Măceșele - campioanele României la vitamina C

-->

MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C

Sunt cunoscute ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră sănătate de la prima vedere. Cât despre efectele vindecătoare ale măceşelor, există dovezi scrise în urma cu mii de ani. Medicii din Grecia, Roma antică, India şi China le elogiau virtuţile terapeutice în tratate păstrate până în zilele noastre. Dar adevărata „carieră medicală” a acestor fructe a fost relansata în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial când, din cauza penuriei de medicamente, tufele spinoase de măceş au căpătat o importanţă strategică. În Marea Britanie de exemplu, fiecare fruct era cules cu grijă, măceşele fiind transformate în siropuri şi ceaiuri medicinale, care le erau administrate convalescenţilor din spitale, bolnavilor malnutriţi ce sufereau de infecţii grave, copiilor cu avitaminoză. Nu se ştie exact câte vieţi au fost salvate cu ajutorul măceşelor în timpul războiului dar, după unii specialişti, e vorba de zeci de mii de oameni care au beneficiat de extraordinarul lor aport de vitamine. Apogeul recunoaşterii valorii medicinale a măceşelor se petrece însă chiar în zilele noastre. De exemplu, un amplu articol din prestigiosul cotidian britanic „Daily Telegraph”, publicat în mai 2008, are un titlu care sună aşa: „Măceşele sunt mai eficiente decât calmantele din farmacie contra durerilor produse de reumatism”. Aceleaşi elogii le găsim şi în revistele medicale germane, daneze sau americane, în lucrări prezentate la congrese medicale, toate acordând spaţii ample miraculoaselor măceşe. În cele ce urmează, vă propunem să cunoaştem îndeaproape aceste fructe sălbatice, care se culeg la început de octombrie.

Descrierea plantei
Măceşul (Rosa canina) este un arbust de 2-3 metri înălţime, înrudit cu trandafirul, care creşte în fâneţe, pe pajişti sau la margini de drum. Primăvara este acoperit de flori roz-albe parfumate, iar toamna este încărcat de fructe mici, rubinii. Măceşele nu sunt doar leacuri, ci şi hrană (în Ardeal, magiunul de măceşe este aliment tradiţional) şi chiar obiecte religioase. Denumirea de rozariu (şirag de mătănii al călugărilor catolici) vine de la denumirea latină a măceşelor, Rosa, primele rozarii fiind făcute din fructe de măceş puse pe o aţă.

Recoltarea măceşelor
Culesul măceşelor se face la sfârşitul lui septembrie – începutul lui octombrie, înainte de a da prima brumă. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloraţie roşie intensă (nu rozii sau de un roşu închis), se culeg de pe crengi şi se pun apoi în săculeţe de pânză sau de hârtie. Fructele de măceş se usucă în locuri umbrite, ferite de umezeală, într-un singur strat (pe cât posibil fructele nu trebuie să se atingă între ele). Procesul de uscare este destul de îndelungat (1-3 săptămâni) şi se încheie atunci când pulpa măceşelor este total deshidratată şi uşor casantă, rupându-se când desfacem măceaşa cu un cuţit. Dintr-un kilogram de fructe proaspăt culese rezultă după uscare cca 400 de grame de măceşe deshidratate.

Preparate din măceşe
În lumea vegetală, măceşele (mai exact, pulpa acestora) sunt campioane absolute la conţinutul în vitamina C, de unde şi nenumăratele lor utilizări medicinale. Însă, preparată incorect, aceasta vitamină se degradează şi îşi pierde foarte uşor efectul, deci şi puterea terapeutică. În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai bune variante de preparare a acestor fructe medicinale, aşa încât toate substanţele active din componenta lor să fie conservate:
Pulberea de măceşe
În magazinele de tip Plafar se găseşte pulberea de fruct fără sâmburi (sâmburii de măceşe sunt toxici, ingeraţi ca atare). Aceasta va fi folosită pentru administrare internă. Dacă vrem totuşi să obţinem pulberea de măceşe acasă, vom proceda astfel: se macină foarte fin, cu râşniţa electrică, măceşele uscate. După măcinare, seminţele, care sunt foarte dure, vor rămâne întregi, în timp ce pulpa se va transforma într-o pulbere fină. Pentru a le separa, se va face o cernere printr-o sita deasă (cea pentru făină). Pulberea astfel obţinută va fi păstrată în borcane de sticlă închise ermetic, la loc întunecos şi rece, pe o perioadă de maximum 15 zile (deoarece substanţele active se oxidează relativ rapid). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol. Seminţele rezultate în urma cernerii se păstrează şi ele, având proprietăţi  medicinale foarte importante.

Ceaiul de măceşe

Se obţine prin opărirea fructelor cu apă clocotită (unii terapeuţi recomandă chiar fierberea vreme de 10-15 minute, metodă care distruge multe principii active). Din acest motiv, nu vă recomandăm aceasta formă de preparare, mult mai eficientă fiind infuzia combinată.

Infuzia combinată de măceşe

Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat vreme de 8-10 ore 3-6 linguri de pulbere de măceşe (fără seminţe), după care lichidul se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un sfert de litru de apă, vreme de două minute, după care se lasă să se răcească. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de infuzie combinată, care se administrează pe parcursul zilei. Pe cât posibil, în timpul preparării este bine ca extractele să nu intre în contact direct cu metalul din strecurătoare (sunt preferate strecurătorile de plastic sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticlă) sau din oale (vor fi preferate cele teflonate), metal care va cataliza oxidarea vitaminelor.

Decoctul combinat de sâmburi de măceşe

Într-un sfert de litru de apă se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 2 linguri rase de seminţe de măceşe (rezultate în urma cernerii pulberii), după care lichidul se filtrează cu multă atenţie, aşa încât să nu se strecoare şi perişorii de pe sâmburi (au efect iritant asupra aparatului respirator şi digestiv). Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă un sfert de litru de apă, vreme de 10 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de decoct combinat, care se administrează pe parcursul unei zile, în cure de maximum 14 zile, urmate de 14 zile de pauză.

Siropul de măceşe

Peste 200 de gr. pulbere de pulpă de măceşe fără sâmburi se pun 800 de ml de apă clocotită, care se lasă la macerat vreme de 12 ore. Se adaugă 500 gr. zahar brun, se amesteca bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie să clocotească!), după care se pune în borcane mici cu filet. Aceste borcane se sterilizează în cuptor (la nu mai mult de 80 de grade) vreme de 40 de minute, după care se lasă să se răcească în voie. Se administrează zilnic câte 4-6 linguri din preparatul astfel obţinut.

Tratamente preventive

Alergie - o cură de 45 de zile, timp în care se consumă o jumătate de litru de infuzie combinată de măceşe pe zi, face minuni în prevenirea alergiei. Cel mai bun moment pentru începerea unei astfel de cure este la sfârşitul iernii - începutul primăverii, aşa încât efectul să fie maxim în luna aprilie, când începe polenizarea şi cei cu sensibilitate alergică sunt cel mai afectaţi.
Boli de inimă - toamna şi primăvara se face un tratament de o lună cu pulbere de măceşe, din care se consumă 4-6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Vitamina C, bioflavonoidele, vitaminele din complexul B conţinute de pulpa măceşelor previn ateroscleroza, ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres şi previn puseurile de hipertensiune. Fiind bogate în acizi organici, măceşele reglează şi nivelul colesterolului. Alături de păducel sau de cătină, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de anghină pectorală şi infarct.
Cistită, nefrită - seminţele de măceş conţin substanţe cu un puternic efect diuretic şi care protejează rinichii şi vezica urinară de infecţii. Apoi, pulpa măceşelor administrată intern măreşte imunitatea organismului pe segmentul urinar. Decoctul combinat de seminţe de măceş se administrează dimineaţa până în ora 12, câte o jumătate de litru pe zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză. Din infuzia combinată se administrează câte un pahar (200 ml), cu 15 minute înaintea mesei de prânz şi a cinei, în cure de 30 de zile.
Colecistită, litiază şi colici biliare - se administrează infuzia combinată de măceşe, câte un pahar, cu 30 de minute înaintea fiecărei mese, în cure de 30 de zile, urmate de câte 10 zile de pauză. Infuzia combinată de măceşe are efect antiinflamator biliar, împiedică precipitarea colesterolului în colecist şi formarea de calculi biliari, previne colicile. Studii preliminare arată că aceasta cură cu infuzie combinată de măceşe ar putea avea ca efect diminuarea în volum a calculilor biliari de mari dimensiuni.
Hipertensiune arterială - studii recente făcute în Germania arată că o cură cu măceşe ajută organismul să se adapteze mai bine la stres, la suprasolicitare şi la emoţii negative de tipul furiei, frustrării, enervării. Or, stresul asociat acestor emoţii negative este chiar principalul vinovat pentru puseurile de hipertensiune arterială şi pentru tensiunea arterială oscilantă. Se recomandă ca măcar de două ori pe an să se facă o cură cu pulbere de măceşe, din care se ia câte o lingură pe zi, vreme de 28 de zile.
Infecţii respiratorii - studii făcute în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial arată că un tratament de 3-4 săptămâni cu măceşe previne infecţii respiratorii: bronşita virală şi bacteriană, pneumonia, viroza pulmonară, sinuzita, rinita etc. Măceşele îmbunătăţesc activitatea sistemului imunitar şi întăresc epiteliile respiratorii, ajutându-le să-şi exercite rolul de barieră în faţa microorganismelor infecţioase. Se ia câte o linguriţă de pulbere de măceşe de 4 ori/zi.
Reumatism - la schimbarea de anotimp  (începutul toamnei şi al iernii) se recomandă o cură de o lună, timp în care se administrează câte o jumătate de litru de infuzie combinată de măceşe pe zi. Măceşele sunt o adevărată colecţie de substanţe antioxidante şi antiinflamatoare, care împiedică degradarea finelor cartilagii din articulaţii, ajută la menţinerea elasticităţii membrelor şi a coloanei vertebrale şi cresc rezistenţa organismului la frig, prevenind apariţia crizelor reumatice.
Scorbut, avitaminoză - se fac tratamente de câte 60 de zile, timp în care se administrează câte 6 linguriţe de pulbere de măceşe pe zi. Măceşele nu numai că au conţinut ridicat de vitamina C şi de alte vitamine (în special vitaminele A şi cele din complexul B), dar ajută organismul să asimileze vitaminele şi mineralele provenite din alte surse.

Tratamente interne

Artrită reumatoidă - într-un studiu danez din 2004, făcut pe 112 persoane bolnave de artrită reumatoidă şi osteoartrită, pacienţilor li s-au administrat oral câte 5 grame de măceşe pe zi, vreme de 90 de zile. La sfârşitul tratamentului, la 66% dintre pacienţii care luaseră măceşe, durerile reumatice diminuaseră considerabil sau chiar dispăruseră. De asemenea, la toate persoanele care au raportat dispariţia sau diminuarea durerii în urma tratamentului cu măceşe, s-a observat şi o îmbunătăţire a mobilităţii articulaţiilor afectate de reumatism. În prezent, în multe ţări occidentale măceşele au devenit o opţiune de tratament tot mai serioasă pentru reumatologi, aceştia ajungând chiar să recomande măceşele în locul clasicelor antiinflamatoare de sinteză, cu nenumăratele lor efecte adverse.
Constipaţie - se bea infuzia combinată de măceşe îndulcită cu miere de mană, câte 1/2 de litru, dimineaţa pe stomacul gol. Acizii pectici din compoziţia măceşelor ajută la normalizarea florei intestinale şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, având un efect laxativ de intensitate medie. Interesant este că decoctul combinat de seminţe de măceşe, 1/2 litru administrat zilnic, are efect opus, tratând constipaţia şi fiind chiar un adjuvant valoros contra dizenteriei.
Febră - se bea zilnic o jumătate de litru de infuzie combinată de măceşe. Acest tratament nu are ca efect eliminarea febrei, care e un foarte important mecanism de apărare a organismului, însă ajută corpul (în special sistemul cardiovascular şi cel nervos) să reziste cu succes acceselor de febră şi, mai mult, grăbeşte procesul de vindecare.
Gripă, guturai - mai multe studii arată că pacienţii care iau pulbere de măceşe încă de la declanşarea acestor afecţiuni au un timp de vindecare mai scurt, organismul rezistă mai bine la accesele de febră, efectele secundare ale bolii (dureri de cap, musculare, vertij) sunt mult diminuate. Se administrează pulberea de măceşe, câte 6 linguriţe/zi.
Obezitate, supraponderalitate - mai multe studii arată că măceşele sunt de un real ajutor contra obezităţii. După două săptămâni de administrare a extractului apos de măceşe s-a constatat o reducere a colesterolului şi a zaharului din sânge, precum şi o inhibare a procesului de depunere de rezerve de energie în corp sub formă de ţesut adipos în exces. De asemenea, s-a constatat că administrarea extractului apos de măceşe favorizează eliminarea unor substanţe toxice din organism, cum ar fi acidul uric. Nu în ultimul rând, tratamentul cu măceşe măreşte tonusul psihic şi fizic, fiind de un important ajutor în exerciţiile fizice, care sunt principalul mijloc de pierdere a kilogramelor în plus. Se recomandă o cură de 45 de zile cu infuzie combinată de măceşe, din care se bea un litru/zi.
Spondiloză anchilozantă - cercetătorii danezi au descoperit în măceşe o substanţă activă (galactolipida) cu un extraordinar efect antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale. Administrată suficient de mult timp, aceasta substanţă nu doar reduce inflamaţia şi durerea, dar chiar îmbunătăţeşte flexibilitatea coloanei vertebrale, afectată de această boală. Mai mult, flavonoidele, vitaminele şi alte substanţe antioxidante din măceşe împiedică procese degenerative de la nivelul ţesuturilor articulare. Se recomandă o cură de 3-4 luni cu infuzie combinată de măceşe, administrată cu pulpă cu tot, pe stomacul gol, câte o jumătate de litru/zi.
Tratamentul cu antibiotice - în timpul administrării antibioticelor de sinteză şi încă 10 zile după terminarea acestui tratament, este foarte utilă o cură cu infuzie combinată de măceşe. Se bea câte 1/2 litru pe zi, terapie care are ca efect îmbunătăţirea imunităţii (destul de serios afectată de curele repetate cu antibiotice), prevenirea reacţiilor alergice la aceste medicamente şi refacerea florei intestinale normale. Merită reţinut în acest context şi faptul că tratamentul cu măceşe, corelat cu cel cu antibiotice, ajută la eliminarea mult mai rapidă a infecţiilor bacteriene.

Precauţii şi contraindicaţii

Pulpa de măceşe nu are niciun fel de contraindicaţie, fiind printre cele mai nenocive remedii cunoscute. Seminţele de măceşe, în schimb, mai ales perişorii de pe aceste seminţe, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator şi a celui digestiv. De asemenea, aceşti perişori pot declanşa reacţii alergice severe, cu prurit, catar respirator şi disconfort gastrointestinal.
Comisia guvernamentală pentru plante medicinale din Germania atrage atenţia că un consum de peste 10 grame de seminţe de măceşe pe zi poate conduce la o intoxicaţie din cauza cianidelor aflate în compoziţia acestor sâmburi.


Sursa: http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Omul - manual de utilizare + eBook
    21.04.2016 - 0 Comments
    OMUL - MANUAL DE UTILIZARE SCURT ÎNDRUMAR PENTRU ECHILIBRUL FIZIC, MENTAL ȘI EMOŢIONAL Francisc Manolescu Acest material este, cititorule, special pregătit pentru ca tu să beneficiezi de…
  • Cele mai bune 9 trucuri pentru a lucra de acasă
    01.12.2021 - 0 Comments
    Lucrul de acasă poate fi o provocare, în special pentru echipele care nu sunt obișnuite să lucreze de la distanță. Dar, cu sfaturi, instrumente și mentalitate potrivite pentru munca de acasă, puteți…
  • Condamnat la moarte pentru Roșia Montană + VIDEO
    25.12.2014 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "5462365744"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Mică istorie a artelor divinatorii
    02.01.2014 - 2 Comments
    --> MICĂ ISTORIE A ARTELOR DIVINATORII Artele divinatorii sunt mijloace, metode și tehnici folosite cu scopul de a face o predicție. Ele au apărut în Antichitate, din dorința omului de…
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Mistere ale istoriei speciei umane + documentar (RO)
    04.08.2013 - 0 Comments
    --> MISTERE ALE ISTORIEI SPECIEI UMANE Descoperiri arheologice recente pun sub semnul întrebării teoriile oficiale…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Rețete culinare - Bucătărie fără carne - Alina Jarnea (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUCĂTĂRIE FĂRĂ CARNE Cui se adresează această carte? Într-un cuvânt, TUTUROR! Această carte a apărut în urma experienţei proprii în…
  • Bruce Lipton - Medicamentele vă rescriu sistemele corporale + documentar (RO)
    18.12.2012 - 2 Comments
    --> MEDICAMENTELE   VĂ RESCRIU SISTEMELE CORPORALE Bruce Lipton Fragment din interviul luat de Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR…
  • Condimentele și mirodeniile
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONDIMENTELE ŞI MIRODENIILE - BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE - Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da…
  • Coincidențe stranii legate de unii președinți americani + VIDEO
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> COINCIDENȚE STRANII LEGATE DE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Iată ce se întâmplă când președintele SUA este ales într-un an cu "0" la sfârșit.  Povestea se repetă la fiecare 20…
  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • Vitaminele și sănătatea celulară + VIDEO (RO)
    22.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINELE ȘI SĂNĂTATEA CELULARĂ Dr. Matthias Rath Ne putem lua…
  • Cum pregătesc societățile secrete Guvernul Mondial + documentar (RO)
    14.06.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM PREGĂTESC SOCIETĂȚILE SECRETE   GUVERNUL MONDIAL GRUPUL BILDERBERG Unul dintre cele mai mari grupuri de fațadă ale…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • Ce face corpul nostru într-o zi
    27.02.2016 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE FACE CORPUL NOSTRU ÎNTR-O ZI  Corpul uman este cea mai complexă și mai incredibilă mașinărie de pe fața pământului. Trăim într-o…
  • Gândurile și vorbele tale pot fi cei mai mari dușmani ai tăi
    20.09.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GÂNDURILE ȘI VORBELE TALE POT FI CEI MAI MARI DUȘMANI AI TĂI Dacă ești mulțumit cu ce ai, întotdeauna vei avea mai mult. Dacă…
  • Cum să ne preparăm singuri DETOXICOLON
    14.10.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ NE PREPARĂM SINGURI DETOXICOLON Am remarcat cu toții că, de ceva timp, pe toate site-urile și în toate emisiunile TV despre sănătate, cuvântul de ordine este „detoxifierea”.…
  • Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic? Instrumentarul stomatologic a fost folosit încă de la începuturile…
  • 15+ invenții minunate realizate din materiale naturale care ne pot lumina viitorul + FOTO
    06.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În ziua de azi aruncăm peste 20.000 de sticle de plastic la fiecare secundă, ca să nu mai vorbim de alte gunoaie și deșeuri industriale.…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Este Iadul exoterm sau endoterm?
    10.05.2012 - 1 Comments
    --> ESTE IADUL EXOTERM SAU ENDOTERM? Următoarea întrebare a fost pusă la un examen de chimie de la Universitatea Liverpool – Anglia. Răspunsul dat de unul dintre studenţi a fost atât…
  • Ce s-a ales de Tezaurul României? + documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> CE S-A ALES DE TEZAURUL ROMÂNIEI? Trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial, Tezaurul României nu a mai…
  • Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> MUZEUL OULUI Comuna Vama – Bucovina „OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Timișoara - orașul premierelor + slideshow
    04.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROCLAMAȚIA DE LA TIMIȘOARA Populația orașului Timișoara a fost inițiatoarea Revoluției române. Între 16 și 20 decembrie 1989, ea a…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Biblioteca din Alexandria - trecut și prezent + slideshow
    10.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA Cunoaşterea înseamnă putere. Acest principiu a stat la baza dorinţei regelui Ptolemeu I de a crea în anul…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Misterul craniilor de cristal + documentar (RO)
    02.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CRANIILOR DE CRISTAL În Mexic, America Centrală și America de Sud au fost descoperite niște cranii din cristal de origine…
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • 30 de trucuri folositoare pentru pantofi frumoși și picioare fericite
    02.07.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pantofii sunt unul din lucrurile pe care le folosim cel mai des, deci e absolut esențial ca ei sa fie comozi. Uneori, poți chiar tu să…
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Iată adevăratul motiv pentru care trebuie să-ți scoți laptopul în aeroporturi
    20.07.2023 - 0 Comments
    Oricine a călătorit cu avionul în ultimii zece ani știe cât de stresante pot fi aeroporturile.Nu ați plecat de acasă atât de devreme pe cât ar fi trebuit. În graba nebună de a ajunge la poarta de…
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Absurditatea predării religiei în școli + documentar (RO)
    17.11.2014 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ABSURDITATEA PREDĂRII RELIGIEI ÎN ŞCOLI Predarea religiei în şcolile româneşti este cvasi-obligatorie, prin faptul că părinţii sunt…
  • Vaccinurile - prevenția care îmbolnăvește + eBook
    21.06.2013 - 3 Comments
    --> VACCINURILE PREVENŢIA CARE ÎMBOLNĂVEŞTE ŞI UNEORI CHIAR UCIDE De curând, a fost publicată o carte care a stârnit atât interesul părinţilor, cât şi al medicilor: „Vaccinurile:…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *