-->
PĂTRUNJELUL – sănătatea din farfurie
Dacă ai sistemul imunitar slăbit, n-ai poftă de mâncare eşti răcit sau ai
probleme digestive, poţi încerca o cură cu pătrunjel. Planta este un complex
de vitamine, provitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru,
aminoacizi şi clorofilă. Calciul din pătrunjel ne dă oase şi dinţi puternici, magneziul ajută la fixarea calciului, iodul ajută tiroida
să funcţioneze normal, iar aminoacidul împiedică dezvoltarea tumorilor.
Vindecarea naturală este o ştiinţă, poate cea mai complexă din
lume, pentru că ne arată cum să ne reintegrăm în armonia lumii în care trăim, însănătoşindu-ne.
Dar, dincolo de latura ştiinţifică, există o extraordinară poveste a
tainelor ascunse în rădăcina de pătrunjel. Ştiaţi că această legumă poate vindeca boli cum ar fi cancerul, că
poate reda tinereţea biologică şi că grecii antici credeau despre ea că uneşte
lumea viilor cu cea a morţilor, conţinând în rădăcina ei şi o părticică de
nemurire? Fiecare plantă medicinală poartă cu ea poveşti nemaipomenite, dar şi conexiuni
incredibile între ceea ce se credea a fi doar o superstiţie sau o credinţă
naivă şi studii de ultimă oră ale medicinii moderne, care confirmă toate „ereziile”.
Vă propunem să parcurgem o nouă filă din marea carte a naturii şi a vindecărilor
naturale, reluând povestea „banalului” pătrunjel.
Îl ştim atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi şi medicament
ni se pare mai mult o figură de stil. Ba fiert în supe, ba tocat în salate, s-a
banalizat prea tare, ca să-l mai poţi privi în cu totul altă lumină. Şi totuşi,
va trebui să reconsiderăm pătrunjelul, acordându-i importanţa pe care o merită
în menţinerea stării noastre de sănătate. Puţine medicamente se pot compara ca
eficienţă cu aceasta legumă care, corect preparată şi administrată, are o acţiune
terapeutică extrem de puternică. Atât de intensă, încât laboratoarele unor
universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu
pentru a-i afla tainele. Iar ceea ce s-a descoperit merită toată atenţia. De
aceea, îl vom aşeza acolo unde-i e locul: între miracolele naturii, care cresc
în gradina de zarzavat.
Compoziţie chimică: acid pantotenic şi linolenic, betacaroten, brom, calciu, clorofilă,
cumarină, enzime, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, terpene, antioxidanţi,
principiu estrogen, potasiu, sulf, sodiu, uleiuri esenţiale (apiol),
vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E şi vitamina C, mai multă decât
portocala sau lămâia.
Ce folosim de la pătrunjel
Totul! Rădăcina este un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor,
drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează toxinele şi
ajută la eliminarea lor din organism, împrospătează respiraţia, dizolvă şi elimină pietrele la rinichi şi la ficat. Seminţele de pătrunjel sunt un
tonic digestiv, stimulează considerabil glandele sexuale, au un efect afrodiziac
uimitor de puternic şi combat alcoolismul. Iată, în continuare, câteva
preparate din pătrunjel.
Cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcini de pătrunjel
proaspete, nu congelate sau preparate prin încălzire, care îşi pierd din calităţile
vindecătoare. După două săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50% din
majoritatea vitaminelor, în timp ce prin fierbere, este pierdut un procent de 70%
din conţinutul de vitamina C, vitamina E şi vitaminele din complexul B.
Sucul de rădăcină de pătrunjel
Este forma de administrare a pătrunjelului cea mai indicată din punct de
vedere terapeutic. Se obţine cu storcătorul electric,
din rădăcinile de pătrunjel bine spălate, dar necurăţate de coajă, deoarece
este partea cea mai bogată în substanţe nutritive. Coaja va fi doar spălată
foarte bine şi vor fi îndepărtate porţiunile lovite. După stoarcere, sucul se bea de preferinţă imediat sau, dacă nu este posibil, se păstrează
la rece, în recipiente bine închise, nu mai mult de 6 ore. De regulă, un adult
va consuma zilnic 30-100 ml de suc de rădăcină de pătrunjel, în combinaţie cu
suc de morcov (în proporţie de minimum 1:4, sucul de pătrunjel fiind mai greu
tolerat de tubul digestiv). Sucul de pătrunjel obţinut prin centrifugare este
cea mai eficientă formă de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele,
enzimele, mineralele, flavonoidele şi compuşii aromaţi pe care îi conţine se
asimilează cel mai uşor. Sucul obţinut doar prin mixare (zdrobire) a pătrunjelului,
neurmată de centrifugare, nu are aceleaşi efecte terapeutice, deoarece conţinutul
mare de celuloză împiedică o bună asimilare a vitaminelor.
Sucul de frunze de pătrunjel
Pentru a obţine suc de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze
proaspete, la care s-au adăugat 4 linguri de apă, după care se lasă jumătate de
oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume
imediat sau să fie păstrată la frigider, nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obţinut
din frunze de pătrunjel este un medicament puternic, care de obicei nu se administrează
singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4
ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate într- un
sfert de pahar de suc de morcov.
Salata de rădăcină de pătrunjel
Se obţine dând prin răzătoare rădăcinile, bine spălate în prealabil.
La pătrunjelul ras, se adaugă morcov, ulei presat la rece, puţin suc de lămâie şi
sare după gust. La salatele de pătrunjel se mai pun de obicei rădăcină de ţelină,
varză sau sfeclă roşie rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde. Salata este
excelentă pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal (combate constipaţia).
Această salată este şi un puternic stimulent al activităţii ovarelor, deoarece apiolul,
substanţa care dă mirosul aromat, specific acestei legume, are efecte de
stimulare a acestor glande.
Pătrunjelul fiert
Poate fi consumat ca atare, sub formă de piure sau adăugat în diverse mâncăruri
(ciorbe, tocăniţe, ghiveciuri etc.). În urma fierberii, 70% din vitamina A conţinută
de plantă este distrusă, la fel ca şi vitamina C şi multe alte substanţe
nutritive. Totuşi, e important de ştiut că vitaminele şi mineralele rămase după
fierbere vor fi mult mai uşor de asimilat din pătrunjelul fiert decât din cel
crud. Mai mult, pătrunjelul fiert este mai bine digerat şi tolerat de tubul
digestiv, fiind recomandat mai ales persoanelor convalescente ori celor care,
din cauza unor afecţiuni gastro-intestinale, nu suportă crudităţile. Din aceste
motive, pătrunjelul fiert poate avea câteodată o aplicabilitate terapeutică mai
mare decât cel consumat crud.
Decoctul de pătrunjel
Şase rădăcini de pătrunjel de mărime medie, spălate dar nedecojite,
se pun la fiert, în 3 sferturi de litru de apă clocotită și se lasă la foc mic timp de 15 de minute. Se filtrează, iar lichidul rezultat se bea cât mai
cald, pe stomacul gol, în una-două reprize. Acest decoct are un efect
puternic diuretic şi unul uşor sudorific, scoţând apa în exces din ţesuturi, favorizând
activitatea rinichilor şi ajutând la eliminarea nisipului şi a pietrelor mici.
Are de asemenea efect de reducere a apetitului. Decoctul cald, luat cu 5-10
minute înainte de masă, ajută în curele de slăbire.
Pulberea de pătrunjel
Se obţine din seminţe de pătrunjel, prin măcinarea cu râşniţa electrică de
cafea sau prin sfărâmarea în piuă (urmată de cernere prin sita pentru faină). După
măcinare, pulberea se păstrează la frigider într-un borcan bine închis, pentru
a nu se evapora uleiurile volatile. Se administrează o linguriţă rasă, de 2-3
ori pe zi.
Cataplasma de pătrunjel
Rădăcina de pătrunjel se dă prin răzătoarea fină şi apoi se înveleşte într-un
tifon. Se aplică pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, după care se îndepărtează
şi se lasă pielea să se usuce la aer. De regulă, aplicaţiile se fac zilnic,
vreme de minimum 7 zile.
Tratamente preventive cu pătrunjel
Hipoglicemia - puseurile de hipoglicemie sunt
o problemă de sănătate despre care se vorbeşte destul de rar, dar care este
foarte frecvent întâlnită. Scăderea glicemiei pe fondul unor deficienţe
metabolice duce la incapacitate de concentrare, la simptome cum ar fi durerile
de cap şi vertijul, creează nevoia imperioasă de alimente dulci
super-concentrate, fiind astfel una din principalele cauze ale apariţiei diabetului.
Salatele de pătrunjel şi sucul de pătrunjel consumate frecvent ajută la stabilizarea
nivelului de zahăr din sânge, prin reglarea secreţiei de insulină, dar şi a
activităţii glandelor corticosuprarenale.
Calculi biliari - pătrunjelul stimulează colecistul
să evacueze bila, prevenind astfel stazele şi formarea calculilor (pietrelor)
la acest nivel. Se recomandă consumul de salate cu această legumă crudă care, între
altele, reglează nivelul colesterolului şi al bilirubinei din lichidul biliar.
Calculi renali - se ţin de două ori pe an cure
cu suc de pătrunjel, din care se beau câte 50 ml (în combinaţie cu 200 ml suc de morcov) zilnic, timp de 2 săptămâni. Rădăcina de pătrunjel conţine
substanţe cu un puternic efect diuretic, ce stimulează producerea urinei şi eliminarea
sa. De asemenea, conţine substanţe care dilată uşor căile urinare, ajutând la
eliminarea calculilor de mici dimensiuni care prin acest tratament sunt „spălaţi”
şi antrenaţi prin diureză.
Dispepsie, indigestie - rădăcina de pătrunjel,
consumată ca aperitiv, mai ales în salate, este un garant al bunei digestii.
Aceasta, deoarece stimulează producerea de sucuri gastrice, stimulează mişcările
musculaturii netede a tubului digestiv şi are efect carminativ (previne formarea
gazelor în intestin şi apariţia colicilor abdominale).
Tratamente interne cu pătrunjel
Boala
canceroasă - falcarinolul şi falcarindiolul, două substanţe conţinute
din belşug în rădăcina de pătrunjel (în special în coaja sa), au efecte
antitumorale redutabile, a căror eficienţă a putut fi demonstrată în studii de
medicină experimentală. Se recomandă cure cu o durată de 12 săptămâni, timp în care
se consuma câte 100 ml de suc de pătrunjel (combinat cu 500 ml de suc de
morcov) pe zi. Între două cure, se vor face pauze de minimum 4 săptămâni. Acest
tratament este benefic şi pentru atenuarea efectelor adverse ale chimioterapiei
şi radioterapiei. Salatele cu mult pătrunjel şi sucul de frunze şi rădăcină de pătrunjel sunt
un excelent adjuvant în tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspăt menţine
pofta de mâncare, activează sistemul imunitar, susţinând organismul în lupta cu
boala şi ajută la restabilirea echilibrului hormonal.
Tuse - se
consumă suc de pătrunjel, câte 50-100 ml pe zi, pentru efectele sale
antibacteriene şi expectorante (saponinele din rădăcina acestei legume ajută la
eliminarea secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii medii şi inferioare).
Acest leac este util mai ales în tusea productivă, unde suplimentar se va face şi
gargară, de 3-4 ori pe zi, cu decoct de pătrunjel, preparat după reţeta prezentată
mai sus, în acest articol.
Hipertensiune - consumul
frecvent de pătrunjel mai ales sub formă de salată (minimum 35 grame zilnic)
este de un foarte mare ajutor în această afecţiune. Cercetătorii au observat că
la persoanele care consumă frecvent rădăcină de pătrunjel se manifestă o scădere
şi o stabilizare a presiunii arteriale la nivelul sistemului nervos central, datorată
acţiunii principiilor aromatice conţinute. Pătrunjelul scade presiunea sanguină
prin efectul său puternic diuretic. În plus, această legumă este foarte bogată
în potasiu, ajutând la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandată şi ca
adjuvant în aritmia cardiacă.
Constipaţie - Consumat
crud, mai ales sub formă de salată de rădăcină, pătrunjelul este un bun
laxativ. Fibrele sale nedigerabile împing precum un piston materiile reziduale
în colon, în timp ce anumite principii active stimulează peristaltismul
intestinal, fiind recomandat în constipaţia atonă. Se recomanda o cură de 7-14
zile, timp în care se consumă zilnic salate cu rădăcină de pătrunjel şi de
morcov, combinate cu ulei de măsline sau alt ulei extravirgin şi oţet de mere
cu miere.
Alergii - rădăcina
de pătrunjel conţine o substanţă numită apigenină, ce reduce intensitatea reacţiei
alergice, având un efect antihistaminic egal cu cel al medicamentelor folosite
în această afecţiune. Se recomandă cura zilnică cu combinaţia de sucuri de pătrunjel
(50 ml) şi morcov (200 ml), cu o durată de 2-4 săptămâni, făcută mai ales la începutul
polenizării sau când sensibilitatea alergică este în creştere, din cauza unor
factori cum ar fi stresul, oboseala, schimbările de anotimp.
Menstre
neregulate - dozele medii de suc de pătrunjel (30-50 ml zilnic) au
un efect de reglare a ciclului menstrual, dar şi de eliminare a durerilor
(dismenoree) din timpul menstrelor. Acest efect se datorează, se pare, substanţelor
volatile din rădăcina acestei legume, substanţe care stimulează activitatea
ovarelor, cu o intensitate direct proporţională cu doza în care sunt
administrate.
Amenoree - în doze
mari, de până la 100 ml pe zi, şi în cure de 28 de zile, sucul de rădăcină de pătrunjel
este un foarte bun emenagog, adică stimulează ovulaţia şi apariţia ciclului
menstrual. Acesta este un tratament folosit încă din antichitate pentru
combaterea infertilităţii feminine, iar validitatea lui este în curs de
confirmare de către studii ştiinţifice moderne. Acest tratament este recomandat
şi pentru prevenirea menopauzei premature.
Lactaţie - se
consumă rădăcină de pătrunjel şi de morcov, fierte, preparate sub formă de
piureuri (eventual împreună cu cartofi, pentru gust). Cele două legume stimulează
lactaţia prin acţiunea lor la nivelul sistemului endocrin, dar asigură şi necesarul
de vitamine şi minerale în timpul alăptării. Prin consumul de pătrunjel, creşte
atât cantitatea, cât şi calitatea laptelui.
Osteoporoză - consumul
de pătrunjel sub formă de salată de rădăcină are efecte de stimulare a producţiei
de hormoni estrogeni, responsabili pentru asimilarea calciului şi pentru
consolidarea oaselor. Ca atare, se recomandă administrarea de măcar 5 ori pe
săptămână a minimum 50 grame de pătrunjel, sub formă de salată, consumat
împreună cu ulei de măsline, varză, mărar verde.
Cistită - conform Comisiei E, organismul guvernamental
german de reglementare a administrării plantelor medicinale, rădăcina de pătrunjel
ajută la eliminarea infecţiilor urinare. Se administrează sucul proaspăt
(rădăcină şi frunze), câte 50 ml (combinat cu 200 de ml de suc de morcov), de
două ori pe zi, în cure de 10-14 zile. Acest tratament are efect antibacterian şi
antimicotic, stimulează diureza, reduce inflamaţia şi durerea la urinare.
Litiază
renală şi biliară - aceeaşi Comisie
E germană a dat aviz favorabil folosirii pătrunjelului în tratarea
calculilor renali, considerându-se că efectul diuretic al acestei plante este
de foarte mare ajutor pentru eliminarea micro-calculilor din rinichi şi din
vezica urinară. Tratamentul (acelaşi cu cel de la cistită) creşte rata de
filtrare a urinei la nivelul rinichiului şi cantitatea de apă eliminată din ţesuturi
şi previne formarea calculilor, mai ales a uraţilor. Aceasta terapie este
foarte bună şi în tratarea retenţiei de urină.
Anorexie - câteva frunze de pătrunjel
mestecate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi activează digestia, fiind
un excelent remediu contra anorexiei. Pătrunjelul combate greaţa, fiind de un
real ajutor celor cu boli grave, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă
persistente.
Obezitate - cu 15-30
de minute înainte de fiecare masă, se bea câte o cană cu decoct de pătrunjel,
cât mai cald posibil. Acest tratament reduce sensibil apetitul alimentar şi
îmbunătăţeşte digestia şi tranzitul intestinal. De asemenea, decoctul de pătrunjel
duce la scăderi destul de mari (de ordinul kilogramelor) în greutate, prin
eliminarea surplusului de apă din ţesuturi.
Artrită
reumatoidă - se recomandă cure cu o durată de o lună, cu salată de pătrunjel,
din care se consumă minimum 40 g/zi. Rădăcina, consumată în doze suficiente,
are un efect antiinflamator articular, prevenind şi procesele degenerative la
nivelul cartilajelor din articulaţii. Acţiunea sa terapeutică în bolile
reumatice se explică, între altele, şi prin efectul antioxidant al plantei.
Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul
are un extraordinar efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se
recomandă aşadar bolnavilor de hepatita A, B şi C să facă timp de 4 săptămâni o
cură cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă
pe stomacul gol, între mese.
Alcoolism - într-un litru de apă, se pun 4
rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie şi coaja de la un grepfrut. Se
fierbe tot acest amestec până scade la jumătate, se ia de pe foc şi se adaugă
două linguri de seminţe măcinate de pătrunjel. Se lasă acoperit să se răcească şi
apoi se filtrează. Se păstrează la frigider şi se ia de 4 ori pe zi câte o
lingură din acest preparat, până la epuizarea întregii cantităţi. Acest remediu
reduce nevoia de alcool, înlătură sechelele hepatice şi nervoase ale
alcoolismului, dând chiar o intoleranţă la acest drog. Contra intoxicaţiei
alcoolice acute (beţiei) şi urmărilor ei, se consumă mari cantităţi de pătrunjel
frunze, ce se mestecă bine înainte de înghiţire.
Celulită, acumulare de apă în ţesuturi - se face o cură de suc de rădăcină de
pătrunjel, minimum 3 săptămâni, timp în care se bea un pahar/zi.
Suplimentar, se face masaj energic cu suc de pătrunjel proaspăt pe zonele
afectate.
Halenă (respiraţie urât mirositoare) - pătrunjelul verde, mestecat îndelung,
dă un miros plăcut respiraţiei şi acţionează ca un dezinfectant
excelent asupra căilor respiratorii, medii şi superioare. Se recomandă ca
tratament celor care suferă de halenă, precum şi celor cu boli respiratorii
cronice.
Infecţii recidivante, imunitate slăbită - în medicina arabă, pătrunjelul
verde tăiat fin, amestecat cu suc de lămâie, ulei de măsline şi puţin usturoi,
este folosit ca salată ce se dă celor cu boli infecţioase
recidivante. Studii recente făcute la Universitatea din Ankara (Turcia) au pus
în evidenţă faptul că acest remediu culinar din pătrunjel activează puternic
sistemul imunitar şi, în plus, combate direct foarte multe specii de bacterii şi
ciuperci parazite.
Sterilitate masculină, impotenţă - se face un tratament de 40 de
zile, timp în care se ia, de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă de
pulbere de seminţe de pătrunjel, înainte de masă. Pentru efect rapid, se ia o
doză unică din următorul preparat: două linguriţe de pulbere de pătrunjel şi un
vârf de cuţit de piper negru se amestecă bine până când se omogenizează.
Remediul se ia pe stomacul gol. Acelaşi tratament este extrem de eficient contra
frigidităţii.
Expunere la
radicali liberi - foarte bogat în vitamina C, vitamine din complexul B şi
vitamina A, toate cu efect antioxidant, pătrunjelul mai conţine o substanţă cu efect
excepţional de anihilare a radicalilor liberi: apigenina. Studiile de medicină experimentală au arătat că apigenina
stopează procesele de îmbătrânire a ţesuturilor, previne sclerozarea vaselor de
sânge şi ajută la relansarea activităţii hormonale. Se administrează suc de pătrunjel
(obţinut din rădăcinile nedecojite), câte 50 ml pe zi, în cure de 30-60 de
zile.
Carenţă de fier - se
consumă pătrunjelul fiert, eventual sub formă de piureuri, câte 50-70 g pe zi,
în cure de 3 săptămâni. Rădăcina de pătrunjel conţine cantităţi destul de mari
de fier asimilabil, util în tratarea anemiei feriprive. Sucul de pătrunjel, împreună
cu sucul de sfeclă roşie şi cu cel de morcov, combinate în proporţii egale,
s-au dovedit eficiente şi în tratarea anemiei hemolitice.
Tratamente externe cu pătrunjel
Eczemă
alergică - un tratament de medicină populară românească ce s-a
dovedit foarte eficient în tratarea acestei afecţiuni este cataplasma cu pătrunjel.
Odată la două zile, se pune pe locul afectat pătrunjel ras învelit în tifon, aplicaţia
durând 1-3 ore. De regulă în prima fază eczema se agravează uşor, pentru ca
apoi să se retragă treptat. Tratamentul extern este mult eficientizat de
administrarea internă de suc de pătrunjel şi morcov (combinate în proporţie de
1:4) câte 3-400 ml/zi.
Dureri,
inflamaţii ale sânilor - trei rădăcini de pătrunjel se fierb, apoi se lasă să se
răcească, se zdrobesc puţin şi se învelesc în tifon subţire, aplicându-se pe
locul afectat, unde se lasă vreme de 30 de minute. Imediat după scoaterea
cataplasmei cu pătrunjel fiert, locul se lasă să stea la aer minimum o oră.
Este o aplicaţie simplă, care combate eficient inflamaţia şi are efect calmant.
În cazul durerilor şi iritaţiilor ce apar la alăptare, cataplasmele cu pătrunjel
vor fi alternate cu cele cu frunză de varză proaspătă. Cataplasma din frunze proaspete,
nefierte, ajută la oprirea lactaţiei.
Hernie - 100 de grame de rădăcini de pătrunjel
se fierb timp de 15 minute în 1/2 litru de borş. Se scot apoi rădăcinile, se
zdrobesc, se pun într-un tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă pe zona
afectată. Zeama rezultată în urma fierberii pătrunjelului în borş se bea pe parcursul
unei zile.
Inflamaţii ale pleoapelor şi
ochilor - se aplică o compresă cu suc de frunze de pătrunjel, care se ţine 20 de
minute. Frunzele de pătrunjel au efecte antiinfecţioase, antiinflamatoare şi regenerative.
Nevralgie - sucul de rădăcină de pătrunjel
se combină în proporţie egală cu alcool de 70°. Se înmoaie degetul arătător în acest
preparat şi se ung traseele nervoase afectate, precum şi gingiile.
Precauţii şi contraindicaţii
Precauţii: Sucul de pătrunjel (rădăcină
sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată
nediluat, ci doar în amestec cu suc de morcov, cu care se combină bine. În doze
mai mari de 200 ml la adulţi şi 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacţii
adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasă sau anumite deranjamente
digestive. O doză mai mare de 8 grame de seminţe produce vertij, spasme, deranjamente
digestive.
Contraindicaţii: Pătrunjelul nu va fi utilizat în
scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive
(produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au seminţele (câteva grame
determină începerea contracţiilor uterine), dar nici efectul similar al rădăcinii
şi mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
Interesant despre pătrunjel
- Dacii numeau pătrunjelul patrinathla şi îl foloseau ca elixir de frumuseţe şi fertilitate la
femei.
- Grecii antici spuneau despre pătrunjel ca ar fi
guvernat de zeul lumii subterane a morţilor, Hades, şi de consoarta sa,
Persefona. Era folosit pentru a înlesni comunicarea cu cei morţi, dar şi pentru
depăşirea fricii de moarte şi menţinerea tinereţii (această legumă putând ţine
moartea la distanţă).
- În Roma Antică, gladiatorii mâncau rădăcină de pătrunjel
înainte de a intra în arenă. Exista credinţa că luptătorul care a mâncat pătrunjel
şi-a mâncat moartea şi, prin urmare, nu mai avea de ce să se teamă, dobândind
un curaj teribil.
- Celţii administrau tinerelor femei, cu două zile înainte
de luna plină, mari cantităţi de rădăcină de pătrunjel, pentru a le ajuta să rămână
însărcinate şi pentru a naşte uşor.
- Învăţaţii din evul mediu considerau că pătrunjelul se
află sub influenţa astrală a planetei Mercur. În consecinţă, folosirea lui
îmbunătăţea circulaţia sanguină, activitatea nervoasă, capacităţile de comunicare,
dar şi capacităţile de comerciant ale utilizatorului.
http://www.formula-as.ro/2010/905/medicina-naturii-44/o-particica-de-nemurire-patrunjelul-12094-print
http://www.formula-as.ro/2010/905/medicina-naturii-44/o-particica-de-nemurire-patrunjelul-12094-print
-->
si o salata de patrunjel , un regal pentru zilele de weekend ( sau ori de cate ori e timp; cu cat mai des, cu atat mai bine ) :
RăspundețiȘtergerehttp://www.goodfood.ro/reteta/tabbouleh-delicioasa-salata-libaneza-175.html