-->
DROJDIA DE BERE - O UZINĂ DE MEDICAMENTE
Era în iarna anului
1898, într-o seara friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang
Schulze a rămas mult după lăsarea întunericului în laboratoarele fabricii de
bere în care lucra. Când şi-a terminat munca, a stins lumina de la birou,
apoi a păşit prin întuneric spre ieşire, când a văzut un fenomen uluitor:
vasele în care se afla drojdia de bere iradiau o lumină fluorescentă. A fost ca
un semn: din momentul acela, inginerul german a început să studieze fără încetare
ceea ce era considerat un simplu reziduu – drojdia. Surprizele nu au întârziat
să apară. La scurtă vreme, Schulze a descoperit că substanţa aceea păstoasă şi
maronie avea o mulţime de însuşiri legate de sănătate: aplicată pe piele,
drojdia de bere vindeca foarte rapid rănile, iar administrată intern, scurta
convalescenţa după diferite boli. Chiar şi animalele slăbite se înzdrăveneau ca
prin farmec atunci când erau tratate cu ea. Încurajat de aceste rezultate,
inginerul şi-a tratat cu drojdie şi soţia bolnavă de cancer şi... minune! Boala
nu a mai progresat! Din nefericire, la vremea aceea era probabil mult prea
devreme pentru asemenea descoperiri, aşa că observaţiile şi cercetările lui
Schulze au fost ignorate de comunitatea medicală, pentru ca apoi să cadă în
uitare. Abia pe la mijlocul secolului XX cercetările inginerului german aveau
să fie luate în serios de medici şi biochimişti, demers care a revoluţionat ştiinţa
în general şi medicina în special.
Ce este drojdia de bere?
Este o aglomerare de
ciuperci inferioare (Saccharomyces
cerevisiae), de dimensiuni microscopice, dar care se comportă ca nişte adevărate
uzine de medicamente, ce produc aproape toată gamă de aminoacizi esenţiali,
toate vitaminele din complexul B, enzime, minerale în formă asimilabilă (calciu,
magneziu, fosfor) şi anumite oligoelemente indispensabile vieţii (în special
seleniu). Studii făcute în ultimele decenii arată că substanţele secretate de
drojdia de bere joacă un rol esenţial în întreţinerea sănătăţii şi în vindecarea
unor boli, de la cele uşoare la cele grave.
Dar poate că cea mai importantă
calitate a acestui supliment nutritiv este faptul că acoperă carenţa de vitamine
din complexul B care, mai ales la sfârşit de iarnă şi început de primăvară, afectează
majoritatea oamenilor. Aceasta, în condiţiile în care cele nouă vitamine din
acest complex sunt indispensabile pentru funcţionarea oricărui organ sau sistem
din corp. Vitamina B1 este necesară pentru sistemul nervos şi cardiovascular,
fiind folosită contra bolilor de inimă, depresiei şi asteniei. Vitamina B2 este
esenţială pentru piele, fiind indicată în toate afecţiunile dermatologice.
Vitamina B3 este implicată în procese ce ţin de echilibrarea sistemului nervos,
în timp ce vitamina B5 este un stimulent natural al glandelor
cortico-suprarenale, mărind rezistenţa la infecţii şi la stres. Vitaminele B7 şi
B8 sunt implicate în metabolismul colesterolului şi al proteinelor, fiind
importante şi pentru menţinerea sănătăţii şi rezistenţei părului. Vitamina B9
este un elixir contra anemiei şi pentru menţinerea echilibrului hormonal, în timp
ce vitamina B12, care acţionează asupra sistemului nervos, măreşte puterea de
concentrare, favorizează eliminarea unor simptome specifice stresului psihic. În
fine, vitamina B15 - ultima descoperită - favorizează schimburile de oxigen la
nivelul ţesuturilor şi este un remediu minune contra îmbătrânirii, contra infertilităţii
şi a bolilor hepatice. Numai din aceasta scurta enumerare şi ne putem da seama
de extraordinarele aplicaţii terapeutice ale drojdiei de bere. Însă, înainte de
a le cunoaşte, va trebui să aflăm câte ceva despre modul de administrare a
acesteia.
Cum se administrează drojdia de bere
Drojdia proaspătă
Este vorba de aparent banalul
ingredient pentru creşterea aluatului, care se vinde în magazinele alimentare
la calup, având o culoare brună şi un miros de... bere. Se consumă în combinaţie
cu miere: la o linguriţă de drojdie se adaugă două linguriţe de miere de
albine, frecându-se până când se obţine o pastă omogenă. Doza zilnică pentru un
adult este de 3 linguriţe de drojdie de bere, care se administrează pe stomacul
gol, dimineaţa, la prânz şi seara.
Drojdia uscată
O găsim ambalată în pliculeţe,
fiind în ultima vreme preferată de comercianţi în faţa drojdiei
proaspete, care este mult mai greu de conservat şi are un termen de
valabilitate mai scurt. Înainte de a administra drojdia uscată, asiguraţi-vă că
nu este aditivată sintetic, caz în care nu este recomandată în tratament. Este
mai puţin activă din punct de vedere terapeutic, dar în lipsa celei proaspete,
poate fi folosită şi ea cu succes. Mod de administrare: în jumătate de litru de
suc de morcovi (obţinut casnic cu ajutorul storcătorului electric) se pun 2 linguriţe
de praf de drojdie uscată, se amesteca bine şi se păstrează la frigider. Se bea
întreaga cantitate de preparat într-o zi, fracţionată în 3 reprize.
Tabletele de drojdie
Le găsim în farmacii şi în magazinele
naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie, condiţionate sub formă de comprimate.
Sunt de regulă foarte eficiente în terapie, fiind obţinute din culturi de
drojdie selecţionate, aşa încât să aibă o concentraţie ridicată de vitamine din
complexul B şi de seleniu. Se administrează conform prospectului. O cură
cu drojdie durează minimum 10 zile şi maximum 30 de zile (pentru a nu afecta flora
intestinală), urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate
relua.
Drojdia de bere în prevenirea bolilor
La copii: administrarea de drojdie de bere este foarte importantă
pentru stimularea proceselor de creştere (ajută la consolidarea oaselor),
pentru dezvoltarea psihică şi mentală. Mai ales copiii bolnăvicioşi, anemici,
cu o slabă capacitate de concentrare sau cu un grad ridicat de nervozitate ar
trebui să consume drojdie de bere. Doza pentru copiii între 4 şi 8 ani este o treime din cea pentru adulţi, iar pentru copiii între 8 şi 14 ani
este o jumătate din doza pentru adulţi.
La adolescenţi: vitaminele şi aminoacizii din drojdie ajută la
reglarea proceselor hormonale, împiedicând apariţia unor fenomene neplăcute la
nivel fizic, cum ar fi: maturizarea întârziată a organelor genitale, apariţia erupţiilor
puternice de acnee, hirsutismul la fete. De asemenea, curele cu drojdie de bere
(se administrează în aceleaşi doze ca la adulţi) de 10 zile pe lună ajută la
dezvoltarea intelectului şi la ţinerea sub control a fenomenelor din sfera emoţională.
La adulţi: acest produs natural este un excelent susţinător de
efort, care ajută la îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale. Un
alt element important este faptul că drojdia de bere este un excelent remediu
antistres, diminuând efectele nefaste ale acestuia asupra corpului şi psihicului.
La persoanele de vârsta a treia: drojdia de bere, prin conţinutul
său de vitamine, aminoacizi şi oligoelemente, este un excelent medicament
pentru prelungirea tinereţii biologice. La schimbarea anotimpurilor este utilă
o cură de 3 săptămâni cu acest produs natural, care împiedică apariţia bolilor
degenerative, susţine activitatea hormonală, menţine sănătatea sistemului
nervos şi a inimii.
Drojdia de bere în tratarea
bolilor
Anemia, tulburările de asimilare
a mineralelor (în special a calciului şi a magneziului) - se face o cură de 21
de zile cu drojdie de bere. Este un remediu nu doar foarte bogat în minerale şi
vitamine, dar care ajută de asemenea la metabolizarea corectă a acestora. Mai
mult, s-a demonstrat faptul că administrarea de drojdie de bere stimulează
producerea de către organism a elementelor figurate ale sângelui, ceea ce
deschide noi perspective în tratarea anemiei, a tulburărilor de coagulare, şi a
altor boli ale sângelui.
Hepatita virală A, B şi C: medicul german A. Schrauzer a studiat
vreme de 18 ani felul în care organismul uman se apără în faţa infecţiilor cu
virusuri hepatice. El a observat în studiile pe animale de laborator ca
rezistenţa în faţa acestor virusuri creşte foarte mult atunci când se administrează
drojdie de bere. Această imunitate sporită se datorează unor compuşi pe bază de
seleniu, care ajută activitatea celulelor sistemului imunitar.
Răceli, boli infecţioase în general, deficienţe imunitare: se administrează
timp de 2-3 săptămâni câte trei linguriţe de drojdie proaspătă pe zi. Seleniul,
ca şi anumite vitamine conţinute de acest produs natural, măresc considerabil
rezistenţa organismului la orice gen de infecţie.
Supragreutate, obezitate: studii americane arată că tratamentele de
20 de zile cu drojdie de bere, repetate de mai multe ori la rând, ajuta la scăderea
în greutate. Aceasta remarcabilă proprietate se datorează cromului conţinut din
belşug de drojdia de bere, oligoelement important şi într-o altă maladie în care
acelaşi remediu ajută foarte mult, şi anume diabetul.
Boli cardiovasculare cronice: consumul de drojdie de bere reglează
nivelul colesterolului în sânge, aduce la valorile normale tensiunea şi favorizează
activitatea miocardului. Studiile au arătat că persoanele cu boli
cardiace care consumă sistematic acest supliment alimentar au cu 30% mai puţine
probleme decât cardiacii din loturile martor.
Paralizie, Parkinson, Alzheimer: se face în fiecare lună o cură de
câte două săptămâni, în care se iau zilnic 3-4 linguriţe de drojdie de
bere. Este un tratament cu o puternică acţiune reîntineritoare, cu efecte tonice
asupra întregului sistem nervos. Acelaşi tratament este valabil în depresie şi în tulburările psihice generate de stres.
Psoriazis, sclerodermie, afecţiuni dermatologice în general: se fac
cure de o lună cu drojdie de bere (4 linguriţe/zi), cu o săptămână de pauză.
Complexul de vitamine B, precum şi antioxidanţii conţinuţi de drojdie sunt de
un real ajutor în îmbunătăţirea metabolismului celular la nivelul pielii.
Acnee: se face tratamentul intern descris mai sus, la care se adaugă
măşti obţinute din: 2 linguriţe drojdie
de bere, 2 linguri ulei de măsline şi 2 linguri miere lichidă. Amestecul se omogenizează
şi apoi se întinde pe ten, unde se lasă vreme de 30 de minute, după care se spală
cu apă călduţă.
Precauţii la tratamentul cu drojdie
Cu excepţia persoanelor alergice
la acest produs, nu se cunosc contraindicaţii la tratamentul cu drojdie.
Uneori, administrarea internă a drojdiei de bere poate da o uşoară balonare,
caz în care se va administra un carminativ uşor, cum ar fi praful de chimen sau
de anason, din care se ia câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi.
Drojdia de bere şi cancerul
Studiile făcute în Occident, mai
ales în Germania, au arătat fără dubiu că asemenea altor remedii naturale, drojdia
de bere este foarte utilă în tratamentul bolilor tumorale maligne. Mai mult,
dacă armurariul este un excelent antidot pentru efectele adverse ale
citostaticelor, drojdia de bere este un extraordinar ajutor pentru bolnavii de
cancer care au recurs sau recurg la iradiere (cobaltoterapie). Iată mai multe
elemente în acest sens:
Iradierea are mai puţine
efecte adverse atunci când este asociată cu consumul zilnic de drojdie de bere
(minimum 6 linguriţe pe zi). Aceasta este concluzia unei echipe de medici din
München, care a studiat vreme de 15 ani evoluţia bolnavilor de cancer, cărora
li s-a administrat acest produs. La pacienţii trataţi prin iradiere care au
primit simultan drojdie de bere s-a observat o stare de sănătate mult mai buna
faţă de pacienţii trataţi numai prin iradieri. Drojdia de bere stimulează
apetitul, ajută somnul şi peristaltismul intestinal. De asemenea, protejează
mucoasele - aspect important, mai ales în cancerul de gât şi esofag. Efectele negative
ale radioterapiei sunt îndepărtate şi în ceea ce priveşte manifestările
externe: formarea de ragade cu infecţii, deformarea unghiilor şi inflamarea
lor, hipercheratozele, atrofiile pielii. Profesorul doctor Ries de la Asociaţia
Oncologică Bavareză a stabilit în urma studiilor realizate la departamentul de
oncologie de la München că „Afectarea datorată iradierii a scăzut considerabil,
inflamaţiile au dispărut, la fel şi atrofiile pielii, care au fost înlocuite de
epiteliu normal. Până astăzi niciuna din metodele clasice de tratament nu a dat
asemenea rezultate ca administrarea de drojdie de bere”. Asociaţia Oncologică
Bavareză menţionează pentru suferinzii de cancer recomandarea de a folosi
drojdia împotriva acestei boli.
Efectele directe ale tratamentului cu drojdie în boala canceroasă sunt în curs de cercetare, existând indicii serioase că în cazul majorităţii formelor de cancer, consumul de drojdie de bere determină stagnarea şi apoi remisia formaţiunilor tumorale maligne. Prof.dr. Gottschalk observa la animalele de experienţă tratate cu drojdie de bere faptul că, în mai puţin de trei luni, cancerul de prostată, de piele sau al ficatului era oprit de ingerarea zilnică a acestui produs natural.
DROJDIA DE BERE – PREZENTARE GENERALĂ
Drojdia de bere este un alt aliment miraculos, mult mai eficace decât germenii de grâu, datorită combinaţiei perfecte de substanţe nutritive rare, uşor asimilabile.
Calităţi curative şi acţiune farmaceutică
Drojdia de bere conţine: 50% proteine, uşor digerabile, toţi acizii aminaţi indispensabili vieţii (histidină, lizină, triptofan, leucină, fenilamină, cisteină etc.), o cantitate ridicată de gluten şi peptide, care au o acţiune preponderentă în fenomenele vitale şi, în particular, în reacţiile de oxidoreducere, în procesele de dezintoxicare şi de rezistenţă la infecţii, lecitine sau grăsimi fosforate, 14 săruri minerale esenţiale, oligoelemente, factori catalitici din care unii nici nu au fost încă identificaţi şi, în sfârşit, 17 vitamine, printre care grupul complet şi consistent de vitamine B. Mai conţine cantităţi importante de ergosterol.
100 de grame de drojdie de bere furnizează:
- proteine - cât 250 g de carne şi glicogen - cât 65 g de pâine;
- de 10 ori mai multă vitamina B1 decât pâinea integrală;
- de două ori mai multa vitamina B2 (riboflavină) decât
ficatul;
- de 10-20 de ori mai multă vitamina PP (niacină) decât
carnea;
- de 10 ori mai multa vitamina B6 (piridoxină) decât
carnea;
- de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât
cerealele;
- de 20 de ori mai mult acid folic decât tărâţele de
grâu.
Afecţiuni pentru care se recomandă: avitaminoze complexe sau simple ale grupului B; steatoze hepatice; în caz de slăbiciune fizică, pentru bolnavii hrăniţi cu sonda; alcoolism.
Drojdia de bere constituie un aliment compensator al carenţelor şi un excelent catalizator pentru substanţele hidrocarbonate. Este excelent pentru sportivi, cărora le măreşte rezistenţa la oboseală, favorizând travaliul muscular şi uşurând eliminarea de toxine şi deşeuri metabolice. Prin conţinutul său ridicat în proteine şi prin natura acizilor aminaţi pe care îi conţine, joacă un rol de protector pentru ficat.
Pe de altă parte, indicaţiile terapeutice ale drojdiei de bere sunt şi dietetice, bazându-se îndeosebi pe bogăţia de vitamine B. Pentru aceasta, drojdia se recomandă în avitaminozele complexe sau simple ale grupului B, în afecţiuni neurologice şi neuromusculare, în manifestările nervoase ale alcoolismului. Prin activitatea sa hepatoprotectoare este indicată în stările precirotice, în steatoze hepatice (degenerescenţa grasă a ficatului).
Este foarte eficace în stările de denutriţie extremă, de slăbiciune constituţională, pentru bolnavii hrăniţi cu sonda. În utilizarea obişnuită, este de preferat drojdia de bere cultivată pe cerealele malţate şi nu cea ordinară, obţinută prin uscare cu sodă caustică, carbonat de sodiu sau acid clorhidric, căci astfel pierde 70% din vitamine.
Drojdia exercită o acţiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. În consecinţă, poate fi indicată în toate afecţiunile intestinale acute sau cronice de origine infecţioasă, precum şi în prevenirea accidentelor survenite în urma administrării de antibiotice, deoarece, fiind insensibilă la aceste medicamente, remediază rapid dezechilibrul florei intestinale.
Recomandare pentru consum: se ia la fiecare masă, amestecată cu legume sau în supă, în doză de una-două linguri pentru adulţi şi bătrâni şi o linguriţă pentru copii.
-->
În anotimpul rece, o cură de drojdie de bere, ne menține în formă maximă. Consumul de drojdie scade nivelul colesterolului și combate hipertensiunea, răcelile și bolile infecțioase, este indicată persoanelor anemice și celor care au probleme cu asimilarea mineralelor, hepatitele virale A, B și C sunt ținute sub control, este de mare ajutor în tratarea psoriazisului, are un efect revigorant asupra sistemului nervos, în amestec cu ceaiul de afin, de chimen sau de anason, drojdia combate balonările.
RăspundețiȘtergereȘtiu ca este f. sanatoasa de la un diabetic care manca o linguriță de drojdie în fiecare dimineață și a trăit pana la 85 ani.
RăspundețiȘtergerebuna ziua.va rog ,daca puteti sa ma ajuteti in ceea ce priveste drojdia de bere(care este ).Acum as dorii sa-mi spuneti daca stiti ceva pentru intarirea oaselor.Am o fetita de 11ani .a fost diagnosticata cu o boala foarte rara ,Mccune Albright.caracteristicile bolii sunt:pete cafe-latee,pubertate precoce(a avut menstra la 4,5ani si oasele fragile se produc fracturi spontane)si oasele corpului sunt in multe partu afectate,nimeni nu ne a putut ajuta sa i vindecam oasele,din aceasta cauza ne am mutat in Spania .sperând ca aici stiu mai multe de boala,dar nu este asa ,cautam in alte țari daca stiu cum putem sa i oprim deteriorarea oaselor.Am citit despre drojdie ca ajuta celulele,puteti va rog sa ma ajutati cu ceva.Va multumesc
RăspundețiȘtergere