-->
FRUCTE SAU DULCIURI CONCENTRATE?
Dr. Călin Mărginean
Creaţie
şi motivaţie
Fructe: Au fost create de
Dumnezeu pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii organismului.
Dulciuri concentrate: Au fost create de om după căderea în păcat,
special pentru a satisface capriciile gustului.
Fructe: Au un gust plăcut
şi nu dau o dependenţă înrobitoare.
Dulciuri
concentrate: Pervertesc gusturile, în special la copii, cu risc de dependenţă. Otravă/capcană gustativă.
Saţietatea
Fructe: Dau repede
saţietate, cu un număr redus de calorii (excepţie: clasa nucilor).
Foamea reapare târziu.
Dulciuri concentrate: Dau saţietate abia după ce au fost consumate
într-o cantitate mare, pentru o durată scurtă (1-3 ore), cu un număr
considerabil de calorii (300-600 kcal/100 g produs). Foamea reapare curând.
Sănătate
sau... boală?
Fructe: Alimente-medicament ;
sucurile naturale de fructe (dar şi cele de legume) sunt capabile să vindece
numeroase boli degenerative.
- Previn/vindecă: reumatismul
cronic, bolile cardiovasculare degenerative (ateroscleroza, hipertensiunea
arterială), ulcerul gastroduodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul,
cariile dentare, constipaţia, colonul iritabil...
- Efect antiinflamator
=> antiagregant plachetar, antireumatic, antiaterosclerotic...
- Determină menţinerea/creşterea
imunităţii generale, dar şi a celei specifice anticancer.
Dulciuri concentrate: Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu
vindecă nicio boală și pot cauza numeroase boli, în funcţie de cantitatea
consumată pe unitatea de timp. Sunt bombe calorice.
- Efect pro-inflamator
=> pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic...
- Provoacă scăderea
(adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunităţii, cu riscuri
majore pentru sănătate: infecţii cu diverse localizări, cancer, preponderent la
copii.
S-ar
putea trăi exclusiv având acest mod de alimentaţie?
Fructe: Se poate trăi doar cu
fructe pe perioade lungi de timp, uneori tot restul vieţii, cu condiţia
variaţiei acestora.
Dulciuri concentrate: Duc la un dezastru pentru sănătate, chiar la
hrănirea în exces pe perioade scurte, nemaivorbind de exclusivitate.
Durata
şi calitatea vieţii
Fructe: Cresc semnificativ
durata de viaţă şi calitatea acesteia.
Dulciuri
concentrate: Scad (uneori drastic) durata și calitatea vieții, în funcţie
de cantitatea şi periodicitatea consumului.
Menţinerea
sau compromiterea tinereţii
Fructe: întineresc întregul
organism şi combat/previn apariţia ridurilor.
Dulciuri concentrate: consumate repetat, îmbătrânesc organismul,
favorizând apariția ridurilor.
Greutatea
corporală
Fructe: Ajută/contribuie
decisiv la menţinerea greutăţii corporale.
Dulciuri concentrate: Determină/favorizează creşterea rapidă în
greutate şi provoacă probleme majore legate de menţinerea acesteia.
Coloranţi
Fructe: Conțin coloranţi
(antioxidanţii) cu efect anticancerigen și antidegenerativ mediu spre pronunţat
(NEGRU-ROŞU-GALBEN); protector cardiovascular, regenerator hepatic...
Dulciuri concentrate: Coloranţii sintetici adăugaţi dau risc
procancerigen, proalergizant, sunt iritanţi gastric, toxici hepatic, renal sau
cerebral.
Conservanţi
Fructe: Conservanţii
conţinuţi (antioxidanţii) asigură o durată de valabilitate importantă, fiind
formaţi din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranţi. Unii dintre aceştia
există şi în coaja fructelor (uneori mai ales în coajă).
Dulciuri concentrate: În lipsa conservanţilor sintetici adăugaţi,
termenul de valabilitate al produselor din această categorie este extrem de
mic, ele fiind foarte perisabile. În prezenţa conservanţilor sintetici, cresc
riscul toxic pentru corp: renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic.
Minerale
şi vitamine
Fructe: Conţin o combinaţie
echilibrată de minerale, vitamine şi principii alimentare proprii organismului
şi sunt sursă pentru acesta.
Dulciuri concentrate: Reprezintă o combinaţie dezechilibrată
formată din zahăr, lapte, ouă și îndulcitori artificiali: zaharină, ciclamat,
aspartam, acesulfam... determinând fermentaţie încă din stomac. Rar, conţin
cantităţi minime de vitamine, adesea au în componenţă colesterol şi acid
miristic „ascunse”. Consumă mineralele, vitaminele şi antioxidanţii
organismului pentru a putea fi digerate, ceea ce duce la diverse carențe.
Antioxidanţii
Fructe: Surse majore de
antioxidanţi, de departe sursa nr. 1 pentru organism.
Dulciuri
concentrate: Consumatori notorii ai antioxidanţilor organismului.
PH-ul
lor şi cel indus
Fructe: Induc/ajută la
menţinerea bazicității organismului.
Dulciuri concentrate: Induc/contribuie la apariţia acidității
în sistem, iar ca o consecinţă, reprezintă eliminatori notorii de calciu,
cupru, zinc, mangan, magneziu din organism.
Cantitatea
de apă
Fructe: Conţin cantităţi
importante de apă, contribuind la hidratarea organismului.
Dulciuri concentrate: Conţin cantităţi minime de apă,
deshidratează organismul (creier, articulaţii, rinichi, ochi).
Glucide
Fructe: Conţin zaharuri
simple şi complexe sub 60% (excepţie fructele confiatele), cu un bogat baraj
fibros, ce determină o absorbţie lentă, persistentă şi parţială. Efect anticonstipant.
Dulciuri concentrate: Conţin doar zahăr, uneori cca 95%
(bomboanele...) care, în absenţa fibrelor, provoacă o absorbţie rapidă şi
cvasitotală. Efect proconstipant.
Calorii
furnizate
Fructe: sub 200 kcal% (excepţie
fac confiatele).
Dulciuri concentrate: 300 – 600 kcal% (ciocolata).
Efecte
pe pancreas şi secundar pe metabolismul lipidic
Fructe: Protejează pancreasul
de eventuale şocuri insulinice, având un indice glicemic sub 70. Nu provoacă
secundar creşterea trigliceridelor.
Dulciuri concentrate: Provoacă şocuri insulinice repetate, cu risc
major de diabet (în special la copii), determinând şi creşterea secundară a
trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate...)
Toleranţa
la efort
Fructe: Cresc semnificativ
toleranţa la efort a celor ce le consumă.
Dulciuri concentrate: Scad toleranţa la efort a celor ce le consumă
(efect legat de doză şi frecvenţa prizelor).
Calitatea
somnului
Fructe: unele fructe conţin
melatonină pură (strugurii negri, alte fructe, verdeţuri, cerealele integrale...),
dar consumul tuturor determină o bună calitate a somnului, reconfortant.
Dulciuri concentrate: Au proprietatea de a inhiba producţia de
melatonină epifizară, parţial sau total. Dacă dulciurile concentrate mai conţin
şi baze xantice (cafeină, teobromină) efectul negativ va fi garantat,
materializat prin reducerea semnificativă a duratei şi calităţii somnului.
Starea
psihică a consumatorilor
Fructe: Dau o stare de
confort psihic, de bine, de linişte şi pace.
Dulciuri concentrate: Cresc frecvenţa stărilor de agitaţie,
nervozitate, iritabilitate, nelinişte etc., mai ales (dar nu numai) la copii.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.