-->
EXERCIȚIUL FIZIC
– SĂNĂTATE, FRUMUSEȚE ȘI
INTELIGENȚĂ –
În societatea noastră modernă, în care aproape totul ne vine de-a gata iar munca fizică e redusă la minimum, mișcarea devine un factor esențial în menținerea sănătății. Istoria omenirii consemnează practicarea exercițiilor fizice în toate societățile, începând din antichitate. Întrecerile sportive au fost permanent legate de ideea perfecționării omului, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, ca un atu important al societății în pregătirea membrilor ei pentru exigențele vieții sociale. Mărturii ale culturii popoarelor antice, exprimate prin grafică, pictură, sculptură, opere literare sau științifice, înfățișează omul armonios dezvoltat, puternic, agil, rezistent și îndemânatic, însușiri dobândite întotdeauna în urma practicării unui ansamblu de exerciții fizice, anume conceput și exersat. Orientarea către mișcare este încurajată și în viața socială contemporană. Practicarea exercițiilor fizice este intens promovată de specialiști, ca o activitate necesară pentru dezvoltarea fizică, capacitatea de mișcare, îmbunătățirea indicilor morfologici ai organismului (musculatură, aparat osteoarticular), a marilor funcții (circulația și respirația) și a deprinderilor motrice (viteză, îndemânare, rezistență, forță). Exercițiul fizic susținut are pentru oamenii sănătoși o valoare profilactică importantă, ferindu-i de boli, iar pentru bolnavi sau convalescenți, o valoare terapeutică apreciabilă. Pe lângă beneficiile biologice, exercițiul fizic și sportul au și importante funcții educative, contribuind la formarea personalității. Astfel, practicarea metodică și pe o perioadă îndelungată a exercițiului fizic influențează dezvoltarea afectivă, intelectuală și de voință, contribuind la formarea caracterului și personalității individului. Sportul, în general, influențează pozitiv viața psihică, ascute simțurile, dezvoltă spiritul de observație, stimulează gândirea și judecata. Bineînțeles că mișcarea singură, fără o alimentație corespunzătoare, nu va avea niciodată rezultatul așteptat. Starea noastră de sănătate, atât fizică, cât și psihică, depinde în mare măsură și de modul în care ne hrănim. O hrană preponderent vegetală și cât mai puțin preparată termic și o hidratare corespunzătoare vor completa fericit stilul nostru de viață sănătos și ne vor da forța și inteligența de a ne crea un corp armonios și un spirit evoluat. Este ceea ce ne propune și dr. Călin Mărginean, cu argumente științifice, logice și de ordin personal, în excepționala prelegere de mai jos, pe care vă îndemn s-o urmăriți. Va fi imposibil să nu vă convingă...
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.