-->
MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C
Sunt cunoscute
ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi
gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră sănătate de la prima vedere. Cât
despre efectele vindecătoare ale măceşelor, există dovezi scrise în urma cu mii
de ani. Medicii din Grecia, Roma antică, India şi China le elogiau virtuţile
terapeutice în tratate păstrate până în zilele noastre. Dar adevărata „carieră
medicală” a acestor fructe a fost relansata în timpul celui de-Al Doilea Război
Mondial când, din cauza penuriei de medicamente, tufele spinoase de măceş au căpătat o importanţă
strategică. În Marea Britanie de exemplu, fiecare fruct era cules cu grijă, măceşele fiind transformate în siropuri şi ceaiuri
medicinale, care le erau administrate convalescenţilor din spitale, bolnavilor malnutriţi
ce sufereau de infecţii grave, copiilor cu avitaminoză. Nu se ştie exact câte vieţi
au fost salvate cu ajutorul măceşelor în timpul războiului dar, după unii specialişti,
e vorba de zeci de mii de oameni care au beneficiat de extraordinarul lor aport
de vitamine. Apogeul recunoaşterii valorii medicinale a măceşelor se petrece însă
chiar în zilele noastre. De exemplu, un amplu articol din prestigiosul cotidian
britanic „Daily Telegraph”, publicat în mai 2008, are un titlu care sună aşa: „Măceşele
sunt mai eficiente decât calmantele din farmacie contra durerilor produse de
reumatism”. Aceleaşi elogii le găsim şi în revistele medicale germane, daneze
sau americane, în lucrări prezentate la congrese medicale, toate acordând spaţii
ample miraculoaselor măceşe. În cele ce urmează, vă propunem să cunoaştem
îndeaproape aceste fructe sălbatice, care se culeg la început de octombrie.
Descrierea plantei
Măceşul (Rosa canina) este un arbust de 2-3
metri înălţime, înrudit cu trandafirul, care creşte în fâneţe, pe pajişti sau
la margini de drum. Primăvara este acoperit de flori roz-albe parfumate, iar
toamna este încărcat de fructe mici, rubinii. Măceşele nu sunt doar leacuri, ci
şi hrană (în Ardeal, magiunul de măceşe este aliment tradiţional) şi chiar
obiecte religioase. Denumirea de rozariu (şirag de mătănii al călugărilor
catolici) vine de la denumirea latină a măceşelor, Rosa, primele rozarii fiind făcute din fructe de măceş puse pe o aţă.
Recoltarea măceşelor
Culesul măceşelor
se face la sfârşitul lui septembrie – începutul lui octombrie, înainte de a da
prima brumă. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloraţie roşie intensă (nu
rozii sau de un roşu închis), se culeg de pe crengi şi se pun apoi în săculeţe
de pânză sau de hârtie. Fructele de măceş se usucă în locuri umbrite, ferite de
umezeală, într-un singur strat (pe cât posibil fructele nu trebuie să se atingă
între ele). Procesul de uscare este destul de îndelungat (1-3 săptămâni) şi se încheie
atunci când pulpa măceşelor este total deshidratată şi uşor casantă, rupându-se
când desfacem măceaşa cu un cuţit. Dintr-un kilogram de fructe proaspăt culese
rezultă după uscare cca 400 de grame de măceşe deshidratate.
Preparate
din măceşe
În lumea
vegetală, măceşele (mai exact, pulpa acestora) sunt campioane absolute la conţinutul
în vitamina C, de unde şi nenumăratele lor utilizări medicinale. Însă, preparată
incorect, aceasta vitamină se degradează şi îşi pierde foarte uşor efectul,
deci şi puterea terapeutică. În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai bune
variante de preparare a acestor fructe medicinale, aşa încât toate substanţele
active din componenta lor să fie conservate:
Pulberea de măceşe
În
magazinele de tip Plafar se găseşte pulberea de fruct fără sâmburi (sâmburii de
măceşe sunt toxici, ingeraţi ca atare). Aceasta va fi folosită pentru administrare
internă. Dacă vrem totuşi să obţinem pulberea de măceşe acasă, vom proceda
astfel: se macină foarte fin, cu râşniţa electrică, măceşele uscate. După măcinare,
seminţele, care sunt foarte dure, vor rămâne întregi, în timp ce pulpa se va
transforma într-o pulbere fină. Pentru a le separa, se va face o cernere
printr-o sita deasă (cea pentru făină). Pulberea astfel obţinută va fi păstrată
în borcane de sticlă închise ermetic, la loc întunecos şi rece, pe o perioadă
de maximum 15 zile (deoarece substanţele active se oxidează relativ rapid). De
regulă, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.
Seminţele rezultate în urma cernerii se păstrează şi ele, având proprietăţi medicinale foarte importante.
Ceaiul de măceşe
Se obţine
prin opărirea fructelor cu apă clocotită (unii terapeuţi recomandă chiar
fierberea vreme de 10-15 minute, metodă care distruge multe principii active).
Din acest motiv, nu vă recomandăm aceasta formă de preparare, mult mai
eficientă fiind infuzia combinată.
Infuzia combinată de măceşe
Într-un
sfert de litru de apă se pun la macerat vreme de 8-10 ore 3-6 linguri de
pulbere de măceşe (fără seminţe), după care lichidul se filtrează. Preparatul
rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un
sfert de litru de apă, vreme de două minute, după care se lasă să se răcească.
În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de
litru de infuzie combinată, care se administrează pe parcursul zilei. Pe cât
posibil, în timpul preparării este bine ca extractele să nu intre în contact
direct cu metalul din strecurătoare (sunt preferate strecurătorile de plastic
sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticlă) sau din oale (vor fi
preferate cele teflonate), metal care va cataliza oxidarea vitaminelor.
Decoctul combinat de sâmburi de măceşe
Într-un
sfert de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 2 linguri rase de seminţe
de măceşe (rezultate în urma cernerii pulberii), după care lichidul se filtrează
cu multă atenţie, aşa încât să nu se strecoare şi perişorii de pe sâmburi (au
efect iritant asupra aparatului respirator şi digestiv). Preparatul rezultat se
pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un sfert de
litru de apă, vreme de 10 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează.
În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de
litru de decoct combinat, care se administrează pe parcursul unei zile, în cure
de maximum 14 zile, urmate de 14 zile de pauză.
Siropul de măceşe
Peste 200 de
gr. pulbere de pulpă de măceşe fără sâmburi se pun 800 de ml de apă clocotită,
care se lasă la macerat vreme de 12 ore. Se adaugă 500 gr. zahar brun, se
amesteca bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie să clocotească!), după
care se pune în borcane mici cu filet. Aceste borcane se sterilizează în cuptor
(la nu mai mult de 80 de grade) vreme de 40 de minute, după care se lasă să se răcească
în voie. Se administrează zilnic câte 4-6 linguri din preparatul astfel obţinut.
Tratamente
preventive
Alergie - o cură de 45 de zile, timp în care se consumă o jumătate de litru de infuzie combinată de măceşe pe zi, face minuni în prevenirea alergiei. Cel mai bun moment pentru începerea unei astfel de cure este la sfârşitul iernii - începutul primăverii, aşa încât efectul să fie maxim în luna aprilie, când începe polenizarea şi cei cu sensibilitate alergică sunt cel mai afectaţi.
Boli de inimă - toamna şi primăvara se face un
tratament de o lună cu pulbere de măceşe, din care se consumă 4-6 linguriţe pe
zi, pe stomacul gol. Vitamina C, bioflavonoidele, vitaminele din complexul B conţinute
de pulpa măceşelor previn ateroscleroza, ajută la adaptarea aparatului
cardiovascular la condiţiile de stres şi previn puseurile de hipertensiune.
Fiind bogate în acizi organici, măceşele reglează şi nivelul colesterolului. Alături
de păducel sau de cătină, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea
crizelor de anghină pectorală şi infarct.
Cistită, nefrită - seminţele de măceş conţin substanţe
cu un puternic efect diuretic şi care protejează rinichii şi vezica urinară de infecţii.
Apoi, pulpa măceşelor administrată intern măreşte imunitatea organismului pe
segmentul urinar. Decoctul combinat de seminţe de măceş se administrează dimineaţa
până în ora 12, câte o jumătate de litru pe zi, în cure de 2 săptămâni, urmate
de alte 2 săptămâni de pauză. Din infuzia combinată se administrează câte un
pahar (200 ml), cu 15 minute înaintea mesei de prânz şi a cinei, în cure de 30
de zile.
Colecistită, litiază şi colici
biliare - se administrează
infuzia combinată de măceşe, câte un pahar, cu 30 de minute înaintea fiecărei
mese, în cure de 30 de zile, urmate de câte 10 zile de pauză. Infuzia combinată
de măceşe are efect antiinflamator biliar, împiedică precipitarea
colesterolului în colecist şi formarea de calculi biliari, previne colicile.
Studii preliminare arată că aceasta cură cu infuzie combinată de măceşe ar
putea avea ca efect diminuarea în volum a calculilor biliari de mari
dimensiuni.
Hipertensiune arterială - studii recente făcute în Germania
arată că o cură cu măceşe ajută organismul să se adapteze mai bine la stres, la
suprasolicitare şi la emoţii negative de tipul furiei, frustrării, enervării.
Or, stresul asociat acestor emoţii negative este chiar principalul vinovat
pentru puseurile de hipertensiune arterială şi pentru tensiunea arterială
oscilantă. Se recomandă ca măcar de două ori pe an să se facă o cură cu pulbere
de măceşe, din care se ia câte o lingură pe zi, vreme de 28 de zile.
Infecţii respiratorii - studii făcute în perioada
celui de-Al Doilea Război Mondial arată că un tratament de 3-4 săptămâni cu măceşe
previne infecţii respiratorii: bronşita virală şi bacteriană,
pneumonia, viroza pulmonară, sinuzita, rinita etc. Măceşele îmbunătăţesc
activitatea sistemului imunitar şi întăresc epiteliile respiratorii, ajutându-le
să-şi exercite rolul de barieră în faţa microorganismelor infecţioase. Se ia
câte o linguriţă de pulbere de măceşe de 4 ori/zi.
Reumatism - la schimbarea de anotimp (începutul toamnei şi al iernii) se recomandă
o cură de o lună, timp în care se administrează câte o jumătate de litru de
infuzie combinată de măceşe pe zi. Măceşele sunt o adevărată colecţie de substanţe
antioxidante şi antiinflamatoare, care împiedică degradarea finelor cartilagii
din articulaţii, ajută la menţinerea elasticităţii membrelor şi a coloanei
vertebrale şi cresc rezistenţa organismului la frig, prevenind apariţia
crizelor reumatice.
Scorbut, avitaminoză - se fac tratamente de câte 60 de
zile, timp în care se administrează câte 6 linguriţe de pulbere de măceşe pe
zi. Măceşele nu numai că au conţinut ridicat de vitamina C şi de alte vitamine
(în special vitaminele A şi cele din complexul B), dar ajută organismul să asimileze
vitaminele şi mineralele provenite din alte surse.
Tratamente interne
Artrită
reumatoidă - într-un studiu danez din 2004, făcut pe 112 persoane
bolnave de artrită reumatoidă şi osteoartrită, pacienţilor li s-au administrat
oral câte 5 grame de măceşe pe zi, vreme de 90 de zile. La sfârşitul
tratamentului, la 66% dintre pacienţii care luaseră măceşe, durerile reumatice diminuaseră
considerabil sau chiar dispăruseră. De asemenea, la toate persoanele care au
raportat dispariţia sau diminuarea durerii în urma tratamentului cu măceşe, s-a observat şi o îmbunătăţire a mobilităţii
articulaţiilor afectate de reumatism. În prezent, în multe ţări occidentale măceşele
au devenit o opţiune de tratament tot mai serioasă pentru reumatologi, aceştia ajungând
chiar să recomande măceşele în locul clasicelor antiinflamatoare de sinteză, cu
nenumăratele lor efecte adverse.
Constipaţie - se bea infuzia combinată de măceşe
îndulcită cu miere de mană, câte 1/2 de litru, dimineaţa pe stomacul
gol. Acizii pectici din compoziţia măceşelor ajută la normalizarea florei
intestinale şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, având un efect laxativ de
intensitate medie. Interesant este că decoctul combinat de seminţe de măceşe, 1/2 litru administrat zilnic, are efect opus, tratând constipaţia şi fiind chiar
un adjuvant valoros contra dizenteriei.
Febră - se bea zilnic o jumătate de litru
de infuzie combinată de măceşe. Acest tratament nu are ca efect eliminarea
febrei, care e un foarte important mecanism de apărare a organismului, însă
ajută corpul (în special sistemul cardiovascular şi cel nervos) să reziste cu
succes acceselor de febră şi, mai mult, grăbeşte procesul de vindecare.
Gripă, guturai - mai multe studii arată că pacienţii
care iau pulbere de măceşe încă de la declanşarea acestor afecţiuni au un timp
de vindecare mai scurt, organismul rezistă mai bine la accesele de febră,
efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult
diminuate. Se administrează pulberea de măceşe, câte 6 linguriţe/zi.
Obezitate, supraponderalitate - mai multe studii arată că măceşele
sunt de un real ajutor contra obezităţii. După două săptămâni de administrare a
extractului apos de măceşe s-a constatat o reducere a colesterolului şi a
zaharului din sânge, precum şi o inhibare a procesului de depunere de rezerve
de energie în corp sub formă de ţesut adipos în exces. De asemenea, s-a
constatat că administrarea extractului apos de măceşe favorizează eliminarea
unor substanţe toxice din organism, cum ar fi acidul uric. Nu în ultimul rând,
tratamentul cu măceşe măreşte tonusul psihic şi fizic, fiind de un important
ajutor în exerciţiile fizice, care sunt principalul mijloc de pierdere a
kilogramelor în plus. Se recomandă o cură de 45 de zile cu infuzie combinată de
măceşe, din care se bea un litru/zi.
Spondiloză anchilozantă - cercetătorii danezi au descoperit
în măceşe o substanţă activă (galactolipida) cu un extraordinar efect
antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale.
Administrată suficient de mult timp, aceasta substanţă nu doar reduce inflamaţia
şi durerea, dar chiar îmbunătăţeşte flexibilitatea coloanei vertebrale,
afectată de această boală. Mai mult, flavonoidele, vitaminele şi alte substanţe
antioxidante din măceşe împiedică procese degenerative de la nivelul ţesuturilor
articulare. Se recomandă o cură de 3-4 luni cu infuzie combinată de măceşe,
administrată cu pulpă cu tot, pe stomacul gol, câte o jumătate de litru/zi.
Tratamentul cu antibiotice - în timpul administrării
antibioticelor de sinteză şi încă 10 zile după terminarea acestui
tratament, este foarte utilă o cură cu infuzie combinată de măceşe. Se bea câte 1/2 litru pe zi, terapie care are ca efect îmbunătăţirea imunităţii (destul
de serios afectată de curele repetate cu antibiotice), prevenirea reacţiilor
alergice la aceste medicamente şi refacerea florei intestinale normale. Merită reţinut
în acest context şi faptul că tratamentul cu măceşe, corelat cu cel cu
antibiotice, ajută la eliminarea mult mai rapidă a infecţiilor bacteriene.
Precauţii şi
contraindicaţii
Pulpa de măceşe
nu are niciun fel de contraindicaţie, fiind printre cele mai nenocive remedii
cunoscute. Seminţele de măceşe, în schimb, mai ales perişorii de pe aceste seminţe,
au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator şi a celui
digestiv. De asemenea, aceşti perişori pot declanşa reacţii alergice severe, cu
prurit, catar respirator şi disconfort gastrointestinal.
Comisia guvernamentală pentru plante medicinale din Germania atrage atenţia că un consum de peste 10 grame de seminţe de măceşe pe zi poate conduce la o intoxicaţie din cauza cianidelor aflate în compoziţia acestor sâmburi.
Sursa: http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266
Comisia guvernamentală pentru plante medicinale din Germania atrage atenţia că un consum de peste 10 grame de seminţe de măceşe pe zi poate conduce la o intoxicaţie din cauza cianidelor aflate în compoziţia acestor sâmburi.
Sursa: http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.