Echinacea - inamicul gripei și al infecțiilor

-->

ECHINACEA – inamicul gripei şi al infecţiilor

Se numără printre cele mai preţioase plante de leac din lume şi aceasta datorită unei singure calităţi terapeutice, extrem de puternice: stimulent al sistemului imunitar. Iniţial, a fost unul dintre leacurile de bază ale triburilor de indieni americani, care foloseau echinacea pentru a vindeca tot felul de infecţii, boli respiratorii şi răni. Istoria acestei plante-medicament este însă la fel de frământată ca şi cea a medicinii naturale. Calităţile sale terapeutice au fost analizate pe la 1900 de către medicii din SUA şi echinacea a devenit în scurt timp unul din cele mai prescrise medicamente ale timpului. Mai mult de o sută de tone de echinacea erau vândute prin farmaciile din SUA, în fiecare an. Planta era considerată „cel mai bun purificator al sângelui” şi era administrată mai ales în cazurile de gripă, infecţii respiratorii recidivante şi infecţii urinare, fiind prescrisă deopotrivă adulţilor, bătrânilor şi copiilor. În anii '40 însă, când industria medicamentelor de sinteză a cunoscut o dezvoltare explozivă, echinacea a căzut brusc în uitare şi aşa ar fi rămas, dacă nu ar fi intrat pe mâna meticuloşilor medici germani. Reabilitarea ei se datorează în primul rând lui Gerhard Madaus, medic şi cercetător bavarez, care a adus în Europa seminţele de echinacea, pe care ulterior a cultivat-o şi a studiat-o vreme de zeci de ani. Munca sa a fost preluată de alţi cercetători, aşa încât, în momentul de faţă există mai mult de 50 de studii numai despre efectele echinaceei în gripă, iar mai mult de jumătate din acestea sunt făcute în Germania. De altfel, în aceasta ţară sunt eliberate anual mai mult de 2 milioane de reţete în care este prescrisă echinacea, unul din cele mai vândute remedii naturale din Europa. Dar să facem cunoştinţă mai îndeaproape cu această plantă.

Descrierea plantei

Echinacea este o plantă perenă (a cărei rădăcină dormitează în pământ peste iarnă, răsărind de la an la an), care creşte spontan în marile câmpii americane, în timp ce în Europa este cultivată. Sub denumirea generică de echinacea sunt cunoscute de fapt trei specii: Echinacea angustifolia, Echinacea palida şi Echinacea purpurea, ultima fiind şi cea mai utilizată. Echinacea purpurea se mai numeşte la noi şi pălăria-soarelui, fiind uneori întâlnită chiar în spaţiile verzi, ca plantă decorativă, deoarece are petalele de un roşu viu şi rămâne înflorită mult timp. De la echinacea se recoltează atât părţile aeriene, cât şi rădăcina, ambele având excelente proprietăţi antiinfecţioase, stimulent imunitare şi cicatrizante.

Preparate şi mod de administrare

Infuzia combinată
Ceaiul, adică infuzia obţinută prin opărirea plantei, este probabil formula cea mai nefericită de utilizare a echinaceei, deoarece, prin încălzire, o mare parte din principiile imunostimulatoare sunt distruse. În schimb, folosind extracţia la rece combinată cu cea la cald, vom obţine un preparat cu calităţi terapeutice foarte bune. Iată cum se prepară aceasta infuzie combinată: patru linguriţe de pulbere se macerează 8 ore în jumătate de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia, iar preparatul rezultat se bea în 3-4 reprize, pe parcursul zilei. Acest remediu inhibă dezvoltarea unor viruşi, elimină ameţeala şi durerile musculare asociate febrei, calmează tusea şi accelerează procesele de vindecare în cazul infecţiilor.

Capsulele
Sunt formula cea mai bună de administrare a acestei plante. Se recomandă cele care conţin extract uscat de echinacea, foarte concentrat în principii active şi foarte rapid asimilat de către organism. O capsulă cu echinacea conţine 350-400 mg de extract standardizat. Se iau 3-6 capsule zilnic, pe stomacul gol, în cure de 2-8 săptămâni. La noi în ţară, în magazinele naturiste se găsesc capsulele produse de firma românească VITALIA K, a câte 380 mg de extract fiecare, din care se iau de regulă câte 4 pe zi, pentru tratarea gripei şi a infecţiilor respiratorii, a infecţiilor renale şi urinare, a afecţiunilor reumatice şi a celor alergice. 


Unguentele
Sunt obţinute exclusiv pe cale industrială, fiind o combinaţie de extract de echinacea şi o bază de unguent, hidratantă. Problema este că multe aşa-zise unguente cu echinacea conţin prea puţin extract de plantă, iar acţiunea terapeutică lasă de dorit. În plafarurile noastre găsim însă un unguent cu echinacea produs în Romania de către laboratoarele „Charme Cosmetics”, numit ECHINOPLUS, care are o concentraţie ridicată de principii active. Se foloseşte cu succes pentru tratarea rănilor şi arsurilor de gravitate mică şi medie, cicatrizarea estetică, tratarea tenului alergic şi sensibil la infecţii, ca adjuvant în psoriazis, arsuri etc.

Tratamente interne

Viroză gripală (răceală) - este principala „specialitate” a echinaceei, cel mai bun remediu în această afecţiune. Planta se administrează deîndată ce debutează boala, studiile dovedind că administrarea promptă a acestui remediu duce la rezultate pe măsură. Într-unul dintre cele mai recente studii realizat în Germania, un grup de 180 de pacienţi cu viroză respiratorie a fost împărţit în două loturi egale. Primul lot a primit extract de echinacea, iar al doilea lot, de control, a primit un remediu fals (placebo). La majoritatea pacienţilor care au luat echinacea, boala a fost mult mai uşoară decât la lotul care a luat placebo, simptomele fiind mai blânde şi perioada de vindecare mai scurtă (cu 3 zile, în medie). De asemenea, la pacienţii care au luat echinacea au apărut mult mai puţine complicaţii ale gripei decât la lotul martor. Aşadar, de la primele simptome de gripă, se recomandă sa se ia echinacea sub formă de capsule a câte 350 mg de extract fiecare, de 4-6 ori pe zi, până la vindecarea completă.
Bronşită cronică şi acută la adulţi şi copii - se ţine o cură de două săptămâni cu echinacea, timp în care se administrează câte 4 capsule (350 mg) cu extract de plantă pe zi, pe stomacul gol. La copiii între 1 şi 3 ani, doza va fi redusă la un sfert, iar pentru cei între 3 şi 10 ani, doza va fi redusă la jumătate. Un studiu american făcut în anul 2003 a arătat ca administrarea extractului de echinacea scurtează perioada de vindecare şi reduce severitatea unor simptome cum ar fi tusea, febra şi senzaţia de dificultate în respiraţie.
Sinuzită - în tratamentul acestei afecţiuni, echinacea se foloseşte ca adjuvant. Se iau câte patru capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte doua săptămâni de pauză. Zilnic se beau şi câte 2 căni de infuzie combinată de echinacea, în fiecare cană de preparat punându-se şi câte 2-3 picături de ulei volatil de cimbru şi de busuioc. Combinarea echinaceei cu uleiurile volatile antibacteriene dă cele mai bune rezultate în sinuzită.
Herpes genital şi bucal - studiile de laborator arată că administrarea de echinacea nu doar intensifică reacţia sistemului imunitar la această infecţie, dar combate şi direct herpesul, mai exact cele doua tulpini virale care îl produc. De la primele simptome, se administrează echinacea sub formă de capsule, câte 4-6 pe zi, până la completa vindecare. Suplimentar, se poate aplica unguent sau tinctură de echinacea pe leziunile herpetice, pentru a grăbi vindecarea.
Cistite, nefrite, pielonefrite - conform organismului guvernamental german de cercetare a plantelor medicinale, cunoscut şi sub numele de „Comisia E”, echinacea are efecte certe de combatere a infecţiilor renale şi urinare. În cistita acută, se recomandă administrarea a câte 6 capsule cu extract de echinacea pe zi, vreme de maximum 10 zile, în paralel cu tratamentul antiinfecţios. În cistitele şi nefritele recidivante sau cronicizate, se iau câte 4 capsule pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte doua săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua, până la vindecarea completă.
Adjuvant în infecţii bacteriene - studii de ultima oră arată că administrarea de echinacea ajută la încetinirea sau la stoparea evoluţiei infecţiilor bacteriene. Aceasta, deoarece anumite principii active din plantă inactivează enzimele care favorizează penetrarea de către bacterii a membranei celulelor sănătoase, prevenind astfel într-o bună măsură răspândirea infecţiei în organism. Se ţin cure de 14-21 de zile, timp în care se administrează câte 4 capsule de echinacea pe zi, sau infuzia combinată de echinacea (eficientă mai ales pe zona genito-urinară), câte 3 căni pe zi.
Candidoză genitală - se ţine o cură cu 4 capsule de echinacea/zi, pe o durată de 4 săptămâni. Pe timpul curei, se face odată la 3 zile câte o spălătură cu infuzie combinată din echinacea (preparată conform reţetei prezentate mai sus) şi coada-şoricelului, în proporţii egale. Această aplicaţie externă amplifică imunitatea locală, ajutând corpul să controleze proliferarea candidei.
Adjuvant în otită - se face o cură de 10 zile cu capsule cu extract de echinacea, câte 4-6 pe zi. Combinarea tratamentului imunostimulator cu echinacea cu antibioticele prescrise de către medic este în momentul de faţă formula ideală pentru combaterea infecţiilor ORL.
Alergie respiratorie - se face un tratament cu efect imunomodulator cu echinacea, care se ia în doze progresive. O cură va dura vreme de 8 săptămâni, în primele 2 săptămâni luându-se câte o capsulă pe zi, în următoarele 2 săptămâni 2 capsule pe zi ş.a.m.d., ajungându-se în ultimele 2 săptămâni la doza maximă de 4 capsule pe zi. Cura cu echinacea reduce severitatea simptomelor reacţiei alergice, diminuând febra, inflamaţia, catarul respirator şi mâncărimile la nivelul mucoaselor respiratorii. Se recomandă mai ales în alergiile sezoniere, caz în care tratamentul va începe cu aproximativ o lună înaintea debutului polenizării.
Tumori maligne şi benigne - studii de laborator făcute în Italia în anul 2003 arata că echinacea ajuta organismul să lupte împotriva afecţiunilor tumorale. Mai exact, echinacea stimulează organismul să producă în cantităţi mai mari anticorpi pentru a stopa dezvoltarea tumorilor. Ca adjuvant în afecţiunile tumorale, se recomandă curele cu o durată de 2 de săptămâni, timp în care se iau câte 4-6 capsule de echinacea pe zi. O cură va fi urmată de alte 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se reia, în total făcându-se până la 6 astfel de cure pe an.
Artrită - o cură de 4 săptămâni, timp în care se iau câte 3-4 capsule de echinacea pe zi, ajută la diminuarea inflamaţiei articulaţiilor în cazul reumatismului. De asemenea, la pacienţii trataţi cu echinacea s-a constatat o rărire a puseurilor reumatice, o diminuarea a durerii şi a rigidităţii articulare, precum şi o încetinire a proceselor degenerative la nivelul articulaţiilor.
 
Tratamente externe

Arsuri de gradele 1 şi 2 - se aplică unguentul de echinacea pe suprafeţele afectate, de 2-3 ori pe zi. Se obţine o vindecare rapidă şi estetică. Aplicaţiile se vor face doar atunci când nu mai există rană deschisă, în caz contrar existând riscul de infecţie. Tratamentul cu echinacea unguent este eficient şi în cazul arsurilor solare, arsurilor cu lichide fierbinţi sau cu abur.
Răni care se vindecă greu - se aplică de două ori pe zi, vreme de câte o oră, comprese cu tinctură de echinacea (o găsiţi în magazinele naturiste). După aplicaţia cu alcool, pielea se lasă să se usuce la aer vreme de 20 de minute. Când rana s-a închis, pentru a favoriza o cicatrizare estetică, se foloseşte unguentul cu echinacea. Aplicaţiile externe cu echinacea pe răni măresc viteza de regenerare a ţesuturilor distruse, prevenind astfel infecţiile.
Acnee - se pun în fiecare seară, vreme de 10 zile, comprese cu infuzie combinată de echinacea pe locurile afectate. Acest tratament are un uşor efect degresant, previne infecţia tegumentelor şi intensifică circulaţia sanguină pe zona tratată. Aplicaţiile cu echinacea pe faţă vor fi făcute însă cu mare grijă, pe suprafeţe mici de piele, mai ales la început, pentru a depista din timp o posibilă reacţie alergică (caz în care tratamentul va fi oprit).
Adjuvant în psoriazis - se aplică unguentul de echinacea pe porţiunile de piele afectate, de 1-2 ori pe zi, pentru ameliorarea simptomelor. Nu se cunoaşte încă o explicaţie ştiinţifică a efectului benefic al aplicaţiilor externe cu echinacea în cazul psoriazisului. Cert este că la unii pacienţi aplicarea unguentului cu echinacea limitează evoluţia acestei afecţiuni.

Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu echinacea

Pentru majoritatea oamenilor, administrarea de echinacea nu are niciun efect advers. Precauţiile şi contraindicaţiile se referă doar la persoanele care au o predispoziţie alergică foarte puternică, mai ales faţă de plantele din familia Asteraceae (Compositae), din care fac parte şi gălbenelele, crizantema, coada-şoricelului etc. În cazul în care, la luarea primelor doze de echinacea apar simptome de alergie, cum ar fi mâncărimi ale mucoaselor respiratorii, greutate în respiraţie, lăcrimări, catar respirator, mâncărimi ale pielii, administrarea acestei plante va fi oprită. Alte reacţii adverse la echinacea pot fi durerile de stomac de mică intensitate, greaţa sau voma.
Una din principalele recomandări pe care le fac producătorii de suplimente nutritive pe bază de echinacea este: „pentru prevenirea infecţiilor gripale”. Trebuie spus însă că niciunul din studiile făcute nu a putut confirma faptul că echinacea are efecte reale în prevenirea infecţiei gripale. În schimb, toate studiile au demonstrat că echinacea este foarte eficientă în cazul infecţiei gripale deja instalate, mai ales dacă tratamentul este făcut încă de la primele simptome ale unei viroze respiratorii. Concluzia este simplă: folosiţi echinacea cu încredere pentru tratarea gripei, dar nu vă bazaţi pe ea pentru prevenire. Preventiv, contra gripei, puteţi folosi o altă plantă: astragalul, care a demonstrat virtuţi reale în acest sens.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • David Icke - Cum eradicăm o boală?
    09.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Medicina călugăriței Hildegard von Bingen
    13.04.2012 - 2 Comments
    --> MEDICINA LUI DUMNEZEU  DATĂ CĂLUGĂRIȚEI HILDEGARD VON BINGEN După o dispariţie de 800 de ani, au fost descoperite cunoştinţele detaliate ale călugăriței germane Hildegard…
  • 17 fapte despre Australia
    19.02.2016 - 0 Comments
    1. Cea mai mare proprietate din Australia este mai mare decât Belgia. 2. Primele forțe de poliție ale Australiei au fost compuse din cei mai cuminți pușcăriași. 3. Compania aeriana Qantas…
  • Lăcomia pierde omenia + VIDEO (RO)
    05.06.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LĂCOMIA PIERDE OMENIA Pământul are suficient pentru nevoile omului, dar nu și pentru lăcomia lui. Mahatma Gandhi Lăcomia este…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • 35 de invenții antice pe care știința încă nu le poate explica + FOTO
    15.08.2023 - 0 Comments
    Credeți că calculatoarele sunt o invenție modernă? Dar camerele de sunet care pot amplifica ceea ce spune cineva de 100 de ori sau mai mult, sau calendarele care pot fi recalibrate de la un an la…
  • Misteriosul Rasputin + documentare (RO)
    26.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERIOSUL RASPUTIN Grigori Efimovici s-a născut pe 10 ianuarie 1869 în satul Pokrovskoe din Siberia, departe de saloanele…
  • Laptele ne poate scurta viața + VIDEO
    21.07.2016 - 1 Comments
    LAPTELE NE POATE SCURTA VIAȚA Dr. Elizabeth Noble Pe la mijlocul anilor ’70, când am înființat „Departamentul pentru sănătatea femeii”, osteoporoza nu era boala obișnuită și mortală care…
  • Ce este simptomul? + VIDEO (RO)
    29.10.2014 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • Despre frică + VIDEO (RO)
    08.05.2012 - 1 Comments
    --> DESPRE FRICĂ Realitatea fricii: Nu ți-e frică de întuneric, ți-e frică de ce se află în el. Nu ți-e frică de înălțimi, ți-e frică să nu cazi. Nu ți-e frică să…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Alternative lipsite de efecte secundare la medicamente și vaccinuri + VIDEO
    27.06.2014 - 0 Comments
    --> ALTERNATIVE LIPSITE DE EFECTE SECUNDARE  LA MEDICAMENTE ŞI VACCINURI Motto: A trăi datorită medicinii înseamnă a trăi într-un mod oribil. Carl von Linné (1707-1778) Elita…
  • Cele patru picioare ale mesei sănătății
    25.05.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE PATRU PICIOARE ALE MESEI SĂNĂTĂȚII Motto: Fiecare om este creatorul sănătății sau bolii sale. Buddha S-ar putea să credeți că…
  • Lucerna -  tămăduitoare și întineritoare
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LUCERNA - TĂMĂDUITOARE ȘI ÎNTINERITOARE - Datorită efectelor sale terapeutice cu totul deosebite, lucerna mai este numită şi marele tămăduitor. În acest scop, se folosesc…
  • Cartoful - cea mai importantă plantă alimentară din lume + documentar (RO)
    17.04.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de peste 2.000 de…
  • Drojdia de bere - o uzină de medicamente
    23.03.2012 - 3 Comments
    --> DROJDIA DE BERE  - O UZINĂ DE MEDICAMENTE Era în iarna anului 1898, într-o seara friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang Schulze a rămas mult după lăsarea…
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • 12 funcții ascunse ale Google Messages pe care ar trebui să le folosești
    06.12.2021 - 0 Comments
    Având în vedere că este aplicația emblematică a Google pentru mesaje text, Google Messages ascunde cu siguranță multe dintre cele mai bune caracteristici ale sale.Aplicația Google Messages este…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Lista păcatelor – „Cele 177 de păcate”
    18.01.2018 - 29 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LISTA PĂCATELOR – „CELE 177 DE PĂCATE” „Listă de păcate ortodoxe” sau „Îndreptar de spovedanie” conform…
  • 7 beneficii ale semințelor de avocado care îți pot stimula sănătatea și frumusețea
    23.12.2022 - 0 Comments
    Există atât de multe produse care au proprietăți utile despre care nu știm. De exemplu, o sămânță de avocado. De câte ori am aruncat una?Vrem să vă vorbim despre proprietățile utile ale semințelor de…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Cum să ne protejăm ficatul + VIDEO
    16.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE PROTEJĂM FICATUL Dacă sunteți un om obișnuit, înseamnă că nu v-ați gândit niciodată la ficatul dumneavoastră. La urma…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • 18 invenții uimitor de utile
    19.11.2015 - 0 Comments
    1. O saltea ideală pentru cupluri. Cu această saltea nu îți va mai amorți mâna atunci când îți ții în brațe partenera. 2. Ștecherul cu extragere rapidă din priză. 3. Tastatură portabilă…
  • Bruce Lipton - Supraviețuirea celui mai iubitor + VIDEO (RO)
    14.07.2016 - 0 Comments
    SUPRAVIEŢUIREA CELUI MAI IUBITOR Bruce Lipton Poate că sunteți de acord cu expresia „puterea iubirii” ca fiind una nobilă, dar e posibil să nu credeţi că se potrivește acestor vremuri tulburi,…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *