Cum să mâncăm sănătos

-->

CUM SĂ MÂNCĂM SĂNĂTOS

Scuza cel mai des întâlnită la toţi cei care constată că nu se hrănesc sănătos, este timpul.  Nu ai timp să mănânci de 5 ori pe zi, nu ai timp să găteşti, nu ai timp să faci piaţa şi asemenea motive pot continua la nesfârşit. Dar, de fapt, ce înseamnă să mănânci sănătos? Să mănânci la ore fixe? Să mănânci variat? Să nu faci excese? Să mănânci de mai multe ori pe zi? Un mod de a te hrăni sănătos, în mod cert, înseamnă toate acestea la un loc. Organismul tău are necesităţile lui, prin urmare nu poate exista regimul perfect, pe care să-l urmeze toată lumea.

Mănâncă la ore fixe!
Asta nu înseamnă neapărat să mănânci la minut, cu ochii pe ceas. Stomacul tău este educat şi îţi indică destul de precis când trebuie să mănânci. Ţi se face foame? Ce însemnă asta de fapt? Că sucurile gastrice au fost trimise în stomac, unde continuă procesul digestiv. Mai simplu, ai în sobă focul care arde lemnele. Dacă decizi că nu ai timp să pui lemne în sobă, adică să te hrăneşti, atunci stomacul tău va fi atacat de sucurile gastrice deja aflate în stomac. În timp, asta va duce la gastrită, apoi la ulcer. Mănâncă la ore fixe, dar cât anume?

Nu face excese!
Care crezi că este efortul pentru un zidar să care 100 de cărămizi dintr-o dată? Probabil imens. Dacă, prin absurd, este forţat, în final cade lat lângă stiva de cărămizi. Aşa şi stomacul tău va fi suprasolicitat dacă îi trimiţi cantităţi considerabile de mâncare. Simţul saţietăţii funcţionează doar dacă foamea este rezonabilă. Dacă ai o foame de lup, mănânci repede, nu mesteci cum trebuie şi atunci sigur vei depăşi cantitatea optimă de mâncare de care ai nevoie. Nu te saturi imediat ce ai luat primele trei îmbucături. Care este răspunsul stomacului tău la acest exces? Indigestia!

Mănâncă încet!
Festina lente! Grăbeşte-te încet la masă! Digestia începe în cavitatea bucală. Aici, sunt mărunţite alimentele şi se formează bolul alimentar. Mestecă încet fiecare îmbucătură, altfel stomacul va fi mai târziu suprasolicitat. Savurează mâncarea, pentru a stimula secreţia de sucuri gastrice. Acelaşi fel de mâncare repetat sigur nu-ţi va mai trezi pofta. De aceea te sfătuiesc:

Mănâncă variat!
Mănâncă alimente diverse la o singură masă, gătite, dar şi crudităţi. Mâncarea diversificată asigură nutrienţii necesari corpului. Crudităţile aduc în organism vitaminele. În procesul de gătire, acestea sunt distruse sub acţiunea focului. Cu un curcubeu în farfurie, nu numai că-ţi va creşte brusc pofta de mâncare, dar organismul îţi va transmite mesajul că ceea ce vezi acolo este sănătos pentru tine.

Mănâncă de mai multe ori pe zi!
În mod natural, îţi este foame de mai multe ori pe zi. În cazul aceasta, de ce să nu mănânci de mai multe ori pe zi? Dacă vei mânca în mod obişnuit atunci când îţi este cu adevărat foame, nu vei mai fi nevoit să mănânci în exces, mai ales seara, când ajungi acasă. O masă bogată seara târziu chiar nu ajută cu nimic organismul. La finalul unei zile, când toate organele au nevoie de repaus, nu faci altceva decât să le pui la treabă. În acest caz, mintea este departe de a se înţelege armonios cu restul corpului. Şi dacă totuşi mănânci, vei avea parte de efectul bumerangului. Energia produsă nu te va lăsa să te odihneşti. Prin urmare, vei avea fie o insomnie teribilă, fie un somn agitat.

Concluzie: Modul în care te hrăneşti depinde numai de tine, poate fi proiectul tău zilnic. „Nu am timp” nu este o scuză suficient de bună pentru a nu avea grijă de corpul tău.  Dacă nu ai timp să mănânci corect, vei fi forţat mai târziu să ai timp să te tratezi de nenumărate boli. Sau, după cum spune înţelepciunea populară: „Capul face, capul trage”.

-->

Comentarii

  1. Nu am cuvinte sa multumesc persoanei care a publicat acest articol! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri. Puteti sa va uitati si peste celelalte postari din categoria Alimentatia sanatoasa accesand acest link: http://frumoasaverde.blogspot.com/search/label/Alimenta%C8%9Bia%20s%C4%83n%C4%83toas%C4%83

    Daca doriti sa primiti notificari de fiecare data cand postez ceva nou, va puteti inscrie pe acest blog (bara din dreapta) sau puteti da Like paginii noastre de Facebook: http://www.facebook.com/FrumoasaVerde

    Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exceptional blogul tau!
    Despre alimentele fermentate care sunt o sursa extraordinare de probiotice s-a scris foarte mult. Natasha Campbell-McBride a scris multe pe blogul si cartea ei despre aceasta alimentatie. Cateva extrase din minunata ei experienta sunt adunate aici:
    http://komfortbebe.blogspot.ro/2011/11/dieta-gaps.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Un site SUPER !!!!. Va multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *