-->
ACIDITATEA ŞI ALCALINITATEA CORPULUI NOSTRU
În natură, valoarea PH-ului variază între zero – acid clorhidric şi 14 – sodă caustică (ambele valori fiind în afara zonei utile corpului nostru), iar apa pură are un PH în jur de 7, care este considerat neutru sau, mai bine spus, PH-ul armonios. În corpul uman, PH-ul variază între 1,2 şi 3 pentru sucul gastric şi între 7,6 şi 8,6 pentru secreţia biliară, valoarea neutră fiind în jur de 7.
Ce este acidoza metabolică?
Deoarece PH-ul armonios este esenţial pentru buna funcţionare a organismului
nostru, sistemul imunitar intervine de îndată ce există prea mult sau prea puţin
acid în sânge. Este mult mai uşor să măriţi aciditatea corpului decât să măriţi
alcalinitatea lui, deoarece sunt puţine alimente alcaline şi multe alimente
acide. Sistemul nostru imunitar are nevoie să creeze un „tampon” alcalin,
pentru a ne proteja corpul de aciditate, pentru aceasta folosind minerale,
precum calciul. Dacă condiţiile de aciditate persistă, rezervele minerale ale
corpului se micşorează şi se fac depozite în alte locuri, rezultând o
cristalizare acidă în artere, în membranele mucoaselor şi în încheieturi. Prea
mult stres şi gânduri negative pot să contribuie de asemenea la aciditate. Uneori, oamenii pot deveni prea alcalini, o condiţie temporară de obicei, din
cauza tratamentelor cu diuretice. Aceasta situaţie este echilibrată de către
rinichi. Deci, condiţia mai des întâlnită este numită acidoză metabolică, care diferă
de acidoza provocată de funcţionarea defectuoasă a unor organe sau din cauza tratamentelor
medicale. Ea devine cronică din cauza mediului din ce în ce mai poluat,
stilului de viaţă nesănătos, lipsei de exerciţiu fizic, lipsei de odihnă şi de forţă
vitală Chi. Deoarece „suntem ceea ce mâncăm”, evitând hrana care formează acizi
(care este în cea mai mare parte Yang) şi mărind aportul de hrană alcalină
(care este în cea mai mare parte Yin), am putea să echilibrăm balanţa PH-ului şi
să dobândim armonia între Yin şi Yang.
Acidoza metabolică şi digestia incompletă
Dacă mâncăm prea multă hrană ce formează acizi, lipsa unui tampon alcalin
poate aduce corpul în stările de acidoză metabolică, digestie incompletă şi constipaţie
– afecţiuni de care suferă aproape 95% din populaţia din ţările dezvoltate şi
care predispune la 90% din toate bolile umane. Aceste stări se facilitează una
pe alta, ca într-un cerc vicios: acidoza metabolică este întotdeauna asociată
cu o formă de constipaţie, ceea ce înseamnă că produsele reziduale ale metabolismului
nu sunt înlăturate complet din ţesuturile celulare, ducând la astuparea
canalelor de eliminare, ceea provoacă şi mai multa aciditate. O sursă importantă
a creşterii acidităţii şi toxicităţii este un colon blocat. Când membrana
mucoasei e îmbâcsită, eliminarea devine incompletă şi corpul din ce în ce
mai toxic, rezultând o acidoză mare şi o varietate de probleme cu
bacteriile şi ciupercile, alergiile, astmul, oboseala cronică, diabetul,
obezitatea.
Acidoza metabolică şi războiul dintre ciupercile şi bacteriile „bune” şi
„rele”
Corpul nostru poate fi comparat cu un câmp: dacă solul are balanţa corectă între
alcalinitate şi aciditate, vor trăi în el microorganismele potrivite. Dacă balanţa
s-a dereglat, se pot înmulţi ciupercile şi bacteriile rele care în organismul hiperacid se manifestă ca probleme de piele, de digestie
îngreunată, flatulenţă, infecţii cu candida sau miros urât. Acest război între microorganismele
bune şi cele rele ne va influenţa metabolismul şi ne va angrena în ciclul
oboselii cronice, deoarece în acel moment sistemul nostru imunitar va avea o
rezistenţă scăzută faţă de boli şi infecţii.
Acidoza metabolică şi alergiile, mucusul şi astmul
Într-o răceală obişnuită, membranele mucoasei din sistemul nostru
respirator produc mari cantităţi de mucus în efortul de a elimina infecţia. Condiţiile
acide prelungite pot duce la aceeaşi reacţie, crescând cantitatea de mucus
produsă în intestinul subţire, în sistemul respirator şi în alte părţi ale
organismului. Aceste simptome reprezintă un efort al corpului de a elimina
produsele acide reziduale. Aşa cum expunerea la factorii alergici poate declanşa
secreţia mucoasei, la fel o poate face şi aciditatea. E important să vă daţi
seama de aceasta şi să eliminaţi aciditatea înainte de a încerca să eliminaţi
mucusul, deoarece acesta poate fi produs de organism pentru a se proteja de
acizii poluanţi.
Acidoza metabolică şi oboseala cronică
Pe măsură ce corpurile noastre devin mai poluate, şi digestia devine mai puţin
eficientă. Corpul nu mai obţine suficientă energie din ceea ce mănâncă, rezultând
oboseala. Cererea constantă de energie determină metabolismul să fie foarte
activ şi să nu lucreze eficient, ceea ce agravează situaţia. În plus,
aciditatea crescută slăbeşte activitatea motrică (acidul lactic), ceea ce ne
face să ne simţim obosiţi foarte repede după începem o activitate. Apar gândurile
negative care, ca şi coşmarurile, se manifestă de obicei după o masă
copioasă şi/sau consumul de alcool. În plus, ficatul trebuie să lucreze excesiv
pentru a filtra şi îndepărta toxinele, consumând şi mai multă energie, luată
din alte părţi ale corpului, ducând la epuizare fizică cronică. Ficatul începe
să producă mult colesterol, încercând să cureţe sângele de toxine, ducând la un
alt cerc vicios.
Acidoza metabolică, obezitatea şi diabetul
Nivelul crescut al colesterolului şi mărirea secreţiei de insulină se
manifestă împreună când corpul acumulează grăsime pentru a neutraliza şi
depozita agenţii poluanţi. În loc de a privi grăsimea ca pe o ameninţare, consideraţi
că ea este modalitatea corpului de a se proteja pe sine. Încercaţi iniţial să eliminaţi
toxicitatea şi veţi descoperi că pierderea în greutate devine mai uşoară. Cu un
PH sănătos, arderea grăsimii se face mai rapid şi este mai puţin probabilă reacumularea
de grăsime după o dietă. Deoarece nivelul ridicat al insulinei şi acumularea de
grăsime sunt simptomele, iar aciditatea este cauza, aceleaşi lucruri afectează
pancreasul, în care diabetul poate fi în legătură directă cu nivelul înalt al toxicităţii
şi nivelul scăzut al PH-ului.
Acidoza metabolică, arsurile inimii şi boala de reflux gastro-esofagian
Arsurile inimii sunt de fapt unul dintre primele simptome ale condiţiilor
prelungite de aciditate. Aceasta ar putea eroda muşchiul sfincterului de la începutul
stomacului, care nu se mai închide corect. Acest lucru poate degenera in GERD,
boala refluxului gastro-esofagian. Poate fi afectat şi esofagul, ducând la
dificultăţi de înghiţire. Băutul cafelei, ceaiului negru şi alcoolului (care
sunt foarte acide) în cantităţi mari, ca şi fumatul, contribuie de asemenea la
instalarea acestei boli. În loc de a lua medicamente care reduc aciditatea,
sunt necesare măsuri generale de alcalinizare şi o schimbare permanentă a
dietei.
Acidoza metabolică şi tractul urinar
Rinichii şi plămânii sunt principalele organe responsabile de eliminarea acidităţii
în exces din corpul nostru. În rinichi, acidoza cronică devine mai evidentă –
aici se depozitează acidul uric, care poate forma pietre la rinichi. Cauza se
află în hrana ingerată – alimente cu nivel înalt de purine, cum ar fi carnea roşie,
peştele, carnea de pui. Purinele sunt descompuse de corp în acid uric, care cristalizează
în pietre la rinichi atunci când urina este predominant acidă, având un PH sub
5,5. Dacă urina este alcalină – lucru care se poate obţine bând apă alcalină şi
cu o dietă alcalină sau neutră, acidul uric nu va cristaliza în pietre
la rinichi. De fapt, cristalizarea acidului uric ameninţă nu numai rinichiul,
ci şi întregul tract urinar, inclusiv organele sexuale.
Acidoza metabolică, guta, artrita, osteoporoza şi scleroza multiplă
La început, corpul va începe să folosească calciul depozitat în oase, pentru
a neutraliza toxinele care însoţesc condiţia prelungită de aciditate în ţesuturi.
Calciul intră în sânge, care devine astfel mai puţin acid. În acelaşi timp,
calciul este depozitat în vasele capilare din mâini, picioare, încheieturile
degetelor şi genunchi, o condiţie numită gută. Astfel, micşorând rezervele de
calciu din schelet, oasele noastre pot deveni fragile, dând naştere osteoporozei. Mai mult, în timp ce acidoza metabolică descompune ţesuturile corpului şi slăbeşte
celulele, ea poate facilita instalarea unor boli precum arterita şi scleroza
multiplă, boli autoimune ce se caracterizează prin descompunerea ţesuturilor
corpului. Aşa cum a fost descris mai sus, acidoza metabolică dezechilibrează
organismul şi alarmează sistemul imunitar. Dacă condiţia persistă, chiar şi sistemul
imunitar poate fi dezechilibrat, ceea ce poate da naştere bolilor autoimune. Putem opri rapid acidoza metabolică schimbându-ne dieta, stilul de viaţă şi
modul de gândire. Dar, de îndată ce ţesuturile nervilor sunt atacate (ca în
scleroza multiplă) sau încheieturile (ca în artrita reumatoidă) calea către îmbunătăţirea
sănătăţii este mult mai lungă şi mai dificilă.
Acidoza metabolică şi bolile cardiovasculare
Pentru ca sistemul nostru cardiovascular să funcţioneze corect, PH-ul
plasmei sângelui trebuie să fie uşor alcalin, încadrându-se între 7,35 şi 7,41.
Dar dacă permitem să scadă sub valoarea de 7,35, ţesutul muscular din peretele
interior al arterelor, venelor şi inimii va fi atacat. În plus, faţă de ameninţarea
nivelului crescut de colesterol, o aciditate cronică ameninţă să corodeze chiar
ţesutul corpului, aşa cum acidul corodează marmura. Astfel, acidoza metabolică
cronicizată deschide drumul arteriosclerozei şi al plăcilor de colesterol pe pereţii
vaselor sanguine.
Acidoza metabolică şi acumularea plăcilor de colesterol
Acidoza metabolică schimbă chimia din vasele de sânge, determinând ca LDL
(colesterolul rău, ce provoacă bolile cardiovasculare) să se depună în ritm
accelerat. De asemenea, se facilitează şi depozitarea metalelor grele şi a
altor poluanţi, împreună cu colesterolul. Aceasta este în legătură cu
activitatea de curăţare (chelare), efectuată de ficat. Aceste condiţii
combinate duc la creşterea plăcilor în vasele de sânge, care nu pot fi reduse
doar prin micşorarea cantităţii de colesterol din hrană, ci necesită măsuri de
reducere a acidităţii hranei.
Acidoza metabolică poate mări presiunea sanguină
Dacă corpul se află într-o prelungită condiţie de aciditate, vasele de sânge
de la periferie se contractă, în timp ce arterele se dilată. Aceasta înseamnă că
inima trebuie să muncească mai intens pentru a pompa sângele în tot corpul. În
timp ce circulaţia din vasele de sânge de la periferie este restrânsă, în
artere presiunea creşte. Acesta este un risc serios pentru sistemul nostru
cardiovascular. Fiind foarte dificil de controlat, creşte riscul atacului de
cord.
Acidoza metabolică, radicalii liberi şi vătămarea ADN-ului
Acidoza metabolică accelerează vătămarea pereţilor celulelor şi ai
membranelor intracelulare de către radicalii liberi, distrugând celule, iar vătămarea
ADN-ului duce la îmbătrânirea prematură. Simptomele sunt: riduri, decolorarea
pielii, scăderea vederii, disfuncţionalităţi hormonale, slăbirea memoriei şi
multe altele. Sinteza corectă ADN – ARN necesită un mediu chimic care nu este
acid. Dacă PH-ul mediului este prea mic, regenerarea celulară este inhibată şi
celulele pot degenera sau chiar deveni maligne. Toate acestea se pot agrava,
dacă luăm în considerare bacteriile şi ciupercile, care sunt întotdeauna gata să
atace celulele sănătoase.
O dietă zilnică echilibrată conţine:
10% hrană acidă – proteine: carne, leguminoase, lactate,
peşte, ouă;
10% hrană acidă – carbohidraţi: miere, cartofi, curmale,
pâine, banane, unt, ulei.
-->
Interesant,pacat ca UE nu se ocupa de medicina preventiva dar va avem pe voi cu blogurile voastre
RăspundețiȘtergereinteresante de unde mai culegem informatii.
Asa am descoperit ca am si doua carti bune acasa:
Dieta alcalina de Theodora A.Baroody si
Vindecarea tuturor formelor de cancer de Hulda R. Clark
Trebue sa imi fac timp sa le citesc le-am cumparat din 2009 pt ca am urmarit emisiunile lui Oreste si asa am aflat de editura Excalibur
Cu mult drag
si multumesc ca existati
Sanda
cititi cartile victoriei boutenko despre smouthi-urilor verzi....saltul radical catre sanatatea naturala
RăspundețiȘtergere