Andiva - o cicoare aristocrată

-->

ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ

Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de cicoare cultivate la întuneric, în pivniţe speciale. În funcţie de preferinţe, le poţi alege pe cele albe, care sunt mai dulci, sau pe cele verzi, pentru gustul uşor amărui. Se mănâncă cel mai des crude, sub formă de salată, stropite cu suc de lămâie, cu smântână sau maioneză, fierte înăbuşit, singure ori în combinaţie cu alte legume. Dacă le preferi mai dulci, poţi să le prepari în lapte sau să le adaugi puţină smântână la sfârşit. Dacă le vrei mai amare, scoate-le din timp la lumină şi pregăteşte-le în cuptor. Energizante şi remineralizante, sunt indicate în alimentaţia persoanelor de toate vârstele. O ceaşcă de andive tocate consumate zilnic asigură echivalentul a 300 mg de magneziu, mineral care ajută la păstrarea calciului şi a fosforului în oase. Se recomandă bolnavilor de osteoporoză.

Andiva este doctorul casei. Conţine enzime, proteine, hidraţi de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C, K şi săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu). Are proprietăţi diuretice, depurative şi uşor laxative; bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, dislipidemii, ca şi în alimentaţia cardiacilor şi a diabeticilor. Latexul din andive este benefic în tratamentul cancerului uterin, în tumorile ficatului, splinei şi laringelui. Sucul plantei, combinat cu cel de cicoare, dizolvă pietrele din vezica biliară. Sucul de andivă este recomandat şi în ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului şi în combaterea astmului, guturaiului şi afecţiunilor cardiace. 

Andiva este o legumă care apare în perioada de iarnă, mai exact din decembrie până în aprilie. Se consumă mugurii şi frunzele înălbite, de forma unor ştiuleţi de porumb. Ea provine din creşterea prin forţare a rădăcinii de cicoare. Andivele sunt foarte căutate fiindcă au un gust plăcut, uşor amărui. Andiva conţine vitaminele A, B1, B2, săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe lângă folosirea lor în alimentaţie, andivele pot fi folosite şi în diverse terapii. Proprietățile vindecătoare ale andivelor se datorează tocmai gustului lor amărui, tonic, de stimulare a poftei de mâncare şi a secreţiilor gastrice. Are bune efecte în atonii biliare, reglând tonusul musculaturii vezicii biliare, datorită efectului coleretic remarcabil.

Având proprietăţi depurative (chiar uşor laxative), andiva este un bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, precum şi în alimentaţia cardiacilor şi a bolnavilor de rinichi ce prezintă edeme (pe principiul că andiva aduce un aport mai mare de potasiu, în dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor şi a persoanelor mai în vârstă.
Având un conţinut foarte scăzut în glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor. Sunt mai puţin indicate în stare crudă în cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal şi gastrite hiperacide. 

Atenţie! Când cumpăraţi o andivă, aceasta trebuie să fie lunguiaţă, albă, uşor colorată pe margini în gălbui. Dacă o ţineţi la lumină, andiva se usucă, se înverzeşte şi devine şi mai amară. Ea se va păstra nu mai mult de 3 zile, în cutia de legume din frigider.

Secrete: Înainte de preparare, andivele se spală şi se taie în lung, apoi cât de fin dorim. Gustul amărui poate fi îndepărtat astfel: după ce se curăţă de pământ şi frunzele deteriorate, se spală şi se ţin 20 de minute în apă sărată, amestecată cu oţet (două linguri la un litru de apă). Păstrate la frigider, andivele îşi pierd din gust. Andivele se spală numai în momentul în care se pregătesc, altfel se înnegresc şi capătă un gust amărui. Imediat după spălare, se stropesc cu zeamă de lămâie.

Sursa: Revista Naturalia, nr. 21/2011
 
Salate de andive
Andivele sunt legume „forţate”, obţinute prin intrarea dirijată în vegetaţie a rădăcinilor unei specii din genul Cichorium. Ele apar pe piaţă în perioada decembrie – aprilie, tocmai în etapa în care verdeţurile sunt rare. Din acest motiv, andivele sunt preţioase legume de iarnă – primăvară. În toate reţetele, andivele pot fi înlocuite cu salata verde (lăptuca), sau se pot folosi împreună.
Salată de andive cu ceapă

 ● 0,5 kg de andive
  ● Un bulb de ceapă de mărime medie
  ● 2 linguri de ulei 
  ● puţină zeamă de lămâie
Andivele, se spală, se taie în rondele fine, după care se amestecă cu ceapa rasă sau tăiată fin. Peste combinaţie, se toarnă uleiul şi zeama de lămâie. Dacă nu există contraindicaţii, se mai poate adăuga puţină sare (maximum o jumătate de linguriţă). Salata este indicată în curele de epurare, în parazitozele intestinale, în retenţia hidrică precum şi în reumatism. 

Salată de andive cu smântână
  ● 0,5 kg de andive
  ● 150 g smântână slabă sau iaurt

Andivele tăiate în rondele fine se amestecă cu smântâna sau iaurtul. Salata este recomandată bolnavilor de stomac (gastrită, ulcer, hiperaciditate gastrică rebelă). Se mai poate utiliza în afecţiunile biliare şi în stările de nervozitate. 
 
Salată de primăvară cu andive, ceapă verde şi mărar 
 
0,5 kg de andive
castraveţi, ardei gras roşu, ceapă verde
mărar verde – 2 legături
2-3 linguri de ulei extravirgin de măsline
zeama de la 1 lămâie sau 150 g sana sau iaurt
telemea proaspătă de bivoliţă, vacă sau oaie
tarhon, chimen, mărar
 
Andivele, ceapa, castraveţii, ardeiul gras şi mărarul se toacă şi se amestecă într-un castron. Se adaugă măslinele şi brânza cubuleţe. Peste ele se toarnă fie uleiul şi zeama de lămâie, fie sana sau iaurtul. Se condimentează cu puţin usturoi pisat, tarhon, piper şi chimen. Salata este indicată în curele de primăvară (detoxifiere, astenie de sezon). 

Salată de andive cu caşcaval 

300g andive
50 g miez de nucă
1 măr
50 g caşcaval
2 linguri de iaurt
o linguriţă de zeamă de lămâie sau de oţet de mere
o lingură de ulei de măsline

Andivele se spală şi se taie în rondele, stropindu-se, într-un castron, cu oţetul de mere sau cu zeama de lămâie. Se adaugă merele, după ce în prealabil au fost spălate şi tăiate cubuleţe. La compoziţie se mai pune caşcavalul (ras sau cubuleţe) şi nuci (mărunţite, nu măcinate).

Din iaurt şi ulei se prepară un sos, care se adaugă salatei după ce aceasta a fost amestecată. Se condimentează cu sare şi piper, dar în sos, nu în salata propriu-zisă.

Prin compoziţia sa, acest preparat, este recomandat persoanelor care doresc să beneficieze de avantajul crudităţilor dar care, în acelaşi timp, au nevoie de un aport de alimente cu proteine complete. Se mai recomandă copiilor anorexici, femeilor însărcinate, celor aflate la menopauză, precum şi persoanelor agitate. 

Alte salate sau garnituri 

Andivele se folosesc în salte şi garnituri, dintre care, cu valoare dietetică deosebită, sunt cele care se servesc la peşte. 

Andive gratinate 

Ingrediente: 1 kg andive, 60 g unt, 250 ml smântână, o linguriţă faină, 200 g caşcaval, pesmet. Preparare: Andivele se spală, se opăresc, apoi se scurg, se aşază într-un vas uns cu unt; peste ele se toarnă smântâna amestecată cu faină, apoi se stropesc cu 30 g unt topit, se presară cu caşcavalul ras amestecat cu o lingură de pesmet şi se introduc în cuptor, la foc mediu, să se gratineze. 

Salată de andive cu jambon 

Ingrediente: 800 g de andive proaspete, 300 g jambon, 3 linguri de ulei de măsline, două linguri de smântână, 3 linguriţe de muştar, sare. Preparare: Andivele curăţate se spală în jet de apă, se scurg, se zvântă într-un şervet şi se taie ca tăiţeii. Se amestecă cu jambonul tăiat cubuleţe. Deasupra se toarnă un sos preparat din uleiul amestecat cu muştar şi sare şi apoi combinat cu puțină smântână.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • Porumbul ne ajută să trăim mai mult
    29.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PORUMBUL NE AJUTĂ SĂ TRĂIM MAI MULT Porumbul este parte constantă a hranei noastre, fie că preparăm mămăligă, folosim boabele în…
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Legile industriei farmaceutice + VIDEO (RO)
    04.10.2013 - 0 Comments
    --> LEGILE INDUSTRIEI FARMACEUTICE dr. Matthias Rath Nu este în interesul financiar al cartelurilor farmaceutice să prevină bolile. Menținerea și răspândirea bolilor este…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • Colesterolul, o problemă? + VIDEO
    21.03.2013 - 0 Comments
    --> COLESTEROLUL, O PROBLEMĂ? Mass-media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate fizică telefonează la cabinet şi cer cu o…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)
    07.08.2012 - 2 Comments
    --> OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV – PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE – Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • România, colonie a Israelului? (documentar & eBook)
    12.05.2012 - 4 Comments
    --> ROMÂNIA, COLONIE A ISRAELULUI?        prof. univ. Ion Coja    România este azi o ţară ocupată, iar majoritatea ocupanţilor sunt evrei!…
  • AFORISME
    22.04.2012 - 2 Comments
    --> CITATE DIN OAMENI CELEBRI  - Ai grijă când citești o carte pentru sănătate. Poți muri din cauza unei simple greșeli de tipar. Mark Twain - Cercetarea științifică…
  • Câinele tău te poate ajuta să trăiești mai mult și iată de ce
    14.03.2023 - 0 Comments
    Toți stăpânii de câini jură pe seama efectelor pozitive pe care le au asupra lor companionii lor pufoși, iar acum avem dovezi științifice care să susțină această afirmație. De fapt, numeroase studii…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • 12 fenomene naturale pe care le poți vedea doar într-o anumită perioadă a anului + FOTO
    24.11.2019 - 0 Comments
    Pietre care călătoresc singure, un deșert înflorit, un lac extraterestru sau soarele care nu apune niciodată. Poate că sună ca un platou de filmare fantezist, dar chiar se întâmplă pe planeta…
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…
  • Semnele zodiacale și noi + eBook
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> SEMNELE ZODIACALE ȘI NOI Semnele zodiacale sunt zone distincte din zodiac, care influențează viața pe Pământ. Zodiacul este o centură circulară, ce înconjoară întreg sistemul…
  • 16 hărți ale lumii care te vor face să spui „WOW!” + FOTO
    11.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hărțile pot fi utile pentru mult mai mult decât simpla localizare a granițelor sau identificarea rutelor de autobuz. Hărțile lumii pot…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • 5 feluri de mâncăruri japoneze incredibile + VIDEO
    06.10.2015 - 0 Comments
    1. Calmar dansator la bol Ați mai văzut vreodată felul de mâncare „calmar dansator la bol”? Este cel mai discutat fel de mâncare japonez. Calmarul se mișcă în bol! Acest lucru este posibil…
  • Sfaturi şi idei de cadouri pentru businessmanii pretenţioşi
    03.08.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sfaturi şi idei de cadouri pentru businessmanii pretenţioşi În mediul corporate şi business, oferirea unui cadou ridică mai multe…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • Biblioteca din Alexandria - trecut și prezent + slideshow
    10.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA Cunoaşterea înseamnă putere. Acest principiu a stat la baza dorinţei regelui Ptolemeu I de a crea în anul…
  • Psyllium - o nouă fibră alimentară
    29.03.2012 - 2 Comments
    --> PSYLLIUM –  o nouă fibră alimentară Psyllium (Plantago psyllium) face parte din familia pătlaginii și creşte mai ales în sudul Franţei şi Spaniei şi pe coasta de nord a…
  • Freakonomics - documentar (RO)
    14.07.2012 - 1 Comments
    --> FREAKONOMICS Partea ascunsă a oricărui lucru Pentru Steven Levitt şi Stephen Dubner, un economist și un jurnalist, economia nu este doar o disciplină care se studiază în…
  • Vânătorii de microbi + documentar (RO)
    24.10.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 9/11 ZERO - O investigare a evenimentelor din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    ZERO  - O INVESTIGARE A EVENIMENTELOR DIN 11 SEPTEMBRIE 2001 -  Un documentar realizat după cartea lui Giulietto…
  • 10 Facts About Air Pollution
    08.01.2023 - 0 Comments
    No one is safe from air pollution, the United Nations has warned, with 9 out of 10 people on the planet now breathing polluted air.This has led to a growing global health crisis that is already…
  • Mircea Badea despre curve + documentar (RO)
    09.12.2012 - 0 Comments
    --> MIRCEA BADEA DESPRE CURVE Acest text a fost scris în 2009.   Aleg să-l public din nou, ușor adăugit, pentru că e, poate, mai valabil ca atunci. „În opinia mea, curva nu…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • Pernele - un posibil pericol pentru sănătate
    24.08.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii.…
  • Să trăim sănătos, fără toxine - eBook
    05.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; ALIMENTE NOCIVE PENTRU…
  • 30 de motive pentru care copilul tău are nevoie de un câine (FOTO)
    12.04.2018 - 0 Comments
    Copiii și câinii pot fi cei mai buni prieteni dacă li se face cunoștință în mod corect și cu puțin dresaj de bun simț. Copiii pot învăța astfel lecții valoroase despre cum să aibă grijă de alte…
  • Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului: 14 sfaturi și trucuri
    16.07.2023 - 0 Comments
    Calitatea somnului este esențială pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine. Acesta joacă un rol vital în diverse aspecte ale funcționării noastre fizice, mentale și emoționale. Iată…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • 10 lucruri care sunt considerate „normale” în alte țări, dar care nouă ni se par ciudate
    15.11.2024 - 0 Comments
    Există peste 190 de țări răspândite pe glob, iar fiecare dintre ele are propriul cod cultural unic. Deși stereotipurile ne pot familiariza cu anumite aspecte culturale, există multe fapte care pot fi…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *