Dr. Călin Mărginean - Obiceiuri culinare ruinatoare pentru sănătate + documentar

-->

OBICEIURI CULINARE RUINĂTOARE PENTRU SĂNĂTATE

Este uimitor să constați că această perfecțiune vie a manifestării noastre – corpul fizic – poate fi atât de răbdător față de greșelile noastre, încât până la 50-60 de ani suportă (în cele mai multe cazuri chiar fără o ripostă sesizabilă) bolile, care sunt efecte ale îmbătrânirii premature, ca rezultat al scăderii calității sistemului nostru. Viața care ni s-a dat fără să ni se ceară nimic în schimb nu are în program dorința de a îmbătrâni și a se degrada într-un timp atât de scurt. Toate aceste procese subtile la nivel cauzal, dar evidente la nivelul consecințelor, toate gesturile noastre inconștiente obligă sistemul viu să-și consume din propria energie pentru a-și putea păstra condiția. Și iată cum se creează singură imaginea în care mâncarea = consum al energiei vieții.


Nu trebuie să mergem prea departe cu cunoștințele științifice pentru a putea identifica calitatea alimentelor pe care le introducem în noi. Viața ni s-a dăruit pentru a o trăi, a o îmbogăți, și nu pentru a o consuma zilnic, pas cu pas, cu fiecare gest al nostru (aparent normal) la fiecare mic dejun, prânz sau cină. Adevărul este că atât de tare ne-am înstrăinat de noi înșine, încât am ajuns să trăim pentru a mânca, consumându-ne cu cea mai mare inconștiență, zi de zi, câte puțin, masă după masă, întreaga energie vitală, astfel că, timp de 70 de ani, ne ucidem lent. Și, când consecințele sunt deja evidente, considerăm boala drept o fatalitate și o mai și tratăm ca atare, neanulând cauza reală, ci doar efectul.
De fapt, nimeni nu-i de vină, atâta timp cât este un neștiutor care se conformează unor tradiții alimentare și unor îndemnuri abil formulate. Nu-s de vină nici mama, nici bunica, nici străbunica... acest întreg șir al celor care au purtat ștafeta morții, pentru că nici ei n-au știut, lăsându-se păcăliți că am fi cu toții datori să îi dăm ortul popii. Astfel, din generație în generație, s-a perpetuat obișnuința unui tip de alimentație dăunător și credința că starea de sănătate este doar o pauză între două boli. Oamenii nu au nicio vină că au rămas cu aceste convingeri până astăzi, când ne aflăm la apogeul civilizației și comunicării. Ei sunt doar niște păcăliți de obișnuințele lor, de tradițiile pe care și le-au însușit ca puncte de referință. Ce-i lipsește omului modern e o minte deschisă, dorința de informare și optimismul. Pentru că viața poate fi trăită, nu îmbolnăvită, îmbătrânită și ucisă. Astăzi, datorită Internetului, ni se oferă șansa să modificăm ceva din parametrii experienței prea mult repetate în aceleași condiții și cu aceleași rezultate, măcar la nivelul acelei părți a zilei dedicată hrănirii. Soluțiile există, trebuie doar să vrem să le aflăm, să le verificăm și apoi să le folosim.

Vă invit să urmăriți prelegerea de mai jos a doctorului Călin Mărginean pe tema pregătirii corecte a alimentelor. O dată însușite aceste cunoștințe transmise gratuit și cu generozitate de către acest profesionist inimos, aveți toate șansele să trăiți mult și bine și să vă bucurați de viață, de nepoți, strănepoți și stră-strănepoți.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *