Dr. Călin Mărginean - Fructe sau dulciuri concentrate? + VIDEO

-->

FRUCTE SAU DULCIURI CONCENTRATE?
Dr. Călin Mărginean


Creaţie şi motivaţie

Fructe: Au fost create de Dumnezeu pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii organismului.
Dulciuri concentrate: Au fost create de om după căderea în păcat, special pentru a satisface capriciile gustului.

Problema gustului

Fructe: Au un gust plăcut şi nu dau o dependenţă înrobitoare.
Dulciuri concentrate: Pervertesc gusturile, în special la copii, cu risc de dependenţă. Otravă/capcană gustativă.

Saţietatea

Fructe: Dau repede saţietate, cu un număr redus de calorii (excepţie: clasa nucilor). Foamea reapare târziu.
Dulciuri concentrate: Dau saţietate abia după ce au fost consumate într-o cantitate mare, pentru o durată scurtă (1-3 ore), cu un număr considerabil de calorii (300-600 kcal/100 g produs). Foamea reapare curând.

Sănătate sau... boală?

Fructe: Alimente-medicament ; sucurile naturale de fructe (dar şi cele de legume) sunt capabile să vindece numeroase boli degenerative.
- Previn/vindecă: reumatismul cronic, bolile cardiovasculare degenerative (ateroscleroza, hipertensiunea arterială), ulcerul gastroduodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul, cariile dentare, constipaţia, colonul iritabil...
- Efect antiinflamator => antiagregant plachetar, antireumatic, antiaterosclerotic...
- Determină menţinerea/creşterea imunităţii generale, dar şi a celei specifice anticancer.
Dulciuri concentrate: Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu vindecă nicio boală și pot cauza numeroase boli, în funcţie de cantitatea consumată pe unitatea de timp. Sunt bombe calorice.
- Efect pro-inflamator => pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic...
- Provoacă scăderea (adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunităţii, cu riscuri majore pentru sănătate: infecţii cu diverse localizări, cancer, preponderent la copii.

S-ar putea trăi exclusiv având acest mod de alimentaţie?

Fructe: Se poate trăi doar cu fructe pe perioade lungi de timp, uneori tot restul vieţii, cu condiţia variaţiei acestora.
Dulciuri concentrate: Duc la un dezastru pentru sănătate, chiar la hrănirea în exces pe perioade scurte, nemaivorbind de exclusivitate.

Durata şi calitatea vieţii

Fructe: Cresc semnificativ durata de viaţă şi calitatea acesteia.
Dulciuri concentrate: Scad (uneori drastic) durata și calitatea vieții, în funcţie de cantitatea şi periodicitatea consumului.

Menţinerea sau compromiterea tinereţii

Fructe: întineresc întregul organism şi combat/previn apariţia ridurilor.
Dulciuri concentrate: consumate repetat, îmbătrânesc organismul, favorizând apariția ridurilor.

Greutatea corporală
        
Fructe: Ajută/contribuie decisiv la menţinerea greutăţii corporale.
Dulciuri concentrate: Determină/favorizează creşterea rapidă în greutate şi provoacă probleme majore legate de menţinerea acesteia.

Coloranţi

Fructe: Conțin coloranţi (antioxidanţii) cu efect anticancerigen și antidegenerativ mediu spre pronunţat (NEGRU-ROŞU-GALBEN); protector cardiovascular, regenerator hepatic...
Dulciuri concentrate: Coloranţii sintetici adăugaţi dau risc procancerigen, proalergizant, sunt iritanţi gastric, toxici hepatic, renal sau cerebral.

Conservanţi

Fructe: Conservanţii conţinuţi (antioxidanţii) asigură o durată de valabilitate importantă, fiind formaţi din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranţi. Unii dintre aceştia există şi în coaja fructelor (uneori mai ales în coajă).
Dulciuri concentrate: În lipsa conservanţilor sintetici adăugaţi, termenul de valabilitate al produselor din această categorie este extrem de mic, ele fiind foarte perisabile. În prezenţa conservanţilor sintetici, cresc riscul toxic pentru corp: renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic.

Minerale şi vitamine

Fructe: Conţin o combinaţie echilibrată de minerale, vitamine şi principii alimentare proprii organismului şi sunt sursă pentru acesta.
Dulciuri concentrate: Reprezintă o combinaţie dezechilibrată formată din zahăr, lapte, ouă și îndulcitori artificiali: zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam... determinând fermentaţie încă din stomac. Rar, conţin cantităţi minime de vitamine, adesea au în componenţă colesterol şi acid miristic „ascunse”. Consumă mineralele, vitaminele şi antioxidanţii organismului pentru a putea fi digerate, ceea ce duce la diverse carențe.

Antioxidanţii

Fructe: Surse majore de antioxidanţi, de departe sursa nr. 1 pentru organism.
Dulciuri concentrate: Consumatori notorii ai antioxidanţilor organismului.

PH-ul lor şi cel indus

Fructe: Induc/ajută la menţinerea bazicității organismului.
Dulciuri concentrate: Induc/contribuie la apariţia acidității în sistem, iar ca o consecinţă, reprezintă eliminatori notorii de calciu, cupru, zinc, mangan, magneziu din organism.

Cantitatea de apă

Fructe: Conţin cantităţi importante de apă, contribuind la hidratarea organismului.
Dulciuri concentrate: Conţin cantităţi minime de apă, deshidratează organismul (creier, articulaţii, rinichi, ochi).

Glucide

Fructe: Conţin zaharuri simple şi complexe sub 60% (excepţie fructele confiatele), cu un bogat baraj fibros, ce determină o absorbţie lentă, persistentă şi parţială. Efect anticonstipant.
Dulciuri concentrate: Conţin doar zahăr, uneori cca 95% (bomboanele...) care, în absenţa fibrelor, provoacă o absorbţie rapidă şi cvasitotală. Efect proconstipant.

Calorii furnizate

Fructe: sub 200 kcal% (excepţie fac confiatele).
Dulciuri concentrate: 300 – 600 kcal% (ciocolata).

Efecte pe pancreas şi secundar pe metabolismul lipidic

Fructe: Protejează pancreasul de eventuale şocuri insulinice, având un indice glicemic sub 70. Nu provoacă secundar creşterea trigliceridelor.
Dulciuri concentrate: Provoacă şocuri insulinice repetate, cu risc major de diabet (în special la copii), determinând şi creşterea secundară a trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate...)

Toleranţa la efort

Fructe: Cresc semnificativ toleranţa la efort a celor ce le consumă.
Dulciuri concentrate: Scad toleranţa la efort a celor ce le consumă (efect legat de doză şi frecvenţa prizelor).

Calitatea somnului

Fructe: unele fructe conţin melatonină pură (strugurii negri, alte fructe, verdeţuri, cerealele integrale...), dar consumul tuturor determină o bună calitate a somnului, reconfortant.
Dulciuri concentrate: Au proprietatea de a inhiba producţia de melatonină epifizară, parţial sau total. Dacă dulciurile concentrate mai conţin şi baze xantice (cafeină, teobromină) efectul negativ va fi garantat, materializat prin reducerea semnificativă a duratei şi calităţii somnului.

Starea psihică a consumatorilor

Fructe: Dau o stare de confort psihic, de bine, de linişte şi pace.
Dulciuri concentrate: Cresc frecvenţa stărilor de agitaţie, nervozitate, iritabilitate, nelinişte etc., mai ales (dar nu numai) la copii.


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *