Ginkgo Biloba - arborele miracol

-->

 

GINKGO BILOBA - arborele miracol


Există pe lumea aceasta o plantă medicinală care anual salvează zeci de milioane de vieţi. Cum? Prin extraordinarele sale calităţi terapeutice în afecţiunile cardiovasculare, afecţiuni care sunt principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Interesant este ca aceeaşi plantă ne face mai... inteligenţi, mai atenţi, ne ajută să ne păstrăm tonusul psihic şi să depăşim pasele depresive, fiind de un real ajutor contra diabetului, astmului, contra cancerului şi a bolilor produse de iradiere. Adevărată fosilă vie, acest arbore este un supravieţuitor miraculos al unei lumi dispărute, urmaş al unei plante care a trăit pe acest pământ acum 270 milioane de ani. Iar asta nu este tot. Ginkgo biloba este şi una din cele mai longevive specii de arbori de pe planeta noastră, existând în prezent în lume exemplare care au atins venerabila vârstă de 3500 de ani. Călugării budişti, cărora li se datorează supravieţuirea acestui arbore, consideră că ginkgo biloba este o reîncarnare a unor entităţi divine în lumea oamenilor. Spre deosebire de ceilalţi copaci, la această specie există „arbori-bărbaţi” şi „arbori-femei”, fiecare exemplar având sexul diferenţiat, întocmai ca la oameni. Însă atât arborii de ginkgo bărbaţi cât şi cei femei au nişte calităţi deosebite. Este vorba despre calităţile medicinale foarte puternice, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Descrierea plantei
 
Aproape toate părţile plantei, adică scoarţa, mugurii, frunzele şi fructele, au demonstrat proprietăţi medicinale deosebite, însă de departe cele mai utilizate şi mai studiate sunt frunzele de ginkgo biloba. Culegerea lor este o operaţiune foarte delicată, deoarece trebuie surprins exact momentul când acestea capătă o culoare galbenă intensă (fără însă a bate spre ruginiu), semnul unei bogăţii extraordinare în nişte principii active numite flavonoide, care au efecte antioxidante foarte puternice. Mai mult, culegerea acestor frunze trebuie făcută în momente cu soare şi cu căldură cât  mai mare, aşa încât ele să aibă un conţinut ridicat de principii active aromatice (terpene), care au efecte anticoagulante şi vasodilatatoare.
În România, acest arbore aclimatizat din China este o adevărată raritate, existând la nivelul întregii ţări doar câteva zeci de exemplare. De aceea, culegerea frunzelor sale din flora noastră este practic imposibilă. În schimb, el este intens cultivat şi recoltat în ţări cum ar fi China, Franţa, Japonia, Coreea. În prezent, la noi în ţară se găsesc zeci de produse pe bază de ginkgo biloba, despre care vom vorbi în continuare.

Florile de ginkgo biloba

De la început trebuie spus că eficienţa terapeutică a acestei plante medicinale este strâns legată de prezenţa în cantităţi suficiente a unor principii active. Din acest motiv, s-au creat aşa-numitele extracte standardizate, unde substanţele active sunt precis dozate şi cu ajutorul cărora s-au obţinut toate rezultatele terapeutice despre care vom vorbi în continuare. Aceste extracte standardizate sunt introduse în comprimate, în tincturi, capsule, siropuri etc. pe care le găsim în magazinele şi farmaciile noastre naturiste. Cele mai folosite în terapie sunt comprimatele şi extractul alcoolic din aceasta plantă.

Comprimatele de ginkgo biloba
 
Constituie forma de administrare cel mai frecvent folosită, fiind foarte simplu şi comod de utilizat. Ele se prezintă sub formă de tablete şi sunt alcătuite dintr-un amestec de substanţe suport, numite excipienţi şi din extractul standardizat de ginkgo biloba, din care se pun de regulă câte 40 mg la o pastilă. Ca recomandare generală, se administrează câte un comprimat, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de 2-3 luni, urmate de 2-4 săptămâni de pauză.

Extractul alcoolic de ginkgo biloba
 
Soluţia este obţinută în laboratoare speciale şi principiile active sunt foarte bine dozate în ea. Din acest extract alcoolic standardizat de ginkgo biloba se ia câte o linguriţă (5 ml), de trei ori pe zi, cu puţină apă. Principiile active ale plantei sunt rapid asimilate de către organism sub aceasta formă de administrare. Extractului alcoolic de ginkgo biloba este contraindicat celor cu afecţiuni cardiace grave, hepatice, tumorale.

Tratamente interne
 
Pentru îmbunătăţirea memoriei
- cred că mulţi au văzut la TV reclamele cu persoane uituce cărora, după ce iau comprimate cu ginkgo, le revine brusc memoria. În realitate, lucrurile stau un pic diferit. Comprimatele din această plantă nu au efect instantaneu asupra memoriei. Însă mai multe experimente arată că, într-adevăr, o cură de 4-18 săptămâni, timp în care se administrează câte 3 comprimate zilnic, are efecte bune asupra capacităţii de memorare. Această îmbunătăţire se observă atât la memoria de scurtă durată (care ne ajută, de exemplu, să ne aducem aminte unde am lăsat cheia sau tocul de la ochelari), cât şi la cea de lungă durată (care ne ajută la învăţatul pentru examene ori în asimilarea unor informaţii necesare la locul de muncă).

Fructele de ginkgo biloba

Pentru îmbunătăţirea capacităţii de concentrare - dacă asupra memoriei ginkgo biloba are o acţiune lentă, asupra capacităţii de concentrare această plantă are efecte mult mai rapide. Extractul de ginkgo îmbunătăţeşte rapid circulaţia sângelui la nivel cerebral şi oxigenarea celulelor nervoase, ajutându-ne să ne orientăm atenţia asupra unui singur subiect, cum ar fi învăţatul sau munca, fără  a ne lăsa distraşi de alţi stimuli, exteriori sau interiori. Se administrează câte 1-2 comprimate la nevoie (dar nu mai mult de 6, pe timpul unei zile), atunci când simţim că avem nevoie de putere de concentrare pentru studiu, la birou, atunci când avem de făcut o operaţiune delicată etc.

Pentru îmbunătăţirea atenţiei - studiile făcute pe pacienţi umani arată că aproape imediat după administrarea a 40-80 miligrame de extract de ginkgo biloba (sub formă de comprimat sau de capsulă), atenţia se îmbunătăţeşte şi dispare senzaţia de somnolenţă. Subiecţii care au luat ginkgo aveau reflexe mai rapide, sesizau mai rapid schimbările din ambient, aveau timpi de reacţie mai scurţi la diverşi stimuli, ceea ce face ca acest produs să fie tot mai frecvent folosit de piloţii de pe avioanele militare, de persoanele care depun activităţi intelectuale intense, care supraveghează şi coordonează operaţiunile dificile, dar şi de cei care învaţă sau care conduc o maşină. Acest efect de stimulare a atenţiei durează până la 2,5 ore după administrarea extractului şi este diferit de cel al cofeinei sau al nicotinei, deoarece nu apare prin supra-stimularea sistemului nervos, ci prin îmbunătăţirea  circulaţiei la nivelul creierului, în zonele care răspund de aceasta funcţie.

Depresie cronică - un studiu făcut în 1993 în Germania pe mai mulţi pacienţi cu depresie cronică a pus în evidenţă după 8 săptămâni de tratament, timp în care subiecţii au luat câte 80 mg (2 comprimate) de extract, de 3 ori pe zi, o îmbunătăţire semnificativă a stării psihomentale a acestora. Pacienţii care luaseră ginkgo biloba erau mai tonici, mai optimişti, aveau atenţia mai trează şi mai multă iniţiativă decât cei din grupul martor. Trebuie reţinut însă că tratamentul cu această plantă este eficient în depresia cronică (nu şi în cea sezonieră) şi nu poate fi asociat cu cel cu psihotrope de sinteză, deoarece poate da probleme cardiovasculare şi neurologice severe.

Adjuvant în ischemia cardiacă, în ateroscleroză - administrarea de ginkgo biloba are efecte vasodilatatoare, reduce presiunea arterială şi riscul de infarct. Mai mult, flavonoidele din frunzele acestui arbore împiedică oxidarea colesterolului şi a trigliceridelor pe pereţii arterelor, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom, care îngustează calibrul vaselor de sânge. Se ia câte un comprimat (40 mg de extract), de 3 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care tratamentul se poate relua.

Tromboflebită, tromboze în general - extractul din această plantă inhibă factorul de activare a trombocitelor (elementele din sânge responsabile de formarea cheagurilor), ceea ce reduce tendinţa spre tromboze. Pentru prevenirea recidivelor acestor afecţiuni, se administrează câte un comprimat, de 3 ori pe zi în cure de o lună urmate de 2 săptămâni de pauză. În cazul trombozelor deja manifestate, administrarea acestui remediu va fi strict supervizată de medic, deoarece poate interfera cu medicaţia specifică.

Tulburări de circulaţie cerebrală, adjuvant în accidentul vascular cerebral - un studiu de medicină experimentală demonstrează faptul că tratamentele repetate cu ginkgo îmbunătăţesc circulaţia cerebrală şi reduc cu până la 50% gravitatea leziunilor la nivelul creierului produse de un accident vascular. Se recomandă curele de 4-8 săptămâni, timp în care se iau câte 80 mg (2 comprimate) de extract, de 3 ori pe zi. Se fac 4 asemenea cure pe an, la schimbările de anotimp.

Arterită obliterantă - un studiu făcut în 1998 la Universitatea de Medicină din Karlsruhe, Germania, a pus în evidenţă faptul că administrarea de ginkgo îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul piciorului, reduce frecvenţa crampelor şi îmbunătăţeşte performanţele fizice ale bolnavilor cu arterită obliterantă. Cei 100 de pacienţi cu această afecţiune, participanţi la teste, au fost împărţiţi în două grupe. Cei din prima grupă au luat câte 40 mg de extract de ginkgo, sub formă de comprimate, de 3 ori pe zi, pentru 24 de săptămâni, iar cei din grupa a doua au luat un remediu placebo. După cele aproape 6 luni de tratament, pacienţii din lotul care a luat ginkgo biloba au relatat o reducere semnificativă a frecvenţei şi intensităţii crampelor la nivelul picioarelor. Mai mult, distanţa pe care persoanele care luaseră ginkgo puteau merge fără dureri crescuse cu 44,7 metri, comparativ cu doar 21,4 metri, care a fost îmbunătăţirea observată la grupul placebo. În opinia specialiştilor, rezultatele administrării de ginkgo biloba sunt mult mai bune atunci când este asociată şi cu gimnastică medicală.

Frunzele de ginkgo biloba - cele mai utilizate

Mâini şi picioare reci - în perioada august-septembrie, se începe o cură cu ginkgo, luându-se câte 40 mg de extract (1 comprimat) de 4 ori pe zi, pe o perioadă de 20 săptămâni. Administrarea acestei plante are, conform organismului guvernamental german de control al suplimentelor nutriţionale (Comisia E), efecte certe de îmbunătăţire a circulaţiei sanguine la extremităţile corpului, mergând de la artere şi până la nivelul vaselor capilare. Ca atare, tratamentul cu ginkgo reduce senzaţiile de disconfort produse de frig, susceptibilitatea la infecţii, răceli, degerături.

Tulburări circulatorii la nivel ocular, oboseală oculară - se ia câte un comprimat de ginkgo biloba (40 mg extract) de 3-4 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni. Acest tratament ajută la o mai bună irigare cu sânge a ochiului, măreşte acuitatea vizuală şi reduce simptomele oboselii oculare.
 
Adjuvant în degenerescenţa maculară şi în retinopatia diabetică - flavonoidele conţinute în frunzele acestui arbore protejează retina de procesele degenerative care apar odată cu vârsta, dar şi de efectele secundare ale diabetului. Tratamentul are mai ales rol preventiv. Sunt consemnate însă şi cazuri în care a fost stopată cu ajutorul său evoluţia degenerescenţei maculare şi a retinopatiei diabetice. Se fac tratamente cu o durată de 18 săptămâni, timp în care se iau câte 40 mg de ginkgo (un comprimat), de 3 ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara (dar nu după ora 19).

Vitiligo - un studiu din 2003 al departamentului de dermatologie din cadrul Institutului de Medicină Candigarh din India a stabilit faptul că o cură cu ginkgo stopează în 46% din cazuri evoluţia acestei afecţiuni şi în 30% din cazuri ajută chiar la o repigmentare parţială a pielii. Studiul a relevat şi cazuri de repigmentare totală. Se administrează câte 40 mg de extract standardizat de ginkgo, de 3 ori pe zi, în cure de 90 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauză.

Adjuvant în tumori cerebrale şi mamare - un studiu făcut la Universitatea de Medicină din Georgetown, SUA, în 2006 a pus în evidenţă proprietăţile antitumorale ale extractului din frunze de ginkgo biloba. Animalelor de laborator le-au fost implantate tumori cerebrale şi mamare umane, după care au fost tratate cu extract din această plantă. Rezultatele sunt cu adevărat uimitoare: evoluţia tumorilor a fost încetinită la 80% din animalele de experienţă, iar în unele cazuri (mai ales de tumori cerebrale), formaţiunile maligne chiar au început să scadă în volum. Cercetările pentru stabilirea exactă a celui mai eficient tratament cu ginkgo continuă, însă efectul benefic al acestei plante în boala canceroasă este de necontestat. Se recomandă, ca adjuvant, administrarea a 80 mg de extract (2 comprimate), de 2 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză.

Menopauză - un studiu clinic făcut pe paciente ajunse la climax a stabilit că administrarea de ginkgo reduce riscul de osteoporoză, de depresie şi de boli cardiovasculare, afecţiuni specifice perioadei post-menopauză. Mai mult, tratamentul cu această plantă reduce riscul de cancer la sân la femeile care fac terapie de substituţie cu hormoni estrogeni. Se iau câte 3 comprimate zilnic, în cure de 2 luni, urmate de o lună de pauză, după care tratamentul se poate relua. Efectele sunt mai puternice dacă se asociază cu administrarea unei alte plante chinezeşti - ginsengul.

Sindrom premenstrual - un studiu făcut în 1993 pe 165 de paciente cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani suferind de sindrom premenstrual, a stabilit eficacitatea plantei în această tulburare. La pacientele care au luat 40 mg de extract de ginkgo, de 3 ori pe zi, în cure de 3 luni, s-a observat o reducere a durerilor de sâni şi pelviene înaintea ciclului menstrual, o reducere a retenţiei de lichide, conex cu o îmbunătăţire a stării psihice înaintea menstrelor. Peste 80% din femeile care au luat ginkgo au relatat o reducere semnificativă a stărilor de iritabilitate, de depresie ori de oboseală, care apăreau iniţial înaintea menstrelor.

Efect antioxidant - două categorii de principii active din frunzele de ginkgo, flavonele şi terpenele, au o puternică acţiune antioxidantă, protejând organismul de aşa-numiţii radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia celulelor maligne. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al acestei plante care încetineşte procesele de îmbătrânire, se fac tratamente de 6 săptămâni, timp în care se ia câte un comprimat de 3 ori pe zi.

Iradiere - efectul antioxidant foarte puternic despre care tocmai am vorbit ar putea fi la originea acţiunii terapeutice de protecţie la radiaţii, pe care aceasta plantă a demonstrat-o. Testul a fost făcut în 1986-1987 pe o echipă de lucrători de la centrala atomo-electrică de la Cernobîl, testele confirmând, după tratamentul cu ginkgo, o reducere sau chiar o eliminare a efectelor radiaţiilor asupra cromozomilor celulei umane. Se recomandă, în tratamente adjuvante, cure de câte 8 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni  de pauză. În timpul curei, se administrează 80 mg (două comprimate) de ginkgo biloba, de 3 ori pe zi.

Rău de înălţime - studii succesive făcute pe alpinişti în 1984 şi 1996 au stabilit că administrarea acestei plante nu elimină răul de înălţime, dar îi atenuează semnificativ simptomele. Se iau câte 2 comprimate de extract standardizat, de 2 ori pe zi, ceea ce are ca efect diminuarea dificultăţii în respiraţie, a vertijului şi a durerilor de cap specifice urcării la altitudini de peste 1800 de metri.

Ginkgo biloba şi frumuseţea
 
Cremele cu ginkgo biloba sunt foarte bune pentru combaterea celulitei. Ele se folosesc cu 5 minute înaintea masajului anticelulitic sau folosirii cremelor anticelulitice, fiind foarte bune pentru activarea microcirculaţiei cutanate şi pentru descongestionarea ţesuturilor. Specialiştii afirmă că aplicaţiile externe cu ginkgo înaintea tratamentului anticelulitic propriu-zis dublează practic eficienţa acestuia. De curând, au apărut şi şampoanele cu ginkgo pentru stimularea circulaţiei la nivelul scalpului şi pentru creşterea parului, precum şi gelurile de duş cu această plantă, pentru reîntinerirea pielii.

Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul intern
 
Efectele secundare
ale acestei plante sunt nesemnificative. În rare cazuri, acestea pot fi: diaree, cefalee uşoară, greaţă, anxietate, anorexie, erupţii cutanate. La apariţia acestor simptome, bineînţeles, tratamentul va fi întrerupt.
Precauţiile şi contraindicaţiile la administrarea acestui remediu sunt ceva mai numeroase. Principala precauţie este în cazul operaţiilor chirurgicale. Pacienţii care urmează să suporte intervenţii chirurgicale sau stomatologice trebuie să întrerupă administrarea de ginkgo biloba cu 36 de ore înainte. Aceasta plantă este contraindicată femeilor gravide şi care alăptează, copiilor sub 12 ani, celor care suferă de hemofilie, care au probleme de coagulare sau trombocitare.

Interacţiuni cu medicamentele
 
De regulă, ginkgo biloba nu se administrează împreună cu anticonvulsive, anticoagulante, ciclosporină, papaverină, diuretice tiazidice, antidepresive. Aceasta, deoarece poate genera efecte contrare acestor tipuri de medicamente, sau le poate anula efectul.

ATENŢIE LA PREPARATELE CU DENUMIREA „GINKGO BILOBA”

Dacă vreţi să obţineţi efectele terapeutice ale preparatelor cu ginkgo biloba, asiguraţi-vă că pastilele pe care le luaţi chiar conţin această plantă. În comerţul de la noi, de foarte multe ori, denumirea de GINKGO BILOBA de pe etichetă nu este în acord cu conţinutul real al tabletelor. Destul de mulţi producători asociază aceasta plantă fie cu substanţe de semi-sinteză (mai ales aminoacizi), fie cu diverse alte ierburi medicinale, aşa încât extractul de ginkgo ajunge să nu mai reprezinte nici măcar 50% din conţinutul unei tablete, deşi la raft produsul este prezentat drept ginkgo biloba. Or, asocierea de ginkgo cu alte plante sau substanţe poate da efecte imprevizibile, altele decât cele scontate. De pildă, asocierea de ginkgo cu plante sedative va face inutil comprimatul pentru stimularea atenţiei şi a capacităţii de concentrare. Ca atare, vă recomandăm să studiaţi compoziţia tabletelor pretinse a fi de ginkgo biloba şi să nu le cumpăraţi decât pe cele care conţin extractul standardizat din această plantă şi eventualii excipienţi, fără alte adaosuri de ierburi medicinale. 

Sursa: http://www.formula-as.ro/2009/881/medicina-naturii-44/ginkgo-biloba-11458

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *