Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO

-->

OSTEOPOROZA

– O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE –

Raymond Francis

Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor prevenită și tratată, dar iată cum stă situația: Statele Unite au cea mai înaltă rată a osteoporozei din lume. Această boală omoară anual mai multe femei decât cancerul uterin, cervical și de sân la un loc. Anul trecut, 25 de milioane de americani au fost diagnosticați cu osteoporoză, și s-a estimat că 9 din 10 au densitatea osoasă sub cea optimă. Chiar și unii tineri atleți profesioniști trebuie să-și întrerupă cariera din cauza osteoporozei. Dar așa ceva n-ar trebui să se întâmple. 

 
Literal, „osteoporoză” înseamnă „oase poroase”, adică o slăbire a rezistenței oaselor prin pierdere de masă osoasă, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Această boală cu consecințe devastatoare, foarte răspândită în lumea civilizată, este una tăcută, lipsită de simptome, și care-i afectează atât pe bărbați, cât și pe femei.

În fiecare an, în Statele Unite se înregistrează peste 1,5 milioane de fracturi cauzate de osteoporoză, din care în jur de 280.000 sunt fracturi de șold. 25% dintre acești oameni nu vor mai fi capabili să se deplaseze autonom, 25% vor ajunge în sanatorii și 25% vor muri într-un interval de 3 luni, din cauza unor afecțiuni legate de fractură, așa cum s-a întâmplat cu actrița Eva Gabor. În același timp, ca orice altă boală degenerativă, osteoporoza este extrem de rară la populațiile native care au o alimentație tradițională, bazată pe plante.

Dacă din nu știu ce motiv ciudat vreți să faceți osteoporoză, aveți toate șansele să reușiți. Oricine poate să facă osteoporoză, dacă este dispus să investească timp și bani. Căci trebuie să vă previn că osteoporoza nu este ieftină și nu se instalează rapid. Trebuie să fii dispus să cumperi ingrediente scumpe, precum carne, lactate și băuturi carbogazoase și să ai răbdarea să te ții de acest program. Nu e chiar floare la ureche să reușești să îmbolnăvești un organism uman...

Osul este un țesut viu. El crește, se perfecționează și se reînnoiește singur pe parcursul vieții. În fiecare an, corpul nostru înlocuiește cca 20% masă osoasă. E normal să pierdem ceva masă osoasă pe măsură ce îmbătrânim, dar dacă ne-am îngrijit să ne construim oase puternice în tinerețe, această pierdere nu va conta. Osteoporoza se instalează atunci când pierderea este accelerată: fie dispare prea multă masă osoasă, fie se formează prea puțină.

Iată ce puteți face ca să grăbiți pierderea de masă osoasă: adoptați o dietă bazată pe multă carne, produse lactate, zahăr, sare, fosfor și cafea și, în același timp, feriți-vă pe cât posibil de fructele și legumele crude și de cerealele integrale. În completare, mișcați-vă cât mai puțin. Cu alte cuvinte, faceți ceea ce fac cei mai mulți oameni. Și acum să intrăm puțin în detalii în ceea ce privește cauzele pierderii de masă osoasă:

- Carnea slăbește rezistența oaselor. Americanii mănâncă prea multe proteine și cam 70% dintre acestea provin din surse animale. Noi consumăm în medie 100 g/zi, ceea ce înseamnă mult mai mult decât avem nevoie. Populațiile sănătoase consumă 20-40 g/zi și mai puțin de 10% dintre acestea sunt proteine de origine animală. Restul sunt proteine din plante, ceea ce este fundamental diferit. Proteinele animale se metabolizează în corpul nostru în acizi puternici, numiți acid sulfuric și acid fosforic. Ca să neutralizeze acești acizi, corpul nostru folosește calciul din oase. De fapt, dacă aveți o dietă zilnică bazată pe proteină animală, nu mai contează cât calciu consumați, căci tot veți pierde masă osoasă. Eschimoșii din Alaska au cea mai mare rată a osteoporozei din lume. Asta, pentru că ei consumă de două ori mai multă proteină decât noi și exclusiv proteină animală. Ei consumă, de asemenea, de două ori mai mult calciu decât noi, dar asta nu-i ajută cu nimic. Proteina în exces este de vină.


- Produsele lactate sunt un alt contributor important la pierderea de masă osoasă. Americanii reprezintă 4% din populația globului și consumă mai multe lactate decât toți ceilalți 96% la un loc. Pornind de la această realitate, să gândim logic: dacă laptele ar fi bun pentru oasele noastre, atunci am avea cele mai puternice oase din lume, nu? De fapt, deși laptele de vacă are de patru ori mai mult calciu decât cel uman, noi, oamenii, absorbim mai mult calciu din laptele uman. Calciul din laptele de vacă nu este biodisponibil pentru noi. În plus, laptele de vacă are foarte multă proteină, care ne fură calciul din oase. Laptele de vacă este sărac în magneziu, element necesar pentru utilizarea calciului de către organism. Ca rezultat al acestor factori, contrar credinței populare, lactatele promovează pierderea de masă osoasă. Hrănirea copiilor cu lapte de vacă are drept consecință o osatură slabă la vârsta adultă. 

- Zahărul rafinat provoacă, de asemenea, osteoporoză. Un american consumă, în medie, 70 kg de zahăr rafinat pe an, ceea ce este suficient să provoace daune serioase scheletului său. Zahărul este repede absorbit în organism, crescând imediat nivelul glucozei la nivel celular. Dar, deoarece nivelul de oxigen din celule nu crește, oxidarea zahărului este incompletă. Oxidarea parțială duce la formarea de acizi, care fură calciul din oase. Zahărul mai provoacă și pierderea de magneziu din organism, atât de necesar construirii oaselor.

- Sarea contribuie la pierderea de masă osoasă. În general, oamenii consumă sare în exces. Un consum de 5 g de sodiu pe zi duce la pierderea a 23 mg de calciu prin urină. Dacă aceste pierderi nu sunt înlocuite printr-o alimentație corectă, vom pierde anual 2,5% din schelet, ceea ce înseamnă 25% în 10 ani.         

- Excesul de fosfor duce la pierderea de masă osoasă prin reacția lui cu calciul, pentru a forma un compus insolubil. În felul acesta, absorbția calciului de către sistemul digestiv este inhibată. Fosforul scoate calciul din oase prin metabolizarea lui în acid fosforic, care trebuie neutralizat cu ajutorul calciului. Proteinele animale conțin fosfor în exces, ca și băuturile răcoritoare, în special cele de tip Cola, care conțin printre ingrediente acid fosforic.

- Cafeaua, fumatul, alcoolul în exces, steroizii și lipsa exercițiului fizic contribuie la pierderea de masă osoasă. Stilul de viață sedentar al omului modern duce la pierderi mari de calciu, prin urină și fecale. Exercițiul fizic, în special ridicarea de greutăți, crește densitatea osoasă și dă înapoi osteoporoza. Acest fapt a fost confirmat de un studiu desfășurat timp de 3 ani pe două grupuri de femei de vârsta a treia, unele sedentare și celelalte active.

Am vorbit până acum de primul mecanism care provoacă osteoporoza – pierderea de masă osoasă. Celălalt mecanism este formarea insuficientă de os nou. Carența anumitor vitamine și minerale inhibă acest proces natural. Calciul este ingredientul principal. S-a estimat că un american ingerează în medie 1.143 mg calciu pe zi. Având în vedere că doza recomandată este de 1.000-1.500 mg/zi, n-ar trebui să avem aici o problemă. Și totuși avem. Din cauza alimentației greșite, noi pierdem, de fapt, foarte mult din acest calciu prin urină, ceea ce face ca cele 1.143 mg/zi să fie insuficiente. În mod evident, cel mai inteligent lucru pe care l-am putea face ar fi să reducem pierderile și să creștem aportul de calciu biodisponibil. Cele mai bune surse de astfel de calciu sunt legumele verzi, între care campioanele sunt broccoli, sfecla elvețiană și kale (varza creață), urmate de cerealele integrale, păstăioasele și semințele de susan.

Corpului îi este imposibil să construiască un os fără magneziu. Acesta este indispensabil pentru numeroase reacții legate de formarea oaselor, printre care și conversia vitaminei D în forma ei bioactivă, care este necesară pentru absorbția calciului. Vitamina D este reglatorul principal pentru absorbția intestinală a calciului. Foarte mulți oameni în vârstă sunt deficienți în vitamina D pentru că evită să stea la soare. Vitamina D trebuie convertită în forma ei bioactivă, și pentru asta are nevoie de magneziu și de bor.

Manganul este necesar pentru mineralizarea osului și pentru sinteza matricei organice în cadrul căreia are loc calcifierea. Un studiu publicat de Science News a arătat că la femeile osteoporotice nivelul manganului era de numai 25% față de grupul de control. Acidul folic este și el parte din puzzle-ul osteoporozei, ca de altfel și vitamina K. Un studiu publicat în revista Clinical Endocrinology a descoperit că suplimentarea cu vitamina K reduce cu 15-50% pierderile de calciu prin urină la pacienții cu osteoporoză. Zincul, vitamina B6, vitamina C, stronțiul, siliciul și alți nutrienți sunt de asemenea jucători esențiali în păstrarea masei osoase.

După cum vedeți, metabolismul calciului este un proces foarte complex, care necesită cantități adecvate din foarte mulți nutrienți. Pentru a preveni cu succes osteoporoza sau pentru a o trata, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să reduceți pierderile de calciu. Aceasta înseamnă să tăiați din meniul dv. zilnic carnea și lactatele. Reduceți în general cantitatea de proteine și asigurați-vă că doar 10% dintre acestea sunt de origine animală. Reduceți drastic aportul de zahăr, sare, fosfor și cafeină. Consumați alimente bogate în nutrienți care contribuie la reînnoirea oaselor, cum ar fi: calciu, magneziu, mangan, bor, vitamina D etc. Cea mai bună cale de a vă menține sau a vă reconstrui un schelet puternic este să adoptați o alimentație preponderent vegetariană, constând într-o varietate de fructe și legume proaspete, cereale integrale și păstăioase, toate crescute organic. Pe lângă acestea, faceți zilnic mișcare. Osteoporoza este o boală creată de alimentația și de stilul de viață modern. Nimeni n-ar trebui să aibă această problemă.

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Vă sugerăm să citiți și celelalte articole ale acestui autor, grupate în categoria „Raymond Francis despre menținerea sănătății” de pe blogul nostru.

ZECE REGULI DE AUR PENTRU PROTEJAREA OASELOR

1. Faceți mișcare. Activitatea fizică menține densitatea oaselor, deoarece pune presiune pe ele.
2. Luați-vă calciul din surse bune: vegetale cu frunze verzi, soia, sardine, broccoli, nuci, alune și semințe. Laptele de vacă nu este o sursă bună de calciu, deoarece organismul nu-l poate absorbi.
3. Mâncați alimente care conțin Omega-3. Acești acizi grași se găsesc în cantitate mare în semințele de in și în peștii marini – somon, cod, halibut etc.
4. Renunțați la cafeină și alcool. Acestea scot calciul din oase și dezechilibrează balanța hormonală a organismului, ceea ce duce și la slăbirea oaselor.
5. Reduceți consumul de carne roșie. Aceasta împiedică absorbția calciului în organism.
6. Lăsați-vă de fumat. Fumatul afectează densitatea osoasă.
7. Mâncați nuci și migdale. Conțin magneziu, un element esențial care favorizează absorbția calciului în organism.
8. Expuneți-vă la soare cel puțin 15 minute în fiecare zi. Este cea mai bună cale de a obține vitamina D, care ajută la menținerea densității oaselor.
9. Mâncați semințe de floarea-soarelui. Conțin zinc, un element cheie pentru a avea oase tari.
10. Aveți grijă să nu vă lipsească din dietă alimentele care conțin vitaminele C și B6, bor, siliciu și acid folic. Aceste elemente vă construiesc oase puternice.

Dr. Călin Mărginean - Calciul


Partea 1 



Partea a 2-a



Partea a 3-a

-->

Comentarii

  1. Foarte bun articolul si adevarat in tot ceea ce contine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia acum am reusit sa il citesc. Este , intr-adevar, bun. Dar am observat ca spune despre fosfor ca extrage calciul pentru a-l converti in acid fosforic. din cate stiu eu acidul fosforic nu are in componenta Ca.
    Poate e vorba de o traducere fara verificare sau este vorba de folosirea calciului in proces, fara a-l converti propriu-zis in acid fosforic. Sau il converteste in fosat de calciu, ceea ce este de fapt o sare. Poate gresesc eu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laptele de vacă, lăudat pentru conținutul lui în calciu (real), conține în același timp de 4 ori mai mult fosfor decât calciu. Fosforul este acidifiant, prin urmare, acidifică mediul intern, care la om trebuie să fie ușor alcalin. Pentru a reveni la starea de alcalinitate, corpul se folosește de calciu, care, se știe, neutralizează aciditatea. Dar pe lângă faptul că folosește procentul de calciu deja ingerat o dată cu laptele (lactatele), îi mai trebuie cel puțin 3 procente ca să reechilibreze organismul, pe care le ia din rezerva lui internă, adică din oase. Așa se face că, de fapt, laptele și lactatele scot calciul din oase, ducând în timp la apariția osteoporozei. Raymond Francis s-a exprimat mai științific în prezentarea lui, dar aici a vrut să ajungă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 secrete la locul de muncă pe care antrenorii de carieră vor să le știm, dar șefii nu
    12.08.2023 - 0 Comments
    Să recunoaștem, nimeni nu cunoaște fiecare detaliu atunci când se angajează pentru un nou loc de muncă. Nu există o carte de reguli globală care să vă spună ce trebuie să faceți și ce trebuie să…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • Secretul mâncărurilor gustoase
    09.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL MÂNCĂRURILOR GUSTOASE Mâncărurile n-au niciun haz dacă nu li se pun și ceva condimente sau mirodenii, care să le…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • De ce nu funcționează dietele de slăbit + VIDEO
    11.02.2014 - 1 Comments
    --> DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DIETELE DE SLĂBITRaymond Francis O epidemie de obezitate catastrofală a cuprins America. Peste două treimi dintre americani sunt supraponderali. Și nu e vorba de…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • Dr. Sang Lee - Vindecând prin cuvânt + documentar (RO)
    09.11.2012 - 0 Comments
    --> VINDECÂND PRIN CUVÂNT Dr. Sang Lee a absolvit în anul 1967 Facultatea de medicină a Universității Yonsei – Coreea de Sud. Timp de 3 ani, a fost medic militar în cadrul Marinei…
  • 15 curiozități fascinante de cultură generală
    17.10.2022 - 0 Comments
    În era internetului, poate fi dificil să-i impresionezi pe cei din jur cu cunoștințele tale nesfârșite. Dar există întotdeauna mai multe fapte surprinzătoare care pot fi găsite. Fie că este vorba…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • Definiția frigului
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> DEFINIȚIA FRIGULUI +20°C - Grecii își îmbracă puloverele (dacă și le găsesc). +15°C - Cei din Hawaii pornesc caloriferele (dacă au). +10°C - Americanii tremură.…
  • 10 trucuri pentru iubitoarele de modă
    15.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ești prea leneșă dar îți place să fii la modă? Atunci aceste trucuri sunt exact ce ai nevoie: 1. Folosiți șampon de bebeluși pentru a…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • Serviciul Secret al Statelor Unite în slujba președintelui
    21.01.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERVICIUL SECRET AL STATELOR UNITE  ÎN SLUJBA PREŞEDINTELUI Un jurnalist a reușit să pătrundă pentru prima oară dincolo de…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • 15 oameni luați prin surprindere de ciudățeniile animalelor lor de companie + FOTO
    09.11.2021 - 0 Comments
    A avea un prieten bun este minunat, deoarece fiecare zi este o nouă aventură. Chiar dacă îi cunoști ca în palmă, tot găsesc modalități de a ne surprinde. Fie că este vorba de a vă prinde câinele în…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • OSHO - Ambiție înseamnă nefericire + VIDEO (RO)
    26.09.2014 - 0 Comments
    --> AMBIȚIE ÎNSEAMNĂ NEFERICIRE OSHO Dacă nu vei renunța la ambiție, vei trăi într-o suferință permanentă. Ambiția este sursa tuturor frământărilor și regretelor. De fapt, ce înseamnă…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Factorul sionist - eBook + documentar (RO)
    03.10.2016 - 1 Comments
    FACTORUL SIONIST  INFLUENȚA IUDAICĂ ASUPRA ISTORIEI SECOLULUI XX   Ivor Benson a fost, ca şi Douglas Reed, un jurnalist britanic participant la evenimentele care au…
  • Dale Carnegie - Arta de a fi convingător
    03.11.2012 - 0 Comments
    --> ARTA DE A FI CONVINGĂTOR – CHEIA SUCCESULUI ÎN ORICE – Fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie Aproape în fiecare vară mă duc la pescuit pe lacul Maine.…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 22 de reguli care îți vor face viața mai frumoasă
    16.08.2023 - 0 Comments
    Viața poate fi o încercare. Trebuie să ne fixăm, să fim solizi și să acceptăm viața așa cum vine ea la noi. Suntem suficient de apți.În cazul în care alegem în mod corespunzător, viața poate fi o…
  • Metroul din Moscova
    16.03.2016 - 0 Comments
    METROUL DIN MOSCOVA – O OPERĂ DE ARTĂ DE 300 DE KILOMETRI – Știați că sub străzile Moscovei se află o altă lume?  Este cea a unei arhitecturi opulente, de o frumusețe ce-ți taie…
  • Scrisoare deschisă privind evoluţionismul şi creaţionismul în şcolile din România + documentar (RO)
    23.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Roșiile - elixirul tinereții
    30.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROŞIILE – elixirul tinereţii Roşia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud. Prima roşie s-a copt acum…
  • God Bless America! + documentare (RO)
    06.09.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GOD BLESS AMERICA! IMPLEMENTAREA MANIFESTULUI COMUNIST AL LUI MARX ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII Fără să frecventeze…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Nuremberg - Procesul naziștilor - documentare (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NUREMBERG - PROCESUL NAZIȘTILOR „Nuremberg - Procesul naziștilor” este un serial de televiziune produs de BBC, constând în trei filme…
  • 12 obiecte pe care le folosim zilnic, dar nu ne gândim niciodată să le curățăm
    13.03.2023 - 0 Comments
    Nu există nici o îndoială că curățenia în casă este un lucru important de făcut. Dar, chiar dacă încercați să vă păstrați mediul înconjurător în condiții perfecte, există unele colțuri și obiecte la…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *