Adevărata măsură a inteligenței

-->

ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI

Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în drumul lor către succes. Cum se explică faptul că unii, care dovedeau în copilărie o inteligenţă vie şi promiteau mult, au eşuat până la urmă în mediocritate, iar alţii, care nu se distingeau prin nimic deosebit, au reuşit în viaţă? De ce sunt cupluri care se ceartă şi apoi se despart, şi perechi care, deşi se mai confruntă cu tensiuni, nu se destramă şi chiar sunt fericite? Răspunsul la toate aceste întrebări ţine cont de faptul că noi „decidem şi gândim sub influenţa sentimentelor”, după cum sugerează Daniel Goleman, psiholog la Harvard. Adevărata măsură a inteligenţei nu este I.Q., ci E.Q., coeficientul emoţional. „Marea revoluţie a anilor 2000 constă în revanşa sentimentelor asupra inteligenţei”, ne asigură Daniel Goleman în cartea sa, celebră deja în Statele Unite, Emotional Intelligence

În prezent, când ne referim la inteligenţă, înţelegem cel puţin două lucruri:

1. intelectul (IQ) şi
2. inteligenţa emoţională (EQ).

„În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ, dar cu cât lumea devine mai complexă, cu atât inteligenţa emoţională trece pe primul plan” (Daniel Goleman). O persoană inteligentă emoţional are abilități în patru domenii: identificarea emoţiilor, înţelegerea emoţiilor, reglarea emoţiilor şi folosirea emoţiilor. În viziunea lui Daniel Goleman, inteligenţa emoţională este formată din cinci factori: cunoaşterea propriilor emoţii, managementul emoţiilor, motivare, recunoaşterea emoţiilor la alţii (empatie) şi relaţiile interpersonale. 

Iată o comparaţie între IQ şi EQ:

Intelectul - IQ (capul)
 
- ne ajută să facem socoteli;
- ne ajută să procesăm informaţii;
- se bazează pe logică;
- ne ajută să rezolvăm probleme;
- ne ajută să reuşim la şcoală;
- în decursul vieţii, IQ-ul este relativ constant.

Inteligenţa emoţională - EQ (inima)

- ne ajută să ne înţelegem pe noi înşine şi să ne motivăm;
- ne ajută să luăm decizii (fără emoţii nu poate fi luată nici o decizie);
- ne ajută să comunicăm şi să ne înţelegem mai bine cu alţi oameni şi să construim relaţii puternice, care durează;
- ne ajută să ne transformăm;
- ne ajută să învăţăm din experienţă;
- ne ajută să fim creativi;
- ne ajută să reuşim la locul de muncă şi în viaţă.

Dezavantajele intelectului

- funcţionează bine doar când suntem calmi;
- funcţionează încet, sau în orice caz mai încet decât inteligenţa emoţională; din această cauză nu ne putem baza pe IQ atunci când ne aflăm în situaţii critice sau când trebuie să luam rapid decizii;
- este un prezicător slab al succesului nostru în viaţă (dar un prezicător bun al succesului nostru în şcoala tradiţională);
- rămâne relativ constant toată viaţa.

Avantajele inimii

- funcţionează bine în orice situaţie;
- funcţionează rapid, sau în orice caz mai repede decât IQ-ul; din această cauză ne putem baza pe EQ când ne aflăm în situaţii critice sau când trebuie să luăm rapid decizii;
- este un prezicător puternic al succesului nostru în viaţă;
- poate creşte, chiar foarte mult.

Iată un exemplu dat de Robert Stenberg, care ilustrează diferenţa dintre intelect şi inteligenţa emoţională: Doi copii se plimbau prin pădure. Unul din ei era foarte bun la învăţătură și foarte apreciat de adulţi (IQ). Celălalt era un şmecheraş, slab la învăţătură, dar foarte descurcăreţ în viaţa de zi cu zi (EQ). Celor doi copii le iese în faţă un urs. Primul face repede nişte calcule în minte şi ajunge dezamăgit la concluzia că nu poate scăpa cu fuga din faţa ursului. Celălalt, foarte calm, se apleacă, îşi verifică pantofii şi îşi strânge mai bine şireturile. Primul, foarte trist, îi spune că nu au nicio şansă să scape de urs dacă o iau la fugă. Cel de-al doilea, îi răspunde cu acelaşi calm: „Te-nşeli! Tot ce trebuie să fac este să fiu cu un pas înaintea ta”.

Păstrarea calmului şi mintea limpede în situaţii critice sunt alte două caracteristici ale persoanelor inteligente emoţional. Bell Labs, centrul de cercetare pentru înaltă tehnologie al lui AT&T, gigantul telecomunicaţiilor din SUA, a apelat la Goleman pentru a testa angajaţii care se dovediseră foarte eficienţi. Rezultatul: cei mai valoroşi cercetători nu aveau un IQ foarte ridicat sau diplome dintre cele mai prestigioase. Erau însă persoane foarte echilibrate din punct de vedere emoţional, capabile să facă faţă cu succes momentelor de criză.

Cercetările au arătat că succesul nostru la locul de muncă sau în viaţă depinde 80% de inteligenţa emoţională şi doar 20% de intelect. În cazul liderilor, inteligenţa emoţională contribuie cu până la 90% la succes. Asta nu înseamnă că rolul IQ-ului trebuie neglijat. IQ-ul continuă să fie important, dar nu cel mai important. Creierul omului, înainte de toate, este făcut să iubească.
De altfel, viaţa şi experienţa fiecărui individ arată că, spre deosebire de IQ, care nu prea se mai schimbă după adolescenţă, inteligenţa emoţională este în mare parte învăţată, şi continuă să se dezvolte pe măsură ce înaintăm în vârstă şi învăţăm să cunoaştem emoţiile şi sentimentele şi să le utilizam pozitiv. Poate că nu întâmplător se vorbeşte în popor de maturizare, care, în fond, este potenţialul pe care-l dobândim de a învăţa abilităţile practice, bazate pe componentele EQ.
Aceasta este marea revoluţie a anilor 2000: supremaţia trăirilor sufleteşti, care ia locul spiritului materialist, al gândirii reci, al gestiunii şirurilor de cifre, al statisticilor şi deciziilor luate de sus. Adevăratele valori se dovedesc a fi: intuiţia, blândețea, simpatia, puterea de concentrare, empatia, înţelegerea. Viitorul aparţine pe deplin E.Q.-ului.

Sursa: http://aplr-doctorat.blogspot.ro/2011/05/adevarata-masura-inteligentei-eq-nu-iq.html
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Hrana la care este adaptată specia umană
    20.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HRANA LA CARE ESTE ADAPTATĂ SPECIA UMANĂ Erbivorele (animalele care pasc: bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, cerbii, girafele) sunt…
  • Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?
    02.01.2024 - 1 Comments
    În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin…
  • Cum să transformați bucățile de săpun vechi în batoane de săpun noi (3 metode)
    14.10.2022 - 0 Comments
    Avem pentru tine trei metode de reciclare a săpunului, în funcție de cât de mult efort ai chef să depui.Dacă vrei să economisești câțiva bani, să te implici în viața fără deșeuri sau să te pregătești…
  • Pericolele căutării de informații medicale online
    31.10.2023 - 0 Comments
    Căutarea de informații medicale online, să vă diagnosticați sau să vă tratați pe dumneavoastră sau pe cineva pe care îl cunoașteți, se poate dovedi mai costisitor decât credeți. Poate fi o…
  • Clarvăzători celebri + documentar (RO)
    18.10.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLARVĂZĂTORI CELEBRI Cuvântul „clarvăzător” a apărut pentru prima dată în anul 1552, iar cuvântul „clarviziune”, abia după 300 de ani…
  • Combinarea corectă a alimentelor
    15.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR – GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER – Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară,…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • 20 de oameni care regretă că au făcut cumpărături online (FOTO)
    16.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Shopping-ul online poate fi, uneori, ca un joc de noroc, iar acești săraci indivizi și-au luat poate cea mai mare țeapă a…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • 15 oameni luați prin surprindere de ciudățeniile animalelor lor de companie + FOTO
    09.11.2021 - 0 Comments
    A avea un prieten bun este minunat, deoarece fiecare zi este o nouă aventură. Chiar dacă îi cunoști ca în palmă, tot găsesc modalități de a ne surprinde. Fie că este vorba de a vă prinde câinele în…
  • Inchiziția farmacratică + documentar (RO)
    09.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8573190531"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INCHIZIȚIA FARMACRATICĂ „Inchiziția…
  • 6 moduri incredibile prin care ciocolata îți poate salva pielea
    28.12.2022 - 0 Comments
    Poate că nu vă vine să credeți, dar una dintre cele mai vinovate plăceri ale vieții s-ar putea să vă facă mult mai bine decât vă dați seama. Ciocolata este de obicei considerată un răsfăț obraznic,…
  • SIDA nu a existat niciodată! + VIDEO
    15.04.2012 - 13 Comments
    --> ANATOMIA UNEI EPIDEMII SIDA nu a existat niciodată!  dr. cercetător Mihai Alecu Scandalurile provocate de gripa aviară şi de gripa porcină nu sunt singulare. Aceasta este…
  • Virus-mania
    10.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUS-MANIA Motto: Medicii prescriu medicamente despre care ştiu puţine lucruri, pentru a vindeca boli despre care ştiu şi mai puţine…
  • Statul terapeutic + VIDEO
    18.03.2014 - 1 Comments
    --> STATUL TERAPEUTIC Dr. Thomas Szasz (1920-2012) a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea de Stat din New York, bursier la Institutul Cato și membru al Asociației…
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Efectele tratamentului termic asupra alimentelor
    04.09.2014 - 12 Comments
    --> EFECTELE TRATAMENTULUI TERMIC ASUPRA ALIMENTELOR Dacă vegetarianismul devine un curent tot mai cunoscut și apreciat, iar numărul vegetarienilor crește constant și în mod apreciabil…
  • Misterul din Egipt. Primul tunel - Radu Cinamar (eBook)
    10.07.2012 - 3 Comments
    --> MISTERUL DIN EGIPT - PRIMUL TUNEL Radu Cinamar Cel de-al treilea volum al seriei inițiate de Radu Cinamar reprezintă mult așteptata continuare la best-seller-ul „Viitor cu cap…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Testamentul lui Carol I - primul rege al României + documentar
    10.05.2014 - 2 Comments
    --> TESTAMENTUL LUI CAROL I – PRIMUL REGE AL ROMÂNIEI – Pe 10 mai 1866, Carol I soseşte în Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului. 11 ani mai târziu, pe 10 mai 1877, Carol…
  • Lăcomia pierde omenia + VIDEO (RO)
    05.06.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LĂCOMIA PIERDE OMENIA Pământul are suficient pentru nevoile omului, dar nu și pentru lăcomia lui. Mahatma Gandhi Lăcomia este…
  • 30 de idei creative de acoperire a tatuajelor care arată că un tatuaj urât nu este sfârșitul lumii + FOTO
    13.05.2023 - 0 Comments
    Tatuajele au fost un accesoriu vestimentar foarte influent în societatea modernă. Nu mai este o formă de artă care să rămână în subteran. Este acum o formă de artă acceptată și foarte mulți oameni…
  • Simboluri masonice explicate + documentar
    22.08.2012 - 0 Comments
    --> SIMBOLURI MASONICE EXPLICATE Echerul și compasul Sunt simbolurile de bază ale masoneriei, necesare pentru ridicarea unor edificii stabile și drepte. Prin analogie,…
  • Ce fac israelienii în munții noștri?
    12.05.2012 - 7 Comments
    -->   CE FAC ISRAELIENII ÎN MUNȚII NOȘTRI? E greu să întrevezi toate dedesubturile politicii actuale, mai cu seamă de când viclenia este „virtutea” de bază a politicienilor. Se…
  • Ce sunt copiii indigo?
    26.07.2015 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CE SUNT COPIII INDIGO? Termenul de…
  • 20 de lucruri pe care nu le știai despre Michael Jackson
    17.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Michael Jackson a avut o cariera lunga, întinsă de-a lungul a 45 de ani din cei 50 de ani de viață ai săi. De la suișurile până la…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • Puii de bufniță dorm cu fața în jos, deoarece capul lor este prea greu + FOTO
    19.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Natura, așa cum se spune, este fascinantă.Urmăriți orice emisiune de pe Animal Planet timp de cinci minute și veți fi captivați de o specie…
  • Puterea minții versus medicină + VIDEO (RO)
    01.02.2014 - 0 Comments
    --> PUTEREA MINȚII VERSUS MEDICINĂ – DOVEZI ȘTIINȚIFICE CĂ TE POȚI VINDECA SINGUR – Ni se spune că ne îmbolnăvim din cauze…
  • 12 rețete sănătoase de smoothie pentru energie pe tot parcursul zilei
    28.11.2022 - 0 Comments
    Rețetele de smoothie abundă pe internet și putem face orice dorim pentru o anumită dietă, ca băutură de pre-antrenament sau pur și simplu pentru a ne răcori pe căldura verii. Aceste rețete sunt…
  • 7 fapte mai puțin cunoscute despre Cupa Mondială
    01.12.2022 - 0 Comments
    Spre deosebire de competițiile anterioare, Cupa Mondială nu are loc vara, așa cum ne-am fi obișnuit. În acest an, turneul are loc în Qatar, în noiembrie și decembrie, pentru a feri jucătorii de…
  • OSHO - Farmacie pentru suflet + VIDEO (RO)
    06.07.2013 - 2 Comments
    --> FARMACIE PENTRU SUFLET OSHO Noi trăim unii cu alții, dar nu știm ce înseamnă să trăiești în cuplu. Putem trăi ani de zile…
  • Romanizarea Daciei: o enigmă istorică
    12.06.2012 - 2 Comments
    --> O ENIGMĂ ISTORICĂ: ROMANIZAREA DACIEI Istoria noastră e plină de întrebări și umbre, cărora cercetătorii refuză să le dea contur. Romanizarea, de pildă, e un…
  • Istoria secretă a giganților și a galeriei subterane hiperboreene din România
    26.04.2024 - 0 Comments
    Având în vedere că Roșia Montană a fost o zonă minieră, de-a lungul anilor au fost scoase la iveală o serie de descoperiri interesante, una dintre cele mai interesante fiind scheletul unui gigant de…
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…
  • 15 trucuri în baie care îți vor ușura viața
    09.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Indiferent daca ai o baie mică sau mare, întotdeauna vei vrea să îți utilizezi la maximum spațiul disponibil. Iată câteva idei de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *