-->
APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ?
La uzina de apă potabilă
Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează
„apa brută” şi o tratează cu otrăvuri administrate în doze de medicament: acid
sulfuric, sodă caustică, lapte de var, clor, sulfat de aluminiu şi polimeri –
substanţele folosite pentru purificarea apei potabile. Decantoarele sunt nişte piscine uriaşe de 48 de metri în diametru
şi cu o adâncime de 10 metri.
Apa potabilă care curge
la robinetele bucureştenilor se obţine dintr-un mix de tulbureală de Argeş şi
Dâmboviţa în care se picură acid sulfuric, sodă caustică, lapte de var, clor,
sulfat de aluminiu şi polimeri, în cantităţi medicinale. Dozarea în apă a
substanţelor toxice se face computerizat în cadrul fabricilor de tratare şi
producţie a apei potabile de la Roşu, Arcuda, Crivina-Ogrezeni. La Fabrica Apa
Nova de la Roşu, care produce cam o treime din apa Capitalei, într-o zi
călduroasă de vară, când apa colcăie de alge ai căror produşi metabolici ridică
PH-ul apei periculos de mult, în apă se adaugă cam 1.200 litri de acid sulfuric
de concentraţie 96%, ca să-i stingă din bazicitate, coborând PH-ul apei la
valori nedăunătoare mucoaselor. Clorul, care omoară tot ce prinde, de la
bacterii saprofite până la germenii cei mai viguroşi, se adaugă în doze
cuprinse între 300 litri pe zi vara şi 800 litri iarna. Iarna se adaugă mai
mult clor, nu fiindcă „apa brută” ar fi mai infestată, ci din cauza
temperaturii scăzute a apei captate din râul Argeş, care influenţează negativ
solubilitatea chimicalelor introduse în ea. Sulfatul de aluminiu, substanţă
chimică ce se adaugă în cele mai mari cantităţi (16 tone la 300.000 metri cubi
de apă) în procesul de purificare a apei, este adus cu camioanele. Remorcile se
deşartă în nişte bazine de dizolvare, de unde soluţia de sulfat de aluminiu e
pompată în căminul de amestec, unde paletele unui mixer uriaş asemănătoare cu
elicele propulsoare de vapor omogenizează apa brută cu sulfatul. Aceasta e
„faza de coagulare”, în care ionii pozitivi de aluminiu se comportă ca nişte
mici magneţi, atrăgând în jurul lor impurităţile încărcate negativ din apă
(resturi organice, rămăşiţe de microorganisme moarte, mâl) formând „flocoane”,
un fel de mici guguloaie ce plutesc sub formă de suspensii în lichid. Când „apa
brută! este prea acidă, se stinge cu câteva sute de kilograme de var ca cel
folosit în construcţii, dizolvat în apă sub formă de lapte de var. Bomboana de
pe tort în domeniul purificării apei sunt „polimerii”. Vin în saci din Franţa
şi fac minuni în apă. Dacă sub formă de pulbere polimerii seamănă cu laptele
praf, atunci când se dizolvă în apă, dau acesteia un aspect gelatinos de
glicerină. Din cauza vâscozităţii lor, polimerii fac ca impurităţile să se
adune în glomerule cât mai mari. Având o masă ridicată, glomerulele se depun
gravitaţional în următoarea fază de tratare a apei.
Argeşul, ca un lac de
munte. Decantoarele sunt nişte piscine uriaşe, de 48 metri în diametru
şi cu o adâncime de 10 metri, în care amestecul de apă şi chimicale e lăsat să
băltească câteva zeci de minute, pentru ca floconii din lichid să aibă timp să
se aştearnă gravitaţional pe fundul bazinului. Pe fundul decantorului, grosimea
stratului de mâl şi impurităţi ajunge la 40 centimetri. O lamă submersă de
cauciuc îl împinge continuu spre nişte fose, de unde nămolul e evacuat prin
conducte la trei kilometri distanţă de uzină, unde se află „lagunele” – nişte
gropi uriaşe săpate în pământ, în care mâlul e lăsat la uscat. O dată pe an,
decantoarele se golesc, pereţii sunt frecaţi cu perii de sârmă de muncitori
îmbrăcaţi în echipament steril de unică folosinţă, după care se face o stropire
chimică a bazinelor, care ucide orice urmă de germen potenţial contaminant. Ca
indicator al gradului de „sănătate a apei”, acum 6 ani, când au golit bazinele
de decantare, muncitorii au prins 300 de kilograme de mreană, crap şi caras, pe
care i-au fript şi au făcut festin. Dacă la intrarea în uzina de apă potabilă
de la Roşu apa Argeşului are aspect tulburiu de borş, la finalul etapei de decantare,
îşi reduce de 20 de ori turbiditatea, devenind transparentă şi cu un aspect
verzui, de lac montan.
Din lac în puţ. Din
bazinul de decantare, apa e pompată prin conducte într-o hală întunecată, unde
sunt înşiruite 30 de bazine de filtrare. Filtrarea industrială imită procesele
din natură, apa fiind obligată să-şi facă loc printr-un filtru cu o grosime de
doi metri, format din patru straturi de nisip şi pietriş de diverse sorturi,
care opresc majoritatea impurităţilor, lăsând să se strecoare doar moleculele
de apă şi o serie de microorganisme foarte mici. La fiecare 30 de ore, filtrele
minerale se tasează din cauza apei, motiv pentru care sunt supuse unui proces
de afânare şi spălare de impurităţi, prin barbotarea de aer şi apă, care curăţă
nisipul, pentru o nouă şarjă de apă ce aşteaptă să-i vină rândul la filtrat.
După această etapă, apa îşi mai reduce turbiditatea de încă 20 de ori, calităţile
ei devenind comparabile cu ale apei extrase prin forare din puţurile de mare
adâncime.
Soda caustică, acidul
sulfuric şi clorul curăţă apa de tot. Deşi e curată, prin apă încă mai
colcăie câteva vieţuitoare invizibile cu ochiul liber. Pe lângă asta, după
atâta poluare şi tratamente chimice la care a fost supusă, apa e cam
dezechilibrată din punct de vedere acido-bazic. Fiindcă la urma urmei, apa e o
substanţă chimică ce se comportă ca un solvent, computerele îi administrează
din nişte tancuri uriaşe o doză de 15-20 de picături de acid sulfuric sau sodă
caustică pe fiecare metru cub. În felul acesta, excesul de baze sau de acizi
din apă e neutralizat. Ultimul se adaugă clorul, cel care îi ucide până la
ultimul chiar şi pe cei mai temerari microbi. Astfel, dacă după faza de
decantare din 70.000.000 de alge numărul lor scade la 60.000, iar după filtrare
la 12.000, după clorurare orice urmă de viaţă s-a stins. La fel păţesc şi cele
200.000 bacterii care populează fiecare litru de apă, printre care şi
coliformii fecali şi enterococii aduşi la vale de undele leneşe ale Argeşului
de câmpie, care spală malurile localităţilor de pe parcurs.
Apa Nova laudă robinetul. Referitor
la filtrarea sau nu a apei de la robinet, pentru a i se asigura puritatea,
Monica Răutu, responsabilul de comunicare al societăţii franceze Apa Nova, a
oferit un răspuns numai în legătură cu situaţia din Bucureşti: „Nu se recomandă
filtrarea suplimentară a apei potabile şi nu se poate face o comparaţie între
apa minerală şi cea potabilă, pentru că apele minerale sunt mai bogate în săruri“.
Doamna Răutu a adăugat că apa produsă şi distribuită de Apa Nova respectă condiţiile
de calitate prevăzute de normativele în vigoare şi este echilibrată din punct
de vedere al conţinutului în săruri minerale, fiind indicată pentru consumul
frecvent.
Sursa: http://www.gandul.info/reportaj/apa-moarta-apa-vie-3256896
Sursa: http://www.gandul.info/reportaj/apa-moarta-apa-vie-3256896
Povestea apei îmbuteliate
-->
Ok, acum am o dilema, ce e apa de masa?
RăspundețiȘtergereapa de masă este apa îmbuteliata :)
Ștergere