Feniculul - antidotul tensiunii arteriale

-->

FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE

Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic cu pătrunjelul, morcovul, mărarul şi coriandrul. În spectrul plantelor (legumelor sau ierburilor) pe care le utilizăm în bucătărie, ocupă un loc secundar, iar pentru unii poate părea chiar o plantă exotică. Haideţi, recunoaşteţi, gătiţi sau mâncaţi des fenicul? Am convingerea că răspunsul este „nu”. Ce este important de ştiut încă de la început: contrar credinţei largi, de la fenicul nu se consumă doar partea superioară, adică micile frunze, asemănătoare cu ale mărarului, ci şi partea imediat adiacentă rădăcinii, mai exact bulbul alb, considerat în lumea gastronomiei, în particular în bucătăria italiană şi în cea franceză, o legumă foarte gustoasă.

Proprietăţile de bază

De la fenicul, se consumă atât frunzuliţele, cât şi bulbul şi tulpina, această plantă fiind una sănătoasă şi nutritivă. Vitamina C este cel mai semnificativ element din compoziţia sa. Practic, 100 de grame de bulb de fenicul asigură o cincime din necesarul zilnic al organismului de vitamina C. Urmează, în ordinea concentraţiei, fibrele, potasiul, manganul, acidul folic, calciul, molibdenul, fosforul, magneziul, fierul, cuprul şi vitamina B3. Feniculul conţine o combinaţie unică de fitonutrienţi, printre care flavonoizi cu proprietăţi antioxidante. Și uleiurile volatile din fenicul au aceleaşi proprietăţi antioxidante. Vitamina C este un puternic agent imunizator, în vreme ce fibrele, acidul folic şi potasiul asigură protecţie cardiovasculară şi sănătate colonului.
În scop medicinal se consumă şi ceaiul de fenicul, în special pentru combaterea afecţiunilor de stomac, dar şi pentru bronşite, astm sau pentru efectele sale laxative, diuretice şi dezinfectante. Cea mai bună metodă de preparare a ceaiului este infuzia seminţelor de fenicul în apă fierbinte.
Feniculul este antiseptic, carminativ (absoarbe gazele, liniştind crampele), sedativ, antiinflamator, galactogog (stimulează secreţia laptelui), antispastic (linişteşte tusea convulsivă şi astmatică), expectorant. Este şi un bun adjuvant în diabet. Frunzele conţin un puternic principiu hipotensiv.
Uleiul de fenicul folosit la masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor şi a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică şi netedă, fiind şi un excelent factor de relaxare.

Cele mai frecvente întrebuinţări culinare

Aşa cum spuneam, de la fenicul nu se consumă doar frunzuliţele uscate, ca mirodenie, ci şi tulpina şi bulbul alb de la bază. Tulpina poate fi folosita cu succes la supe şi ciorbe, întocmai ca şi tulpina de ţelină, sau la mâncăruri la cuptor. Seminţele fenicului, după uscare, sunt folosite în alcătuirea unor combinaţii inedite de condimente, în special în bucătăria asiatică. Iată câteva idei de utilizare a fenicului în bucătăria noastră de zi cu zi:
- radeţi sau tăiaţi în fâşii subţiri bulbul şi amestecaţi-l cu ceapă, pentru a obţine o gustoasă şi sănătoasă garnitură la fripturi sau peşte;
- bulbul de fenicul făcut la cuptor se potriveşte de minune cu preparatele din fructe de mare;
- data viitoare când vreţi să vă faceţi un sandvici sănătos, adăugaţi şi felii subţiri din bulbul de fenicul, alături de tradiţionalele roşii sau frunzele de salată;
- amestecaţi fenicul mărunţit cu iaurt proaspăt, natural şi cu frunze de mentă;
- veţi constata cât de gustos devine somonul afumat, atunci când este presărat cu frunzuliţe de fenicul proaspăt;
- seminţele de fenicul se folosesc des în Italia ca ingredient pentru cârnaţi sau chiftele, dar şi în pâinea pe bază de secară; putem pune în practică şi noi aceste idei. 

La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm şi depozităm feniculul

Bulbul feniculului trebuie să fie curat, ferm la pipăire, fără semne de tăieturi şi să aibă nuanţe de alb sau verde foarte deschis. Tulpina sănătoasă nu trebuie să fie prea depărtată în lateral faţă de bulb. Atât tulpina, cât şi frunzuliţele trebuie să fie verzi. Mirosiţi-l! Feniculul sănătos şi proaspăt are o aromă puternică. Acasă, feniculul poate fi ţinut între 3 şi 4 zile la frigider, în sertarul de legume, însă trebuie consumat imediat după acest interval, fiindcă altfel îşi pierde din aromă şi se depreciază. Dacă este depozitat uscat, atunci trebuie ţinut într-un spaţiu închis şi răcoros.

Inedit despre fenicul

- SUA, Siria, Franţa, India şi Rusia sunt în prezent cei mai mari cultivatori de fenicul;
- În mitologia greacă, feniculul era considerat una dintre plantele favorite ale zeului hranei şi băuturii, Dionysos; şi romanii preţuiau feniculul, graţie proprietăţilor lui medicinale;
- Feniculul este unul dintre ingredientele principale ale absintului, o băutură alcoolică cu gust puternic de anason, preparat prima oară în Elveţia şi consumat astăzi în special în Franţa.
- În Europa Centrală, feniculul se foloseşte la prepararea murăturilor şi a oţetului şi pâinii aromate, iar în zona mediteraneană, la amestecul tradiţional Herbes de Provence, cu care se condimentează preparatele din carne, peşte şi fructe de mare.
- Foarte scump şi rar, polenul de fenicul este comercializat în Italia şi SUA sub numele de „condimentul îngerilor”.
- Gustul feniculului depinde şi de specie. O tulpină cărnoasă şi foarte gustoasă are feniculul de Florenţa sau finocchio.
- În Evul Mediu, feniculul era cultivat în mânăstiri, ceea ce a făcut să-i crească foarte mult popularitatea. Cunoscut mai ales sub numele de fenkle, era considerat o plantă magică şi utilizat împotriva vrăjitoarelor.
 
Produse pe bază de fenicul

Este bine să ne procurăm remediile pe bază de fenicul de la magazinele naturiste. Astfel, avem garanţia unor produse fito-terapeutice absolut naturale, lipsite de substanţe chimice de sinteză. Iată două dintre ele: Ceaiul FINOCARBUS PLUS este recomandat în problemele digestive (spasme abdominale, indigestie); stimulează secreţia acidului gastric şi biliar şi eliminarea gazelor. Ceaiul SOLLIEVO acţionează în probleme de constipaţie acută; are acţiune puternic laxativă, cu efect sigur în 8-12 ore de la administrare.
Concluzie: Plantă versatilă, de la care se folosesc bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele, feniculul nu este foarte popular în bucătăria românească, însă ar trebui să fie băgat în seamă mai mult, mai ales că se cultivă foarte uşor, crescând chiar şi sălbatic, este sănătos şi, nu în ultimul rând, ieftin.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…
  • 9/11 De ce luptăm (Why We Fight) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->   DE CE LUPTĂM? (RO) Why We Fight? este o incursiune în măruntaiele mașinăriei de război americane, cu povestiri incredibile și comentarii făcute de oameni din interiorul…
  • Nikola Tesla - Stăpânul fulgerului
    15.06.2012 - 3 Comments
    --> NICOLAE TESLA  - FONDATORUL CIVILIZAȚIEI MODERNE - Nicolae Tesla s-a născut la data de 10 iulie 1856 pe țărmul Mării Adriatice, în satul Smiljan, comuna Gospici, (actuala…
  • 21 decembrie 2012 - de la Apocalipsă citire + documentar (RO)
    20.12.2012 - 0 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 – DE LA APOCALIPSĂ CITIRE – Dionýsis Simópoulos, directorul Planetariului din Atena În ultima vreme,…
  • Înțelegerea bolii Alzheimer și a demenței
    25.06.2024 - 0 Comments
    Boala Alzheimer și demența sunt probleme semnificative de sănătate la nivel mondial, afectând milioane de persoane și reprezentând provocări profunde pentru familii, îngrijitori și sistemele de…
  • Mumia veche de 3.000 de ani a unui faimos faraon egiptean a fost dezvelită digital + FOTO
    06.01.2022 - 0 Comments
    Mumia faraonului egiptean antic Amenhotep I a fost atât de rafinat învelită - decorată cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască facială realistă - încât oamenii de știință au ezitat să deschidă…
  • Percepția extrasenzorială
    05.05.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERCEPȚIA EXTRASENZORIALĂ Vasile Rudan este cercetător în domeniul fenomenologiilor de frontieră. Timp de trei decenii, a efectuat…
  • Inchiziția farmacratică + documentar (RO)
    09.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8573190531"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INCHIZIȚIA FARMACRATICĂ „Inchiziția…
  • 16 lucruri despre pisici pe care oamenii le găsesc dezgustător de adorabile + FOTO
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pentru început, ele încap în orice container posibil. 2. își pot mișca urechile precum antenele parabolice, și fac des…
  • 9 obiceiuri cotidiene de care ar fi bine să scapi cât mai repede posibil
    28.11.2021 - 0 Comments
    Așteptați cu nerăbdare o ceașcă de cafea fierbinte și parfumată în fiecare dimineață? Nu puteți urmări un film fără să ronțăiți niște popcorn sărat cu unt? Dacă răspunsul tău este da, atunci poți fi…
  • Uimitoarele descoperiri ale lui Gaston Naessens + documentar (RO)
    27.08.2012 - 1 Comments
    --> UIMITOARELE DESCOPERIRI ALE LUI GASTON NAESSENS La nu moment dat, peisajul ştiinţei medicale a fost „în pericol” de a suferi o…
  • Viitor cu cap de mort - Radu Cinamar (eBook)
    18.06.2012 - 0 Comments
    -->  VIITOR CU CAP DE MORT - ÎN CULISELE PUTERII - Radu Cinamar Radu Cinamar este pseudonimul unui autor care a scris patru cărţi pline de dezvăluiri ale unor secrete care privesc…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • Falsa problemă a proteinelor
    31.01.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FALSA PROBLEMĂ A PROTEINELOR În privința adevăratului aspect cantitativ și calitativ al proteinelor, trebuie precizat de la bun…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…
  • Hotărârile Sfântului Sinod asupra francmasoneriei + documentar (RO)
    23.08.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 …
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Ceapa și binefacerile ei
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEAPA ȘI BINEFACERILE EI În 1919, când gripa a ucis 40 de milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta…
  • Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt…
  • 25 de celebrități care au adoptat animale din adăposturi sau le-au salvat de pe străzi + FOTO
    16.10.2020 - 0 Comments
    Ați fi surprinși de câte vedete fac ceea ce trebuie și adoptă animale de companie din adăposturi sau îi salvează direct de pe străzi.Jennifer Aniston, Selena Gomez, Ryan Reynolds, Arnold…
  • Tourist Attractions in Europe. The Most Popular Places to Visit in Europe Before You Die
    30.04.2023 - 0 Comments
    There are many sights in Europe, wonderful places steeped in history that are worth visiting at least once in your life. Here's a list of Europe's best-known and most popular places to visit.Whether…
  • 20 de lucruri care atestă faptul că te-ai maturizat
    04.05.2015 - 1 Comments
    1.    Toate plantele tale de apartament trăiesc și nu poți fuma niciuna din ele.2.    Să faci sex într-un pat de o singură persoană e ieșit din…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CAROB VERSUS CACAO - O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO - Dr. Călin Mărginean …
  • Bruce Lipton - Doctorii - țapii ispășitori ai industriei farmaceutice + documentar (RO)
    18.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOCTORII  ȚAPII ISPĂŞITORI AI INDUSTRIEI FARMACEUTICE Bruce Lipton Motto: Medicina a progresat atât de mult, încât nimeni nu…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Cine ne face nouă morală...
    16.05.2012 - 3 Comments
    --> CINE NE FACE NOUĂ MORALĂ - ROMÂNIA VERSUS TÂLHARII MORALIȘTI AI PLANETEI - În ultima vreme, reprezentanții unor diverse națiuni pretinse civilizate și dezvoltate ne țin lecții…
  • Povestea câinelui Schoep + VIDEO
    12.01.2013 - 1 Comments
    --> POVESTEA CÂINELUI SCHOEP – O POVESTE DE DRAGOSTE ȘI COMPASIUNE – Povestea din spatele fotografiei unui bărbat și a câinelui său a strâns milioane de vizualizări pe…
  • Dr. Călin Mărginean - Principalii factori care influențează apărarea corpului (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 15 poze care dovedesc că schimbarea climatică nu e o glumă!
    12.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orașele se inundă, pădurile ard și ghețarii se topesc, iar acțiunile zilnice ale oamenilor nu fac decât să înrăutățească situația. Dacă o…
  • Un alt fel de a locui planeta + documentar (RO)
    28.11.2015 - 1 Comments
    UN ALT FEL DE A LOCUI PLANETA Motto: Creativitatea înseamnă a lua elemente cunoscute şi a le asambla în moduri unice. Jacque Fresco - designer, creatorul Proiectului Venus …
  • David Icke despre cutremurul din Haiti + VIDEO
    01.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Invențiile revoluționare ale lui Nikola Tesla + VIDEO (RO) + documentar
    10.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENȚIILE REVOLUȚIONARE ALE LUI NIKOLA TESLA Einstein a fost întrebat la un moment dat cum se simte ca cel mai deștept om de…
  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • Dr. Călin Marginean - Calciul și produsele lactate (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • OSHO - Viața e aici și acum + VIDEO
    10.06.2012 - 1 Comments
    --> OSHO - Viaţa e aici şi acum Cel mai mare duşman al adevărului e atoateștiutorul, iar cel mai bun prieten e acela care ştie că nu ştie. Trăieşte total, trăieşte cu…
  • Vânătorii de microbi + documentar (RO)
    24.10.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *