Andiva - o cicoare aristocrată

-->

ANDIVA – O CICOARE ARISTOCRATĂ

Legume albe şi delicate, andivele sunt renumite atât pentru aroma lor deosebită, cât şi pentru valoarea nutritivă ridicată. Andivele sunt specii de cicoare cultivate la întuneric, în pivniţe speciale. În funcţie de preferinţe, le poţi alege pe cele albe, care sunt mai dulci, sau pe cele verzi, pentru gustul uşor amărui. Se mănâncă cel mai des crude, sub formă de salată, stropite cu suc de lămâie, cu smântână sau maioneză, fierte înăbuşit, singure ori în combinaţie cu alte legume. Dacă le preferi mai dulci, poţi să le prepari în lapte sau să le adaugi puţină smântână la sfârşit. Dacă le vrei mai amare, scoate-le din timp la lumină şi pregăteşte-le în cuptor. Energizante şi remineralizante, sunt indicate în alimentaţia persoanelor de toate vârstele. O ceaşcă de andive tocate consumate zilnic asigură echivalentul a 300 mg de magneziu, mineral care ajută la păstrarea calciului şi a fosforului în oase. Se recomandă bolnavilor de osteoporoză.

Andiva este doctorul casei. Conţine enzime, proteine, hidraţi de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C, K şi săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu). Are proprietăţi diuretice, depurative şi uşor laxative; bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, dislipidemii, ca şi în alimentaţia cardiacilor şi a diabeticilor. Latexul din andive este benefic în tratamentul cancerului uterin, în tumorile ficatului, splinei şi laringelui. Sucul plantei, combinat cu cel de cicoare, dizolvă pietrele din vezica biliară. Sucul de andivă este recomandat şi în ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului şi în combaterea astmului, guturaiului şi afecţiunilor cardiace. 

Andiva este o legumă care apare în perioada de iarnă, mai exact din decembrie până în aprilie. Se consumă mugurii şi frunzele înălbite, de forma unor ştiuleţi de porumb. Ea provine din creşterea prin forţare a rădăcinii de cicoare. Andivele sunt foarte căutate fiindcă au un gust plăcut, uşor amărui. Andiva conţine vitaminele A, B1, B2, săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe lângă folosirea lor în alimentaţie, andivele pot fi folosite şi în diverse terapii. Proprietățile vindecătoare ale andivelor se datorează tocmai gustului lor amărui, tonic, de stimulare a poftei de mâncare şi a secreţiilor gastrice. Are bune efecte în atonii biliare, reglând tonusul musculaturii vezicii biliare, datorită efectului coleretic remarcabil.

Având proprietăţi depurative (chiar uşor laxative), andiva este un bun adjuvant în obezitate, arterioscleroză, precum şi în alimentaţia cardiacilor şi a bolnavilor de rinichi ce prezintă edeme (pe principiul că andiva aduce un aport mai mare de potasiu, în dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor şi a persoanelor mai în vârstă.
Având un conţinut foarte scăzut în glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor. Sunt mai puţin indicate în stare crudă în cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal şi gastrite hiperacide. 

Atenţie! Când cumpăraţi o andivă, aceasta trebuie să fie lunguiaţă, albă, uşor colorată pe margini în gălbui. Dacă o ţineţi la lumină, andiva se usucă, se înverzeşte şi devine şi mai amară. Ea se va păstra nu mai mult de 3 zile, în cutia de legume din frigider.

Secrete: Înainte de preparare, andivele se spală şi se taie în lung, apoi cât de fin dorim. Gustul amărui poate fi îndepărtat astfel: după ce se curăţă de pământ şi frunzele deteriorate, se spală şi se ţin 20 de minute în apă sărată, amestecată cu oţet (două linguri la un litru de apă). Păstrate la frigider, andivele îşi pierd din gust. Andivele se spală numai în momentul în care se pregătesc, altfel se înnegresc şi capătă un gust amărui. Imediat după spălare, se stropesc cu zeamă de lămâie.

Sursa: Revista Naturalia, nr. 21/2011
 
Salate de andive
Andivele sunt legume „forţate”, obţinute prin intrarea dirijată în vegetaţie a rădăcinilor unei specii din genul Cichorium. Ele apar pe piaţă în perioada decembrie – aprilie, tocmai în etapa în care verdeţurile sunt rare. Din acest motiv, andivele sunt preţioase legume de iarnă – primăvară. În toate reţetele, andivele pot fi înlocuite cu salata verde (lăptuca), sau se pot folosi împreună.
Salată de andive cu ceapă

 ● 0,5 kg de andive
  ● Un bulb de ceapă de mărime medie
  ● 2 linguri de ulei 
  ● puţină zeamă de lămâie
Andivele, se spală, se taie în rondele fine, după care se amestecă cu ceapa rasă sau tăiată fin. Peste combinaţie, se toarnă uleiul şi zeama de lămâie. Dacă nu există contraindicaţii, se mai poate adăuga puţină sare (maximum o jumătate de linguriţă). Salata este indicată în curele de epurare, în parazitozele intestinale, în retenţia hidrică precum şi în reumatism. 

Salată de andive cu smântână
  ● 0,5 kg de andive
  ● 150 g smântână slabă sau iaurt

Andivele tăiate în rondele fine se amestecă cu smântâna sau iaurtul. Salata este recomandată bolnavilor de stomac (gastrită, ulcer, hiperaciditate gastrică rebelă). Se mai poate utiliza în afecţiunile biliare şi în stările de nervozitate. 
 
Salată de primăvară cu andive, ceapă verde şi mărar 
 
0,5 kg de andive
castraveţi, ardei gras roşu, ceapă verde
mărar verde – 2 legături
2-3 linguri de ulei extravirgin de măsline
zeama de la 1 lămâie sau 150 g sana sau iaurt
telemea proaspătă de bivoliţă, vacă sau oaie
tarhon, chimen, mărar
 
Andivele, ceapa, castraveţii, ardeiul gras şi mărarul se toacă şi se amestecă într-un castron. Se adaugă măslinele şi brânza cubuleţe. Peste ele se toarnă fie uleiul şi zeama de lămâie, fie sana sau iaurtul. Se condimentează cu puţin usturoi pisat, tarhon, piper şi chimen. Salata este indicată în curele de primăvară (detoxifiere, astenie de sezon). 

Salată de andive cu caşcaval 

300g andive
50 g miez de nucă
1 măr
50 g caşcaval
2 linguri de iaurt
o linguriţă de zeamă de lămâie sau de oţet de mere
o lingură de ulei de măsline

Andivele se spală şi se taie în rondele, stropindu-se, într-un castron, cu oţetul de mere sau cu zeama de lămâie. Se adaugă merele, după ce în prealabil au fost spălate şi tăiate cubuleţe. La compoziţie se mai pune caşcavalul (ras sau cubuleţe) şi nuci (mărunţite, nu măcinate).

Din iaurt şi ulei se prepară un sos, care se adaugă salatei după ce aceasta a fost amestecată. Se condimentează cu sare şi piper, dar în sos, nu în salata propriu-zisă.

Prin compoziţia sa, acest preparat, este recomandat persoanelor care doresc să beneficieze de avantajul crudităţilor dar care, în acelaşi timp, au nevoie de un aport de alimente cu proteine complete. Se mai recomandă copiilor anorexici, femeilor însărcinate, celor aflate la menopauză, precum şi persoanelor agitate. 

Alte salate sau garnituri 

Andivele se folosesc în salte şi garnituri, dintre care, cu valoare dietetică deosebită, sunt cele care se servesc la peşte. 

Andive gratinate 

Ingrediente: 1 kg andive, 60 g unt, 250 ml smântână, o linguriţă faină, 200 g caşcaval, pesmet. Preparare: Andivele se spală, se opăresc, apoi se scurg, se aşază într-un vas uns cu unt; peste ele se toarnă smântâna amestecată cu faină, apoi se stropesc cu 30 g unt topit, se presară cu caşcavalul ras amestecat cu o lingură de pesmet şi se introduc în cuptor, la foc mediu, să se gratineze. 

Salată de andive cu jambon 

Ingrediente: 800 g de andive proaspete, 300 g jambon, 3 linguri de ulei de măsline, două linguri de smântână, 3 linguriţe de muştar, sare. Preparare: Andivele curăţate se spală în jet de apă, se scurg, se zvântă într-un şervet şi se taie ca tăiţeii. Se amestecă cu jambonul tăiat cubuleţe. Deasupra se toarnă un sos preparat din uleiul amestecat cu muştar şi sare şi apoi combinat cu puțină smântână.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • De-ale lui Păstorel...
    04.07.2012 - 1 Comments
    --> DE-ALE LUI PĂSTOREL… „Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu (1894-1964), născut în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui…
  • Acești oameni au descoperit „greșeli” uimitoare în natură + FOTO
    30.11.2021 - 0 Comments
    Avem tendința de a considera de la sine înțeles că lumea din jurul nostru arată cam la fel tot timpul. Copacii sunt verzi, cerul este albastru, iar pământul este maro. Cu toate acestea, odată ce ne…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Terapii naturiste - Fănică-Voinea Ene - eBook
    14.04.2012 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8925612059"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; TERAPII NATURISTE Fănică-Voinea…
  • Salvia - planta care salvează
    18.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALVIA – PLANTA CARE SALVEAZĂ – „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Sectele și manipularea religioasă + documentar (RO) + VIDEO (RO)
    01.03.2016 - 0 Comments
    SECTELE ȘI MANIPULAREA RELIGIOASĂ Vestea celor întâmplate în Guyana la sfârșitul anului 1978, în cadrul minusculei secte religioase intitulată pompos „Templul popoarelor”, a provocat în toată…
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • 5 îmbunătățiri ușoare pentru locuința ta
    03.06.2023 - 0 Comments
    Dacă locuința dvs. începe să pară veche, este timpul să o actualizați. Îmbunătățirile aduse casei nu trebuie să fie costisitoare sau să necesite multă muncă pentru a avea un impact. Există o mulțime…
  • 2012 - Știința a înțeles spiritualitatea (eBook + VIDEO)
    21.04.2012 - 0 Comments
    --> 2012 - ȘTIINȚA A ÎNȚELES SPIRITUALITATEA „SFÂRŞITUL TIMPURILOR” ÎN VIZIUNEA UNOR SAVANŢI Ervin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell în dialog cu Horia Turcanu Ştiinţa…
  • 20 de lucruri neașteptate găsite pe fundul oceanului + FOTO
    29.11.2021 - 0 Comments
    Știm mai multe despre Lună decât despre ceea ce se află în oceanele noastre. Cele mai mici adâncimi ale apelor Pământului ne împiedică să descoperim mult mai multe creaturi, ecosisteme și cine știe…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • Nume de localități românești pentru turiștii străini
    10.05.2012 - 0 Comments
    NUME DE LOCALITĂȚI ROMÂNEȘTI PENTRU TURIȘTII STRĂINI Adunații Copăceni - Gathered Tree People Afumați - NeverSober Baia Mare - MasterBath Băicoi - YouBall Broșteni -…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO
    24.06.2014 - 0 Comments
    --> SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE? Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a…
  • Agricultura organică dusă la extrem
    15.08.2013 - 0 Comments
    --> AGRICULTURA ORGANICĂ DUSĂ LA EXTREM Într-un sătuc din Mureş, un neamţ îşi face legumele şi verdeţurile să plesnească de sănătate şi aromă. Produsele lui sunt certificate „organice”…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Vinul - cea mai apreciată băutură din lume + slideshow
    18.04.2014 - 0 Comments
    --> VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME Nu contrazice voia sorţii Şi nu sfida stihiile! Aşa fu scris: cei morţi cu morţii, Iară cei vii... cu viile. Păstorel…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Ce ne învață filmele americane
    16.12.2013 - 2 Comments
    --> CE NE ÎNVAȚĂ FILMELE AMERICANE - Toate numerele de telefon din Statele Unite încep cu 555. - Cam 50% din populația Statelor Unite sunt agenți FBI sau CIA, care lucrează sub…
  • Rolul mineralelor în organism
    27.03.2012 - 6 Comments
    --> ROLUL MINERALELOR ÎN ORGANISM   Mineralele sunt substanţe esenţiale, fără de care viaţa n-ar exista. Alături de vitamine, substanţele minerale intră în componenţa hranei…
  • 20 dintre cele mai inovatoare și utile invenții din 2015
    12.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Centre de relaxare pentru pisici. 2. Făcălețe decorative. 3. Semnale indicatoare pentru cicliști - designer Elnur…
  • Psyllium - o nouă fibră alimentară
    29.03.2012 - 2 Comments
    --> PSYLLIUM –  o nouă fibră alimentară Psyllium (Plantago psyllium) face parte din familia pătlaginii și creşte mai ales în sudul Franţei şi Spaniei şi pe coasta de nord a…
  • Angelica - iarba îngerilor
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ANGELICA - iarba îngerilor Angelica, plantă cultivată în trecut în grădinile mănăstirilor, este recomandată pentru proprietăţile sale vindecătoare şi condimentare, pentru aroma…
  • 12 rețete sănătoase de smoothie pentru energie pe tot parcursul zilei
    28.11.2022 - 0 Comments
    Rețetele de smoothie abundă pe internet și putem face orice dorim pentru o anumită dietă, ca băutură de pre-antrenament sau pur și simplu pentru a ne răcori pe căldura verii. Aceste rețete sunt…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Ce s-a ales de Tezaurul României? + documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> CE S-A ALES DE TEZAURUL ROMÂNIEI? Trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial, Tezaurul României nu a mai…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • William Randolph Hearst - Creatorul jurnalismului de senzație
    22.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WILLIAM RANDOLPH HEARST - CREATORUL JURNALISMULUI DE SENZAȚIE - Puterea americanului William Randolph Hearst, primul magnat de…
  • Războiul împotriva copilului nostru
    12.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA COPILULUI NOSTRU Războaie sunt de când e lumea. Nu ştim să fi existat epocă istorică în care unii oameni să nu se fi…
  • Top 10 cele mai mici țări turistice din lume
    05.05.2012 - 0 Comments
    --> CELE MAI MICI ŢĂRI TURISTICE DIN LUME Sunt cele mai mici ţări din lume, dar reuşesc să încânte şi să fascineze călători de pe tot globul. IMOPEDIA.ro prezintă zece dintre cele mai…
  • MTV - Mesaje masonice
    28.04.2012 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MTV - MESAJE MASONICE CODUL SUBLIMINAL AL ILUMINAȚILOR  ASCUNS ÎN VIDEOCLIPURILE MTV Ce se ascunde, în realitate, sub aparenţa…
  • Codex Alimentarius - o istorie mai puțin cunoscută + documentare (RO)
    19.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *