ALZHEIMER, TULBURĂRI DE MEMORIE, ÎMBĂTRÂNIRE
- REMEDII NATURALE -
- REMEDII NATURALE -
Despre memorie
Memoria poate fi asemănată cu
o bibliotecă, hard disk-ul unui
calculator, iar ultima metaforă este împrumutată de la sistemul de depozitare
holografică a informaţiilor. Cartela holografică are 10 miliarde de
informaţii (biţi) pe cm cub. Se cunoaşte un singur sistem de
depozitare a informaţiei mai complicat decât holograma: creierul uman.
Tipuri de memorie
1. Memoria imediată –
electrică. În ea se include memoria şoferului. O imagine sau un eveniment trăit
se păstrează în memorie timp de 30-60 de secunde.
2. Memoria de scurtă durată
– electrică. Durează de la câteva minute, până la 2 ani. În aceasta se cuprinde
memoria vizuală. Ajută la practicarea unei meserii.
3. Memoria de lungă durată
– chimică. În ea este implicat şi ADN-ul. Aminoacizii, enzimele şi hormonii
sunt absolut necesari în formarea acestui tip de memorie.
Obiceiuri şi
practici care distrug memoria
- învăţatul sau cititul superficial
- ocuparea minţii cu lucruri minore sau neimportante
- muzica şi programele de la TV (mesajele subliminale şi reclamele)
- mâncatul neregulat, bombele calorice - dulciuri, cartofi prăjiţi şi alte preparate cu multe grăsimi - „puiul de somn” imediat după masă
- ocuparea minţii cu lucruri minore sau neimportante
- muzica şi programele de la TV (mesajele subliminale şi reclamele)
- mâncatul neregulat, bombele calorice - dulciuri, cartofi prăjiţi şi alte preparate cu multe grăsimi - „puiul de somn” imediat după masă
- dezordinea din casă; prea
multe lucruri planificate într-o perioadă scurtă de timp (autointoxicarea cu
informaţii).
- prea puţine lucruri planificate pe timp lung (crearea de zone goale sau pete albe pe creier)
- odihna insuficientă
- tristeţea, depresia, îngrijorarea, supărarea, viaţa tensionată pe termen lung
- prea puţine lucruri planificate pe timp lung (crearea de zone goale sau pete albe pe creier)
- odihna insuficientă
- tristeţea, depresia, îngrijorarea, supărarea, viaţa tensionată pe termen lung
Obiceiuri şi practici care refac memoria
- ordine în toate lucrurile
- planificarea corectă a
timpului
- odihnă şi somn
neîntrerupt pe parcursul nopţii
- mese regulate şi
consumarea din abundenţă de fructe, legume, zarzavaturi şi cereale integrale
- post periodic; este un obicei benefic pentru întărirea funcţionării capacităţii mentale
- interes constant în aflarea de lucruri noi
- interes constant în aflarea de lucruri noi
- cititul, memoratul şi
meditaţia
Despre boala
Alzheimer
În boala Alzheimer se produce
o atrofiere masivă a creierului, cu reducere de neuroni şi sinapse. Evoluţia
depinde de fiecare pacient în parte dar în medie, are nevoie de 10 ani. O
persoană sănătoasă somatic şi bine îngrijită poate să supravieţuiască până la
20 de ani. Cu cât persoana este mai inteligentă, cu atât evoluţia este mai
lentă. Mulţi oameni uită deseori unde
au pus cheile maşinii, unde au lăsat ochelarii, ce doreau să ia din cămară cu
un minut înainte. Toate acestea sunt, de regulă, semne ale oboselii, ale
stresului. Aceste uitări au un caracter funcţional, sunt reversibile şi ţin de
memoria imediată. Când se instalează un sindrom demenţial de tip Alzheimer,
apar tulburări de ordin cognitiv. Sunt afectate atenţia, memoria, capacitatea
de a înţelege şi recunoaşte lucrurile, orientarea, limbajul. Sigur, tipice sunt
tulburările de memorie, dar nu orice fel de tulburări, ci numai ale memoriei
recente, ceva ce s-a întâmplat cu câteva ore sau o zi în urmă. De exemplu, o
mamă îşi aşteaptă fiul s-o viziteze. Acesta vine, o vede şi pleacă. A doua zi,
bătrâna întreabă de ce n-a venit băiatul ei. Dezorientarea spaţio-temporală
e un alt semn al bolii Alzheimer.
Ateroscleroza creşte riscul de boală Alzheimer. Dar dacă la aceasta se adaugă valori crescute
ale tensiunii arteriale timp de mai mulţi ani, riscul creşte şi mai mult.
Mărirea colesterolului din sânge este direct proporţională cu moartea
neuronilor din creier (în cea mai mare măsură, colesterolul rău îl obţinem din
consumul produselor animaliere). Colesterolul râncezeşte, devine lipicios şi,
împreună cu reziduurile proteinice, formează cruste. Acestea îngreunează sau
blochează total transportul nutrienţilor în interiorul celulelor din creier,
care încep, încetul cu încetul, să moară. Atunci când reţeaua de canale
minuscule, prin care se transmit gândurile, sentimentele şi alte semnale venite
de la creier, se astupă, urmările sunt dramatice. Nu-ţi mai poţi contura clar
ideile, eşti obosit, uituc, ezitant, depresiv. Şi, cu toate că eşti mort de
oboseală, cu mare greutate reuşeşti să adormi. Nu uitaţi că produsele de
origine animală ne aduc mari cantităţi de colesterol, dar la fel şi excesul de uleiuri
rafinate, procesate la temperaturi înalte.
Pierderea memoriei la
persoanele în vârstă este rezultatul fluxului scăzut de sânge spre creier, dublat
de lipsa unei stimulări mentale. Există totuşi şi alte cauze care afectează
memoria: anemia, hipotiroidia, depresia, sindromul de oboseală cronică. Un
regim alimentar sărac în elementele necesare creierului, consumul de alcool şi
băuturi care conţin cofeină pot reprezenta alţi factori.
Fără îndoială, alcoolul
poate îmbătrâni prematur creierul, în primul rând slăbind memoria. Creierul
unui alcoolic de 30 de ani arată ca cel al unui om de 50 de ani, afirma un
cercetător.
Hipertensiunea arterială de durată deteriorează unele funcţii cerebrale şi interferează subtil cu
anumite activităţi mentale, cum este memoria. La hipertensivi, memoria e
încetinită, nu pierdută, spre deosebire de boala Alzheimer, unde memoria se
pierde. Să nu uităm că hipertensiunea arterială este o boală ce poate fi
controlată cu succes, doar prin dietă. O ameninţare majoră pentru creier, pe
măsură ce înaintăm în vârstă, este atacul cerebral, adeseori declanşat de hipertensiunea arterială. Hipertensiunea poate duce şi la
pierderea memoriei prin deteriorarea ţesutului cerebral. Hipertensiunea
accelerează contractarea creierului legată de înaintarea în vârstă. Persoanele
hipertensive sunt de patru ori mai predispuse la atacuri cerebrale. Chiar şi
creşterile uşoare ale tensiunii arteriale pot contribui la precipitarea unui
atac cerebral.
Fiecare membrană celulară
(inclusiv cea a celulei nervoase) este constituită dintr-un strat dublu de
grăsimi, mai precis de acizi graşi. Acizii graşi esenţiali îi preluăm din
alimentaţie. În cazul în care grăsimile pe care le consumăm sunt nepotrivite
(grăsimile saturate, obţinute din produsele de origine animală, sau acizii
graşi polinesaturaţi din produse vegetale ca ulei rafinat, margarină etc.), membranele
neuronilor se vor rigidiza, iar impulsurile nervoase vor fi transmise cu mai multă
greutate. Prin urmare, trebuie să consumăm grăsimi potrivite, acestea
găsindu-se în cantităţi mari în fructele oleaginoase, nuci, alune, seminţe şi
germeni de grâu.
Grăsimi care vatămă creierul
• Grăsimi animale saturate: carne, lapte integral, unt, brânză.
• Uleiuri vegetale hidrogenate: margarină, maioneză, hrană procesată.
• Acizi graşi trans: margarină, hrană procesată, alimente de tip fast-food, cartofii prăjiţi.
• Excesul de uleiuri omega-6 din hrana procesată, uleiul de porumb, floarea-soarelui, şofran.
• Grăsimi animale saturate: carne, lapte integral, unt, brânză.
• Uleiuri vegetale hidrogenate: margarină, maioneză, hrană procesată.
• Acizi graşi trans: margarină, hrană procesată, alimente de tip fast-food, cartofii prăjiţi.
• Excesul de uleiuri omega-6 din hrana procesată, uleiul de porumb, floarea-soarelui, şofran.
- Homocisteina este un aminoacid din sânge, care contribuie la
obturarea şi distrugerea vaselor sanguine. Organismul produce homocisteină din
alimentele bogate în proteine animale. De asemenea,
consumul de cafea şi fumatul ridică nivelul de homocisteină. Homocisteina ridicată
sporeşte de trei ori riscul atacului cerebral şi de patru ori riscul bolii
Alzheimer. 40% dintre bolile cerebro-vasculare sunt legate de nivelul ridicat
al homocisteinei. Nivelurile ridicate ale acestui aminoacid implică o
susceptibilitate la declin mintal şi depresie. Absenţa acidului folic
permite homocisteinei toxice să se acumuleze necontrolat în sânge. Acidul folic
o distruge. Mâncați deci alimente bogate în acid folic: portocale, legume,
verdeţuri, nuci, avocado.
- Consumul de carne
dublează riscul demenţei. Carnea conţine cantităţi mari de grăsimi saturate şi
fier, ambele putând vătăma creierul. Este un fapt stabilit că fierul acţionează
ca un catalizator în stimularea radicalilor liberi dăunători pentru creier.
Consumul excesiv de fier şi carne e considerat responsabil şi de apariţia altor
boli provocate de radicalii liberi – boli cardiace şi cancer.
- Cantităţile
mari de sare folosite în alimentaţie contribuie la instalarea
neuropatiei. Consumul excesiv de sare este asociat şi cu o capacitate redusă de
concentrare, cu deprimare, anxietate, plâns inexplicabil, memorie slabă,
ameţeală, furnicături şi amorţeală în picioare.
- Glicemia şi
insulina ridicate încurajează demenţa legată de vârstă (declinul
intelectual general) şi boala Alzheimer. Alimentaţia modernă prezintă multe
pericole pentru normalitatea glicemiei. Cei mai mulţi carbohidraţi provin din
zahărul rafinat şi făina fin prelucrată, incluse în cerealele pentru micul
dejun, pâine şi alte produse de patiserie. Produsele de bază de astăzi, precum
pâinea, sunt făcute din făină fin granulată, care zboară prin sistemul nostru
digestiv, ridicându-ne glicemia şi menţinându-se ridicată după ce mâncăm,
stimulând pancreasul să producă mai multă insulină. Consumaţi cereale
integrale, pâine integrală, fructe şi legume – toate conţinând fibră.
- Metalele
toxice ca aluminiul şi cadmiul sunt surse majore de radicali liberi.
Aluminiul este adăugat în mod obişnuit în conservanţii alimentari, în tabletele
antiacide, apa potabilă, deodorante şi produse cosmetice. Vasele de bucătărie
din aluminiu sunt o altă sursă de intoxicare cu aluminiu. Autopsiile
practicate pe victime ale bolii Alzheimer relevă niveluri anormal de mari
ale aluminiului în ţesutul cerebral. Într-o regiune din Anglia în care
incidenţa bolii Alzheimer a fost mereu ridicată s-a descoperit că apa
potabilă era tratată cu o cantitate neobişnuit de mare de săruri de aluminiu,
în ideea de a o purifica. Când se adaugă fluoruri în apa în care există săruri
de aluminiu, gradul de asimilare a metalului din apă creşte de câteva ori.
Clorurile adăugate în apa potabilă sunt, de asemenea, substanţe ce eliberează
radicali liberi. Apa potabilă a devenit astfel o sursă primară de radicali
liberi în întreaga lume.
- Se crede că expunerea
la radiaţii prin folosirea telefonului mobil dăunează
memoriei. Folosiţi mobilul pentru conversaţii
concise, ocazionale şi nu în maşină. Mobilele sunt şi mai periculoase pentru
copii aşa că, dacă le folosesc totuşi, nu trebuie să fie decât pentru mesaje
limitate sau scrise.
- Stresul cronic
nu are efecte grave numai asupra stării emoţionale, ci şi direct asupra
creierului. Cercetătorii au constatat că stresul sporeşte incidenţa
deficienţelor uşoare de memorie, mergând până la forme grave de Alzheimer. Cea
mai importantă şi în acelaşi timp înspăimântătoare descoperire se referă la
capacitatea stresului cronic de a schimba fizic aranjarea neuronilor în creier.
Stresul şi cortizolul (hormonul principal al stresului fabricat de suprarenale)
ucid neuronii. Studii efectuate la Institutul de Neurologie al Universităţii
din San Francisco au stabilit o legătură între nivelul excesiv de cortizol şi
depresii, anxietate, boala Alzheimer, precum şi modificări directe în structura
creierului (atrofie), conducând la afecţiuni cognitive (ceea ce înseamnă că
acest cortizol poate atrofia şi chiar ucide celulele creierului).
- Vătămările produse de radicalii liberi
pot perturba funcţionarea mentală normală. La creierele vulnerabile, anii de
atacuri ale radicalilor liberi pot distruge neuronii, rezultatul fiind
Alzheimer, Parkinson, scleroză laterală amiotrofică (boala Lou Gehrig) sau alte
boli degenerative. Mărimea efectului depinde considerabil de forţa apărării
antioxidante, sau luptătorii contra radicalilor liberi, afirmă mulţi
specialişti. Calea cea mai bună de a evita sau chiar redresa carenţele
creierului induse de vârstă este să ai mai mulţi antioxidanţi în creier, pentru
a neutraliza radicalii liberi. Această strategie a dat rezultate uimitoare,
identificând antioxidanţii drept una din modalităţile cele mai promiţătoare de
salvare a creierului. Antioxidanţii îi găsim în fructe şi legume consumate
crude.
- Vitamina
E este esenţială pentru funcţionarea neurologică normală. Nivelurile
mai ridicate de vitamina E în sânge sunt asociate cu pierderi mai reduse ale
memoriei. O mai mică pierdere a memoriei este, de asemenea, asociată cu
nivelurile mai mari ale vitaminei C şi ale seleniului, ambele reducând
activitatea radicalilor liberi.
- Acetilcolina
este o substanţă chimică complexă (un neurotransmiţător) răspunzătoare pentru transmiterea
impulsurilor nervoase în creier. Suferinzii de Alzheimer au un nivel foarte
scăzut de acetilcolină. Pentru a o fabrica, organismul are nevoie de
colină. Colina se găseşte în cantităţi mari în drojdia de bere şi germenii
de grâu.
- Cu numai câţiva ani în
urmă, cercetătorii erau convinşi că celulele nervoase distruse din creierul
adulţilor nu se regenerează. Ultimele descoperiri dau însă speranţă celor ce
suferă de dificultăţi de concentrare şi pierderi de memorie aparent
ireparabile. O alimentaţie cu valoare nutritivă ridicată, bogată în colină şi
alte substanţe biologic active, poate reface celulele compromise. Aceasta este
o veste îmbucurătoare pentru oamenii cu memoria slabă: colina regenerează
celulele cerebrale degradate, consolidând astfel memoria.
- Multe vitamine din complexul
B au o importanţă vitală în susţinerea proceselor intelectuale şi a
funcţiilor nervoase ale creierului. Consumaţi fulgi nutriţionali de drojdie,
cereale integrale şi alimente nerafinate care conţin multe din vitaminele B.
Deficitul de vitamine B indus de folosirea pâinii albe şi a produselor din făină
albă, a orezului alb şi a zahărului afectează funcţiile cerebrale.
- Exerciţiul fizic
intensifică circulaţia sanguină din creier, fiind un factor care impulsionează
dezvoltarea dendritelor. S-a demonstrat că oamenii în vârstă care fac exerciţiu
fizic înregistrează rezultate mai bune la testele legate de funcţia cognitivă
decât sedentarii. Cercetători au constatat că exerciţiul fizic ridică nivelul
substanţelor ce luptă împotriva radicalilor liberi, protejând celulele
cerebrale şi că activitatea, de orice fel, îmbunătăţeşte dispoziţia.
- Numeroase cercetări
arată că gravitatea demenţei în Alzheimer este invers proporţională cu numărul
de sinapse dintre celulele din scoarţa cerebrală. Folosind creierul activ prin
învăţare, se pun în acţiune gene din celulele nervoase care, la rândul lor,
stimulează dezvoltarea sinapselor.
Recomandări
În mod cert, mâncând mai
multe fructe şi legume crude şi eliminând produsele animaliere putem anihila
consecinţele îmbătrânirii şi ne putem prelungi viaţa. Vegetarienii
cântăresc mai puţin, au colesterolul şi tensiunea arterială mai scăzute, prezintă
un risc mai mic de atac de cord şi cancer, au un sistem imunitar mai puternic
şi trăiesc pur şi simplu mai mult decât cei care se hrănesc cu carne. Pierderea
memoriei, dezorientarea şi confuzia nu sunt lucruri inevitabile, care vin odată
cu înaintarea în vârstă, ci sunt probleme legate de stilul de viaţă şi de
alimentaţie. Nicăieri nu puteţi găsi o injecţie mai bună contra îmbătrânirii,
ca aceea reprezentată de fructe şi legume. Ele posedă nenumăraţi agenţi care
transformă celulele în fortăreţe împotriva radicalilor liberi. Este imposibil
ca ştiinţa să creeze o pastilă din broccoli care să acţioneze precum alimentul
integral. Singura cale sigură prin care putem beneficia de o sănătate de
invidiat este de a mânca fructele şi legumele sub forma lor integrală, complexă.
În cazul bolii Alzheimer se va
face o cură de sucuri şi crudităţi timp de 3-6 luni. În cazul în care se
doreşte un program doar pentru îmbunătăţirea memoriei, se adoptă o dietă bogată
în fructe, cereale integrale şi legume, consumate cât mai natural posibil. Se
instituie un program regulat de două, maximum trei mese zi, fără să se mănânce nimic între
mese. Se va bea câte un pahar de suc cu 30 de minute înainte de fiecare masă.
Se recomandă suc de cătină, strugure, mere, orz şi ovăz verde, grepfrut
sau alte fructe de sezon. Fructele nu se amestecă cu zarzavaturile la aceeaşi
masă. Se recomandă să se consume multe seminţe (in, susan, floarea-soarelui,
dovleac), oleaginoase (nuci, avocado, ulei de măsline) şi germeni de grâu.
Substanţe
benefice funcţionării sistemului nervos
- Lecitină: nucile, soia, mazărea,
lintea, păpădia.
- Vitaminele B: drojdia de bere,
embrionii de cereale, fructele şi legumele uscate, oleaginoasele.
- Vitamina E: avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, fructele oleaginoase (migdale şi nuci), lăptucile, spanacul, orezul brun, seminţele încolţite.
- Vitamina C: măceşe, coacăze, pătrunjel, kiwi, ardei, crucifere, portocale, lămâi, varză, spanac, ridichi, roşii.
- Fructoza este combustibilul preferat de creier. Consumaţi zilnic multe fructe nepreparate termic şi puţină miere (se exclude în cazul diabetului).
- Colină: vegetalele cu frunze verzi, drojdia de bere şi germenii de grâu.
- Fosfor: cerealele integrale
- Antioxidanţi: afinele, coacăzele, cătina, usturoiul, seminţele de măr, broccoli, citricele, prunele, spanacul, morcovul, seminţele de in etc.
- Vitamina E: avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, fructele oleaginoase (migdale şi nuci), lăptucile, spanacul, orezul brun, seminţele încolţite.
- Vitamina C: măceşe, coacăze, pătrunjel, kiwi, ardei, crucifere, portocale, lămâi, varză, spanac, ridichi, roşii.
- Fructoza este combustibilul preferat de creier. Consumaţi zilnic multe fructe nepreparate termic şi puţină miere (se exclude în cazul diabetului).
- Colină: vegetalele cu frunze verzi, drojdia de bere şi germenii de grâu.
- Fosfor: cerealele integrale
- Antioxidanţi: afinele, coacăzele, cătina, usturoiul, seminţele de măr, broccoli, citricele, prunele, spanacul, morcovul, seminţele de in etc.
Alimente
benefice funcţionării sistemului nervos
- Spanacul şi căpşunile: au un
impact puternic în combaterea declinului creierului şi memoriei.
- Polenul: procesul de îmbătrânire a sistemului nervos este încetinit
de aminoacizii, vitaminele, mineralele şi enzimele din compoziţia lui. Pentru
prevenirea bolii Alzheimer şi a altor tulburări neurologice legate de înaintarea
în vârstă, se recomandă efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de câte o lună
fiecare, timp în care se consumă zilnic câte 3 lingurițe de polen.
- Păpădia: reprezintă
o sursă bogată de lecitină şi conţine, de asemenea, colină. Lecitina măreşte
concentraţia de acetilcolină din creier. Bolnavii de Alzheimer au adesea
deficit de acetilcolină. Se poate prepara o „supă pentru creier”. Puteţi folosi
ca ingrediente: rădăcină, flori şi tulpini de păpădie, boabe de fasole şi
linte, nuci măcinate, urzici, seminţe de in şi de mac, orz, grâu încolţit.
Puteţi asezona supa cu roiniţă, rozmarin, salvie şi cimbru. Acestea ajută
creierul să-şi menţină acetilcolina. Nu e necesar să se folosească toate
ingredientele. Găsiţi o combinaţie care vă place sau adăugaţi cât mai multe din
acestea în alte supe.
- Drojdia de bere. Se pot folosi fulgii nutriţionali
de drojdie de bere, iar în lipsa acestora, tablete de drojdie care se găsesc în
farmacii şi în magazine cu produse naturiste. Poate cea mai importantă calitate
a acestui supliment nutritiv este faptul că acoperă carenţele de vitamine din
complexul B, în condiţiile în care cele nouă vitamine din acest complex sunt
indispensabile pentru funcţionarea oricărui organ sau sistem din corp.
Complexul B este necesar sistemului nervos şi cardiovascular, contra bolilor de
inimă, depresiei şi asteniei. Vitamina B12, care acţionează asupra sistemului
nervos, măreşte puterea de concentrare, favorizează eliminarea unor simptome
specifice stresului psihic. Drojdia de bere este şi ea foarte bogată în colină.
Tabletele se administrează conform prospectului, iar fulgii nutriţionali de
drojdie de bere se pot adăuga în salatele de crudităţi. O cură cu drojdie (3
linguri pe zi) durează 20 de zile în fiecare lună.
- Grâul încolţit. Este foarte bogat în enzime,
calciu, magneziu şi alte substanţe necesare bunei funcţionări a creierului.
Consumaţi 3-4 linguri de grâu încolţit în cure de 15-20 de zile pe lună. Grâul
germinat îl puteţi consuma în salatele de legume sau sub
forma unui lapte delicios, preparat cu ajutorul blenderului.
- Usturoiul
influenţează producerea de serotonină – o substanţă chimică cerebrală, implicată în reglarea unui spectru larg de stări şi
comportamente, printre care anxietatea, depresia, durerea, agresivitatea,
stresul, insomnia şi memoria slăbită. Nivelurile ridicate de serotonină şi
activitatea ei la nivelul creierului tind să se comporte ca un tranchilizant.
Capacitatea usturoiului de a împiedica degenerarea creierului şi a sistemului
imunitar este remarcabilă.
- Soia. Studii făcute în statul Hawaii, unde
populaţia este mare consumatoare de soia, au arătat că acest aliment protejează
celulele nervoase de degradare și ajută la menţinerea până la vârste înaintate a
memoriei şi a altor funcţii mentale. Consumaţi lapte de soia, pe care vi-l
puteţi prepara în casă. Una dintre cele mai promiţătoare substanţe, prezentă în
toate membranele celulelor, mai ales în cele cerebrale, cu rol în consolidarea
memoriei, se numeşte fosfatidilserina. Această substanţă poate încetini, opri și chiar restaura pierderile de memorie. Ea se află în soia.
- Apa de tărâțe
este utilă pentru anemii şi boli nervoase. Se pun 4 linguri de tărâţe şi 2
linguri obligeană (rizom) într-un litru de apă şi se lasă de seara până
dimineaţa, apoi se strecoară. Se consumă la discreţie, în locul apei, fiind
mult îmbogăţită cu vitaminele din complexul B. Este recomandată şi celor care
doresc să-şi îmbunătăţească memoria. Persoanele vârstnice care au
suferinţe cronice prelungite pot să folosească permanent această apă. Pentru a
fi mai gustoasă şi mai bogată în vitamine, în apă se poate adăuga suc de lămâie
şi miere, în cazul în care nu aveţi diabet sau fluctuaţii de glicemie.
Obligeana este un tonic al sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria şi
având efecte sedative în tratamentul isteriei, demenţei, epilepsiei.
- Uleiul de in (sau
seminţe) este bogat în acizi graşi omega-3, favorabili creierului.
- Seminţele de struguri conţin o puternică substanţă antioxidantă, un
bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori mai
concentrat decât vitamina C. Această substanţă este un adevărat „măturător” al
radicalilor liberi – substanţe implicate în îmbătrânirea şi moartea celulară şi
în foarte multe boli degenerative, inclusiv cancerul. În comerţ se găseşte sub
numele de Adoxync şi Picnogenol. Datorită bogăţiei de antioxidanţi, este
indicat ca în alimentaţie să fie folosit uleiul obținut din sâmburi de struguri.
- Ginkgo biloba. Pentru a stimula funcţiile mentale (mai ales
memoria) şi circulaţia cerebrală, beţi zilnic două căni de ceai preparat din
această plantă sau, şi mai bine, folosiţi pulberea obţinută în râşniţa de
cafea, 1 linguriţă de 4 ori pe zi (se păstrează sub limbă 10 minute, apoi se
înghite cu puţină apă) în cură de 3 luni, pauză o lună, apoi se reia.
Extractele din frunzele arborelui Ginkgo biloba au fost folosite cu rezultate
bune, fiind un inhibitor de îmbătrânire, dilatând vasele de sânge care duc spre
creier, inimă şi extremităţi, diminuând vâscozitatea sângelui şi având rol
protector împotriva radicalilor liberi. Ginkgo poate reduce gravitatea
pagubelor produse de un atac cerebral, grăbind îndepărtarea acidului arahidonic
(care e toxic şi produce inflamaţii). Are efecte pozitive în tratarea bolilor
legate de pierderea memoriei şi deteriorare mintală. Extractul de Ginkgo biloba
măreşte oxigenarea ţesuturilor cerebrale şi modifică frecvenţele undelor
cerebrale. Astfel, în urma unor studii s-a arătat că extractul a condus la unde
alfa mai intense (unde ale creierului asociate cu o minte relaxată, dar alertă
şi clar focalizată).
- Tinctură de roiniţă şi salvie. Roiniţa este un excelent remediu pe
termen lung contra bolii Alzheimer (reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte
memoria), contra tulburărilor de memorie post-traumatice, precum şi
tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. Salvia inhibă
formarea unor enzime ce blochează procese extrem de importante la nivelul
creierului, cum ar fi memorarea. Salvia favorizează activitatea intelectuală şi
îmbunătăţeşte performanţele intelectuale, atât la cei în vârstă, cât şi la
tineri. Combinaţi în proporţii egale tinctură de roiniţă şi de salvie. Se
administrează câte o linguriţă de tinctură combinată de 4 ori pe zi, în cure de
câteva luni.
- Uleiul esenţial de rozmarin stimulează memoria. Se iau
3-4 picături de 3 ori pe zi, pe puțină pâine uscată.
- Exerciţiul
fizic în aer liber ajută la o bună oxigenare a creierului, la o
irigare corespunzătoare cu sânge a creierului, la combaterea stresului şi
îmbunătăţirea performanţelor intelectuale. Adoptaţi un program zilnic de
exerciţii fizice.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.