-->
CIREŞELE – diureticele naturii
Vestitoare a
zilelor frumoase de vară, cireaşa ne oferă cca 40 de calorii la 100 g şi o
cantitate interesantă de vitamina C şi de provitamina A. Bogăţia sa în potasiu
îi dă proprietăţi diuretice, iar fibrele sale stimulează funcţionarea sistemului
digestiv. Cireşele sunt remineralizante şi tonifiante, fiind o sursă bună de
vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, E) şi minerale (calciu, potasiu, fosfor). Din
păcate, de cireşe ne putem bucura doar câteva săptămâni, la începutul
verii. Tocmai de aceea, trebuie să profităm la maximum de ele, ne sfătuiesc
nutriţioniştii. Potrivit specialiştilor, aceste fructe nu trebuie să lipsească
din dieta persoanelor care mănâncă alimente procesate, cărnuri, mezeluri.
Cireşele reduc hiperaciditatea provocată de acest tip de hrană. De asemenea,
cireşele şi codiţele de cireşe sunt printre cele mai bune diuretice naturale.
Acestea acţionează în mod natural şi nu agresează organismul, aşa cum fac
diureticele medicamentoase.
Antioxidanţi din belşug: Cireşele reglează secreţia sucurilor digestive şi secreţia biliară şi contribuie la eliminarea acidului uric din organism. Din acest motiv, cireşele trebuie incluse în dieta bolnavilor de gută. Un studiu efectuat la Universitatea Michigan (SUA) a arătat că aceste fructe scad nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, menţin în limite normale nivelul glicemiei. Principalele atuuri ale cireşelor sunt însă substanţele cu proprietăţi anticancerigene: antocianidinele, acidul clorogenic, acidul cumaric. „Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile cardiovasculare, neuro-degenerative, îmbătrânirea precoce şi cancerul. Acţiune similară în prevenirea cancerului au acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe. În cireşele amare se găseşte o cantitate mai mare de vitamine şi minerale, de aceea sunt mai bune decât cele dulci în prevenirea cancerului”, arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din ţara noastră.
Calorii puţine
Cireşele sunt o
alegere foarte bună în curele de slăbire. Acestea conţin doar 38 de calorii/100
g. O cură cu cireşe stimulează detoxifierea naturală a organismului şi ne ajută
să scăpăm de kilograme. Detoxifierea este stimulată de conţinutul ridicat de
apă din cireşe: 85%. În curele de slăbire, cireşele sunt recomandate şi
datorită fibrelor alimentare – 1,3 g/100 g – care împiedică asimilarea
grăsimilor. Datorită fibrelor, cireşele dau senzaţia de saţietate rapid.
Nutriţioniştii recomandă, de asemenea, cireşele persoanelor care au probleme cu
rinichii. Tot cireşele combat acţiunea substanţelor nocive care ajung în
organism din cauza fumatului.
Interesul nutriţional şi dietetic al cireşei
Zemoasă şi dulce,
cireaşa furnizează o cantitate interesantă de glucide direct asimilabile (glucoză
şi fructoză), care pot fi folosite rapid de către organism (85 kcal/125 g).
Cireaşa este un
reputat diuretic: aceasta este consecinţa conţinutului ei mare în potasiu
şi prezenţei sorbitolului, un zahăr-alcool de origine vegetală. Datorită bogăţiei
sale în minerale, cireaşa participă la menţinerea unui bun echilibru interior.
Prin metabolizarea ei, se eliberează compuşi alcalini, ce se opun acţiunii în
general prea acidifiante a alimentaţiei actuale.
Cu o porţie de 125
g de cireşe se acoperă 25% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, a cărei
acţiune este mult îmbunătăţită de pigmenţii antocianici (numiţi şi vitamina P).
Cu aceeaşi porţie de cireşe îţi vei asigura
25% din aportul zilnic recomandat de provitamină A (sau caroten), un
antioxidant celular şi un factor de protecţie anticancer.
Cireaşa participă de asemenea şi la acoperirea
nevoilor organismului de vitamina B9 (combate anemia) sau de acid folic: o porţie
de 125 g furnizează 15% din aportul zilnic recomandat.
Pigmenţii
antocianici ai cireşelor fac parte din categoria coloranţilor alimentari autorizaţi
în Uniunea Europeană, cunoscuţi sub codul E-163.
Sursa: http://www.ele.ro/dieta/alimentatie/cireasa-cel-mai-dulce-fruct-rosu-5193
Sursa: http://www.ele.ro/dieta/alimentatie/cireasa-cel-mai-dulce-fruct-rosu-5193
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.