Pătrunjelul - sănătatea din farfurie

-->

PĂTRUNJELUL – sănătatea din farfurie

Dacă ai sistemul imunitar slăbit, n-ai poftă de mâncare eşti răcit sau ai probleme digestive, poţi încerca o cură cu pătrunjel. Planta este un complex de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacizi şi clorofilă. Calciul din pătrunjel ne oase şi dinţi puternici, magneziul ajută la fixarea calciului, iodul ajută tiroida să funcţioneze normal, iar aminoacidul împiedică dezvoltarea tumorilor.

Vindecarea naturală este o ştiinţă, poate cea mai complexă din lume, pentru că ne arată cum să ne reintegrăm în armonia lumii în care trăim, însănătoşindu-ne. Dar, dincolo de latura ştiinţifică, există o extraordinară poveste a tainelor ascunse în rădăcina de pătrunjel. Ştiaţi că această legumă poate vindeca boli cum ar fi cancerul, că poate reda tinereţea biologică şi că grecii antici credeau despre ea că uneşte lumea viilor cu cea a morţilor, conţinând în rădăcina ei şi o părticică de nemurire? Fiecare plantă medicinală poartă cu ea poveşti nemaipomenite, dar şi conexiuni incredibile între ceea ce se credea a fi doar o superstiţie sau o credinţă naivă şi studii de ultimă oră ale medicinii moderne, care confirmă toate „ereziile”. Vă propunem să parcurgem o nouă filă din marea carte a naturii şi a vindecărilor naturale, reluând povestea „banalului” pătrunjel.

Îl ştim atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi şi medicament ni se pare mai mult o figură de stil. Ba fiert în supe, ba tocat în salate, s-a banalizat prea tare, ca să-l mai poţi privi în cu totul altă lumină. Şi totuşi, va trebui să reconsiderăm pătrunjelul, acordându-i importanţa pe care o merită în menţinerea stării noastre de sănătate. Puţine medicamente se pot compara ca eficienţă cu aceasta legumă care, corect preparată şi administrată, are o acţiune terapeutică extrem de puternică. Atât de intensă, încât laboratoarele unor universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele. Iar ceea ce s-a descoperit merită toată atenţia. De aceea, îl vom aşeza acolo unde-i e locul: între miracolele naturii, care cresc în gradina de zarzavat.

Compoziţie chimică: acid pantotenic şi linolenic, betacaroten, brom, calciu, clorofilă, cumarină, enzime, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, terpene, antioxidanţi, principiu estrogen, potasiu, sulf, sodiu, uleiuri esenţiale (apiol), vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E şi vitamina C, mai multă decât portocala sau lămâia.

Ce folosim de la pătrunjel
Totul! Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează toxinele şi ajută la eliminarea lor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi elimină pietrele la rinichi şi la ficat. Seminţele de pătrunjel sunt un tonic digestiv, stimulează considerabil glandele sexuale, au un efect afrodiziac uimitor de puternic şi combat alcoolismul. Iată, în continuare, câteva preparate din pătrunjel.

Cum preparăm şi administrăm rădăcina de pătrunjel
Cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcini de pătrunjel proaspete, nu congelate sau preparate prin încălzire, care îşi pierd din calităţile vindecătoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, în timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 70% din conţinutul de vitamina C, vitamina E şi vitaminele din complexul B.

Sucul de rădăcină de pătrunjel
Este forma de administrare a pătrunjelului cea mai indicată din punct de vedere terapeutic. Se obţine cu storcătorul electric, din rădăcinile de pătrunjel bine spălate, dar necurăţate de coajă, deoarece este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar spălată foarte bine şi vor fi îndepărtate porţiunile lovite. După stoarcere, sucul se bea de preferinţă imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează la rece, în recipiente bine închise, nu mai mult de 6 ore. De regulă, un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de rădăcină de pătrunjel, în combinaţie cu suc de morcov (în proporţie de minimum 1:4, sucul de pătrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestiv). Sucul de pătrunjel obţinut prin centrifugare este cea mai eficientă formă de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele şi compuşii aromaţi pe care îi conţine se asimilează cel mai uşor. Sucul obţinut doar prin mixare (zdrobire) a pătrunjelului, neurmată de centrifugare, nu are aceleaşi efecte terapeutice, deoarece conţinutul mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor.

Sucul de frunze de pătrunjel
Pentru a obţine suc de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat 4 linguri de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obţinut din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate într- un sfert de pahar de suc de morcov.

Salata de rădăcină de pătrunjel
Se obţine dând prin răzătoare rădăcinile, bine spălate în prealabil. La pătrunjelul ras, se adaugă morcov, ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi sare după gust. La salatele de pătrunjel se mai pun de obicei rădăcină de ţelină, varză sau sfeclă roşie rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde. Salata este excelentă pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal (combate constipaţia). Această salată este şi un puternic stimulent al activităţii ovarelor, deoarece apiolul, substanţa care dă mirosul aromat, specific acestei legume, are efecte de stimulare a acestor glande.

Pătrunjelul fiert
Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure sau adăugat în diverse mâncăruri (ciorbe, tocăniţe, ghiveciuri etc.). În urma fierberii, 70% din vitamina A conţinută de plantă este distrusă, la fel ca şi vitamina C şi multe alte substanţe nutritive. Totuşi, e important de ştiut că vitaminele şi mineralele rămase după fierbere vor fi mult mai uşor de asimilat din pătrunjelul fiert decât din cel crud. Mai mult, pătrunjelul fiert este mai bine digerat şi tolerat de tubul digestiv, fiind recomandat mai ales persoanelor convalescente ori celor care, din cauza unor afecţiuni gastro-intestinale, nu suportă crudităţile. Din aceste motive, pătrunjelul fiert poate avea câteodată o aplicabilitate terapeutică mai mare decât cel consumat crud.

Decoctul de pătrunjel
Şase rădăcini de pătrunjel de mărime medie, spălate dar nedecojite, se pun la fiert, în 3 sferturi de litru de apă clocotită și se lasă la foc mic timp de 15 de minute. Se filtrează, iar lichidul rezultat se bea cât mai cald, pe stomacul gol, în una-două reprize. Acest decoct are un efect puternic diuretic şi unul uşor sudorific, scoţând apa în exces din ţesuturi, favorizând activitatea rinichilor şi ajutând la eliminarea nisipului şi a pietrelor mici. Are de asemenea efect de reducere a apetitului. Decoctul cald, luat cu 5-10 minute înainte de masă, ajută în curele de slăbire.

Pulberea de pătrunjel
Se obţine din seminţe de pătrunjel, prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea sau prin sfărâmarea în piuă (urmată de cernere prin sita pentru faină). După măcinare, pulberea se păstrează la frigider într-un borcan bine închis, pentru a nu se evapora uleiurile volatile. Se administrează o linguriţă rasă, de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma de pătrunjel
Rădăcina de pătrunjel se dă prin răzătoarea fină şi apoi se înveleşte într-un tifon. Se aplică pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, după care se îndepărtează şi se lasă pielea să se usuce la aer. De regulă, aplicaţiile se fac zilnic, vreme de minimum 7 zile.

Tratamente preventive cu pătrunjel

Hipoglicemia - puseurile de hipoglicemie sunt o problemă de sănătate despre care se vorbeşte destul de rar, dar care este foarte frecvent întâlnită. Scăderea glicemiei pe fondul unor deficienţe metabolice duce la incapacitate de concentrare, la simptome cum ar fi durerile de cap şi vertijul, creează nevoia imperioasă de alimente dulci super-concentrate, fiind astfel una din principalele cauze ale apariţiei diabetului. Salatele de pătrunjel şi sucul de pătrunjel consumate frecvent ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prin reglarea secreţiei de insulină, dar şi a activităţii glandelor corticosuprarenale.

Calculi biliari - pătrunjelul stimulează colecistul să evacueze bila, prevenind astfel stazele şi formarea calculilor (pietrelor) la acest nivel. Se recomandă consumul de salate cu această legumă crudă care, între altele, reglează nivelul colesterolului şi al bilirubinei din lichidul biliar.

Calculi renali - se ţin de două ori pe an cure cu suc de pătrunjel, din care se beau câte 50 ml (în combinaţie cu 200 ml suc de morcov) zilnic, timp de 2 săptămâni. Rădăcina de pătrunjel conţine substanţe cu un puternic efect diuretic, ce stimulează producerea urinei şi eliminarea sa. De asemenea, conţine substanţe care dilată uşor căile urinare, ajutând la eliminarea calculilor de mici dimensiuni care prin acest tratament sunt „spălaţi” şi antrenaţi prin diureză.

Dispepsie, indigestie - rădăcina de pătrunjel, consumată ca aperitiv, mai ales în salate, este un garant al bunei digestii. Aceasta, deoarece stimulează producerea de sucuri gastrice, stimulează mişcările musculaturii netede a tubului digestiv şi are efect carminativ (previne formarea gazelor în intestin şi apariţia colicilor abdominale).

Tratamente interne cu pătrunjel

Boala canceroasă - falcarinolul şi falcarindiolul, două substanţe conţinute din belşug în rădăcina de pătrunjel (în special în coaja sa), au efecte antitumorale redutabile, a căror eficienţă a putut fi demonstrată în studii de medicină experimentală. Se recomandă cure cu o durată de 12 săptămâni, timp în care se consuma câte 100 ml de suc de pătrunjel (combinat cu 500 ml de suc de morcov) pe zi. Între două cure, se vor face pauze de minimum 4 săptămâni. Acest tratament este benefic şi pentru atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei şi radioterapiei. Salatele cu mult pătrunjel şi sucul de frunze şi rădăcină de pătrunjel sunt un excelent adjuvant în tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspăt menţine pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susţinând organismul în lupta cu boala şi ajută la restabilirea echilibrului hormonal.

Tuse - se consumă suc de pătrunjel, câte 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale antibacteriene şi expectorante (saponinele din rădăcina acestei legume ajută la eliminarea secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii medii şi inferioare). Acest leac este util mai ales în tusea productivă, unde suplimentar se va face şi gargară, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de pătrunjel, preparat după reţeta prezentată mai sus, în acest articol.

Hipertensiune - consumul frecvent de pătrunjel mai ales sub formă de salată (minimum 35 grame zilnic) este de un foarte mare ajutor în această afecţiune. Cercetătorii au observat că la persoanele care consumă frecvent rădăcină de pătrunjel se manifestă o scădere şi o stabilizare a presiunii arteriale la nivelul sistemului nervos central, datorată acţiunii principiilor aromatice conţinute. Pătrunjelul scade presiunea sanguină prin efectul său puternic diuretic. În plus, această legumă este foarte bogată în potasiu, ajutând la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandată şi ca adjuvant în aritmia cardiacă.

Constipaţie - Consumat crud, mai ales sub formă de salată de rădăcină, pătrunjelul este un bun laxativ. Fibrele sale nedigerabile împing precum un piston materiile reziduale în colon, în timp ce anumite principii active stimulează peristaltismul intestinal, fiind recomandat în constipaţia atonă. Se recomanda o cură de 7-14 zile, timp în care se consumă zilnic salate cu rădăcină de pătrunjel şi de morcov, combinate cu ulei de măsline sau alt ulei extravirgin şi oţet de mere cu miere.

Alergii - rădăcina de pătrunjel conţine o substanţă numită apigenină, ce reduce intensitatea reacţiei alergice, având un efect antihistaminic egal cu cel al medicamentelor folosite în această afecţiune. Se recomandă cura zilnică cu combinaţia de sucuri de pătrunjel (50 ml) şi morcov (200 ml), cu o durată de 2-4 săptămâni, făcută mai ales la începutul polenizării sau când sensibilitatea alergică este în creştere, din cauza unor factori cum ar fi stresul, oboseala, schimbările de anotimp.

Menstre neregulate - dozele medii de suc de pătrunjel (30-50 ml zilnic) au un efect de reglare a ciclului menstrual, dar şi de eliminare a durerilor (dismenoree) din timpul menstrelor. Acest efect se datorează, se pare, substanţelor volatile din rădăcina acestei legume, substanţe care stimulează activitatea ovarelor, cu o intensitate direct proporţională cu doza în care sunt administrate.

Amenoree - în doze mari, de până la 100 ml pe zi, şi în cure de 28 de zile, sucul de rădăcină de pătrunjel este un foarte bun emenagog, adică stimulează ovulaţia şi apariţia ciclului menstrual. Acesta este un tratament folosit încă din antichitate pentru combaterea infertilităţii feminine, iar validitatea lui este în curs de confirmare de către studii ştiinţifice moderne. Acest tratament este recomandat şi pentru prevenirea menopauzei premature.

Lactaţie - se consumă rădăcină de pătrunjel şi de morcov, fierte, preparate sub formă de piureuri (eventual împreună cu cartofi, pentru gust). Cele două legume stimulează lactaţia prin acţiunea lor la nivelul sistemului endocrin, dar asigură şi necesarul de vitamine şi minerale în timpul alăptării. Prin consumul de pătrunjel, creşte atât cantitatea, cât şi calitatea laptelui.

Osteoporoză - consumul de pătrunjel sub formă de salată de rădăcină are efecte de stimulare a producţiei de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului şi pentru consolidarea oaselor. Ca atare, se recomandă administrarea de măcar 5 ori pe săptămână a minimum 50 grame de pătrunjel, sub formă de salată, consumat împreună cu ulei de măsline, varză, mărar verde.

Cistită - conform Comisiei E, organismul guvernamental german de reglementare a administrării plantelor medicinale, rădăcina de pătrunjel ajută la eliminarea infecţiilor urinare. Se administrează sucul proaspăt (rădăcină şi frunze), câte 50 ml (combinat cu 200 de ml de suc de morcov), de două ori pe zi, în cure de 10-14 zile. Acest tratament are efect antibacterian şi antimicotic, stimulează diureza, reduce inflamaţia şi durerea la urinare.

Litiază renală şi biliară - aceeaşi Comisie E germană a dat aviz favorabil folosirii pătrunjelului în tratarea calculilor renali, considerându-se că efectul diuretic al acestei plante este de foarte mare ajutor pentru eliminarea micro-calculilor din rinichi şi din vezica urinară. Tratamentul (acelaşi cu cel de la cistită) creşte rata de filtrare a urinei la nivelul rinichiului şi cantitatea de apă eliminată din ţesuturi şi previne formarea calculilor, mai ales a uraţilor. Aceasta terapie este foarte bună şi în tratarea retenţiei de urină.

Anorexie - câteva frunze de pătrunjel mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi activează digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. Pătrunjelul combate greaţa, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă persistente.

Obezitate - cu 15-30 de minute înainte de fiecare masă, se bea câte o cană cu decoct de pătrunjel, cât mai cald posibil. Acest tratament reduce sensibil apetitul alimentar şi îmbunătăţeşte digestia şi tranzitul intestinal. De asemenea, decoctul de pătrunjel duce la scăderi destul de mari (de ordinul kilogramelor) în greutate, prin eliminarea surplusului de apă din ţesuturi.

Artrită reumatoidă - se recomandă cure cu o durată de o lună, cu salată de pătrunjel, din care se consumă minimum 40 g/zi. Rădăcina, consumată în doze suficiente, are un efect antiinflamator articular, prevenind şi procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulaţii. Acţiunea sa terapeutică în bolile reumatice se explică, între altele, şi prin efectul antioxidant al plantei.

Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un extraordinar efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă aşadar bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă timp de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, între mese.

Alcoolism - într-un litru de apă, se pun 4 rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie şi coaja de la un grepfrut. Se fierbe tot acest amestec până scade la jumătate, se ia de pe foc şi se adaugă două linguri de seminţe măcinate de pătrunjel. Se lasă acoperit să se răcească şi apoi se filtrează. Se păstrează la frigider şi se ia de 4 ori pe zi câte o lingură din acest preparat, până la epuizarea întregii cantităţi. Acest remediu reduce nevoia de alcool, înlătură sechelele hepatice şi nervoase ale alcoolismului, dând chiar o intoleranţă la acest drog. Contra intoxicaţiei alcoolice acute (beţiei) şi urmărilor ei, se consumă mari cantităţi de pătrunjel frunze, ce se mestecă bine înainte de înghiţire.

Celulită, acumulare de apă în ţesuturi - se face o cură de suc de rădăcină de pătrunjel, minimum 3 săptămâni, timp în care se bea un pahar/zi. Suplimentar, se face masaj energic cu suc de pătrunjel proaspăt pe zonele afectate.

Halenă (respiraţie urât mirositoare) - pătrunjelul verde, mestecat îndelung, dă un miros plăcut respiraţiei şi acţionează ca un dezinfectant excelent asupra căilor respiratorii, medii şi superioare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de halenă, precum şi celor cu boli respiratorii cronice.

Infecţii recidivante, imunitate slăbită - în medicina arabă, pătrunjelul verde tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie, ulei de măsline şi puţin usturoi, este folosit ca salată ce se celor cu boli infecţioase recidivante. Studii recente făcute la Universitatea din Ankara (Turcia) au pus în evidenţă faptul că acest remediu culinar din pătrunjel activează puternic sistemul imunitar şi, în plus, combate direct foarte multe specii de bacterii şi ciuperci parazite.

Sterilitate masculină, impotenţă - se face un tratament de 40 de zile, timp în care se ia, de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe de pătrunjel, înainte de masă. Pentru efect rapid, se ia o doză unică din următorul preparat: două linguriţe de pulbere de pătrunjel şi un vârf de cuţit de piper negru se amestecă bine până când se omogenizează. Remediul se ia pe stomacul gol. Acelaşi tratament este extrem de eficient contra frigidităţii.

Expunere la radicali liberi - foarte bogat în vitamina C, vitamine din complexul B şi vitamina A, toate cu efect antioxidant, pătrunjelul mai conţine o substanţă cu efect excepţional de anihilare a radicalilor liberi: apigenina. Studiile de medicină experimentală au arătat că apigenina stopează procesele de îmbătrânire a ţesuturilor, previne sclerozarea vaselor de sânge şi ajută la relansarea activităţii hormonale. Se administrează suc de pătrunjel (obţinut din rădăcinile nedecojite), câte 50 ml pe zi, în cure de 30-60 de zile.

Carenţă de fier - se consumă pătrunjelul fiert, eventual sub formă de piureuri, câte 50-70 g pe zi, în cure de 3 săptămâni. Rădăcina de pătrunjel conţine cantităţi destul de mari de fier asimilabil, util în tratarea anemiei feriprive. Sucul de pătrunjel, împreună cu sucul de sfeclă roşie şi cu cel de morcov, combinate în proporţii egale, s-au dovedit eficiente şi în tratarea anemiei hemolitice.

Tratamente externe cu pătrunjel

Eczemă alergică - un tratament de medicină populară românească ce s-a dovedit foarte eficient în tratarea acestei afecţiuni este cataplasma cu pătrunjel. Odată la două zile, se pune pe locul afectat pătrunjel ras învelit în tifon, aplicaţia durând 1-3 ore. De regulă în prima fază eczema se agravează uşor, pentru ca apoi să se retragă treptat. Tratamentul extern este mult eficientizat de administrarea internă de suc de pătrunjel şi morcov (combinate în proporţie de 1:4) câte 3-400 ml/zi.

Dureri, inflamaţii ale sânilor - trei rădăcini de pătrunjel se fierb, apoi se lasă să se răcească, se zdrobesc puţin şi se învelesc în tifon subţire, aplicându-se pe locul afectat, unde se lasă vreme de 30 de minute. Imediat după scoaterea cataplasmei cu pătrunjel fiert, locul se lasă să stea la aer minimum o oră. Este o aplicaţie simplă, care combate eficient inflamaţia şi are efect calmant. În cazul durerilor şi iritaţiilor ce apar la alăptare, cataplasmele cu pătrunjel vor fi alternate cu cele cu frunză de varză proaspătă. Cataplasma din frunze proaspete, nefierte, ajută la oprirea lactaţiei.

Hernie - 100 de grame de rădăcini de pătrunjel se fierb timp de 15 minute în 1/2 litru de borş. Se scot apoi rădăcinile, se zdrobesc, se pun într-un tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă pe zona afectată. Zeama rezultată în urma fierberii pătrunjelului în borş se bea pe parcursul unei zile.

Inflamaţii ale pleoapelor şi ochilor - se aplică o compresă cu suc de frunze de pătrunjel, care se ţine 20 de minute. Frunzele de pătrunjel au efecte antiinfecţioase, antiinflamatoare şi regenerative.

Nevralgie - sucul de rădăcină de pătrunjel se combină în proporţie egală cu alcool de 70°. Se înmoaie degetul arătător în acest preparat şi se ung traseele nervoase afectate, precum şi gingiile.

Precauţii şi contraindicaţii

Precauţii: Sucul de pătrunjel (rădăcină sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată nediluat, ci doar în amestec cu suc de morcov, cu care se combină bine. În doze mai mari de 200 ml la adulţi şi 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacţii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă sau anumite deranjamente digestive. O doză mai mare de 8 grame de seminţe produce vertij, spasme, deranjamente digestive.
Contraindicaţii: Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au seminţele (câteva grame determină începerea contracţiilor uterine), dar nici efectul similar al rădăcinii şi mai ales al frunzelor nu este de neglijat.

Interesant despre pătrunjel

- Dacii numeau pătrunjelul patrinathla şi îl foloseau ca elixir de frumuseţe şi fertilitate la femei.
- Grecii antici spuneau despre pătrunjel ca ar fi guvernat de zeul lumii subterane a morţilor, Hades, şi de consoarta sa, Persefona. Era folosit pentru a înlesni comunicarea cu cei morţi, dar şi pentru depăşirea fricii de moarte şi menţinerea tinereţii (această legumă putând ţine moartea la distanţă).
- În Roma Antică, gladiatorii mâncau rădăcină de pătrunjel înainte de a intra în arenă. Exista credinţa că luptătorul care a mâncat pătrunjel şi-a mâncat moartea şi, prin urmare, nu mai avea de ce să se teamă, dobândind un curaj teribil.
- Celţii administrau tinerelor femei, cu două zile înainte de luna plină, mari cantităţi de rădăcină de pătrunjel, pentru a le ajuta să rămână însărcinate şi pentru a naşte uşor.
- Învăţaţii din evul mediu considerau că pătrunjelul se află sub influenţa astrală a planetei Mercur. În consecinţă, folosirea lui îmbunătăţea circulaţia sanguină, activitatea nervoasă, capacităţile de comunicare, dar şi capacităţile de comerciant ale utilizatorului.

http://www.formula-as.ro/2010/905/medicina-naturii-44/o-particica-de-nemurire-patrunjelul-12094-print
-->

Comentarii

  1. si o salata de patrunjel , un regal pentru zilele de weekend ( sau ori de cate ori e timp; cu cat mai des, cu atat mai bine ) :

    http://www.goodfood.ro/reteta/tabbouleh-delicioasa-salata-libaneza-175.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 invenții care fac din Danemarca cea mai verde țară și din danezi cei mai fericiți oameni
    29.11.2022 - 0 Comments
    Energia regenerabilă, gestionarea apei și reciclarea deșeurilor sunt preocupări importante pentru Danemarca. Cea mai verde țară din 2020 a excelat la aproape toți indicatorii de sănătate a mediului…
  • Rețete culinare - Hrana crudă
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REȚETE DIN CADRUL BUCĂTĂRIEI CRUDIVORE Există multe moduri de a mânca și a bea care ne permit să dobândim o bună stare de sănătate.…
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • Medicina oficială e greșită + VIDEO
    29.05.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICINA OFICIALĂ E GREȘITĂ Raymond Francis Într-o înregistrare video postată pe Internet, cunoscutul biochimist și nutriționist…
  • Cele mai eficiente metode de slăbire
    29.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI EFICIENTE METODE DE SLĂBIRE Un astfel de titlu ne-ar putea duce cu gândul la o nouă cură drastică, ce ne va ajuta să slăbim…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…
  • 50 de fapte incredibile despre lume care te vor face să pari cultivat
    20.12.2022 - 0 Comments
    Ați stat vreodată la masă cu prietenii sau cu familia, bucurându-vă de un prânz sau de o cină perfect acceptabilă, și ați ascultat - neputincios - cum conversația se îndreaptă încet spre subiectul…
  • Dacă Luna n-ar exista... - documentar + eBook
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> DACĂ LUNA N-AR EXISTA... Imaginaţi-vă lumea noastră răvăşită de uragane, cu temperaturi variind de la căldură înăbuşitoare la îngheţ. Ziua ar dura numai 6 ore, iar viaţa ar lua…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • 27 de răspunsuri foarte bune pentru atunci când nu ești de fapt OK
    17.11.2023 - 0 Comments
    Cum mă simt?!Este o întrebare pe care probabil că o puneți și la care răspundeți de mai multe ori pe zi: "Ce mai faci?"Mulți dintre noi, influențați de normele sociale care încurajează menținerea…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • Etichetă și ceremonial în Evul Mediu
    15.11.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ETICHETĂ ȘI CEREMONIAL LA CURȚILE SUVERANILOR DIN EVUL MEDIU Ca urmare a unei migăloase și trudnice activități de cercetare, istoricul…
  • 10 random facts - part 4
    18.08.2015 - 1 Comments
    1. Alpaca poate muri de singurătate. Atunci când sunt cumpărate trebuie neaparat să fie luate în pereche. 2. Scoțienii au cea mai mare rată de consum a cocainei, 1 la 40. 3. Hipopotamul…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • The Red Crabs Annual Migration + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    Christmas Island is a small territory in the Indian Ocean, without its own government, belonging to Australia. It is located 2,360 km north-west of Perth, the capital of Australia, and 500 km south…
  • 9/11 Loose Change (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> LOOSE CHANGE - 2nd edition (RO) …
  • Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani
    04.07.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai…
  • Masa fatală
    16.10.2016 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA FATALĂ Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă, pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor,…
  • 35 de invenții antice pe care știința încă nu le poate explica + FOTO
    15.08.2023 - 0 Comments
    Credeți că calculatoarele sunt o invenție modernă? Dar camerele de sunet care pot amplifica ceea ce spune cineva de 100 de ori sau mai mult, sau calendarele care pot fi recalibrate de la un an la…
  • OSHO - maestrul spiritual nonconformist (VIDEO)
    05.06.2012 - 0 Comments
    --> OSHO - MAESTRUL SPIRITUAL NONCONFORMIST OSHO (Bhagwan Shree Rajneesh) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi guru (învăţători spirituali). Viaţa şi învăţăturile lui…
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • TEST: 12 întrebări de știință la care doar 6% dintre americani au știut să răspundă
    04.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Această imagine arată un obiect în spațiu, care are un nucleu de gheață și o coadă de gaze și praf care se întinde pe milioane de…
  • Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă canină + Fapte despre broasca comună europeană
    16.08.2023 - 0 Comments
    Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă caninăSalutări, dragi minți curioase și neastâmpărați veseli! Astăzi, ne îmbarcăm într-o aventură amfibiană, care cercetează fenomenul deconcertant al…
  • 21 de fapte amuzante despre bărbați
    05.06.2023 - 0 Comments
    Bărbații pot fi văzuți ca niște creaturi ciudate datorită unei combinații de așteptări sociale, factori biologici și ciudățenii individuale. Societatea îi prezintă adesea pe bărbați cu anumite…
  • APARIGRAHA – non-acumularea sau modestia + VIDEO (RO)
    26.11.2012 - 1 Comments
    --> APARIGRAHA  NON-ACUMULAREA SAU MODESTIA  APARIGRAHA este a cincea regulă din sistemul etic şi moral yoghin.…
  • Mituri și adevăruri despre apa îmbuteliată
    21.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITURI ŞI ADEVĂRURI DESPRE APA ÎMBUTELIATĂ Industria apei îmbuteliate începe treptat să câştige teren în favoarea băuturilor la pet, fie…
  • OSHO - Viața e aici și acum + VIDEO
    10.06.2012 - 1 Comments
    --> OSHO - Viaţa e aici şi acum Cel mai mare duşman al adevărului e atoateștiutorul, iar cel mai bun prieten e acela care ştie că nu ştie. Trăieşte total, trăieşte cu…
  • Cu o lună înainte de un atac de cord, corpul tău te va avertiza prin aceste 8 semnale
    19.10.2020 - 0 Comments
    Prevenirea este mai bună decât tratarea. Această regulă simplă se aplică oricărei boli și este deosebit de valoroasă atunci când simptomele nu sunt recunoscute în mod corespunzător.Iată simptomele…
  • Eliberarea creativității: Puterea transformatoare a LEGO în dezvoltarea copiilor
    06.05.2024 - 0 Comments
    În peisajul colorat al copilăriei, puține jucării au farmecul durabil și potențialul educațional al LEGO. Aceste cărămizi umile care se întrepătrund au traversat generațiile, captivând mințile tinere…
  • Rețete culinare - Pui cu ananas
    09.04.2012 - 1 Comments
    --> PUI CU ANANAS (rețetă chinezească) Ingrediente 300-500 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate) 1 conservă mică de compot de ananas 2 ardei grași (preferabil de culori…
  • Armata permanentă (Standing Army) (RO) - documentar
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ARMATA PERMANENTĂ Doi italieni, Enrico Parenti şi Thomas Fazi, lansau în 2010 primul lor documentar de lung-metraj, Standing Army, invitat la 20 de festivaluri…
  • Suntem ceea ce mâncăm + VIDEO
    15.11.2016 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM O intuiţie uimitoare a generaţiilor trecute este acum confirmată de ştiinţele nutriţioniste. Acestea au arătat…
  • SIDA nu a existat niciodată! + VIDEO
    15.04.2012 - 13 Comments
    --> ANATOMIA UNEI EPIDEMII SIDA nu a existat niciodată!  dr. cercetător Mihai Alecu Scandalurile provocate de gripa aviară şi de gripa porcină nu sunt singulare. Aceasta este…
  • Efectele tratamentului termic asupra alimentelor
    04.09.2014 - 12 Comments
    --> EFECTELE TRATAMENTULUI TERMIC ASUPRA ALIMENTELOR Dacă vegetarianismul devine un curent tot mai cunoscut și apreciat, iar numărul vegetarienilor crește constant și în mod apreciabil…
  • Rețete culinare - Preparate cu linte
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> PREPARATE CU LINTE Salată cu linte 1 Această salată o fac atunci când am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este întotdeauna aceeași, în…
  • 24 de fapte despre Titanic de care probabil nu știai + VIDEO
    07.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului era John Jacob Astor IV. Averea lui netă era în jur de 85 milioane de dolari (sau…
  • 10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS. Și, conform unui alt…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • 15 fapte din fotbal care sună inventate, dar sunt de fapt adevărate
    15.04.2023 - 0 Comments
    Toată lumea iubește un fapt fotbalistic pe care nu mulți îl cunosc și astfel, în aprilie 2020, în perioada de vârf a plictiselii de autoizolare, un tip a inițiat o discuție serioasă pe Twitter,…
  • Dr. Călin Mărginean - „Excesul de sare, zahăr și grăsimi...” + VIDEO
    12.10.2012 - 0 Comments
    --> „PENTRU SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ, EVITAȚI EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI GRĂSIMI” Dr. Călin Mărginean Am auzit cu…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *