CAROB VERSUS CACAO
- O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO -
- O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO -
Dr.
Călin Mărginean
Roșcova (Ceratonia siliqua)
Face parte din familia leguminoase, alături de
membrii notorii ai acestei clase: soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob.
Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime. Crește
spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India,
Brazilia și Argentina, dar și În Republica Moldova, Croația și China. Este
cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind
folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură
socială, datorită prețului extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin
acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii, punându-le la dispoziție un aliment
deosebit de sănătos! Tradiția creștină o mai numește „pâinea Sfântului Ioan
Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente. Este menționată
în Biblie (Luca 15,16) în „Pilda fiului risipitor” sau „Pilda tatălui iubitor”
(după alte traduceri).
În mod nejustificat, din cauza unor reclame
media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată, a ajuns să fie
efectiv uitată de omul modern, spre dezastrul sănătății sale. E 410 sau „guma
caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare aflat în înghețate și
produsele de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic. Semințele din
păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite „karat”,
după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate
însă consumului. Sinonime: pudră de roșcove, ceratonia, carob.
Cacaoa (Theobroma cacao)
Arborele de cacao aparține familiei Malvacee și
își are originea în America de Sud. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria
sunt cei mai mari producători mondiali de cacao. Aztecii foloseau boabele de
cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao datând din 1.100 î.e.n. Ca
urmare a reclamelor extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut
continuu, segmentul de piață vizat fiind copiii, iar perioada vizată, sărbătorile/aniversările
de orice fel.
Pentru că cea mai mare parte din pudra de cacao
este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare
semn de egalitate: cacao = ciocolată. Ciocolata este un aliment derivat din
semințele arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. Este
un preparat pe bază de unt de cacao (partea grasă a semințelor), cu adaos de
pudră de semințe de cacao, zahăr și alte ingrediente, în funcție de rețetă:
lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau/și din soia, arome mai mult sau
mai puțin sănătoase. Ciocolata albă este un produs obținut din unt de cacao,
lapte sau produse pe bază de lapte și care conține sub 20% unt de cacao și 14%
substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao.
Cacaoa reprezintă una dintre puținele surse
cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou. De
cele mai multe ori, când veți citi în diapozitivele următoare cuvântul CACAO,
gândiți-vă la CIOCOLATĂ, deoarece peste 98% din producția de cacao este transformată
în ciocolată.
CAROB – K versus CACAO – C
1. K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad
maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor;
C. Nu
poate fi purificată 100%. Astfel, ea mai conţine în anumite limite peri, elitre
şi fecale de animale;
2. K. Proteină completă (4-8%), Glucide
(43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal %, Na 35 mg %, K 827 mg %, Fe
3-13 mg %, Mg 54 mg %;
C.
Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu acid palmitic (saturat)
predominant, fibre (8-10%), 355 kcal %, Mg (100-520 mg %). Poate conţine Pb, Ni
şi Sn (câteva mg %);
3. K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un
aliment alcalin, care nu stimulează aciditatea gastrică;
C. Induce ACIDITATE în corp, și stimulează
aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales
prin cafeină), cât şi prin histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi
organici în stare liberă;
4. K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500
unităţi ORAC/100 g produs), cu 10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i
scade prin prelucrare;
C. Are
un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi
ORAC/100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi
fermentare;
5. K. Nu trebuie să-i adăugăm îndulcitori
pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din
fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. Nu conţine gluten şi nici lactoză;
C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/-
derivate lactate (zer), deoarece are un gust natural amar intens;
6. K. Index glicemic: 15 (foarte mic);
C. Index glicemic: 20 (mic);
7. K. Nu conţine purine;
C. Conţine purine;
8. K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi
mici de acizi grași Omega 3 şi Omega 9, cu importante efecte sanogenetice;
C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric,
acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc
cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca un corector de
aciditate;
9. K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu
din mai multe motive: are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg %), mult
peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7); NU
conţine baze xantice; este un aliment BAZIC;
C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu, din mai
multe motive: are puţin Calciu (51 mg %) şi enorm de mult Fosfor (685 mg %),
mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca/P > 1,7);
conţine teobromină, cafeină şi teofilină, trei baze xantice, fiecare dintre ele
fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două); este
un aliment ACID;
10. K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat
în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o
substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau autoimune, dar şi
cancer. Are şi proprietăţi expectorante;
C. Este hiper-alergizantă, fiind unul dintre
inductorii redutabili de Histamină. În plus, conţine cantităţi semnificative de
Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli autoimune) ar fi
bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivatele sale;
11. K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii
de reflux gastro-esofagian);
C.
Conţine baze xantice, care determină BRGE;
12. K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor
intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal,
prin conținutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi
ca analgezic, antialergic, antibacterian, antiviral şi antioxidant;
C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor
intestinale patogene deoarece, prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia
producerii acesteia din cauza impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale,
mediu propice dezvoltării de bacterii. Accelerează tranzitul intestinal prin
Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diaree şi afectarea
digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea
de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice,
dar şi infecţiile acute/cronice de căi respiratorii;
13. K. NU are efect excitant şi nici iritant.
Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune
balonărilor şi diareii;
C. Prezintă un important efect excitant și
iritant, mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină
(1-2,4%) şi teofilină;
14. K. NU dă dependenţă prin gust;
C. Dă dependenţă prin gustul său „dres” cu
îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă,
feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor
de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de
ciocolată poate să ducă la o formă particulară de dependenţă denumită, prin
analogie cu alcoolismul, „ciocolism”. Alte studii arată că ciocolata ar
avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane și ar crește dorinţa
sexuală, fapt susţinut şi de către... Giacomo Casanova;
15. K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi
pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină, reprezintă singurul
aliment de origine vegetală care conţine colesterol, dar într-o
cantitate infimă (3 mg %) şi prin urmare, complet neglijabilă;
C. Următoarele
sunt valabile pentru cacaoa degresată: reduce nivelul colesterolului sanguin,
crește HDL-C, scade LDL-C; este un puternic vasodilatator; are şi efect
antitrombotic. Cardiologii elveţieni (oare întâmplător?) şi americani numesc
ciocolata amăruie cu 70% cacao „aspirina dulce”, care ar scădea
afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Însă cacaoa nedegresată,
încărcată cu acizi grași saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus;
16. K. Prezintă efect de fitoestrogen, prin
cantitatea mare de lignani pe care-i conţine;
C.
Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile de
migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine o ciocolată cremoasă, i
se adaugă cantităţi importante de ulei Omega 6, crescându-i astfel semnificativ
nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate produce acnee rebelă, fenomen
agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută;
17. K. Prin consumul frecvent (cu cât mai mult,
cu atât mai bine) sănătatea are numai de câştigat;
C.
Prin consumul frecvent (cu cât mai mult, cu atât mai rău) sănătatea are numai
de pierdut: alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli
cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.