimente pe bază de plante.
Starea de degradare a reziduurilor sugerează că, în cel puțin două cazuri, tăvile au atins temperaturi compatibile cu cele verificate experimental pentru coacerea aluatului în cuptoare domoale. În cele din urmă, analiza alterărilor de utilizare a suprafeței ceramice a permis identificarea unor uzuri de utilizare asociate în mod specific cu reziduurile de pâine și a altora legate de reziduurile de focaccia condimentată.
„Studiul nostru oferă o imagine vie a comunităților care foloseau cerealele pe care le cultivau pentru a prepara pâini și „focaccias” îmbogățite cu diverse ingrediente și consumate în grup”, explică Sergio Taranto, autorul principal al studiului, parte a unei teze de doctorat realizate la UAB și La Sapienza.
„Utilizarea tăvilor de decorticare pe care le-am identificat ne determină să considerăm că această tradiție culinară din neoliticul târziu s-a dezvoltat pe parcursul a aproximativ șase secole și a fost practicată într-o zonă largă a Orientului Apropiat”, conchide cercetătorul.
Cercetătorii din cadrul Grupului de Cercetare Arheologie Preistorică a Orientului Apropiat (SAPPO) al UAB, Adrià Breu, Anna Bach și Miquel Molist, sunt, de asemenea, autori ai studiului.
Acest articol a fost publicat inițial sub titlul „Focaccia: o tradiție culinară neolitică datând de acum 9.000 de ani” de către Universitatea Autonomă din Barcelona sub formă de comunicat de presă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.