Cele 7 principii ale cuplurilor fericite

-->

CELE ȘAPTE PRINCIPII ALE CUPLURILOR FERICITE

John Gottman este un psiholog care se bucură de o reputație internațională ca specialist cercetător în domeniul relațional și al căsniciei. Gottman poate fi considerat un adevărat guru în comunicare, negociere și soluționarea conflictelor. Doctor în psihologie, el se bucură de o activitate publicistică bogată, fiind autorul a aproximativ 200 de articole academice, dar și autor și coautor a 40 de cărți. În prezent, John Gottman este directorul Institutului de Cercetare a Relațiilor (institut non-profit), conducând în același timp, împreună cu soția sa Julie, Institutul Gottman.

Care este secretul acelor cupluri ce reușesc să-și mențină de-a lungul timpului aceeași relație frumoasă de la început? Care este secretul cuplurilor ce se bucură de o căsnicie longevivă și armonioasă? Nu există două cupluri fericite care să aibă o relație identică, susține psihologul în cartea sa, Cele șapte principii pentru a face o căsnicie să funcționeze, al cărei coautor este Nan Silver. Bestseller-ul se bazează pe vasta experiență de cercetare psihologică a lui Gottman și a lui Nan Silver și dă sfaturi practice pentru îmbunătățirea relației de cuplu, dar și pentru salvarea căsniciei. Majoritatea relațiilor au în comun 7 aspecte, 7 principii pe care se bazează. Am făcut o scurtă prezentare a acestor principii ce fac ca o căsnicie să funcționeze, așa cum sunt ele prezentate în cartea The Seven Principles for Making Marriage Work. În carte, Gottman identifică cei mai mari dușmani ai relațiilor, acele elemente care le fac să se destrame. El îi numește metaforic „cei patru călăreți ai apocalipsei relațiilor”, care aduc sfârșitul în interacțiunea cuplului. Atunci când toți aceștia își fac simțită prezența, divorțul (despărțirea) devine o certitudine în 90% dintre cupluri.
 - Critica – apare în momentul în care îți critici partenerul în loc să ai în vedere acțiunea specifică pe care a făcut-o/n-a făcut-o (atunci când, în loc să-i spui partenerului „Ai uitat să plătești factura”, îi spui „Ești atât de uituc! Niciodată nu pot avea încredere în tine să rezolvi ceva”.)
- Atitudinea de apărare – apare în momentul în care o persoană este atacată sau criticată de partenerul său. Când tonul este ridicat și în mod direct apare reproșul, reacția imediată a partenerului atacat este cea de apărare. Tensiunea se face simțită. Partenerul criticat, în loc să asculte rațional ce i se reproșează, va încerca să se apere îndârjit, deloc diplomat, atacând la rândul său.
 - Disprețul – dintre toți cei patru „călăreți”, se prefigurează ca cel mai nemilos și crud. Disprețul, laolaltă cu sfidarea, înseamnă a-ți face partenerul să se simtă lipsit de valoare, nedemn de tine, inferior ție și rezultă din acumularea gândurilor negative cu privire la partenerul de viață. Acest dușman relațional implică totodată lipsă de respect și sarcasm.
 - Împietrirea în momentul în care ceilalți trei dușmani relaționali au fost declanșați și nu mai sunt stăpâniți sub nicio formă, în multe cazuri, reacția naturală a unuia dintre parteneri va fi cea de indiferență, de împietrire. Pentru că nu suportă să se certe sau că nu suportă tensiunea, partenerul se va deconecta de la situația conflictuală și va aborda o atitudine pasivă, ca și cum nu i-ar păsa de ceea ce se întâmplă. Partenerul va manifesta o atitudine rece, nepăsătoare, indiferentă la încercările celuilalt partener de a comunica.

Iată care sunt, în concepția lui John Gottman, cele 7 principii care contribuie la succesul unei căsnicii:

1. Perfecționați harta iubirii
Conform acestui principiu, pentru a avea o relație frumoasă și longevivă, trebuie să explorezi întreaga lume emoțională a partenerului. Încearcă să-l cunoști bine. Învață mai mult despre ceea ce-i place, despre ceea ce nu-i place, despre dorințele, speranțele, țelurile lui. Află care-i sunt temerile, ce-l preocupă, ce-l neliniștește ce-l face nesigur. Nu te gândi că deții toate secretele gândurilor și sentimentelor lui. Pe plan emoțional, întotdeauna vei avea ceva nou de descoperit la persoana pe care o iubești.

2. Alimentați afecțiunea și admirația
Admirația și afecțiunea sunt elementele-cheie ale unei relații satisfăcătoare. Pentru ca o persoana să se simtă iubită, trebuie mai întâi de toate să se știe prețuită, respectată și admirată, în ciuda defectelor și a slăbiciunilor sale. Ca să amplifici, să învii aprecierea reciprocă sau să depășești acele momente în care există tendința de a insista asupra trăsăturilor negative ale partenerului, Gottman sugerează să stăruiești asupra unei calități a partenerului pe care o apreciezi în mod deosebit. Conform celui de-al doilea principiu al lui Gottman, este important ca o relație să se concentreze mai ales pe momentele frumoase petrecute în cuplu și pe trăsăturile pozitive ale partenerului. O relație presupune apreciere reciprocă, dar și respectarea diferențelor existente între cei doi.

3. Nu vă întoarceți unul altuia spatele, întoarceți-vă unul către celălalt
Când partenerul încearcă să-ți câștige atenția, afecțiunea sau sprijinul, a te întoarce către el poate fi cea mai bună metodă de a menține comunicarea în cuplu la cote maxime. O relație nu presupune doar cine romantice la lumina lumânărilor sau partide incredibile de sex. A-i arăta prin gesturi mărunte, zilnice, partenerului că-ți pasă de el, că te preocupă persoana lui, înseamnă a-i demonstra că-l iubești. Este important să interacționați frecvent, să vă povestiți unul altuia cum a fost la serviciu, să vă împărtășiți gândurile, experiențele, să fiți în legătura unul cu celalalt de-a lungul unei zile. Interacțiunea cu partenerul, chiar dacă e făcută prin gesturi și acțiuni insignifiante, aparent banale, alimentează romantismul unei relații și favorizează apropierea între parteneri. Arătând că te interesează persoana partenerului, înseamnă a-i arăta că-l apreciezi.

4. Lăsați-vă influențați unul de celălalt
Pentru ca o relație să fie fericită și de lungă durată, în cuplu, puterea trebuie împărțită, este de părere Gottman. Pentru ca ambii parteneri să simtă că joacă un rol important în cuplu, deciziile trebuie luate în doi, nu individual. Când unul dintre parteneri (sau chiar ambii) e încăpățânat și cu un ego imens, nepermițând celuilalt să-i influențeze deciziile sau opiniile, conflictele devin iminente. Sigur că fiecare partener trebuie să-și păstreze identitatea și individualitatea, dar asta nu înseamnă că partenerul nu poate fi receptiv și deschis la opiniile partenerului, refuzând din start să se lase influențat de ele. În urma cercetărilor sale, Gottman a ajuns la concluzia că bărbații, mai mult decât femeile, refuză să împartă puterea și deciziile în cuplu. Pe de altă parte, femeile sunt mai flexibile și mai dispuse decât bărbații să se lase influențate de opiniile partenerului.

5. Rezolvați problemele care pot fi rezolvate
Conflictele într-un cuplu nu trebuie neglijate, dar nici amplificate sau exagerate, este de părere Gottman. Orice problemă în cuplu care prezintă o potențială soluție poate fi rezolvată prin compromisuri. Important este ca ambii parteneri să-și înfrâneze pornirea de a se lăsa prinși în conflict. Partenerii trebuie să învețe să facă compromisuri și să încerce să-și repare greșelile, să se calmeze pe ei înșiși, dar și pe partener, să manifeste toleranță față de greșelile celuilalt. În cadrul acestui principiu, Gottman dă câteva sfaturi utile pentru soluționarea conflictelor: fă afirmații care încep cu „eu” și nu cu „tu”, descrie exact ceea ce se întâmplă și te preocupă, fără să judeci sau să evaluezi faptele, manifestă-ți nemulțumirea fără să aduci învinuiri, exprima clar, afirmativ și concis ce vrei, nu ce nu vrei. De asemenea, fiți politicoși și apreciativi unul cu celalalt. Scăpați de nemulțumiri și nu le depuneți în cutia cu supărări.

6. Depășiți blocajele
Pentru a depăși blocajele ce pot apărea la un moment dat într-o căsnicie, e esențial să învățați să empatizați cu partenerul, să-i înțelegeți și să-i acceptați punctul de vedere. Discutați problemele care vă macină fără să vă răniți unul pe celalalt, faceți compromisurile care pot fi făcute, fiți de acord că în anumite chestiuni nu sunteți de acord, acceptați diferențele existente între voi, încercați să înțelegeți de ce sentimentele celuilalt asupra unei chestiuni sunt atât de puternice, acceptați că uneori visurile partenerului nu coincid cu cele proprii. Respectați-le și prețuiți-le, chiar dacă sunt diferite, încorporați-le în terenul comun al căsniciei.

7. Creați un sens comun
Căsnicia nu se rezumă doar la a crește copii, la a împărți sarcinile sau la a face dragoste. Căsnicia are și o dimensiune spirituală, care înseamnă întemeierea unei vieți interioare împreună - o cultură îmbogățită cu simboluri, cu aprecierea rolului pe care fiecare dintre soți îl are într-o căsnicie, cu scopurile comune, care creează conexiuni între cei doi, ducând la sentimentul de apartenență la familia respectivă. Creați-vă un sistem comun de valori și fortificați-l prin obiceiuri comune (ieșirea la un film sâmbăta seara, de exemplu), ritualuri (o mini-vacanță în doi, la aniversarea relației), tradiții și interese comune prin crearea de mituri ale cuplului (poveștile legate de felul în care v-ați cunoscut sau cele legate de întemeierea familiei). Împărtășiți-vă unul altuia cele mai intime și profunde convingeri și păreri. Atunci când această micro-cultură a cuplului e bine conturată și există un „sens comun” clar definit, căsnicia respectivă devine mai puternică, sentimentele mai profunde, conflictele mai puțin intense. De asemenea, există o mai mică probabilitate ca problemele unui cuplu să se transforme în blocaje iremediabile.  

http://www.yesmagazine.org/issues/what-happy-families-know/how-to-keep-love-going-strong

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)  
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • În cât timp se digeră alimentele pe care le mâncăm
    10.06.2016 - 1 Comments
    ÎN CÂT TIMP SE DIGERĂ  ALIMENTELE PE CARE LE MÂNCĂM V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele pe care le mâncați? Pun pariu că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Istoria ceaiului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ISTORIA CEAIULUI Arborele de ceai (Camellia sinensis), planta ale cărei frunze sunt folosite în producerea ceaiului, îşi are originea în sudul Chinei (provincia Yunnan).…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • În sfârșit nefumător! Metoda ușoară a lui Allen Carr (eBook)
    16.11.2012 - 6 Comments
    --> ÎN SFÂRȘIT, NEFUMĂTOR! – METODA UȘOARĂ A LUI ALLEN CARR – Allen Carr, de profesie contabil, fost fumător de până la 100 de…
  • 12 fenomene naturale pe care le poți vedea doar într-o anumită perioadă a anului + FOTO
    24.11.2019 - 0 Comments
    Pietre care călătoresc singure, un deșert înflorit, un lac extraterestru sau soarele care nu apune niciodată. Poate că sună ca un platou de filmare fantezist, dar chiar se întâmplă pe planeta…
  • 15 curiozități fascinante de cultură generală
    17.10.2022 - 0 Comments
    În era internetului, poate fi dificil să-i impresionezi pe cei din jur cu cunoștințele tale nesfârșite. Dar există întotdeauna mai multe fapte surprinzătoare care pot fi găsite. Fie că este vorba…
  • Léo Taxil - Viața lui Iisus - eBook
    24.03.2013 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA LUI IISUS Léo Taxil „Religia este privită de oamenii obișnuiți ca adevărată,  de înțelepți ca falsă, iar de conducători, ca…
  • Pământul își mărește volumul! + VIDEO
    06.06.2012 - 6 Comments
    --> PĂMÂNTUL ÎȘI MĂREȘTE VOLUMUL   Pornind de la teoria general acceptată că, de la momentul Big-Bang-ului, Universul continuă să se extindă, artistul expert în animație Neal…
  • Ivan Lovatt sau arta pe înțelesul tuturor
    30.10.2013 - 1 Comments
    --> IVAN LOVATT SAU ARTA PE ÎNȚELESUL TUTUROR Ivan Lovatt s-a născut în Nairobi, Kenya și a copilărit în Africa, Anglia și Germania. De mic a fost un iubitor de natură, petrecând mult…
  • Semnele zodiacale și noi + eBook
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> SEMNELE ZODIACALE ȘI NOI Semnele zodiacale sunt zone distincte din zodiac, care influențează viața pe Pământ. Zodiacul este o centură circulară, ce înconjoară întreg sistemul…
  • ADN - activare, vindecare și iluminare
    09.05.2016 - 2 Comments
    ADN - ACTIVARE, VINDECARE ȘI ILUMINARE Totul este energie. Einstein a stabilit definitiv acest lucru prin faimoasa lui teoremă E=MC², care demonstrează schimbul dintre energie şi materie. În…
  • Produsele cosmetice - un cocktail mortal de chimicale
    03.02.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRODUSELE COSMETICE – UN COCKTAIL MORTAL DE CHIMICALE – Trăim într-o lume cancerigenă. Aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem,…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • Joel Osteen despre sănătatea sufletului (VIDEO)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> JOEL OSTEEN DESPRE SĂNĂTATEA SUFLETULUI Joel Osteen este pastor senior la Biserica Lakewood din Houston, Texas. Este, de…
  • 50 de poze capturate exact la momentul potrivit - PARTEA 1
    08.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLICK AICI PENTRU PARTEA A…
  • O cină în întuneric
    20.09.2014 - 3 Comments
    --> O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC Alwyn Menezes Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore. Într-o seară de vineri am fost invitat la un eveniment…
  • 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja
    21.01.2023 - 0 Comments
    În caz că nu era deja evident, iată 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja:1. "Nu atrageți atenția dacă cineva roșește. Nu se poate controla, știe deja, iar tu înrăutățești…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?
    02.01.2024 - 1 Comments
    În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin…
  • Este știința un sistem de credință? + VIDEO (RO)
    14.02.2016 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ESTE ȘTIINȚA UN SISTEM DE CREDINȚĂ? Important este să nu încetezi niciodată să-ți pui întrebări. Albert Einstein Ați fost tentați…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Pledoarie pentru viață lungă + VIDEO
    29.11.2012 - 0 Comments
    --> PLEDOARIE PENTRU VIAȚĂ LUNGĂ Ovidiu Bojor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, membru al Academiei de Științe…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • What You Didn't Know About Japan
    17.12.2022 - 0 Comments
    Here's a list of interesting facts about Japan:- Japan is made up of 6,852 islands, 430 of which are uninhabited.- The Japanese name for Japan is 'Nihon' or 'Nippon', which means 'origin of the…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Puii de bufniță dorm cu fața în jos, deoarece capul lor este prea greu + FOTO
    19.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Natura, așa cum se spune, este fascinantă.Urmăriți orice emisiune de pe Animal Planet timp de cinci minute și veți fi captivați de o specie…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…
  • Biblioteca din Alexandria - trecut și prezent + slideshow
    10.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA Cunoaşterea înseamnă putere. Acest principiu a stat la baza dorinţei regelui Ptolemeu I de a crea în anul…
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…
  • Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar
    22.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • 10 random facts - part 6
    23.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Corpul tău este cel mai vulnerabil între orele 3:00-4:00 AM. Acesta este momentul când majoritatea oamenilor mor în somn. 2.…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • 30 de idei creative de acoperire a tatuajelor care arată că un tatuaj urât nu este sfârșitul lumii + FOTO
    13.05.2023 - 0 Comments
    Tatuajele au fost un accesoriu vestimentar foarte influent în societatea modernă. Nu mai este o formă de artă care să rămână în subteran. Este acum o formă de artă acceptată și foarte mulți oameni…
  • Eliberarea creativității: Puterea transformatoare a LEGO în dezvoltarea copiilor
    06.05.2024 - 0 Comments
    În peisajul colorat al copilăriei, puține jucării au farmecul durabil și potențialul educațional al LEGO. Aceste cărămizi umile care se întrepătrund au traversat generațiile, captivând mințile tinere…
  • Despre vaccinare cu dr. Alexis-Virgil Cochino + VIDEO (RO)
    19.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESPRE VACCINARE  CU DOCTORUL ALEXIS-VIRGIL COCHINO În noiembrie 2014, ziarul „Adevărul” i-a luat un interviu lui Alexis-Virgil…
  • 12 Uses for Borax in the Home and Household
    13.03.2023 - 0 Comments
    What is BoraxBorax is a 100% natural odorless mineral, classified in the crystallographic class as monoclinic-prismatic, grayish, white, yellow, green or colorless. The mineral in crystal form was…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *