-->
OSTEOPOROZA
– O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE –
Raymond
Francis
Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să
existe. Ea poate fi foarte ușor prevenită și tratată, dar iată cum stă
situația: Statele Unite au cea mai înaltă rată a osteoporozei din lume. Această
boală omoară anual mai multe femei decât cancerul uterin, cervical și de sân la
un loc. Anul trecut, 25 de milioane de americani au fost diagnosticați cu
osteoporoză, și s-a estimat că 9 din 10 au densitatea osoasă sub cea optimă.
Chiar și unii tineri atleți profesioniști trebuie să-și întrerupă cariera din
cauza osteoporozei. Dar așa ceva n-ar trebui să se întâmple.
Literal, „osteoporoză” înseamnă „oase poroase”, adică o slăbire a
rezistenței oaselor prin pierdere de masă osoasă, ceea ce le face susceptibile
de fracturi. Această boală cu consecințe devastatoare, foarte răspândită în
lumea civilizată, este una tăcută, lipsită de simptome, și care-i afectează atât
pe bărbați, cât și pe femei.
În fiecare an, în Statele Unite se înregistrează peste 1,5 milioane de
fracturi cauzate de osteoporoză, din care în jur de 280.000 sunt fracturi de
șold. 25% dintre acești oameni nu vor mai fi capabili să se deplaseze autonom,
25% vor ajunge în sanatorii și 25% vor muri într-un interval de 3 luni, din
cauza unor afecțiuni legate de fractură, așa cum s-a întâmplat cu actrița Eva
Gabor. În același timp, ca orice altă boală degenerativă, osteoporoza este
extrem de rară la populațiile native care au o alimentație tradițională, bazată
pe plante.
Dacă din nu știu ce motiv ciudat vreți să faceți osteoporoză, aveți
toate șansele să reușiți. Oricine poate să facă osteoporoză, dacă este dispus
să investească timp și bani. Căci trebuie să vă previn că osteoporoza nu este
ieftină și nu se instalează rapid. Trebuie să fii dispus să cumperi ingrediente
scumpe, precum carne, lactate și băuturi carbogazoase și să ai răbdarea să te
ții de acest program. Nu e chiar floare la ureche să reușești să îmbolnăvești
un organism uman...
Osul este un țesut viu. El crește, se perfecționează și se reînnoiește
singur pe parcursul vieții. În fiecare an, corpul nostru înlocuiește cca 20%
masă osoasă. E normal să pierdem ceva masă osoasă pe măsură ce îmbătrânim, dar
dacă ne-am îngrijit să ne construim oase puternice în tinerețe, această
pierdere nu va conta. Osteoporoza se instalează atunci când pierderea este
accelerată: fie dispare prea multă masă osoasă, fie se formează prea puțină.
Iată ce puteți face ca să grăbiți pierderea de masă osoasă: adoptați o
dietă bazată pe multă carne, produse lactate, zahăr, sare, fosfor și cafea și,
în același timp, feriți-vă pe cât posibil de fructele și legumele crude și de
cerealele integrale. În completare, mișcați-vă cât mai puțin. Cu alte cuvinte, faceți
ceea ce fac cei mai mulți oameni. Și acum să intrăm puțin în detalii în ceea ce
privește cauzele pierderii de masă osoasă:
- Carnea slăbește rezistența
oaselor. Americanii mănâncă prea multe proteine și cam 70% dintre acestea provin
din surse animale. Noi consumăm în medie 100 g/zi, ceea ce înseamnă mult mai
mult decât avem nevoie. Populațiile sănătoase consumă 20-40 g/zi și mai puțin
de 10% dintre acestea sunt proteine de origine animală. Restul sunt proteine
din plante, ceea ce este fundamental diferit. Proteinele animale se
metabolizează în corpul nostru în acizi puternici, numiți acid sulfuric și acid
fosforic. Ca să neutralizeze acești acizi, corpul nostru folosește calciul din
oase. De fapt, dacă aveți o dietă zilnică bazată pe proteină animală, nu mai
contează cât calciu consumați, căci tot veți pierde masă osoasă. Eschimoșii din
Alaska au cea mai mare rată a osteoporozei din lume. Asta, pentru că ei consumă
de două ori mai multă proteină decât noi și exclusiv proteină animală. Ei
consumă, de asemenea, de două ori mai mult calciu decât noi, dar asta nu-i
ajută cu nimic. Proteina în exces este de vină.
- Produsele lactate sunt un
alt contributor important la pierderea de masă osoasă. Americanii reprezintă 4%
din populația globului și consumă mai multe lactate decât toți ceilalți 96% la
un loc. Pornind de la această realitate, să gândim logic: dacă laptele ar fi
bun pentru oasele noastre, atunci am avea cele mai puternice oase din lume, nu?
De fapt, deși laptele de vacă are de patru ori mai mult calciu decât cel uman,
noi, oamenii, absorbim mai mult calciu din laptele uman. Calciul din laptele de
vacă nu este biodisponibil pentru noi. În plus, laptele de vacă are foarte
multă proteină, care ne fură calciul din oase. Laptele de vacă este sărac în
magneziu, element necesar pentru utilizarea calciului de către organism. Ca
rezultat al acestor factori, contrar credinței populare, lactatele promovează
pierderea de masă osoasă. Hrănirea copiilor cu lapte de vacă are drept
consecință o osatură slabă la vârsta adultă.
- Zahărul rafinat provoacă,
de asemenea, osteoporoză. Un american consumă, în medie, 70 kg de zahăr rafinat
pe an, ceea ce este suficient să provoace daune serioase scheletului său.
Zahărul este repede absorbit în organism, crescând imediat nivelul glucozei la
nivel celular. Dar, deoarece nivelul de oxigen din celule nu crește, oxidarea
zahărului este incompletă. Oxidarea parțială duce la formarea de acizi, care
fură calciul din oase. Zahărul mai provoacă și pierderea de magneziu din
organism, atât de necesar construirii oaselor.
- Sarea contribuie la
pierderea de masă osoasă. În general, oamenii consumă sare în exces. Un consum
de 5 g de sodiu pe zi duce la pierderea a 23 mg de calciu prin urină. Dacă
aceste pierderi nu sunt înlocuite printr-o alimentație corectă, vom pierde
anual 2,5% din schelet, ceea ce înseamnă 25% în 10 ani.
- Excesul de fosfor duce la
pierderea de masă osoasă prin reacția lui cu calciul, pentru a forma un compus
insolubil. În felul acesta, absorbția calciului de către sistemul digestiv este
inhibată. Fosforul scoate calciul din oase prin metabolizarea lui în acid
fosforic, care trebuie neutralizat cu ajutorul calciului. Proteinele animale
conțin fosfor în exces, ca și băuturile răcoritoare, în special cele de tip
Cola, care conțin printre ingrediente acid fosforic.
- Cafeaua, fumatul, alcoolul în
exces, steroizii și lipsa exercițiului fizic contribuie la
pierderea de masă osoasă. Stilul de viață sedentar al omului modern duce la
pierderi mari de calciu, prin urină și fecale. Exercițiul fizic, în special
ridicarea de greutăți, crește densitatea osoasă și dă înapoi osteoporoza. Acest
fapt a fost confirmat de un studiu desfășurat timp de 3 ani pe două grupuri de
femei de vârsta a treia, unele sedentare și celelalte active.
Am vorbit până acum de primul mecanism care provoacă osteoporoza –
pierderea de masă osoasă. Celălalt mecanism este formarea insuficientă de os
nou. Carența anumitor vitamine și minerale inhibă acest proces natural. Calciul este ingredientul principal. S-a
estimat că un american ingerează în medie 1.143 mg calciu pe zi. Având în
vedere că doza recomandată este de 1.000-1.500 mg/zi, n-ar trebui să avem aici
o problemă. Și totuși avem. Din cauza alimentației greșite, noi pierdem, de fapt,
foarte mult din acest calciu prin urină, ceea ce face ca cele 1.143 mg/zi să
fie insuficiente. În mod evident, cel mai inteligent lucru pe care l-am putea
face ar fi să reducem pierderile și să creștem aportul de calciu biodisponibil.
Cele mai bune surse de astfel de calciu sunt legumele verzi, între care campioanele
sunt broccoli, sfecla elvețiană și kale (varza creață), urmate de cerealele
integrale, păstăioasele și semințele de susan.
Corpului îi este imposibil să construiască un os fără magneziu. Acesta este indispensabil
pentru numeroase reacții legate de formarea oaselor, printre care și conversia
vitaminei D în forma ei bioactivă, care este necesară pentru absorbția
calciului. Vitamina D este
reglatorul principal pentru absorbția intestinală a calciului. Foarte mulți
oameni în vârstă sunt deficienți în vitamina D pentru că evită să stea la
soare. Vitamina D trebuie convertită în forma ei bioactivă, și pentru asta are
nevoie de magneziu și de bor.
Manganul este necesar pentru mineralizarea osului și
pentru sinteza matricei organice în cadrul căreia are loc calcifierea. Un
studiu publicat de Science News a
arătat că la femeile osteoporotice nivelul manganului era de numai 25% față de
grupul de control. Acidul folic este
și el parte din puzzle-ul osteoporozei, ca de altfel și vitamina K. Un studiu publicat în revista Clinical Endocrinology a descoperit că suplimentarea cu vitamina K
reduce cu 15-50% pierderile de calciu prin urină la pacienții cu osteoporoză. Zincul, vitamina B6, vitamina C,
stronțiul, siliciul și alți nutrienți sunt de asemenea jucători esențiali în
păstrarea masei osoase.
După cum vedeți, metabolismul calciului este un proces foarte complex,
care necesită cantități adecvate din foarte mulți nutrienți. Pentru a preveni
cu succes osteoporoza sau pentru a o trata, primul lucru pe care trebuie să-l
faceți este să reduceți pierderile de calciu. Aceasta înseamnă să tăiați din meniul
dv. zilnic carnea și lactatele. Reduceți în general cantitatea de proteine și
asigurați-vă că doar 10% dintre acestea sunt de origine animală. Reduceți
drastic aportul de zahăr, sare, fosfor și cafeină. Consumați alimente bogate în
nutrienți care contribuie la reînnoirea oaselor, cum ar fi: calciu, magneziu,
mangan, bor, vitamina D etc. Cea mai bună cale de a vă menține sau a vă
reconstrui un schelet puternic este să adoptați o alimentație preponderent
vegetariană, constând într-o varietate de fructe și legume proaspete, cereale
integrale și păstăioase, toate crescute organic. Pe lângă acestea, faceți
zilnic mișcare. Osteoporoza este o boală creată de alimentația și de stilul de
viață modern. Nimeni n-ar trebui să aibă această problemă.
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
Vă sugerăm să citiți și celelalte articole ale acestui autor, grupate
în categoria „Raymond Francis despre menținerea sănătății” de pe blogul nostru.
ZECE REGULI
DE AUR PENTRU PROTEJAREA OASELOR
1. Faceți mișcare. Activitatea
fizică menține densitatea oaselor, deoarece pune presiune pe ele.
2. Luați-vă calciul din surse
bune: vegetale cu frunze verzi, soia, sardine, broccoli, nuci, alune și semințe.
Laptele de vacă nu este o sursă bună de calciu, deoarece organismul nu-l poate
absorbi.
3. Mâncați alimente care
conțin Omega-3. Acești acizi grași se găsesc în cantitate mare în semințele de
in și în peștii marini – somon, cod, halibut etc.
4. Renunțați la cafeină și
alcool. Acestea scot calciul din oase și dezechilibrează balanța hormonală a organismului,
ceea ce duce și la slăbirea oaselor.
5. Reduceți consumul de carne
roșie. Aceasta împiedică absorbția calciului în organism.
6. Lăsați-vă de fumat. Fumatul
afectează densitatea osoasă.
7. Mâncați nuci și migdale.
Conțin magneziu, un element esențial care favorizează absorbția calciului în
organism.
8. Expuneți-vă la soare cel
puțin 15 minute în fiecare zi. Este cea mai bună cale de a obține vitamina D,
care ajută la menținerea densității oaselor.
9. Mâncați semințe de
floarea-soarelui. Conțin zinc, un element cheie pentru a avea oase tari.
10. Aveți grijă să nu vă
lipsească din dietă alimentele care conțin vitaminele C și B6, bor, siliciu și
acid folic. Aceste elemente vă construiesc oase puternice.
Dr. Călin Mărginean - Calciul
Partea 1
Partea a 2-a
Partea a 3-a
-->
Foarte bun articolul si adevarat in tot ceea ce contine!
RăspundețiȘtergereAbia acum am reusit sa il citesc. Este , intr-adevar, bun. Dar am observat ca spune despre fosfor ca extrage calciul pentru a-l converti in acid fosforic. din cate stiu eu acidul fosforic nu are in componenta Ca.
RăspundețiȘtergerePoate e vorba de o traducere fara verificare sau este vorba de folosirea calciului in proces, fara a-l converti propriu-zis in acid fosforic. Sau il converteste in fosat de calciu, ceea ce este de fapt o sare. Poate gresesc eu...
Laptele de vacă, lăudat pentru conținutul lui în calciu (real), conține în același timp de 4 ori mai mult fosfor decât calciu. Fosforul este acidifiant, prin urmare, acidifică mediul intern, care la om trebuie să fie ușor alcalin. Pentru a reveni la starea de alcalinitate, corpul se folosește de calciu, care, se știe, neutralizează aciditatea. Dar pe lângă faptul că folosește procentul de calciu deja ingerat o dată cu laptele (lactatele), îi mai trebuie cel puțin 3 procente ca să reechilibreze organismul, pe care le ia din rezerva lui internă, adică din oase. Așa se face că, de fapt, laptele și lactatele scot calciul din oase, ducând în timp la apariția osteoporozei. Raymond Francis s-a exprimat mai științific în prezentarea lui, dar aici a vrut să ajungă.
Ștergere