Aloe Vera - un miracol științific

-->

MIRACOLUL NUMIT ALOE VERA

Aloe Vera este o plantă cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizaţiile antice, precum perşii, egiptenii, grecii şi romanii. Popoarele de pe continentul african, dar şi indienii, japonezii și filipinezii, au inclus-o în folclorul lor, încoronând-o regină a plantelor medicinale.

Antichitatea a considerat-o cea mai importantă plantă, darul zeilor către oameni. Se spune că Aristotel l-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe o insulă renumită pentru plantaţiile imense de Aloe - Socotra, situată în Oceanul Indian, deoarece planta era foarte utilă în tratarea rănilor soldaţilor. Rănit de o săgeată, Alexandru cel Mare a fost vindecat de către preoţi cu uleiul extras din Aloe.
Europa o îmbrăţişează cu pasiune în Evul Mediu. O foloseşte îndeosebi sub forma uscată, deoarece planta de aloe nu creşte în zonele geografice unde temperatura coboară multă vreme sub zero grade. Aloe Vera intră în medicina engleză ca laxativ şi tratament al rănilor de la suprafaţa pielii, fiind importată din Africa şi, mai ales, din Insula Socotra.
Cucerirea Americii face ca planta să ajungă şi în Lumea Nouă. Este cultivată în apropierea bisericilor catolice, iar populaţia o foloseşte ca medicament universal. Fermierii olandezi şi spanioli dezvoltă afaceri profitabile, exportând soluţie din frunzele fierte ale plantei. Apar astfel primele plantaţii comerciale de Aloe Vera. Planta intră în tratatele de medicină şi apar sute de articole şi referinţe medicale în toată lumea. Descrieri privind varietatea aplicaţiilor Aloei în sănătatea oamenilor abundă şi Aloe Vera îşi găseşte locul definitiv în medicină.
În prezent, planta creşte natural în Africa de Nord şi de Sud, în India, China şi ţările din jurul Mării Mediterane, iar cultivată, în mari plantaţii pe continentul american, precum cele din Mexic, Arizona, Texas şi California.

Aloe Vera este o plantă cu numeroase frunze suculente, dispuse pe o tulpină lemnoasă. Din cauza aspectului său, multe persoane confundă această plantă cu un cactus. Nimic mai greşit, căci ea se înrudeşte cu usturoiul şi cu ceapa. Extractul obţinut prin concentrarea sucului din frunze conţine cca 240 de ingrediente active: vitamine, substanţe minerale, mono- şi polizaharide, aminoacizi, enzime etc. Există peste 250 de specii de aloe. În continuare, vă vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute ca având efecte terapeutice:

Aloe Africana – a fost cultivată de fermierii olandezi şi a fost cea mai căutată specie din lume până la apariţia Aloei Vera. Era comercializată în special sub formă de pudră sau gel.
Aloe Vera – este o plantă sălbatică, ce creşte în Insula Barbados. Este cunoscută sub mai multe denumiri, precum Aloe barbadensis Miller, Aloe vera Linné, Aloe vera Lamark. Comerțul englezilor a fost extrem de profitabil în secolul al XVII-lea, deoarece medicina britanică o aprecia pentru efectul său laxativ. Aloe Vera are două specii: una verde şi una albastră. Ambele specii au aproape aceleaşi efecte terapeutice, singura diferenţă constând în timpul necesar maturizării plantei. Aloe Vera verde poate fi folosită după vârsta de 4-5 ani, pe când cea albastră, după numai 3 ani.
Aloe Ferox – este cea mai agreată varietate de Aloe din Orientul Îndepărtat. Japonezii, chinezii şi taiwanezii o consumă cu plăcere. În aceste zone, ea se mănâncă crudă sau fiartă. Miezul este strecurat şi condimentat, apoi se bea sau se foloseşte în scopuri terapeutice.
Aloe Socotrina - cea mai răspândită specie de Aloe, este originară din Insula Socotra. A stat la baza comerţului din Marea Mediterană, negustorii arabi ducând-o până în China. A fost foarte apreciată ca plantă de leac în Evul Mediu.

De ce se bucură de atâta respect această plantă? De ce i se atribuie reuşite miraculoase şi efecte magice? Oamenii de ştiinţă au cercetat-o cu pasiune şi curiozitate, pentru a răspunde la aceste întrebări. Iată care sunt componentele active ale Aloei, descoperite de aceştia în ultimii 10 ani:

Ce conţine Aloe Vera?

Vitamine: vitamina A – combate radicalii liberi; vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, B12 – toate cu efecte în detoxifierea organismului, anemii sau carenţe; vitaminele C şi E – extrem de importante în stabilizarea membranei celulare sau în întărirea sistemului imunitar.
Substanţe minerale: Aloe Vera conţine 20 de minerale extrem de importante, între care: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc. 
Laxative: Aloe Vera conţine 12 antrachinone, care asigură un efect analgezic, antibacterian, antifungic şi antiviral: aloina, acidul de Aloe, emodin de Aloe etc.
Aminoacizi – proteine care furnizează energie. Aloe Vera conţine 7 din cei 8 aminoacizi esenţiali şi 11 din cei 14 neesenţiali de care are nevoie organismul nostru. Dintre aminoacizii esenţiali, enumerăm: izoleucina, valina, lizina. Aminoacizii neesenţiali, precum serina, prolina, alanina, se găsesc în cantităţi mari în planta de Aloe Vera.
Enzime: celulază, catalază, protează, lipază etc.
Mono- şi polizaharide; celuloză, glucoză, manoză, acemannan
Acid salicilic – cu efect analgezic
Steroizi – cu efect antiinflamator, antiseptic şi analgezic: lupeol, calerină, compestrină
Hormoni – cu efect antiinflamator şi regenerator: auxină, gibberelină. 

Datorită substanţelor active pe care le conţine, Aloe Vera este o plantă considerată aproape miraculoasă. Ea acţionează asupra organismului nostru la 5 niveluri: detoxifiere, regenerare celulară, pătrunderea în cel mai profund nivel al ţesuturilor, sedativ, combaterea infecţiei. Planta se poate utiliza sub mai multe forme, păstrându-şi efectele benefice atât uscată, cât şi proaspătă. Partea fibroasă a Aloei este folosită pentru uz intern sub formă de suc, iar pentru uz extern, sub formă de gel, pudră, compresă, cataplasmă etc. Iată în continuare câteva dintre bolile pentru care Aloe Vera este foarte apreciată:

Arsuri – s-au obţinut rezultate de-a dreptul uluitoare în cazul arsurilor sau traumatismelor superficiale ale pielii, datorită efectului său analgezic şi hemostatic.
Alergii – ştiinţa şi practica au demonstrat că această plantă atenuează alergiile şi vindecă înţepăturile de insecte.
Bronşită şi astm – Aloe Vera are un efect antiinflamator, diminuând secreţia bronşică, ameliorează starea astmatică şi vindecă bronşita cronică alergică.
Afecţiuni cutanate – este un fapt cunoscut din vechime că Aloe Vera este extrem de utilă în cazul psoriazisului, micozelor, eczemelor, seboreii şi erupţiilor cutanate. Ajută la regenerarea pielii şi a ţesuturilor, prin vitaminele C şi E, şi polizaharidele şi zincul pe care le conţine.
Dureri reumatice, artroze şi artrite cronice – pentru atenuarea acestor dureri, se recomandă băi cu Aloe Vera şi aplicarea de unguente cu Aloe pe locul dureros.
Afecţiuni hepatice – gelul care se extrage din Aloe este excelent pentru afecţiunile hepatice, contracarând efectele consumului de alcool şi asigurând buna funcţionare a ficatului.
Tractul gastrointestinal – previne cu succes ulcerul gastroduodenal şi stimulează funcţionarea normală a intestinului, prin combaterea atât a diareei, cât şi a constipaţiei.
Diabet zaharat – s-a observat că administrarea pe cale orală de Aloe are un efect regenerator extrem de benefic.
Afecţiuni oculare – cercetătorii au obţinut rezultate încurajatoare în cazul afecţiunilor cherato-conjunctivale.
Stres şi nervozitate – Aloe Vera este un foarte bun tonic şi un detoxifiant pentru organism, revigorându-l şi redându-i energia şi vitalitatea. Componentele plantei îmbunătăţesc circulaţia sanguină, menţin tonusul vaselor de sânge, reglând tensiunea arterială. 

Gelul de Aloe stimulează procesele de regenerare în sistemul nervos (fiind util în programele geriatrice, de recuperare postoperatorie sau după accidente vasculare cerebrale), scade nivelul de colesterol din sânge, normalizează tensiunea arterială, stimulează activitatea glandelor endocrine şi funcţia renală. Gelul regenerează vilozităţile intestinale şi  detoxifică organismul. Are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator şi stimulează regenerarea celulară. Ţine corpul într-o stare fiziologică sănătoasă şi creează organismului posibilitatea de a se regenera. Sucul pur din planta de Aloe Vera este eficace împotriva microorganismelor, precum salmonella, streptococi, stafilococi. Gelul de Aloe poate distruge chiar şi bacteria care provoacă ulcerul perforat.

Concluzia? Aloe Vera este un adevărat miracol ştiinţific!

Ce beneficii miraculoase conține gelul de băut Aloe Vera?
Interviu cu prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *