Andiva - o cicoare aristocrată

-->

ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ

Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de cicoare cultivate la întuneric, în pivniţe speciale. În funcţie de preferinţe, le poţi alege pe cele albe, care sunt mai dulci, sau pe cele verzi, pentru gustul uşor amărui. Se mănâncă cel mai des crude, sub formă de salată, stropite cu suc de lămâie, cu smântână sau maioneză, fierte înăbuşit, singure ori în combinaţie cu alte legume. Dacă le preferi mai dulci, poţi să le prepari în lapte sau să le adaugi puţină smântână la sfârşit. Dacă le vrei mai amare, scoate-le din timp la lumină şi pregăteşte-le în cuptor. Energizante şi remineralizante, sunt indicate în alimentaţia persoanelor de toate vârstele. O ceaşcă de andive tocate consumate zilnic asigură echivalentul a 300 mg de magneziu, mineral care ajută la păstrarea calciului şi a fosforului în oase. Se recomandă bolnavilor de osteoporoză.

Andiva este doctorul casei. Conţine enzime, proteine, hidraţi de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C, K şi săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu). Are proprietăţi diuretice, depurative şi uşor laxative; bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, dislipidemii, ca şi în alimentaţia cardiacilor şi a diabeticilor. Latexul din andive este benefic în tratamentul cancerului uterin, în tumorile ficatului, splinei şi laringelui. Sucul plantei, combinat cu cel de cicoare, dizolvă pietrele din vezica biliară. Sucul de andivă este recomandat şi în ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului şi în combaterea astmului, guturaiului şi afecţiunilor cardiace. 

Andiva este o legumă care apare în perioada de iarnă, mai exact din decembrie până în aprilie. Se consumă mugurii şi frunzele înălbite, de forma unor ştiuleţi de porumb. Ea provine din creşterea prin forţare a rădăcinii de cicoare. Andivele sunt foarte căutate fiindcă au un gust plăcut, uşor amărui. Andiva conţine vitaminele A, B1, B2, săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe lângă folosirea lor în alimentaţie, andivele pot fi folosite şi în diverse terapii. Proprietățile vindecătoare ale andivelor se datorează tocmai gustului lor amărui, tonic, de stimulare a poftei de mâncare şi a secreţiilor gastrice. Are bune efecte în atonii biliare, reglând tonusul musculaturii vezicii biliare, datorită efectului coleretic remarcabil.

Având proprietăţi depurative (chiar uşor laxative), andiva este un bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, precum şi în alimentaţia cardiacilor şi a bolnavilor de rinichi ce prezintă edeme (pe principiul că andiva aduce un aport mai mare de potasiu, în dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor şi a persoanelor mai în vârstă.
Având un conţinut foarte scăzut în glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor. Sunt mai puţin indicate în stare crudă în cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal şi gastrite hiperacide. 

Atenţie! Când cumpăraţi o andivă, aceasta trebuie să fie lunguiaţă, albă, uşor colorată pe margini în gălbui. Dacă o ţineţi la lumină, andiva se usucă, se înverzeşte şi devine şi mai amară. Ea se va păstra nu mai mult de 3 zile, în cutia de legume din frigider.

Secrete: Înainte de preparare, andivele se spală şi se taie în lung, apoi cât de fin dorim. Gustul amărui poate fi îndepărtat astfel: după ce se curăţă de pământ şi frunzele deteriorate, se spală şi se ţin 20 de minute în apă sărată, amestecată cu oţet (două linguri la un litru de apă). Păstrate la frigider, andivele îşi pierd din gust. Andivele se spală numai în momentul în care se pregătesc, altfel se înnegresc şi capătă un gust amărui. Imediat după spălare, se stropesc cu zeamă de lămâie.

Sursa: Revista Naturalia, nr. 21/2011
 
Salate de andive
Andivele sunt legume „forţate”, obţinute prin intrarea dirijată în vegetaţie a rădăcinilor unei specii din genul Cichorium. Ele apar pe piaţă în perioada decembrie – aprilie, tocmai în etapa în care verdeţurile sunt rare. Din acest motiv, andivele sunt preţioase legume de iarnă – primăvară. În toate reţetele, andivele pot fi înlocuite cu salata verde (lăptuca), sau se pot folosi împreună.
Salată de andive cu ceapă

 ● 0,5 kg de andive
  ● Un bulb de ceapă de mărime medie
  ● 2 linguri de ulei 
  ● puţină zeamă de lămâie
Andivele, se spală, se taie în rondele fine, după care se amestecă cu ceapa rasă sau tăiată fin. Peste combinaţie, se toarnă uleiul şi zeama de lămâie. Dacă nu există contraindicaţii, se mai poate adăuga puţină sare (maximum o jumătate de linguriţă). Salata este indicată în curele de epurare, în parazitozele intestinale, în retenţia hidrică precum şi în reumatism. 

Salată de andive cu smântână
  ● 0,5 kg de andive
  ● 150 g smântână slabă sau iaurt

Andivele tăiate în rondele fine se amestecă cu smântâna sau iaurtul. Salata este recomandată bolnavilor de stomac (gastrită, ulcer, hiperaciditate gastrică rebelă). Se mai poate utiliza în afecţiunile biliare şi în stările de nervozitate. 
 
Salată de primăvară cu andive, ceapă verde şi mărar 
 
0,5 kg de andive
castraveţi, ardei gras roşu, ceapă verde
mărar verde – 2 legături
2-3 linguri de ulei extravirgin de măsline
zeama de la 1 lămâie sau 150 g sana sau iaurt
telemea proaspătă de bivoliţă, vacă sau oaie
tarhon, chimen, mărar
 
Andivele, ceapa, castraveţii, ardeiul gras şi mărarul se toacă şi se amestecă într-un castron. Se adaugă măslinele şi brânza cubuleţe. Peste ele se toarnă fie uleiul şi zeama de lămâie, fie sana sau iaurtul. Se condimentează cu puţin usturoi pisat, tarhon, piper şi chimen. Salata este indicată în curele de primăvară (detoxifiere, astenie de sezon). 

Salată de andive cu caşcaval 

300g andive
50 g miez de nucă
1 măr
50 g caşcaval
2 linguri de iaurt
o linguriţă de zeamă de lămâie sau de oţet de mere
o lingură de ulei de măsline

Andivele se spală şi se taie în rondele, stropindu-se, într-un castron, cu oţetul de mere sau cu zeama de lămâie. Se adaugă merele, după ce în prealabil au fost spălate şi tăiate cubuleţe. La compoziţie se mai pune caşcavalul (ras sau cubuleţe) şi nuci (mărunţite, nu măcinate).

Din iaurt şi ulei se prepară un sos, care se adaugă salatei după ce aceasta a fost amestecată. Se condimentează cu sare şi piper, dar în sos, nu în salata propriu-zisă.

Prin compoziţia sa, acest preparat, este recomandat persoanelor care doresc să beneficieze de avantajul crudităţilor dar care, în acelaşi timp, au nevoie de un aport de alimente cu proteine complete. Se mai recomandă copiilor anorexici, femeilor însărcinate, celor aflate la menopauză, precum şi persoanelor agitate. 

Alte salate sau garnituri 

Andivele se folosesc în salte şi garnituri, dintre care, cu valoare dietetică deosebită, sunt cele care se servesc la peşte. 

Andive gratinate 

Ingrediente: 1 kg andive, 60 g unt, 250 ml smântână, o linguriţă faină, 200 g caşcaval, pesmet. Preparare: Andivele se spală, se opăresc, apoi se scurg, se aşază într-un vas uns cu unt; peste ele se toarnă smântâna amestecată cu faină, apoi se stropesc cu 30 g unt topit, se presară cu caşcavalul ras amestecat cu o lingură de pesmet şi se introduc în cuptor, la foc mediu, să se gratineze. 

Salată de andive cu jambon 

Ingrediente: 800 g de andive proaspete, 300 g jambon, 3 linguri de ulei de măsline, două linguri de smântână, 3 linguriţe de muştar, sare. Preparare: Andivele curăţate se spală în jet de apă, se scurg, se zvântă într-un şervet şi se taie ca tăiţeii. Se amestecă cu jambonul tăiat cubuleţe. Deasupra se toarnă un sos preparat din uleiul amestecat cu muştar şi sare şi apoi combinat cu puțină smântână.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *