Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)



 CAROB VERSUS CACAO
- O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO -
Dr. Călin Mărginean

Roșcova (Ceratonia siliqua)

Face parte din familia leguminoase, alături de membrii notorii ai acestei clase: soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob. Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime. Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și În Republica Moldova, Croația și China. Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură socială, datorită prețului extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos! Tradiția creștină o mai numește „pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente. Este menționată în Biblie (Luca 15,16) în „Pilda fiului risipitor” sau „Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri).
În mod nejustificat, din cauza unor reclame media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată, a ajuns să fie efectiv uitată de omul modern, spre dezastrul sănătății sale. E 410 sau „guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare aflat în înghețate și produsele de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic. Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite „karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului. Sinonime: pudră de roșcove, ceratonia, carob.

Cacaoa (Theobroma cacao)

Arborele de cacao aparține familiei Malvacee și își are originea în America de Sud. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria sunt cei mai mari producători mondiali de cacao. Aztecii foloseau boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao datând din 1.100 î.e.n. Ca urmare a reclamelor extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind copiii, iar perioada vizată, sărbătorile/aniversările de orice fel.
Pentru că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn de egalitate: cacao = ciocolată. Ciocolata este un aliment derivat din semințele arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. Este un preparat pe bază de unt de cacao (partea grasă a semințelor), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr și alte ingrediente, în funcție de rețetă: lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau/și din soia, arome mai mult sau mai puțin sănătoase. Ciocolata albă este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține sub 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao.
Cacaoa reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou. De cele mai multe ori, când veți citi în diapozitivele următoare cuvântul CACAO, gândiți-vă la CIOCOLATĂ, deoarece peste 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată.


CAROB – K versus CACAO – C

1. K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor;
   C. Nu poate fi purificată 100%. Astfel, ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale;

2. K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal %, Na 35 mg %, K 827 mg %, Fe 3-13 mg %, Mg 54 mg %;
    C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu acid palmitic (saturat) predominant, fibre (8-10%), 355 kcal %, Mg (100-520 mg %). Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg %);

3. K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care nu stimulează aciditatea gastrică;
    C. Induce ACIDITATE în corp, și stimulează aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă;

4. K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC/100 g produs), cu 10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare;
    C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi ORAC/100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare;

5. K. Nu trebuie să-i adăugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. Nu conţine gluten şi nici lactoză;
    C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust natural amar intens;

6. K. Index glicemic: 15 (foarte mic);
    C. Index glicemic: 20 (mic);

7. K. Nu conţine purine;
    C. Conţine purine;

8. K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de acizi grași Omega 3 şi Omega 9, cu importante efecte sanogenetice;
    C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca un corector de aciditate;

9. K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive: are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg %), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7); NU conţine baze xantice; este un aliment BAZIC;
    C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu, din mai multe motive: are puţin Calciu (51 mg %) şi enorm de mult Fosfor (685 mg %), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7); conţine teobromină, cafeină şi teofilină, trei baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două); este un aliment ACID;

10. K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau autoimune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante;
    C. Este hiper-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină. În plus, conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli autoimune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivatele sale;

11. K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagian);
      C. Conţine baze xantice, care determină BRGE;

12. K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin conținutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, antialergic, antibacterian, antiviral şi antioxidant;
     C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene deoarece, prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia din cauza impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării de bacterii. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diaree şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute/cronice de căi respiratorii;

13. K. NU are efect excitant şi nici iritant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii;
      C. Prezintă un important efect excitant și iritant, mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină;

14. K. NU dă dependenţă prin gust;
     C. Dă dependenţă prin gustul său „dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să ducă la o formă particulară de dependenţă denumită, prin analogie cu alcoolismul, „ciocolism”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane și ar crește dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova;

15. K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină, reprezintă singurul aliment de origine vegetală care conţine colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg %) şi prin urmare, complet neglijabilă;
     C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată: reduce nivelul colesterolului sanguin, crește HDL-C, scade LDL-C; este un puternic vasodilatator; are şi efect antitrombotic. Cardiologii elveţieni (oare întâmplător?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70% cacao „aspirina dulce”, care ar scădea afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Însă cacaoa nedegresată, încărcată cu acizi grași saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus;

16. K. Prezintă efect de fitoestrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine;
      C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine o ciocolată cremoasă, i se adaugă cantităţi importante de ulei Omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate produce acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută;

17. K. Prin consumul frecvent (cu cât mai mult, cu atât mai bine) sănătatea are numai de câştigat;
      C. Prin consumul frecvent (cu cât mai mult, cu atât mai rău) sănătatea are numai de pierdut: alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință
    02.01.2022 - 0 Comments
    Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință…
  • Dale Carnegie - „Dacă vreți să scoateți mierea, nu răsturnați stupul!”
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> „DACĂ VREȚI SĂ SCOATEȚI MIEREA, NU RĂSTURNAȚI STUPUL!” – fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie – Pe 7…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • Papa Benedict şochează: Calendarul creştin e greşit! + documentar (RO)
    23.12.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 10 greșeli de gătit pe care le facem adesea fără să ne dăm seama
    21.10.2021 - 0 Comments
    Sunteți mai degrabă un bucătar priceput sau mai degrabă genul de persoană care dă vina pe aragaz atunci când lucrurile merg prost? Dacă ați ales a doua opțiune, trebuie să știți că nu sunteți singur.…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…
  • Curiosities from the Animal World + Documentary Film
    07.01.2023 - 0 Comments
    - Australian termites are the most ingenious architects in the world. They can build mounds up to 6 meters high and 30 meters wide. Their works, compared to the Empire State Building in New…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • AGARTHA - Tărâmul de dincolo de poli + documentar (RO) + slideshow
    09.10.2012 - 0 Comments
    --> AGARTHA - TĂRÂMUL DE DINCOLO DE POLI Întotdeauna m-a uimit faptul că, deşi lucruri despre care am fost învăţaţi că sunt…
  • Cum învață copiii români în țară și în străinătate + VIDEO
    01.07.2012 - 2 Comments
    -->   CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN STRĂINĂTATE CUM ÎNVAȚĂ COPIII ROMÂNI ÎN ȚARĂ Materii care țin școlarii sub teroare Elevii pricep tot mai greu sau chiar deloc…
  • Orice cancer se poate vindeca între 2 și 16 săptămâni + VIDEO
    01.06.2013 - 78 Comments
    --> ORICE CANCER SE POATE VINDECA ÎNTRE 2 ȘI 16 SĂPTĂMÂNI Leonard Coldwell este un medic cunoscut pentru succesele lui în vindecarea…
  • Inima - motorul nostru intern
    31.05.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INIMA – MOTORUL NOSTRU INTERN Inima noastră este unul dintre cele mai mari miracole ale lumii vii. Ea muncește fără încetare pe…
  • Ingredientele toxice din viața noastră
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> INGREDIENTELE TOXICE DIN VIAȚA NOASTRĂ Strategia lacomă a corporațiilor de a-și mări profitul duce în prezent la injectarea de agenți chimici de emulsifiere extrem de toxici…
  • Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios
    02.04.2012 - 6 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ANTICANCER  - O TERAPIE CU GUST DELICIOS - Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: o alimentaţie corectă…
  • Postul declanșează mecanismele de vindecare + VIDEO
    04.09.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL DECLANȘEAZĂ MECANISMELE DE VINDECARE De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost învestit cu valenţe…
  • Dr. Kristine Nolfi - Tratarea cancerului prin hrană vie - eBook
    10.11.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TRATAREA CANCERULUI PRIN HRANĂ VIE Dr. Kristine Nolfi Adevărații vindecători sunt forțele naturale din noi.…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Pericolele din apa îmbuteliată
    16.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină…
  • 10 orașe scufundate (care nu sunt Atlantida) + FOTO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Când ne gândim la orașe scufundate, cei mai mulți dintre noi se gândesc la Atlantida. Potrivit lui Platon, acesta era un oraș de o bogăție imensă, fiind bogat în minerale naturale și vegetație…
  • Ce face corpul nostru într-o zi
    27.02.2016 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE FACE CORPUL NOSTRU ÎNTR-O ZI  Corpul uman este cea mai complexă și mai incredibilă mașinărie de pe fața pământului. Trăim într-o…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Factorul sionist - eBook + documentar (RO)
    03.10.2016 - 1 Comments
    FACTORUL SIONIST  INFLUENȚA IUDAICĂ ASUPRA ISTORIEI SECOLULUI XX   Ivor Benson a fost, ca şi Douglas Reed, un jurnalist britanic participant la evenimentele care au…
  • Eminescu despre români + documentar
    17.06.2012 - 2 Comments
    --> EMINESCU DESPRE ROMÂNI   ARTICOL APĂRUT ÎN PRESA ANILOR 1870 De când lumea, nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economicește jos; amândouă ordinele de…
  • Caracteristici uimitoare ale corpului uman
    16.01.2013 - 19 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CARACTERISTICI UIMITOARE ALE CORPULUI UMAN  În urma proiectului „Genomul uman”, s-a constatat că ADN-ul uman conţine 23.000…
  • MTV - Video Music Awards - un megaritual masonic ocult, închinat Satanei
    12.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MTV - VIDEO MUSIC AWARDS  - UN MEGARITUAL MASONIC OCULT, ÎNCHINAT SATANEI - Pentru cei mai mulţi dintre telespectatorii fideli ai…
  • O lume fără România (VIDEO + slideshow)
    01.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM AR ARĂTA LUMEA FĂRĂ ROMÂNIA?  CEI MAI CUNOSCUŢI CERCETĂTORI ŞI INGINERI ROMÂNI Pe parcursul îndelungatei sale istorii,…
  • Dr. Călin Mărginean - Principalii factori care influențează apărarea corpului (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 21 de imagini aleatorii, dar minunate, care ne-au făcut să spunem „Ce tare!” + FOTO
    15.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ai nevoie de o mică distragere a atenției?De pe vârful Everestului până la o toaletă antică, aceste imagini vă vor face să rămâneți cu gura…
  • Produsele lactate cauzează acnee?
    27.12.2022 - 0 Comments
    Acneea este o afecțiune care afectează atât de mulți oameni și există încă multe necunoscute în această privință. De exemplu, cea mai recentă controversă: Acneea lactată. Este oare adevărată? Nu sunt…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • 10 Facts About Air Pollution
    08.01.2023 - 0 Comments
    No one is safe from air pollution, the United Nations has warned, with 9 out of 10 people on the planet now breathing polluted air.This has led to a growing global health crisis that is already…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *