-->
OBICEIURI
CULINARE RUINĂTOARE PENTRU SĂNĂTATE
Este uimitor să constați că
această perfecțiune vie a manifestării noastre – corpul fizic – poate fi atât
de răbdător față de greșelile noastre, încât până la 50-60 de ani suportă (în
cele mai multe cazuri chiar fără o ripostă sesizabilă) bolile, care sunt efecte
ale îmbătrânirii premature, ca rezultat al scăderii calității sistemului
nostru. Viața care ni s-a dat fără să ni se ceară nimic în schimb nu are în
program dorința de a îmbătrâni și a se degrada într-un timp atât de scurt.
Toate aceste procese subtile la nivel cauzal, dar evidente la nivelul
consecințelor, toate gesturile noastre inconștiente obligă sistemul viu să-și
consume din propria energie pentru a-și putea păstra condiția. Și iată cum se
creează singură imaginea în care mâncarea = consum al energiei vieții.
Nu trebuie să mergem prea
departe cu cunoștințele științifice pentru a putea identifica calitatea alimentelor
pe care le introducem în noi. Viața ni s-a dăruit pentru a o trăi, a o îmbogăți,
și nu pentru a o consuma zilnic, pas cu pas, cu fiecare gest al nostru (aparent
normal) la fiecare mic dejun, prânz sau cină. Adevărul este că atât de tare
ne-am înstrăinat de noi înșine, încât am ajuns să trăim pentru a mânca,
consumându-ne cu cea mai mare inconștiență, zi de zi, câte puțin, masă după
masă, întreaga energie vitală, astfel că, timp de 70 de ani, ne ucidem lent.
Și, când consecințele sunt deja evidente, considerăm boala drept o fatalitate
și o mai și tratăm ca atare, neanulând cauza reală, ci doar efectul.
De fapt, nimeni nu-i de vină,
atâta timp cât este un neștiutor care se conformează unor tradiții alimentare
și unor îndemnuri abil formulate. Nu-s de vină nici mama, nici bunica, nici
străbunica... acest întreg șir al celor care au purtat ștafeta morții, pentru
că nici ei n-au știut, lăsându-se păcăliți că am fi cu toții datori să îi dăm
ortul popii. Astfel, din generație în generație, s-a perpetuat obișnuința unui
tip de alimentație dăunător și credința că starea de sănătate este doar o pauză
între două boli. Oamenii nu au nicio vină că au rămas cu aceste convingeri până
astăzi, când ne aflăm la apogeul civilizației și comunicării. Ei sunt doar
niște păcăliți de obișnuințele lor, de tradițiile pe care și le-au însușit ca
puncte de referință. Ce-i lipsește omului modern e o minte deschisă, dorința de
informare și optimismul. Pentru că viața poate fi trăită, nu
îmbolnăvită, îmbătrânită și ucisă. Astăzi, datorită Internetului, ni se oferă șansa să modificăm ceva
din parametrii experienței prea mult repetate în aceleași condiții și cu
aceleași rezultate, măcar la nivelul acelei părți a zilei dedicată hrănirii.
Soluțiile există, trebuie doar să vrem să le aflăm, să le verificăm și apoi să le
folosim.
Vă invit să urmăriți
prelegerea de mai jos a doctorului Călin Mărginean pe tema pregătirii corecte a
alimentelor. O dată însușite aceste cunoștințe transmise gratuit și cu
generozitate de către acest profesionist inimos, aveți toate șansele să trăiți
mult și bine și să vă bucurați de viață, de nepoți, strănepoți și
stră-strănepoți.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.