Feniculul - antidotul tensiunii arteriale

-->

FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE

Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic cu pătrunjelul, morcovul, mărarul şi coriandrul. În spectrul plantelor (legumelor sau ierburilor) pe care le utilizăm în bucătărie, ocupă un loc secundar, iar pentru unii poate părea chiar o plantă exotică. Haideţi, recunoaşteţi, gătiţi sau mâncaţi des fenicul? Am convingerea că răspunsul este „nu”. Ce este important de ştiut încă de la început: contrar credinţei largi, de la fenicul nu se consumă doar partea superioară, adică micile frunze, asemănătoare cu ale mărarului, ci şi partea imediat adiacentă rădăcinii, mai exact bulbul alb, considerat în lumea gastronomiei, în particular în bucătăria italiană şi în cea franceză, o legumă foarte gustoasă.

Proprietăţile de bază

De la fenicul, se consumă atât frunzuliţele, cât şi bulbul şi tulpina, această plantă fiind una sănătoasă şi nutritivă. Vitamina C este cel mai semnificativ element din compoziţia sa. Practic, 100 de grame de bulb de fenicul asigură o cincime din necesarul zilnic al organismului de vitamina C. Urmează, în ordinea concentraţiei, fibrele, potasiul, manganul, acidul folic, calciul, molibdenul, fosforul, magneziul, fierul, cuprul şi vitamina B3. Feniculul conţine o combinaţie unică de fitonutrienţi, printre care flavonoizi cu proprietăţi antioxidante. Și uleiurile volatile din fenicul au aceleaşi proprietăţi antioxidante. Vitamina C este un puternic agent imunizator, în vreme ce fibrele, acidul folic şi potasiul asigură protecţie cardiovasculară şi sănătate colonului.
În scop medicinal se consumă şi ceaiul de fenicul, în special pentru combaterea afecţiunilor de stomac, dar şi pentru bronşite, astm sau pentru efectele sale laxative, diuretice şi dezinfectante. Cea mai bună metodă de preparare a ceaiului este infuzia seminţelor de fenicul în apă fierbinte.
Feniculul este antiseptic, carminativ (absoarbe gazele, liniştind crampele), sedativ, antiinflamator, galactogog (stimulează secreţia laptelui), antispastic (linişteşte tusea convulsivă şi astmatică), expectorant. Este şi un bun adjuvant în diabet. Frunzele conţin un puternic principiu hipotensiv.
Uleiul de fenicul folosit la masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor şi a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică şi netedă, fiind şi un excelent factor de relaxare.

Cele mai frecvente întrebuinţări culinare

Aşa cum spuneam, de la fenicul nu se consumă doar frunzuliţele uscate, ca mirodenie, ci şi tulpina şi bulbul alb de la bază. Tulpina poate fi folosita cu succes la supe şi ciorbe, întocmai ca şi tulpina de ţelină, sau la mâncăruri la cuptor. Seminţele fenicului, după uscare, sunt folosite în alcătuirea unor combinaţii inedite de condimente, în special în bucătăria asiatică. Iată câteva idei de utilizare a fenicului în bucătăria noastră de zi cu zi:
- radeţi sau tăiaţi în fâşii subţiri bulbul şi amestecaţi-l cu ceapă, pentru a obţine o gustoasă şi sănătoasă garnitură la fripturi sau peşte;
- bulbul de fenicul făcut la cuptor se potriveşte de minune cu preparatele din fructe de mare;
- data viitoare când vreţi să vă faceţi un sandvici sănătos, adăugaţi şi felii subţiri din bulbul de fenicul, alături de tradiţionalele roşii sau frunzele de salată;
- amestecaţi fenicul mărunţit cu iaurt proaspăt, natural şi cu frunze de mentă;
- veţi constata cât de gustos devine somonul afumat, atunci când este presărat cu frunzuliţe de fenicul proaspăt;
- seminţele de fenicul se folosesc des în Italia ca ingredient pentru cârnaţi sau chiftele, dar şi în pâinea pe bază de secară; putem pune în practică şi noi aceste idei. 

La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm şi depozităm feniculul

Bulbul feniculului trebuie să fie curat, ferm la pipăire, fără semne de tăieturi şi să aibă nuanţe de alb sau verde foarte deschis. Tulpina sănătoasă nu trebuie să fie prea depărtată în lateral faţă de bulb. Atât tulpina, cât şi frunzuliţele trebuie să fie verzi. Mirosiţi-l! Feniculul sănătos şi proaspăt are o aromă puternică. Acasă, feniculul poate fi ţinut între 3 şi 4 zile la frigider, în sertarul de legume, însă trebuie consumat imediat după acest interval, fiindcă altfel îşi pierde din aromă şi se depreciază. Dacă este depozitat uscat, atunci trebuie ţinut într-un spaţiu închis şi răcoros.

Inedit despre fenicul

- SUA, Siria, Franţa, India şi Rusia sunt în prezent cei mai mari cultivatori de fenicul;
- În mitologia greacă, feniculul era considerat una dintre plantele favorite ale zeului hranei şi băuturii, Dionysos; şi romanii preţuiau feniculul, graţie proprietăţilor lui medicinale;
- Feniculul este unul dintre ingredientele principale ale absintului, o băutură alcoolică cu gust puternic de anason, preparat prima oară în Elveţia şi consumat astăzi în special în Franţa.
- În Europa Centrală, feniculul se foloseşte la prepararea murăturilor şi a oţetului şi pâinii aromate, iar în zona mediteraneană, la amestecul tradiţional Herbes de Provence, cu care se condimentează preparatele din carne, peşte şi fructe de mare.
- Foarte scump şi rar, polenul de fenicul este comercializat în Italia şi SUA sub numele de „condimentul îngerilor”.
- Gustul feniculului depinde şi de specie. O tulpină cărnoasă şi foarte gustoasă are feniculul de Florenţa sau finocchio.
- În Evul Mediu, feniculul era cultivat în mânăstiri, ceea ce a făcut să-i crească foarte mult popularitatea. Cunoscut mai ales sub numele de fenkle, era considerat o plantă magică şi utilizat împotriva vrăjitoarelor.
 
Produse pe bază de fenicul

Este bine să ne procurăm remediile pe bază de fenicul de la magazinele naturiste. Astfel, avem garanţia unor produse fito-terapeutice absolut naturale, lipsite de substanţe chimice de sinteză. Iată două dintre ele: Ceaiul FINOCARBUS PLUS este recomandat în problemele digestive (spasme abdominale, indigestie); stimulează secreţia acidului gastric şi biliar şi eliminarea gazelor. Ceaiul SOLLIEVO acţionează în probleme de constipaţie acută; are acţiune puternic laxativă, cu efect sigur în 8-12 ore de la administrare.
Concluzie: Plantă versatilă, de la care se folosesc bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele, feniculul nu este foarte popular în bucătăria românească, însă ar trebui să fie băgat în seamă mai mult, mai ales că se cultivă foarte uşor, crescând chiar şi sălbatic, este sănătos şi, nu în ultimul rând, ieftin.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • Galapagos Islands - The Paradise of the Pacific Ocean + VIDEO
    22.12.2022 - 0 Comments
    The Galapagos Islands are officially called Archipiélago de Colón (Archipelago of Columbus) and were discovered in the 17th century. The first navigational chart of the area dates from 1684 and was…
  • OSHO - Fiul + VIDEO (RO)
    14.05.2013 - 4 Comments
    --> OSHO - Fiul Toți părinții își fac speranțe și prin aceste speranțe își distrug copiii. Trebuie să te eliberezi de părinți. Așa…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • 9/11 - Măsuri de siguranță pentru femeile musulmane din Statele Unite + VIDEO (RO)
    11.09.2013 - 1 Comments
    --> 9/11 – MĂSURI DE SIGURANȚĂ PENTRU FEMEILE MUSULMANE DIN STATELE UNITE În zilele care au urmat evenimentelor de la 11 septembrie 2001, populația americană s-a confruntat cu…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • 10 trucuri de de care toți șoferii au nevoie + FOTO
    20.10.2022 - 0 Comments
    Atât șoferii, cât și pasagerii doresc ca procesul de conducere să fie cât mai simplu și mai ușor posibil. Dar, folosind câteva trucuri la îndemână, nu trebuie să depășiți prea mult bugetul pentru a…
  • Puterea cuvintelor + documentar (RO)
    15.01.2013 - 0 Comments
    --> PUTEREA CUVINTELOR – exprimarea conştientă şi responsabilă – Cuvântul este puterea prin care creăm sau distrugem. Avem…
  • Badea Cârțan - un mare român (slideshow + documentar)
    12.06.2012 - 0 Comments
    --> BADEA CÂRȚAN  - UN APOSTOL AL NEAMULUI ROMÂNESC - Badea Cârţan, pe numele lui adevărat Gheorghe Cârţan, s-a născut în anul 1847, în localitatea Cârţişoara, la poalele…
  • Virus-mania
    10.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUS-MANIA Motto: Medicii prescriu medicamente despre care ştiu puţine lucruri, pentru a vindeca boli despre care ştiu şi mai puţine…
  • Puiul de lup negru abandonat și crescut într-o familie de oameni - se comportă ca un câine + FOTO
    14.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii cresc o mulțime de animale ca animale de companie, de la cele obișnuite, cum ar fi pisicile și câinii, până la cele extrem de exotice, cum ar fi șerpii și, cel mai rar, și lupii, ca și Kira.…
  • De ce nu ar trebui să bem lapte + documentar (RO)
    08.11.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE NU AR TREBUI SĂ BEM LAPTE Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate,…
  • SIDA - business-ul de miliarde de dolari
    18.04.2013 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SIDA – BUSINESS-UL DE MILIARDE DE DOLARI    Dacă există dovezi cum că virusul HIV este cauza SIDA, atunci trebuie să existe…
  • AFORISME
    22.04.2012 - 2 Comments
    --> CITATE DIN OAMENI CELEBRI  - Ai grijă când citești o carte pentru sănătate. Poți muri din cauza unei simple greșeli de tipar. Mark Twain - Cercetarea științifică…
  • Omul - manual de utilizare + eBook
    21.04.2016 - 0 Comments
    OMUL - MANUAL DE UTILIZARE SCURT ÎNDRUMAR PENTRU ECHILIBRUL FIZIC, MENTAL ȘI EMOŢIONAL Francisc Manolescu Acest material este, cititorule, special pregătit pentru ca tu să beneficiezi de…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • Cele mai neobișnuite monede din lume
    03.05.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI NEOBIȘNUITE MONEDE DIN LUME Forma general acceptată a monedelor lumii este cea circulară, dar cine spune că nu pot fi și altfel? În fapt, există numeroase state care,…
  • Istoria secretă a giganților și a galeriei subterane hiperboreene din România
    26.04.2024 - 0 Comments
    Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de…
  • Codul proastelor maniere + VIDEO
    24.05.2012 - 4 Comments
    --> TUTUIALA Andrei Pleșu Tutuiala e la modă. E semnul cordialităţii de gaşcă, al democraţiei victorioase, al sociabilităţii americane. De vreme ce you înseamnă și tu și…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • Beneficiile mersului pe jos
    09.09.2014 - 1 Comments
    --> BENEFICIILE MERSULUI PE JOS Corpul uman este făcut pentru a merge. S-a constatat că un mers în ritm normal timp de 30 de minute are un impact enorm asupra stării noastre de…
  • Croissante cu Nutella
    26.05.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Croissantele sunt foarte pufoase, moi și foarte dulci. Dacă preparați croissante pentru prima dată vi se va părea un pic cam greu, dar vă…
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • Freakonomics - documentar (RO)
    14.07.2012 - 1 Comments
    --> FREAKONOMICS Partea ascunsă a oricărui lucru Pentru Steven Levitt şi Stephen Dubner, un economist și un jurnalist, economia nu este doar o disciplină care se studiază în…
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • 14 fapte despre Finlanda
    16.02.2016 - 1 Comments
    1. Finlanda este supranumită țara soarelui de miază-noapte, deoarece în iunie și iulie soarele strălucește pe tot parcursul zilei și nopții în partea de nord. Acesta nu coboară sub linia…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Vacanță la conac
    02.09.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • TEST: 12 întrebări de știință la care doar 6% dintre americani au știut să răspundă
    04.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Această imagine arată un obiect în spațiu, care are un nucleu de gheață și o coadă de gaze și praf care se întinde pe milioane de…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Cimatica - Vindecarea prin frecvențe sonore + VIDEO (RO)
    14.12.2012 - 2 Comments
    --> CIMATICA – VINDECAREA PRIN FRECVENȚE SONORE –   Cimatica (din grecescul kyma = undă) este ştiinţa care se ocupă cu…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • ADHD - cel mai bun exemplu de boală inventată
    22.01.2014 - 15 Comments
    --> ADHD - DEFICITUL DE ATENȚIE - CEL MAI BUN EXEMPLU DE BOALĂ INVENTATĂ - „ADHD este cel mai bun exemplu de boală inventată”.…
  • 40 de alimente de evitat pentru bărbații de peste 40 de ani
    23.10.2023 - 0 Comments
    Pe măsură ce îmbătrânești, sunt zile în care îți dai seama că nu mai ești la fel de în formă, puternic sau în formă ca înainte. În unele zile, îți dai seama că nu mai poți face lucrurile pe care le…
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • Dr. Călin Mărginean - Colesterolul, prieten sau dușman? + documentar (RO)
    02.04.2012 - 1 Comments
    -->    TOTUL DESPRE COLESTEROL Când mergem la doctor şi aflăm că avem prea mult colesterol în sânge suntem mai degrabă nedumeriţi decât speriaţi. Puţini sunt cei care pot…
  • 7 fapte mai puțin cunoscute despre Cupa Mondială
    01.12.2022 - 0 Comments
    Spre deosebire de competițiile anterioare, Cupa Mondială nu are loc vara, așa cum ne-am fi obișnuit. În acest an, turneul are loc în Qatar, în noiembrie și decembrie, pentru a feri jucătorii de…
  • Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO
    29.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *