Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe

-->

GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE


Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt recente, se cunoaşte că este utilizată în hrană şi terapie de peste 5000 de ani. Ginsengul provine din Asia de Est, Siberia şi America de Nord. În chineză, ginseng înseamnă chintesenţa unui bărbat (gin = bărbat; seng = esenţă). În China, unde planta este numită „minunea lumii”, nu există reţetă prescrisă de medic care să nu conţină şi ginseng. Americanii nativi ştiau de proprietăţile vindecătoare ale ginsengului. Când călătoreau pe distanţe mari sau alergau, mestecau rădăcină de ginseng, ca să reziste la oboseală.
Cei care au folosit ginsengul cu secole în urmă nu au avut nevoie de studii medicale care să confirme ceea ce ştiau deja. Ginsengul era cunoscut ca un remediu pentru oboseală şi revitalizare. Rădăcinile lui erau mestecate de cei care se confruntau cu efectele nedorite ale îmbătrânirii. Planta era folosită şi pentru problemele inimii. Cu trecerea timpului, s-a mărit lista de boli tratabile cu ginseng. Ginsengul fortifică organismul şi măreşte vitalitatea şi rezistenţa persoanelor în vârstă, făcându-i mai activi. În afară de creşterea energiei, ginsengul conţine steroizi. Aceştia sunt la fel cu cei pe care îi secretă corpul uman şi de aceea ginsengul este folosit de atleţi.

Ginsengul ajută sistemul imunitar în rezistenţa la boli. O substanţă din ginseng, numită saponină, conţine antioxidanţi care încetinesc procesul de îmbătrânire şi întăresc sistemului imunitar. Biologic, ginsengul poate contribui la echilibrarea metabolismului şi la prevenirea migrenelor. Saponinele reglează glicemia, colesterolul şi tensiunea arterială. Studiile clinice au dovedit ceea ce deja se ştia: ginsengul este un extraordinar afrodiziac şi un puternic stimulent hormonal. În cultura occidentală, ginsengul este un tonic şi un stimulent digestiv, atunci când stresul sau nervozitatea au efecte negative asupra sistemului digestiv.

Unii medici consideră că încă nu s-au efectuat destule studii asupra efectelor ginsengului. Aceasta deoarece acestea au dat uneori rezultate diferite. Astfel, în timp ce unii cercetători susţin că ginsengul calmează nervii, eliberează stresul şi reduce tensiunea arterială, alţii arată efectele inverse: tensiune arteriala ridicată, nervozitate excesivă sau somnolenţă. Cum pot să existe rezultate atât de diferite? Răspunsul se afla în saponine. Saponinele se găsesc în rădăcina de ginseng şi cercetătorii au identificat 29 de specii. În aceste saponine se află remediile pentru oboseală şi alte boli. Unele studii arată că aceste saponine nu sunt aceleaşi şi nu în aceeaşi proporţie în toate speciile de ginseng. Studiile au dat rezultate atât de diferite pentru că rădăcinile de ginseng se cultivă în locuri geografice diferite, din nordul Asiei până în Vietnam. Experimentele au arătat că, în timp ce plantele cresc, saponinele, care se mai numesc şi adaptogene, se adaptează şi dezvoltă rezistenţă la schimbările fizice, biologice şi chimice. Acest lucru face ca adaptogenele să aibă diferite proporţii în plante. S-a constatat astfel că ginsengul chinezesc este un stimulator, în timp ce ginsengul cultivat în SUA este un calmant. Prin urmare, dacă doriţi să încercaţi ginseng, citiţi mai întâi eticheta şi procuraţi-l din surse sigure – magazine specializate şi de la producători certificaţi pentru calitate.
 
Produse naturiste pe bază de ginseng
 
Este important de ştiut că extractul de ginseng prezent în capsulele sau tabletele solubile în intestin este cel mai eficient. Diferitele preparate de ginseng obţinute prin extracţie alcoolică nu sunt tocmai eficiente.

- capsule cu pulbere de ginseng
Indicaţii: Activează metabolismul cerebral, creşte rezistenţa naturală a organismului, creşte metabolismul celular, creşte rata de metabolizare a alcoolului, îmbunătăţeşte activităţile fizice şi mentale, îndepărtează starea de oboseală şi slăbiciune.

- ceai de ginseng (ginseng, măceş şi măr)
Indicaţii: Produsul se recomandă în astenie, oboseală, efort fizic şi intelectual prelungit, hipovitaminoze, adjuvant în terapia hepatopatiilor cronice, adaptogen, antioxidant (încetinirea proceselor de îmbătrânire, efecte profilactice).

- capsule cu ginseng roşu
Indicaţii: Se recomandă în stări de astenie, fatigabilitate, efort fizic şi intelectual prelungit, anemie, pentru creşterea rezistenţei organismului la infecţii virale şi bacteriene, în disfuncţii sexuale masculine.

- capsule cu ginseng siberian
Indicaţii: Se recomandă în stări caracterizate de scăderea rezistenţei organismului, îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale, prevenirea afecţiunilor în care sunt implicaţi radicalii liberi, adjuvant în diabetul zaharat de tip II, afecţiuni inflamatorii, hepatopatii cronice, tulburări de dinamică sexuală (creşterea libidoului).

- capsule cu ginseng şi lăptişor de matcă
Indicaţii: Produsul se recomandă ca adjuvant în tratamentul regenerator al părului şi unghiilor, stări post-infecţioase, postvirale, afecţiuni hepatice, prevenirea şi combaterea senescenţei.

- capsule cu ginseng şi sunătoare
Indicaţii: Produsul se recomandă in stări depresive, sindrom psiho-vegetativ, pavor nocturn, cure de dezalcoolizare, ulcere, afecţiuni biliare, arsuri, infecţii virale.

- capsule cu ginseng şi usturoi
Indicaţii: Produsul se recomandă în convalescenţă, oboseală fizică, mentală şi sexuală, stări caracterizate prin scăderea imunităţii organismului, antiaterosclerotic şi hipotensor.

Sursa: http://www.armonianaturii.ro/Totul-despre-ginseng.html*articleID_45-articol
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *