Cele patru legăminte toltece (eBook)

-->

CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE
Miguel Ruiz

Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o experiență de moarte clinică, ce l-a făcut să caute răspunsuri în tradiții ancestrale toltece, mama lui fiind o faimoasă vindecătoare, iar bunicul său un nagual (sau șaman) care după moarte a continuă să-l inițieze pe Don Ruiz prin intermediul viselor sale. A devenit cunoscut prin scrierea celor patru legăminte, care au fost publicate în 1997 și vândute în mai mult de 4 milioane de exemplare. Au fost prezentate și în show-ul TV Oprah. În ele, evocă dreptul la libertate personală și credințele care duc la limitări și nefericire în viața noastră. De asemenea, vorbește despre visul colectiv și puterea lui de a ne distruge viețile. În cele din urmă, ne spune ca în viață trebuie să ne găsim integritatea, iubirea de sine și de pace în această realitate.

1. Fii impecabil în tot ceea ce spui

Vorbește deschis, integru, exprimând doar ceea ce gândești cu adevărat. Spune întotdeauna adevărul și ferește-te a-i defăima sau a-i bârfi pe ceilalți. Nu folosi cuvinte depreciative la adresa propriei persoane. Fă astfel încât acel cuvânt pe care îl folosești să servească adevărului și iubirii. Evită minciunile, promisiunile deșarte, criticile. Chiar și fără să conștientizezi, ele pot face rău celorlalți. Cuvintele au putere. Involuntar sau nu, ele pot răni. Sunt multe persoane care nici nu realizează ce forță negativă degajă atunci când vorbesc agresiv, nechibzuit, fără să gândească. Cuvântul nostru e magie pură, iar folosirea lui greșită e magie neagră. Spune-i unei persoane că e incapabila să iubească. Spune-i acest lucru în mod repetat. Va ajunge să-l creadă. Cuvintele tale pot produce rezonanțe în ceilalți, determinându-i să cadă la învoială cu ei înșiși. Cuvintele negative duc la legăminte negative cu sine însuți sau cu ceilalți. Din contră: spune-i unei persoane că poate, că este perfect capabilă să iubească. Spune-i acest lucru cu cea mai mare sinceritate, crezând în ceea ce spui, fără să urmărești un scop anume. Spune-i în mod repetat, iar probabilitatea de a crede în capacitatea lui de a iubi va crește considerabil. Cuvintele trebuie folosite în sensul bunelor intenții și al eticii. Puneți accent pe pozitivitatea cuvântului, nu pe negativitatea sau iritabilitatea pe care le poate exprima.

2. Nu lua nimic la modul personal

Pentru a face acest legământ, trebuie să înțelegi că oamenii nu sunt decât o reflexie a lor înșiși, a comportamentului lor. Ceea ce fac și spun cei din jurul nostru reprezintă o proiecție a propriilor lor realități. Ceea ce fac și spun alții nu este din cauza ta. Fiecare dintre noi are o modalitate unică de a privi lumea, fiecare dintre noi îi privește pe ceilalți prin prisma propriilor prejudecăți. Ferește-te să crezi că acțiunile tale sunt cele care determina comportamentul celorlalți. Nu lua în considerare feedback-ul negativ pe care-l primești de la ceilalți în legătură cu propria persoană. Nicio opinie nu este exclusiv obiectivă. Nu considera opiniile și judecățile pe care ceilalți le emit despre tine și comportamentul tău ca fiind cele mai corecte și juste. Te expui voluntar suferinței. Există lucruri care țin de noi și pentru care suntem responsabili și lucruri care nu țin de noi și pentru care nu suntem responsabili. Auto-imunizarea totală împotriva negativității celorlalți nu este imposibilă. Nu lua personal ceea ce spun și fac ceilalți, dacă aceste acțiuni sau cuvinte îți produc nefericire inutilă. Nu sunt despre tine, sunt despre ei înșiși. Atunci când îi privești pe ceilalți oameni exact așa cum sunt, fără a interpreta nimic la modul personal, este imposibil să fii rănit de ceea ce spun sau fac ei. Dacă vei respecta acest legământ, vei putea călători în jurul lumii cu inima complet deschisă și nimeni nu te va putea răni. Vei putea spune „Te iubesc” fără frica de a fi ridiculizat sau respins. Vei putea cere ce ai nevoie.

3. Nu face presupuneri inutile

Aplicarea celui de-al treilea legământ te poate ajuta, într-un mod simplu și necomplicat, să-ți transformi viața. Comunică clar cu ceilalți, exprimă ceea ce vrei cu adevărat, fă-ți curaj pentru a adresa întrebări și nu te lăsa prada presupunerilor inutile. Presupunerile pot da naștere neînțelegerilor, conflictelor, sentimentelor de tristețe și chiar suferinței. Presupunerile creează dramă într-un mod inutil. Nu presupune că știi ce gândesc ceilalți fără a verifica în prealabil. Nu trage concluzii pripite privitoare la comportamentul și acțiunile celorlalți. În spatele comportamentului și opiniilor lor se pot afla motive diferite. Dacă superiorul tău este irascibil și mânios și se întâmplă ca privirea lui să cadă asupra ta, asta nu înseamnă că e mânios pe tine. Calea de a înceta să mai facem presupuneri constă în a pune întrebări, în a comunica. Trebuie să ne asigurăm că felul în care comunicăm este clar. Dacă nu înțelegi ceva, întreabă. Ai curajul să pui întrebări până când te lămurești complet, iar ulterior nu presupune ca știi totul despre o situație dată. Odată ce auzi răspunsul, nu va mai trebui să faci presupuneri, deoarece vei ști adevărul.

4. Fă întotdeauna tot ceea ce-ți stă în putere

Indiferent de împrejurări, fă întotdeauna tot ce poți. Nimănui nu-i place sentimentul de regret, părerea de rău, un „cum ar fi fost dacă”, „oare aș fi putut face mai mult” așa că fă pur și simplu tot ceea ce ține de tine. ACȚIONEAZĂ! Fă tot ce poți ca să poți spune mai târziu: „Am făcut tot ce am putut”. Vei împiedica astfel apariția proceselor de conștiință și auto-judecarea. Remușcările vor fi disipate înainte de a se forma. E adevărat că potențialul nostru maxim nu este constant. Randamentul nostru variază în funcție de dispoziție, de o serie de factori exteriori, de starea de sănătate etc. Când ești sănătos, poți acționa la potențialul tău maxim. Nu se va întâmpla același lucru și când ești bolnav. Se întâmplă ca astăzi să nu fii în aceeași formă ca ieri. E un lucru absolut normal. N-ai cum să fii întotdeauna în forma ta maximă. Împrejurări necontrolabile intervin în planurile noastre. Lucrurile se întâmplă pur și simplu în jurul nostru. Decât să te confrunți cu păreri de rău mai târziu pentru că nu ai făcut ceea ce puteai, depune un efort cinstit pentru lucrurile care contează. Acțiunea înseamnă să trăiești din plin. Inactivitatea este practic o contestare a vieții. Inactivitatea înseamnă să stai în fața televizorului în fiecare zi, ani și ani la rând, deoarece te temi să fii viu și să-ți asumi riscul de a exprima ceea ce ești cu adevărat. Exprimarea de sine înseamnă acțiune.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *