MÂNCAREA
UCIGAŞĂ
Un studiu despre securitatea
alimentară dat publicităţii în Franţa spune că jumătate din produsele
alimentare din România sunt infectate cu substanţe cancerigene de tip „aflatoxină”.
Aceasta nu poate fi distrusă prin fierbere sau prin metabolizare. Fenomenul infectării
alimentelor cu aflatoxine în ţările din sud-estul Europei e cunoscut de specialiştii
occidentali de peste 15 ani şi este numit „sindromul balcanic”.
În anul 2004, în România
exploda un scandal legat de importarea unui lot de boia de ardei (paprika) din
Ungaria, infectat cu aflatoxină. Produsul a fost retras imediat de pe piaţă,
dar nimeni nu a fost sancţionat. Aflatoxina este o substanţă cancerigenă,
produsă de ciuperci microscopice, care infectează alimentele depozitate în condiţii
precare. Cel mai des este întâlnită în cafea, arahide, porumb, alune şi
condimente. Microorganismele produc mai multe tipuri de toxine, din care cele
mai periculoase sunt aflatoxinele, acestea fiind la rândul lor de mai multe
tipuri. Scandalul părea să se fi ivit din neant, deoarece până la acea dată, în
România nu se auzise nimic despre ciupercile cu pricina.
Despre ce este vorba? Povestea
a început în 1960, când în Anglia au murit în câteva luni 2.000 de curcani.
Fermierii au intrat în panică şi au cerut biologilor să afle care este cauza dezastrului.
Din aproape în aproape, s-a ajuns la concluzia că păsările fuseseră hrănite cu
turte de arahide provenite de la un singur depozit şi că toate muriseră pentru că
li s-au blocat rinichii. După un timp, a fost găsit vinovatul: o ciupercă
microscopică. Aceasta se dezvoltă în mediile umede şi închise şi secretă o substanţă
toxică pentru organismul uman. Mai mult, toxina nu poate fi distrusă prin
fierbere sau prin metabolism. Astfel, un animal care a mâncat porumb infectat
transmite toxina mai departe la omul care consumă carnea animalului sacrificat.
Occidentalii au luat imediat măsuri, în sensul că au dezvoltat o adevărată industrie
a depozitării, diferită pentru fiecare produs în parte. Un astfel de sistem de protecţie
în alimentaţia publică, numit HCCP, a fost preluat de la specialiştii NASA,
care îl inventaseră pentru securitatea cosmonauţilor. Concomitent, au adoptat o
serie de măsuri legislative care să protejeze piaţa alimentară de produsele
infectate cu toxina ucigaşă. Fenomenul e în continuare studiat de specialiştii, majoritatea ţărilor lumii fiind monitorizate din acest punct de
vedere, cu efecte economice pentru cei care încalcă legislaţia siguranței
alimentare.
Un studiu numit „Siguranţa
alimentară”, publicat în anul 2002 în revista franceză Ştiinţe şi tehnici alimentare, arată că România se află printre ţările
ale căror recolte sunt infectate cu micotoxine. Din produsele autohtone
analizate de francezi, jumătate musteau de asemenea substanţe ucigaşe.
Capitolul „România” din acest document se intitulează „Studiile Dutton – 1996”,
iar oamenii de ştiinţă occidentali situează ţara noastră în zona afectată de
ceea ce ei au numit cu 15 ani în urmă „sindromul balcanic”. Încă de atunci se ştia
că populaţiile României, Bulgariei şi ţările fostului spaţiu iugoslav consumă
cereale puternic infectate cu ciuperci producătoare de micotoxine de tip „aflatoxină”,
în special cele care atacă rinichii. De ce? În timp ce ţările dezvoltate şi-au
creat tehnologii avansate de depozitare a alimentelor pentru a preveni îmbolnăvirea
populaţiei cu micotoxine, ţările sărace, printre care şi România, nu au investit
nimic în acest domeniu. Dacă într-un siloz pentru cereale din Olanda, de
exemplu, chiar şi aerul este filtrat, pentru a evita orice infectare a
produsului alimentar, în ţările mai înapoiate, cum ar fi cele din America
Latină şi Europa de Est, principala problemă a depozitării sunt şoarecii şi şobolanii,
restul fiind considerat nesemnificativ, pentru că nu omul era scopul în sine,
ci producţia. Revenind pe plaiuri mioritice, la noi nu s-au făcut asemenea
studii şi nu s-a spus un cuvinţel despre legătura dintre alimentele de pe piaţă şi aflatoxine. Singurele date despre noi înşine ni le dau occidentalii,
care afirmă că cel puţin jumătate din hrana pe care o punem zilnic pe masă conţine
substanţe cancerigene de tip aflatoxină.
Limitele de la care
micotoxinele devin periculoase sunt de ordinul micro sau nanogramelor pe
kilogram corp pe zi (miime de gram sau milionime de gram ), în funcţie de tipul
toxinei. Dacă organismul uman primeşte mai mult de-atât, ceea ce la noi se
întâmplă zilnic, micotoxinele atacă materialul genetic, făcând posibilă apariţia
cancerului, în special la ficat. De asemenea, poate determina apariţia malformaţiilor
la nou-născuţi. Cei mai afectaţi sunt bătrânii, copiii, femeile însărcinate şi
persoanele bolnave. Comisia Naţională pentru Securitate Biologică cunoaşte
foarte bine fenomenul, dar deocamdată nu a putut face altceva decât să pună în
acord legislaţia românească cu cea europeană. Restul va depinde de banii investiţi
în infrastructura agricolă.
Din păcate, problemele legate
de calitatea alimentelor nu se opresc aici. În urmă cu trei ani, angajaţii Administraţiei
Cimitirelor şi Crematoriilor Umane au adus la cunoştinţa conducerii instituţiei
că se confruntă din ce în ce mai des cu nişte cazuri ciudate de mumificare a
cadavrelor. Din lipsă de spaţiu, în cimitirele bucureştene se practică
deshumarea osemintelor la 7 ani, pentru a fi reînhumate la picioarele unui alt
decedat al familiei. Surprinzător, cadavrele nu mai putrezesc. Ce să fie, ce să
fie? Răspunsul l-a dat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare: „Povestea are o cuprindere mai largă. Specialiştii europeni în alimentaţie
au fost sesizaţi în anii '90 de faptul că morţii nu mai putrezesc şi, în urma
unor studii, s-a demonstrat că acest lucru se datorează consumului de conservanţi
sintetici, adică E-uri. Aceasta este explicaţia şi la noi”. Altfel spus, românii
mănâncă în fiecare zi alimente care conţin aditivi şi conservanţi alimentari. În
ciuda faptului că specialiştii avertizează asupra consumului de E-uri, nimeni
nu se poate feri de alimentele „îmbogăţite” cu aditivi.
„Este bine să ne ferim
de toate E-urile, dar mai ales de conservanţii sintetici, de coloranţii sintetici
şi de aditivii care accentuează gustul. Din păcate însă, nu prea mai există alimente
care să nu conţină asemenea substanţe. Este o necesitate a industriei
alimentare moderne. Fără conservanţi nu putem avea mâncare în magazine dar, pe
de altă parte, aceste E-uri sunt dăunătoare sănătăţii. Este un cerc vicios.
Produsele mai ieftine au întotdeauna mai multe E-uri, aşa că cei care ţin la
sănătatea lor ar trebui să mănânce puţin, dar bun. Ceea ce în România nu
prea e posibil. Mai mult, din punct de vedere legal, controlul aditivilor este
problematic. Dacă o firmă de mezeluri decide că reţeta produsului ei trebuie să
conţină mulţi aditivi, noi nu putem interveni. Astfel că nu trebuie să mire pe
nimeni dacă într-un salam nu există decât 5% carne. Este dreptul producătorului
să scoată pe piaţă reţeta pe care o doreşte, adică ieftină şi proastă, cu
singura obligaţie să specifice conţinutul pe etichetă. În ceea ce priveşte
sindromul balcanic, ştiam de aceste lucruri doar din cercetările făcute în
Occident. Aflatoxina atacă în special ficatul şi rinichii. De cele mai multe
ori, nici măcar aceasta cerinţă de etichetare nu se respectă la noi”, a
declarat Gh. Mencinicopschi.
În paranteză spus, în România,
este permisă utilizarea a peste 200 de aditivi alimentari. Printre cele mai
periculoase E-uri sunt cele care dau gust, mai ales o puternică aromă de carne
(E-621, E-634, E-635), cele folosite în
produsele proaspete, chiar şi în pâine, pentru a le conserva (E-210), coloranţi
folosiţi mai ales la băuturile nealcoolice şi la sosuri (E-102 - galben, E-129
- roşu). În Europa, doi aditivi coloranţi au fost interzişi (E-231 şi E-232),
fiind catalogaţi ca pesticide, dar în ţara noastră continuă să fie utilizaţi.
Riscurile consumului de aditivi alimentari sunt multiple pentru sănătate, dar
efectele nu apar imediat. Când cineva prezintă stări de oboseală,
lipsă de concentrare, ameţeli, dureri de cap sau balonări, acestea pot fi urmarea consumului de aditivi şi a alimentaţiei proaste.
Atenţie la B.T. – porumbul modificat genetic! În
anul 2003, Comisia Naţională pentru Securitate Biologică a descoperit într-un magazin
din Bucureşti un sirop obţinut din porumb modificat genetic, pentru îndulcirea
produselor de patiserie, produs importat în mod ilegal. Este primul caz de
acest gen constatat în ţara noastră. Sigur, avertizarea că siropul conţine
porumb „mutant” era trecută doar pe eticheta distribuitorului francez.
Importatorul român lipise peste ea o etichetă în limba autohtonă, unde evitase
să treacă acest amănunt important, deşi legea îl obliga explicit la acest
lucru. Mai mult, nimeni nu are voie să importe asemenea produse decât cu
acordul Comisiei Naţionale pentru Securitate Biologică (CNSB), lucru pe care
importatorii nu l-au făcut.
Concret, produsul alimentar
avea culoarea maronie şi era îmbuteliat în recipiente din plastic de 700 de mililitri.
Pe eticheta principală scria că este un sirop pentru clătite produs în SUA şi
adus în Europa de un distribuitor francez. Pe spate, o etichetă anunţa cumpărătorul,
în limba română, că lichidul maroniu conţine sirop de porumb, apă, arome,
conservant, colorant, caramel şi acid citric. Dacă se desprindea acea hârtie, apărea
eticheta originală, pe care scria, în limba franceză, cam acelaşi lucru, cu o
deosebire: după „sirop de porumb”, francezii au deschis o paranteză în care au adăugat
fraza: „siropul este obţinut din porumb modificat genetic”. Amănuntul este
foarte important în comerţul cu produse alimentare. Siropul a fost retras de pe
piaţă după constatarea făcută de CNSB dar, în mod straniu, nimeni nu a fost sancţionat.
Porumbul modificat genetic, (B.T.),
face parte din categoria „organismelor transgenice de generaţie I”, adică nu
mai e porumb, ci o specie obţinută din combinarea genelor plantei cu un
microorganism, Bacillus thuringiensis.
E un fel de bacterie mare, cu frunze, care face popcorn. Pentru respectarea
termenilor ştiinţifici, trebuie spus că organismele transgenice sunt mai mult decât
mutanţii. Aceştia din urmă sunt specii naturale, asupra cărora s-a intervenit
genetic pentru întărirea anumitor calităţi naturale. Adică nu se iese din
cadrul natural al speciei. Organismele transgenice în schimb sunt mutanţi la pătrat,
adică nişte combinaţii genetice între diferite specii, în urma cărora apar
specii absolut noi, pe cale artificială.
Cum s-a ajuns aici? Încă din
anii '70, specialiştii în domeniul alimentaţiei au ajuns la concluzia că terenurile
agricole existente nu vor putea face faţă ritmului de creştere demografică şi
că omenirea se află în faţa unei catastrofe prin înfometare. S-au căutat
imediat soluţii care mai de care mai ciudate. Una dintre ele s-a arătat a fi
rentabilă: alimentele obţinute prin combinaţii între genele mai multor specii
aflate pe niveluri diferite ale evoluţiei. Cele mai mari investiţii în
cercetarea acestui domeniu au fost făcute în SUA. Aceste firme au studiat
posibilitatea obţinerii unor culturi modificate genetic care să scadă costurile
de producţie. Aşa a apărut prima generaţie de organisme modificate genetic.
S-a
studiat o combinaţie de cartof cu genă de bacterie. Acest produs are formă şi
gust de cartof şi este rezistent la boli şi dăunători, adică nu mai are nevoie
de erbicide şi insecticide, eliminând multe cheltuieli de producţie. Tot prin
combinare genetică a fost obţinut un tip de soia care
rezistă la erbicidul universal anti-clorofilă. Acesta ucide orice plantă, mai
puţin soia transgenică. Porumbul B.T., alt transgenic, este rezistent la
viermele de porumb. Culturile acestei specii artificiale nu mai au nevoie de
tratamente speciale împotriva dăunătorului. Cel mai recent şi spectaculos
produs al acestei generaţii OMG sunt roşiile transgenice pentru zonele foarte
reci, care au fost combinate cu gene ale unui peşte. Această roşie nu are niciun
fel de probleme cu frigul – crește în câmp deschis, în condiţiile unei veri de
scurtă durată şi dă o recoltă foarte bogată.
Există
însă şi organisme modificate genetic din generaţia a 2-a, deocamdată în faza de
studii teoretice, care vor intra pe piaţă peste câţiva ani. Un exemplu: orezul
modificat genetic din generaţia a 2-a va avea componentele nutritive de
cereală, dar şi pe cele de carne. Produsul e gândit pentru ţările slab
dezvoltate, unde populaţia se hrăneşte aproape exclusiv cu orez, lucru care ar duce
la subnutriţie. Aceste populaţii vor continua să mănânce numai orez, dar nu
unul oarecare, ci super-orezul cu proteine de carne. Cu alte cuvinte, pilaful
va fi recoltat din câmp cu carne cu tot.
Există
şi o ramură a ingineriei genetice care se ocupă de animalele transgenice. S-au obţinut porci transgenici
fără grăsime și lapte de vacă cu insulină pentru bolnavii diabetici. Dar,
pentru că genetica animală e mult mai complexă decât cea vegetală, specialiştii
se tem încă să lanseze pe piaţă asemenea produse.
Sunt
periculoase alimentele modificate genetic? Unii specialişti spun că da. Primul
produs obţinut prin această tehnică şi destinat vânzării a fost o
versiune modificată genetic a unui hormon – BST somatotropina – care stimulează
producţia de lapte la vaci. Conform Raportului Uniunii Europene, administrarea
de BST stimulează producerea unui hormon care, atunci când este secretat în cantităţi
mari în lapte, stimulează dezvoltarea malignă a celulelor canceroase. Folosirea
acestui hormon a fost asociată şi cu o creştere a apariţiei cancerului
la sân şi prostată la consumatorii umani.
Una
peste alta, anomaliile de pe piaţa alimentară românească riscă să devină o
catastrofă a agriculturii româneşti. În următorii ani, vom asista la
un adevărat război între produsele noastre şi cele occidentale şi suntem total
nepregătiţi pentru această luptă. România a greşit în 1990, când s-a împărţit
bugetul de subvenţie la 4 milioane de agricultori, indiferent cine au fost
aceştia. Sumele s-au risipit pe mici parcele care nu au produs decât pentru autoconsum.
Dacă banii ar fi fost canalizaţi către retehnologizare, am fi avut acum
agricultori pregătiţi să se bată cu cei din UE. Am pierdut bani şi
timp preţios şi nu ştiu cum vom recupera decalajul. Teoretic, în 2007 am putea
exporta în Europa jumătate din producţia agricolă, dacă aceasta se va ridica la
standardele de calitate. Dar nu se ridică. Pe de altă parte, neseriozitatea
actualilor producători ne va costa scump în viitor. Occidentalii abia aşteaptă
să găsească alimente sub standardele UE ca să ni ne interzică. Să dau un exemplu: dacă într-un sat din Teleorman se va găsi lapte
infectat cu aflatoxine, producţia de lapte va fi sistată în tot judeţul cu
pricina. Puteţi ghici uşor ce produse îi vor lua locul.
Penicilina a fost bună iar aflatoxina este rea? Să-i cred pe cuvânt? Păi și una și alta sunt produse tot de ciuperci? Realitatea este că manipularea mentalului colectiv a devenit regula! Iar oamenii cred orbește, tot ce li se spune, dacă vine din partea unui sobor de pretinși academicieni în halate albe, care afirmă că dețin în exclusivitate, posibilitatea tehnică de a cerceta și trage concluzii. Ce nu vor masele să înțeleagă, este că... cel mai puternic mecanism de investigare este mintea omenească. Este suficient să-ți pui câteva întrebări simple! Cum adică, aflatoxina? Păi nu provine tot din ciuperci microscopice, precum penicilina? Și de ce au apărut acele ciuperci, pe porumb? Cu ce otrăvuri sunt stropiți porumbii, ca să nu-i mânânce șoarecii și gărgărițele? Nu cumva raticidele și pesticidele sunt cauza toxicității, pentru care apar ciupercile pe porumbi? Și nu cumva aflatoxina este suspectul de serviciu... țapul ispășitor?
RăspundețiȘtergereAnonim, ai dreptate. Lăsate în pace în natură, plantele știu să se apere singure. Noi suntem cei care le vulnerabilizăm.
Ștergere