-->
GARCINIA - soluţia ideală pentru slăbit
Garcinia cambogia este un mic arbust originar din sud-estul Asiei,
răspândit astăzi în India, Indonezia, Africa Centrală şi de Vest. Este o plantă
tipică pădurilor tropicale, cunoscută şi sub numele de
Malabar tamarind sau Dovleac indian, după forma fructelor. Din tulpina
arbustului se obţine o gumă rezină, prin practicarea unei incizii în scoarţă,
unde se pune un tub de bambus în care se colectează latexul, care este uscat
ulterior la soare. Fructele de garcinia sunt de
culoare galben-roşcată sau roşii, comestibile, dulci-acrişoare. În bucătăria
tradiţională din sudul Asiei, acestea sunt folosite în diferite preparate
culinare. Coaja lor fiartă însă e cea mai plăcută la gust şi intră în componenţa
condimentului curry. În acelaşi timp, fructul de garcinia constituie un excelent
remediu natural contra obezităţii. Cercetările actuale explică spectaculoasele
rezultate în acest scop prin prezenţa în fruct a acidului hidroxicitric (HCA). În
sistemul medical ayurvedic (medicina tradiţională indiană), fructul de garcinia
era recomandat în numeroase alte afecţiuni: edeme, menstruaţie întârziată, constipaţie, reumatism şi
contra paraziţilor intestinali.
Compoziţie
Planta conţine acizii tartric, citric şi fosforic şi o cantitate
semnificativă de vitamina C. Latexul conţine doi derivaţi ai polyizoprenyl-benzofenonei,
camboginolul şi cambogenina. Elementul fotochimic cel mai important din frunze
este acidul hidroxicitric (HCA).
Proprietăţi
- Reduce capacitatea grăsimilor de a se depozita;
- Scade trigliceridele serice şi provoacă termogeneza (arderea caloriilor);
- Diminuează stările inflamatorii ale gâtului, sistemului urinar şi genital;
- Eficace în digestie dificilă, meteorism, paraziţi intestinali, constipaţie;
- Atenuează celulita.
Acţiune biologică
În
anul 1965, cercetătorii au descoperit că fructul de garcinia are calităţi de susţinere
a slăbirii. Rezultatele au fost atât de surprinzătoare şi convingătoare, încât celebra
companie farmaceutică elveţiană Hoffmann-La Roche a declanşat o serie de studii
şi a solicitat chiar un patent asupra HCA. Numai că produsele
naturale nu pot fi patentate. Între timp, multe alte firme interesate în
crearea de produse pentru slăbit au ieşit pe piaţă cu remedii proprii, iar
cercetările firmei Hoffmann-La Roche au căzut în uitare. Specialiştii au încetat
studierea plantei, deşi aceasta era într-adevăr foarte promiţătoare în direcţia
scăderii în greutate. Vorba ceea: „Dacă nu e profit, nici interes nu e”.
În ultimii ani însă, având în vedere incidenţa
crescută a obezităţii pe glob, cercetările au fost reluate şi au apărut o mulţime
de produse pentru slăbit pe bază de garcinia. Planta este preferată de multe
companii farmaceutice mai ales pentru calitatea ei de a tăia apetitul, dar şi aceea
de inhibare a absorbţiei şi sintetizării grăsimilor, colesterolului şi trigliceridelor.
Datorită
prezenţei acidului hidroxicitric în fructul de garcinia, surplusul de glucide
este imediat transformat în energie. De asemenea, HCA este un inhibitor al
depunerilor adipoase, încetinind sintetizarea grăsimilor din hidrocarburi şi proteine.
În mod normal, surplusul de proteine se depozitează în organism sub forma de
glicogen (în ficat şi muşchi). În funcţie de necesitate, glicogenul este mai târziu
transformat în energie.
Interesant
este şi faptul că Garcinia suprimă în primul rând dorinţa de a mânca dulciuri şi
stimulează senzaţia de saţietate, crescând în acelaşi timp nivelul energiei. Practic,
substanţele din Garcinia inhibă tendinţa corpului de a transforma excesul de
zahăr în grăsimi. Acidul hidroxicitric este renumit pentru capacitatea de a
bloca transformarea amidonului şi a
zaharurilor în grăsime, prin faptul că furnizează acetilcoenzima
A, care blochează formarea acizilor graşi. Datorită
acestor acţiuni biologice, produsele pe bază de Garcinia cambogia sunt considerate săţioase. Ele sunt capabile să
diminueze aciditatea şi să crească acţiunea protectoare asupra mucoaselor
gastrice. Astfel se explică şi proprietatea garciniei de agent antiulcerogenic.
Garcinia are
un efect dublu dovedit asupra senzaţiei de foame. Acest lucru se întâmplă
deoarece acidul hidroxicitric creşte nivelul de glicogen din organism, care
trimite semnale de saţietate creierului. În plus, Garcinia creşte nivelul de
serotonină din organism (un neurotransmiţător care are, printre altele, rol de
reglare a apetitului).
Garcinia scade producţia de trigliceride şi colesterol, mărind în acelaşi
timp termogeneza, adică „arde” depozitele de grăsime. Spre deosebire de
produsele chimice folosite în mod obişnuit în produsele pentru slăbit,
preparatele pe bază de Garcinia cambogia
nu acţionează asupra sistemului nervos central. În consecinţă, nu provoacă
insomnie, nervozitate sau fluctuaţii ale tensiunii arteriale, iar activitatea
cordului nu diminuează în timp.
Toate aceste constatări fac ca planta de garcinia să
joace un rol major în dietele de slăbire, fără a fi raportate efecte secundare. Nu au fost semnalate nici contraindicaţii sau
interacţiuni cu alte medicamente. Garcinia nu prezintă reacţii
adverse în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. Produsele standardizate, ayurvedice
din aceasta plantă au acţiune blândă şi se pot administra oricui, ţinând seama doar
de vârstă. Se ia câte o capsulă, de 3 ori pe zi, după mese, cu un pahar de apă,
pe o perioadă de 2-3 luni. Se face o pauză de 2 luni, după care tratamentul se reia.
Dr. farm. Ovidiu Bojor
Dr. farm. Ovidiu Bojor
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.