Ce bem și ce mâncăm de la magazin

-->

CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI? 

Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare a corpului uman. Statisticile medicale prezintă din când în când câte un grup mai mare de maladii ca fiind bolile secolului XX, iar printre cauzele sau factorii favorizanţi este inclusă şi nutriţia deficitară sau abuzivă. Dar de ce oare alimentul, care este baza existenţei noastre, să fie cauza unor boli?

Epoca modernă a adus după sine mari afaceri pentru producătorii şi comercianţii de produse alimentare şi un plus de confort pentru consumatori. Dacă acum 20 de ani majoritatea alimentelor proveneau din producţia proprie și erau pregătite în casă, azi raportul s-a inversat: cele mai multe alimente provin din reţeaua de magazine alimentare, iar o bună parte din hrană este semipreparată. Producătorii industriali prezintă pe piață produse cu aspect, miros şi gust plăcute şi un termen de valabilitate foarte mare. Dar pentru a satisface aceste deziderate, în alimente sunt înglobați aşa-zişii aditivi alimentari - coloranţi, emulgatori, stabilizatori, antioxidanţi, conservanţi, aromatizanţi etc. Aceștia se regăsesc în compoziţia inscripţionată pe ambalaj sub forma unor coduri: E-954 (zaharină), E 330 (acid citric), E-250 şi E-251 (nitriţii și nitraţii din mezeluri). Aditivii sunt utilizaţi doar cu avizul Ministerului Sănătăţii şi la prima vedere par inofensivi, dar în timp se constată că lucrurile stau cu totul altfel. De pildă, zaharina, folosită (şi la noi încă mai este) ca îndulcitor pentru preparatele hipocalorice, s-a crezut că este o substanţă inofensivă, dar cercetări ulterioare au arătat că ea prezintă potenţial cancerigen, ceea ce a făcut ca în multe ţări să fie retrasă de la consum.

Ce sunt de fapt aceşti aditivi alimentari? Sunt substanţe adăugate în alimentele preparate industrial, cu rol de conservare, colorare, ameliorare a gustului etc. În general, putem vedea în lista de ingrediente de pe orice ciocolată, napolitană, suc etc. o misterioasă succesiune de E-uri, urmate de cifre. Aceștia sunt aditivii utilizaţi în industria alimentară. Ceea ce nu se cunoaşte este faptul că o mare parte dintre ei sunt consideraţi toxici chiar de către forurile internaţionale din domeniul sănătăţii, mulţi fiind chiar interzişi în unele ţări din Occident.

Cea mai mare parte a aditivilor sunt substanţe chimice de sinteză, care nu se găsesc în mod natural nici în regnul vegetal, nici în cel animal, deci n-ar trebui să facă parte din alimentaţia noastră. Organismul uman nu deţine căi metabolice pentru acestor substanţe, care sunt obţinute în urma unor reacţii chimice în eprubetă, şi sunt lipsite de energiile vitale pe care substanţele produse de natură le conţin. Aditivii alimentari sunt substanţe moarte, consumatori de energie vitală din rezerva proprie a organismului şi care împrumută căi metabolice în vederea transformării şi eliminării lor din corp.

Coloranţii alimentari sunt substanţe de sinteză, ale căror molecule au proprietatea de a se fixa pe grăsimi ori pe fibrele celulozice din alimente. Cele mai nocive sunt cele care se fixează pe grăsimi, pentru că acestea, odată ajunse în corp, se vor depune în ţesutul adipos, colorându-l, iar mai târziu vor genera diverse probleme de sănătate.


Conservanţii sunt substanţe chimice care împiedică dezvoltarea microorganismelor prin blocarea unor enzime vitale ale acestora sau prin distrugerea membranei lor celulare. Nu avem nicio garanţie că aceste fenomene, chiar dacă nu sunt sesizabile prin mijloacele actuale de investigare, nu au loc şi în organismul nostru, undeva la scară moleculară, cu efecte grave în timp.

În ultima perioadă, pieţele noastre au fost invadate de tot felul de fructe ale căror perioadă de coacere este în cu totul alt sezon al anului. În mod normal, fructele, în special cele de toamnă, se pot păstra o perioadă de timp, dar semnele îmbătrânirii şi  degradării lor vor deveni evidente. Cum de, totuşi, cele din comerţ arată de parcă tocmai au fost culese din pom? Nimic mai simplu: după recoltare, ele sunt tratate cu nişte substanţe care împiedică degradarea lor fizică. Dar ceasul biologic al fructului lucrează în continuare, energiile degradându-se şi fructul devenind o masă vegetală moartă, pe care îmi vine s-o compar cu o bucată de plastic gustos. Dacă aceste substanţe ar rămâne doar pe coaja fructului n-ar fi nicio problemă, dar ele se absorb în interior, următorul pas fiind pătrunderea lor în organismul nostru. Ştim despre aceste substanţe că în doze rezonabile nu au un efect toxic vizibil şi imediat asupra organismului uman, dar nu ştim ce efecte pot avea în timp la scară moleculară şi ce boli ascunse ar putea favoriza.

O găselniţă alimentară interesantă este margarina, despre care se afirmă într-un mod cu totul hazardat că este un produs natural. Este adevărat că la baza procesului de fabricaţie stau uleiuri vegetale, dar nu ştiu cât de natural mai este un produs supus hidrogenării la cald, în prezenţa nichelului pe post de catalizator. Rezultatul acestui proces este acea masă albă, a cărei structură chimică diferă exact prin caracteristica de bază care face uleiul vegetal mai sănătos decât grăsimea animală, şi anume gradul de nesaturare. Deci, diferenţa dintre margarină şi grăsimea animală este doar de origine, corpul uman depunând acelaşi efort energetic pentru metabolizarea amândurora.

Când şi cum vom afla cât de nocivi pentru sănătatea noastră sunt aditivii alimentari nu ştiu, dar haideţi să consumăm mai puţină carne roşie şi fragedă decât este ea în realitate, mai puţine fructe arătoase atunci când nu e timpul lor, mai puţine conserve şi alte semipreparate și mai puţine găselniţe alimentare şi, cu siguranţă, vom fi mai sănătoşi. 

Sursa: http://www.terapiinaturiste.ro/alimentatie-hrana.php 

Iată mai jos lista aditivilor recunoscuţi ca fiind toxici, cu recomandarea firească de a evita în mod categoric toate produsele care îi conţin. Această listă este extrasă din raportul Oficiului Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană şi a fost întocmită la începutul anului 2000: 

Aditivi care produc cancer: E-131, E-142 , E-211, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-218, E-239, E-330
Aditivi alimentari care afectează vasele de sânge: E-250, E-252 (nitriţi şi nitraţi)
Aditivi alimentari care produc boli de piele: E-230, E-231, E-232, E-233
Aditivi alimentari care atacă sistemul nervos: E-311, E-312
Aditivi alimentari care produc tulburări digestive (indigestie, vomă, colici): E-338, E-339, E-340, E-341, E-463, E-465, E-466, E-450, E-461, E-407 (caragenan - în îngheţată)
Aditiv care distruge vitamina B12: E-200 (acid ascorbic)
Aditivi care dau boli intestinale: E-220, E-221 (metabisulfit de potasiu), E-222, E-223 (metabisulfit de sodiu)
Aditivi care cresc nivelul de colesterol: E-320, E-321
Alţi aditivi periculoşi: E-120, E-124
Aditivi suspecţi: E-121, E-141 (verde briliant), E-150 (caramel), E-153, E-171, E-172, E-240, E-241

Cei mai periculoşi aditivi alimentari:
E-123 – este interzis în SUA şi în statele foste sovietice. Se găseşte în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânză. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre toți aditivii. În aceeaşi categorie intră şi E-110 din componenţa dulciurilor (mai ales a prafurilor de budincă) colorându-le în acel galben. 
E-330 (acidul citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale şi are acţiune cancerigenă puternică. Se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ. 
E-102 (tartrazină) – alt colorant care se găseşte în dulciuri şi budinci. Are acţiune cancerigenă.

Folosiţi această listă atunci când faceţi cumpărături şi evitaţi alimentele care conţin aditivi alimentari periculoşi. Persoanele care deja suferă de anumite afecţiuni vor evita în mod special să consume orice aliment ce conţine aditivi, căci le poate agrava boala de care suferă.
 
Ce bem și ce mâncăm de la magazin 1
Ce bem și ce mâncăm de la magazin 2
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Gândul ca energie + documentar (RO)
    24.11.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4570505163"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; GÂNDUL CA ENERGIE Motto: Ceea ce suntem este…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • William Randolph Hearst - Creatorul jurnalismului de senzație
    22.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WILLIAM RANDOLPH HEARST - CREATORUL JURNALISMULUI DE SENZAȚIE - Puterea americanului William Randolph Hearst, primul magnat de…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • Respins de mama biologică, acest pui de panteră a fost adoptat și crescut fericit alături de fratele său cățeluș și de mama sa umană + FOTO
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mama joacă un rol indispensabil în dezvoltarea copiilor. Un copil are nevoie de dragostea și grija unei mame pentru a crește sănătos și…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…
  • Piramidele bosniace + documentare
    27.06.2012 - 1 Comments
    -->   PIRAMIDELE DIN BOSNIA Semir Osmanagic este un american de origine bosniacă, pasionat de arheologie, care a studiat piramidele din America Latină în ultimii 15…
  • 50 de feluri prin care câinii comunică cu tine (Partea I)
    05.12.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); V-ați întrebat vreodată ce gândește sau simte câinele vostru? Cu siguranță v-ați surprins patrupedul făcând ceva atât de bizar încât…
  • The Amazing Stories After the Sinking of the Titanic + eBook + Documentary
    19.12.2022 - 0 Comments
    Even from the earliest days, the sinking of the liner Titanic was steeped in myths and legends. In addition to the traditional ones, fantastic versions have emerged. Here are some of them:In 1897, 15…
  • Nigel Farage despre Merkel, Van Rompuy și Barroso + VIDEO
    25.10.2012 - 0 Comments
    --> NIGEL FARAGE DESPRE MERKEL, VAN ROMPUY ȘI BARROSO: „These are very, very bad, dangerous people” Nigel Farage este un cunoscut…
  • Ce nu știați despre UE + VIDEO
    06.05.2012 - 1 Comments
    --> CE NU ŞTIAŢI DESPRE UNIUNEA EUROPEANĂ „Constituţia europeană instituţionalizează un sistem care face din om un subiect economic, un sistem care generează şi mai multă sărăcie,…
  • 20 de minciuni despre cancer, cu care vi s-a spălat creierul + documentar (RO)
    22.05.2017 - 46 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 20 DE MINCIUNI DESPRE CANCER, CU CARE VI S-A SPĂLAT CREIERUL Vi s-au spus tot felul de minciuni despre cancer de către profitorii de pe…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • Casa Regală de România
    11.06.2012 - 0 Comments
    --> CUVÂNTUL REGELUI MIHAI ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI CU OCAZIA ÎMPLINIRII VÂRSTEI DE 90 DE ANI Sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la…
  • Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)
    28.04.2012 - 1 Comments
    --> MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a…
  • Puțină istorie ne face mai deștepți + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    01.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUŢINĂ ISTORIE NE FACE MAI DEŞTEPŢI – FAMILIILE ROTHSCHILD, MORGAN ȘI ROCKEFELLER – În anul 1815, Nathan Rothschild a preluat…
  • Dr. Călin Mărginean - „Excesul de sare, zahăr și grăsimi...” + VIDEO
    12.10.2012 - 0 Comments
    --> „PENTRU SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ, EVITAȚI EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI GRĂSIMI” Dr. Călin Mărginean Am auzit cu…
  • Naturopatia - sănătate fără medicamente
    15.09.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Aparatul de ras cu laser! O tehnologie nouă care va face bărbieritul mai ușor + VIDEO
    08.10.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aparatul de ras Skarp Razor este acum aici pentru a revoluționa rasul, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Folosind această nouă…
  • Rețete culinare - Chifteluțe de pui
    09.04.2012 - 0 Comments
    CHIFTELUȚE DE PUI Ingrediente 2 piepți de pui 2 cartofi mari 2 morcovi potriviți 2 ouă puțin cașcaval ras pătrunjel, mărar (câte o legătură) Preparare Carnea se dă prin mașina de…
  • Laptele și produsele lactate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Postul - un miracol - eBook
    06.04.2012 - 2 Comments
    --> POSTUL - UN MIRACOL  A posti înseamnă a te abține de la mâncărurile de frupt (de origine animală) pentru un anumit timp. Există diverse motivații pentru a ține post, dar cele mai…
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • 11 fapte despre Japonia
    15.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Japonia are 127 milioane de locuitori 2. 37 milioane dintre ei locuiesc în zona metropolitană Tokyo 3. 42 milioane au peste…
  • Arta conversației
    16.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ARTA CONVERSAŢIEI Brian Tracy O persoană îşi demonstrează personalitatea prin modul în care comunică cu ceilalţi, prin schimbul de…
  • Osteoporoza - o boală care n-ar trebui să existe + VIDEO
    06.06.2014 - 3 Comments
    --> OSTEOPOROZA – O BOALĂ CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE – Raymond Francis Osteoporoza este o boală creată de om și, prin urmare, n-ar trebui să existe. Ea poate fi foarte ușor…
  • Rețete culinare - Prăjitură cu mere „Nuți”
    08.04.2012 - 0 Comments
    PRĂJITURĂ CU MERE „NUȚI”  Ingrediente - 6 ouă - 2 pahare zahăr tos - 1 1/2 ceaşca ulei - 2 pahare făină - 20 nuci - 8 mere rase - 1 linguriţă scorţişoară - 1 praf de…
  • Drojdia de bere - o uzină de medicamente
    23.03.2012 - 3 Comments
    --> DROJDIA DE BERE  - O UZINĂ DE MEDICAMENTE Era în iarna anului 1898, într-o seara friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang Schulze a rămas mult după lăsarea…
  • 10 mituri despre alergare pe care cei mai mulți dintre noi le cred adevărate
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrivit datelor oficiale, aproximativ 621 de milioane de persoane aleargă ca hobby sau sport, iar peste 11 miliarde de dolari sunt…
  • 21 DE FAPTE CIUDATE ȘI MINUNATE DESPRE AROMĂ ȘI MIROS
    11.05.2023 - 0 Comments
    Mulți dintre noi ne luăm simțul olfactiv ca pe un lucru de la sine înțeles, fără să ne gândim o clipă la modul în care este produs mirosul. De la mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea până la…
  • Ce nu vi se spune despre donarea de organe + documentar (RO)
    23.03.2017 - 16 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU VI SE SPUNE DESPRE DONAREA DE ORGANE Știați că, pentru a i se putea preleva organele, „mortul” trebuie anesteziat? Ei bine, da,…
  • Miceal Ledwith - Oamenii nu au nevoie de un Dumnezeu răzbunător + documentar (RO)
    08.01.2013 - 0 Comments
    --> „OAMENII NU AU NEVOIE DE UN DUMNEZEU RĂZBUNĂTOR” Interviu cu Miceal Ledwith Reporter: Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere”, TVR Cluj După un an de…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • Spanacul - Ce se întâmplă cu organismul tău când îl mănânci regulat
    31.05.2024 - 0 Comments
    Chiar este spanacul bun pentru tine?Spanacul este considerat pe scară largă ca fiind un aliment foarte nutritiv, plin de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, oferind numeroase beneficii pentru…
  • Ce bem și ce mâncăm de la magazin
    04.04.2012 - 0 Comments
    --> CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?  Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 1
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA A…
  • Pace, propagandă și tărâmul făgăduinței + documentar (RO)
    17.05.2013 - 0 Comments
    --> SCURT ISTORIC AL CONFLICTULUI ISRAELIANO-PALESTINIAN 1517-1917 – Palestina este parte a Imperiului Otoman. 1897 – La Bresle, Elveția, are loc primul congres al evreilor.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *