-->
SUBSTANȚE
ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE,
DAR CARE,
DEVENIND EXOGENE,
SUNT
PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU
Ce vrea să ne comunice dr.
Călin Mărginean în această prezentare video, pe care vă invităm s-o urmăriți?
Așa cum explică în debutul prezentării, el însuși a avut dificultăți în a
denumi tema dezbătută și îl înțelegem. Cu toții am avut de-a face cu medici la
un moment dat și am văzut ce greu le vine să ne explice pe înțelesul nostru ce
problemă avem. E ceva normal – după atâția ani de studii, limbajul profesional
a devenit un automatism pe care cu greu îl mai poți reformula. Așadar, haideți
mai întâi să decodăm titlul:
SUBSTANȚĂ ENDOGENĂ = de
origine internă, care este produsă în interiorul organismului.
SUBSTANȚĂ EXOGENĂ = de origine
externă, care este produsă în afara organismului, sau pe care organismul este
provocat s-o producă din cauze exterioare lui.
Cu alte cuvinte, în corpurile
noastre există o serie de substanțe, fie produse de corp (extrem de utile), fie
rezultate din procesul de metabolism (pe care corpul le elimină rapid). Ei
bine, aceste substanțe n-ar trebui să le mai aducem din afară prin alimentație
sau prin lichidele pe care le consumăm zilnic sau ocazional. Toxicitatea
substanțelor respective și riscul care derivă din prezența lor este cu atât mai
mare, cu cât le aducem într-o cantitate mai mare. Este important ca pentru
sănătatea noastră să ne abținem de la anumite substanțe care, chiar dacă există
în organism, aduse din afară, pot provoca daune însemnate sistemului. Nu
întotdeauna e bine să-i facem un „bine” organismului, dându-i în plus substanțe
pe care el le produce strict cât are nevoie. Despre ce substanțe este vorba? O
sa fiți uimiți de cât de banale sau chiar benefice le-ați considerat până acum,
dar, în același timp, o să vă explicați și cauza unor neplăceri sau afecțiuni
de care suferiți. Vizionare cu folos!
CINCI ACIZI
DIN CORPUL NOSTRU
Dr. Călin Mărginean
Postulat: Corpul nostru este bazic (pH-ul sângelui este 7,4). Bazic a fost creat
şi tot bazic va funcţiona, ori crapă pământul! Corpul menţinut bazic NU face
cancer şi nici tumori latente.
Pe parcursul vieții,
aducem în corpurile noastre alimente dintre cele mai diverse, într-o cantitate
de cca 70 de tone și unele băuturi (apă, lapte, supe, ceaiuri, băuturi cu
conținut cafeinic, băuturi alcoolice etc.). Însă oare toate acestea ne și ajută
să ne menținem sănătatea, sau contribuie zi de zi la ruinarea ei? Ca să răspund
la această întrebare, am scris articolul de față, care sper să fie util tuturor
celor care vor să trăiască sănătos chiar și la vârste avansate! Celorlalți
însă...
Încă de la
Creație, Dumnezeu a indicat omului dieta vegetariană totală (Geneza 1,29), ca factor major de protecție împotriva tuturor bolilor degenerative ale
stilului de viață cu care ne confruntăm noi astăzi (osteoporoză, cancer,
ateroscleroză, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, boli autoimune).
Dacă oamenii ar reveni la alimentația pe care Creatorul a stabilit-o pentru
noi, multe boli și suferințe ne-ar ocoli. Pe când așa...
Dacă aducem în
corpurile noastre zilnic alimente acide, acestea vor determina, într-o primă
fază, acidifierea mediului intern.
Repet: corpul nostru este bazic şi doar bazic va funcţiona! Ca să poată face
aceasta, el va apela la rezervele lui de calciu, luându-l din oase şi din
coloana vertebrală, sub formă de hidroxid de calciu, o bază foarte puternică,
într-o cantitate mai mică şi bicarbonat de calciu, o bază mai slabă, dar într-o
cantitate mai mare, cu care va tampona acidul intrat în organism. Corpul va
reveni astfel la pH-ul lui bazic, dar vom pierde calciu azi, mâine, decenii întregi,
şi uite-aşa ajungem să facem osteoporoză. Un adult de 70 kg are nu mai puţin de
1 kg de calciu în oase. Nu-i totuși cam mult? Ei bine, calciul stocat este şi
un factor natural anticancer! Astfel, pierzând calciu timp de decenii, ne putem
trezi în bătătură, la mijlocul sau la finele vieții (uneori chiar mai devreme)
cu cancer, leucemie, limfoame, mielom multiplu.
Care sunt alimentele care induc aciditate
în organism?
- toate alimentele de origine animală (dar mai ales
lactatele)
- băuturile carbogazoase
- cerealele decorticate (făina albă, pastele făinoase din
făină albă, cornuri...)
- dulciurile concentrate (zahăr, miere, bomboane,
prăjituri, ciocolată, tort, fursecuri...)
- oţetul, murăturile, „moarea”, borșul de putină
- alcoolul (dar şi tincturile)
- alimentele alterate sau fermentate
- fructele necoapte
- sursele alimentare de acid oxalic (vezi mai jos)
- toate alimentele acre, acrişoare sau foarte dulci
(inclusiv fructele confiate)
- anumite procedee termice nefaste și nesănătoase de
preparare termică a alimentelor: prăjirea (+/- în ulei omega 6), frigerea (+/-
în ulei omega 6)
- băuturile „răcoritoare” la sticle PET
Să vorbim de câțiva acizi pe care-i avem în corp, dar și
despre alții pe care-i aducem în corp din obișnuință: pentru că așa se face,
pentru că așa am pomenit sau pentru că așa ne place.
1. Acidul
clorhidric (HCL)
Este un acid anorganic tare,
stabil, extrem de coroziv, care la temperatura camerei există sub formă de gaz,
putându-se concentra sub formă de soluție până la cel mult 38%. Are numeroase
utilizări în industria chimică organică și anorganică, industria farmaceutică,
industria fibrelor sintetice, industria pielăriei, ca agent de regenerare
pentru rășinile schimbătoare de ioni (în stațiile de demineralizare a apei),
industria petrolieră, ca agent de neutralizare, industria ceramică și textilă,
industria metalurgică ca agent de decapare și curățare, industria cauciucului
pentru sinteza cloroprenului (o varietate de cauciuc), obținerea clorurii de
vinil (monomer) și a PVC-ului (polimer) etc. Interesant este că se găsește și-n
stomac, singurul loc din organism unde este normal să fie acid, fiind produs
din sarea de bucătărie și apă. Aici este secretat de glandele corpului gastric,
alături de o enzimă proteolitică pe care-o activează, numită pepsinogen (care
se transformă în pepsină) cu rol în digestia grosieră a proteinelor.
HCl menține pH-ul sucului gastric la valori de 0,8 – 1,5
unități, exercitând numeroase acțiuni:
- activează enzimele
proteolitice din sucul gastric și creează un mediu optim pentru acțiunea lor
- coagulează proteinele,
oligozaharidele şi trigliceridele, ajutând la fragmentarea lor grosieră
- stimulează evacuarea
gastrică
- împiedică dezvoltarea
germenilor intrați în stomac odată cu alimentele ingerate (sterilizându-le)
- favorizează absorbţia Fe şi
trecerea sa (în prezenţa vitaminei C) din forma Fe3+ neabsorbabil, în Fe2+
propriu absorbţiei duodenale
- ajută la unirea vitaminei
B12 cu factorul intrinsec, care reprezintă un prim pas fundamental în procesul
de absorbție al vitaminei
După ieșirea
din stomac, acidul clorhidric este neutralizat în prima porțiune a intestinului
subțire (duoden), când pH-ul urcă brutal la 8-9 unități, grație secreției
pancreatice.
Ca o reacție
la secreția puternică de acid, stomacul, ca să nu sufere o auto-digestie, se
protejează prin secreția unui mucus, cu care își învelește pereții pe
dinăuntru. Dacă apar „fisuri” în apărarea stomacului, fie printr-o secreție
prea puternică de acid, fie printr-una insuficientă de mucus, vom fi în fața
unei gastrite, a unui ulcer, a unei hemoragii sau a unei perforații gastrice.
Factorii care cresc aciditatea gastrică
sunt:
- consumul băuturilor
alcoolice, în special vin și a bere (chiar și fără alcool), dar și tărie
- alimentele foarte bogate în
histamină (cel mai important stimulator al secreției gastrice): lactate,
murături, cacao, carne de porc, organe animale, alimente fermentate sau
alterate, ton, sardină, anșoa, borș de putină, arahide, moluștele și
crustaceele marine
- băuturile/medicamentele care
conțin cafeină: cafea (chiar și de cea decofeinizată), - cola, cacao, ceai
verde/negru/rusesc, băuturile energizante; Antinevralgic, Cofedol, Fasconal
- unele boli: gastritele,
ulcerul, sindromul Zollinger-Elison, boala Cushing, tumorile hipofizare.
- altele: alimentele acre,
acrișoare și foarte dulci (dulciurile concentrate), condimentele, oțetul,
prăjelile, alimentele fripte, grătarul, afumăturile, calciul administrat oral,
hipoglicemiantele, guma de mestecat, sarea în exces, alimentele ingerate la
temperaturi extreme, stres, proteinele animale, grăsimile saturate în
alimentaţie, mesele copioase (îmbuibarea), băutul de lichide în timpul mesei
sau imediat după masă, mâncatul între mese sau tot timpul, numărul redus de ore
de somn, cuplajul lapte + zahăr + miere +ouă, zgomotele de impact, stresul.
Factorii care scad aciditatea gastrică sunt:
- prezenţa H+ în stomac sau
duoden, hiperglicemie, soluţii hipertone, sau grăsimi în duoden
- în anumite boli: gastrită
cronică, pelagra, unele anemii (Bierner), tumorile stomacului
- unele medicamente (de ex.
antihistaminicele H2)
2. Acidul
lactic
Acidul lactic este un compus
chimic care are rol în mai multe procese biochimice. El se găsește în stare
naturală în unele produse lactate cum ar fi: iaurtul, chefirul, brânza etc. Cazeina
din laptele fermentat este coagulată de acidul lactic. Deși poate fi produs
prin fermentația lactozei, majoritatea acidului lactic folosit în comerț este
produs de bacterii provenind din produse non-lactate, ca amidonul din porumb
sau cartofi. Unele produse care se pretind a fi vegetariene au în componența
lor acid lactic. Acest acid se regăsește în industria alimentară și-n alte
produse procesate, fie ca ingredient de reglare a pH-ului, pe post de
conservant, sau pentru controlul patogenic al microorganismelor. Mai este utilizat
și la amplificarea fermentației la pâinea de secară.
În stare de repaus,
concentrația sanguină a acidului lactic este de 10 mg%, dar în timpul efortului
poate crește până la 200 mg%. În timpul efortului, acidul lactic rezultă din
descompunerea anaerobă a glucozei, fiind produs de celulele musculare.
Generarea de acid lactic de
către mușchi are loc:
- la începutul unei mișcări
- în condițiile unui efort brusc, de scurtă durată
sau
- în faza finală a unui efort epuizant, fiind factor de
limitare a mișcării/protecție a mușchilor
Acidul lactic se formează și
atunci când corpul descompune monozaharidele pentru a da energie organismului
atunci când nivelurile de oxigen din sânge sunt scăzute sau perfuzia unui
anumit organ este diminuată din cauza unui proces aterosclerotic. Când nivelul
de oxigen din sânge este normal, monozaharidele sunt „arse” complet, până la bioxid
de carbon și apă, eliberând multă energie. La aceeași intensitate a unui efort,
cantitatea de acid lactic produs de mușchi este invers proporţională cu gradul
de pregătire al subiectului. Acest lucru înseamnă că, dacă o persoană antrenată
și un sedentar practică același tip de mișcare, se produce acid lactic mai mult
la persoana ne-antrenată decât la cea antrenată. O altă remarcă: două persoane
care au același grad de antrenament, dacă practică același efort, persoana
vegetariană va putea efectua pe o perioadă mai lungă același efort, deoarece ea
dispune de „tampoane” alcaline în cantitate mai mare în corpul său. Așa se explică
de ce o erbivoră poate alerga mai mult decât o carnivoră!
Efectele acidului lactic
- supraoxigenează sângele pentru a fi metabolizat
- determină vasodilatație arterio-venoasă
- produce distrugere tumorală directă
- stimulează secreția de STH și testosteron
- excesul său determină febra musculară și/sau o
veritabilă epuizare fizică.
Remedii
- băi calde
- mișcare ușoară
- surse de glucide complexe, calciu și magneziu
- masaj ușor al grupei musculare afectate, folosind
unguente cu heparinoizi: Hepatrombin, Lasonil.
Există persoane care nativ au
în mușchi mai multe fibre musculare albe decât majoritatea populației și mai
puține fibre roșii. Aceste persoane sunt capabile să desfășoare mai ușor eforturi
de o intensitate mare, bruște și pe o durată scurtă. Invers, persoanele la care
predomină fibrele roșii au posibilitatea de a desfășura eforturi cu un debut
mai lent, dar de o amplitudine mărită și pe o perioadă de timp mai lungă (efort
de rezistență).
În gură, între diversele
bacterii existente, se găsește și Lactobacillus
acidophilus, a cărui putere de a produce carii este cea mai mare. Această
bacterie se hrăneşte cu zahăr și cu reziduurile prezente în produsele alimentare,
formând acid lactic ca produs rezidual, care în timp poate „topi” puțin câte
puțin smalțul dentar și dentina. Așa se explică frecvența mai mare a cariilor
dentare la persoanele care nu se spală pe dinți imediat după masă, au obiceiul
prost de a „ciuguli” între mese, mănâncă dulciuri concentrate fără a se spăla
pe dinți imediat.
3. Acidul
citric
A fost descoperit încă din
secolul al VIII-lea de alchimistul Jabir Ibn Hayyan, fiind izolat pentru prima
oară de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele în 1784; din 1860, a fost produs
pe scară largă în Italia, pe baza producției de citrice. Ciclul acizilor
tricarboxilici (ciclul Krebs) reprezintă o serie de compuși implicați în
oxidarea lipidelor, proteinelor și carbohidraților în bioxid de carbon și apă.
Această serie de reacții e legată de aproape toate reacțiile metabolice și asigură
două treimi din energia derivată din alimente în organismele evoluate. În
cantitate mică, este un component normal al celulelor corpului și este
metabolizat, degradat și eliminat de corp fără efecte adverse.
Acidul citric
este foarte răspândit în stare liberă, în plante și animale. Cel mai adesea îl
găsim în sucul citricelor, care i-au dat și numele. În zeama de lămâie, ajunge
la o concentrație de 7-9%. Se mai găsește în afine, coacăze, agrișe, sfeclă, vișine,
zmeură, fragi, căpșuni. Ca acid liber sau ca sare se găsește în sucul și
semințele multor flori și plante. Vinul poate conține cca. 0,4 g/l, laptele
acru între 1 și 4 g/l, iar fructele acre mai mult.
Utilizări
- industria alimentară:
E330-333 (citraţii) = sarea de lămâie - sunt considerate ca unele dintre cele
mai pro-cancerigene substanţe, fiind acidifiante: conservanţi, aromatizanți,
condimente. Sunt introduşi în produse de genul: gemuri, dulceţuri, băuturi răcoritoare,
siropuri, maioneze, pastă de roşii, unele conserve (ciuperci etc.). Unele state,
cum ar fi Rusia, SUA şi UE, i-au interzis şi i-au retras de mulţi ani de pe
piaţă, deoarece ar fi implicaţi în producerea unor cancere din sfera ORL şi
digestivă. Acesta ar fi un prim punct de vedere! Un altul susţine că într-o
multitudine de fructe, dar mai ales în citrice, ar exista cantităţi mari de
acid citric, în special în recordmenul acidului citric, care este lămâia (5-9%
din masa totală a fructului). Ei bine, nimeni nu a făcut şi nu va face vreodată
cancer consumând citrice! Acidul citric se găseşte în toate celulele corpului
nostru. Deşi este un acid organic, tăria sa este semnificativă; de aici şi
propunerea ca orice pacient care are sau vrea să prevină maladia canceroasă sau
osteoporoza să evite produsele alimentare în care există în cantități mari sau
în care s-a introdus voluntar acidul citric, dar nu şi citricele ne-acre!
Se folosește la sucuri, muștar
și în foarte multe alte produse. Întărește gelul din gemuri și încetinește
procesul de oxidare la fructe și produsele din fructe, prevenind decolorarea.
La brânzeturi este folosit
pentru a crea rapid mediul pentru activitatea enzimelor, în locul metodei tradiționale.
Este folosit la fabricarea înghețatei, pentru a menține separate globulele de
grăsime.
Este utilizat
pe scară largă în industria vinului, când sunt folosite fructe cu aciditate
redusă, dar și pentru că se combină cu fierul liber și previne formarea de
compuși fier-tanin, care fac vinul tulbure. În procesul de fabricație a berii
reduce pierderea de zahăr din orzul germinat.
- există în
săpunuri și detergenți, datorită proprietății de a se combina cu metalele în
apa dură. Împreună cu bicarbonatul de sodiu este efervescent și se folosește
sub formă de pudră, tablete, sare de baie.
- în industria farmaceutică și în biotehnologie
- îndepărtează apa dură de pe sticlă
- în industria fotografică, la developarea filmului
- în industria de armament pentru producerea de
explozibili sensibili la șocuri
Să gândim o problemă ilustrată
printr-o pildă, pentru a înțelege cât mai bine problematica acidului citric!
Repet: corpul nostru este bazic și doar așa va funcționa! Numai ideea că aș
stoarce în fața dvs. o lămâie determină, atât din partea mea, cât și a dv., o puternică
secreție salivară! De ce? Deoarece organismul vrea să se apere în fața unei
agresiuni acide, fie ea chiar mimată: prin salivă se elimină cantități
importante de sodă caustică, special pentru a tenta tamponarea acidului citric.
Acidul citric tentează să intre în corpul nostru. 5-9% acid citric este enorm! Corpul, numai la ideea unei agresiuni acide reacționează prompt, dorind să se apere printr-o secreție importantă de salivă alcalină (bazică). Însă capacitatea sa de apărare va fi depășită, restul de acid citric netamponat o ia spre stomac, înainte de a intra în stomac se mai „trage” cu o pompă de sodă caustică, este depășită și aceasta, iar acidul citric restant ajunge în stomac, care și așa era „încins” de acidul clorhidric produs compensator. Astfel este acidificat organismul!
În cantitate mare, acidul
citric poate aduce atingere smalțului dentar, subțiindu-l și generând carii.
Care este această cantitate? Consumul repetat al alimentelor acre! Contactul cu
o soluție concentrată de acid citric produce iritația pielii sau a ochilor.
Consumat în exces, poate ataca smalțul dinților. În concentrație mare, poate
degrada și decolora părul, întrucât deschide cuticula și scoate mineralele din
firul de păr.
4. Acidul
oxalic
Proprietăți bio-fizico-chimice, care-l fac o substanță indezirabilă
pentru corp
- este un acid organic dicarboxilic, cu o moleculă extrem
de mică; este puţin solubil în apă => poate pătrunde urgent în sânge după ce
a fost ingerat, dar eliminarea lui se face foarte greu;
- când intră în organism pe cale digestivă răneşte/irită
tubul digestiv, deoarece ia formă de ace; același lucru îl face când se elimină
la nivelul aparatului excretor, iritând tot ce-i iese în cale;
- are o proprietate unică: complexează calciul, magneziul
și fierul, cărora le este împiedicată absorbţia din intestinul subțire;
alterează astfel grav absorbția acestor metale;
- se absoarbe în sânge şi leagă tot calciul, magneziul și
fierul întâlnit în cale;
- ca să-l elimine, organismul pompează mari cantităţi de
apă spre rinichi, pentru a-l solubiliza;
- ajuns la nivelul aparatului excretor, acidul oxalic va
determina leziuni renale (de tip micro-litiazic, sau micro-sângerări),
ureterale, vezicale, uretrale, care în timp pot degenera în cancer;
- alimentele care-l conţin induc aciditate în corp şi
pierderi consecutive de calciu, magneziu și fier; la persoanele suferinde de
gută are chiar capacitatea de a declanșa criza!
Alimentele foarte bogate în
acid oxalic sunt: frunzele de sfeclă, sfecla rădăcină, spanacul fiert, spanacul
congelat, rubarba, sparanghelul, pudra de cacao și ciocolata, rădăcina de sfeclă
roșie, măcrișul. Între alimentele foarte bogate în acid oxalic amintesc și
loboda, ștevia și ghimbirul.
Alți factori
capabili să determine apariția de cantități importante de acid oxalic în sânge
- consumul frecvent de
dulciuri concentrate
- glicogenul din carne, prin
descompunere, determină formarea și absorbția de oxalat la nivelul intestinului
subțire, dar mai ales în prezența unor paraziți intestinali (ascarizi sau tenii)
- intoxicația (accidentală,
criminală sau voluntară) cu etilen-glicol (lichid antigel) duce la formarea
și eliminarea unei mari cantități de oxalat de calciu în rinichi, mergând
până la insuficiență renală acută și stare periculoasă de acidoză
- deficitul de vitamină B6
(consumul de pâine albă, prostul obicei de a fierbe cerealele integrale)
Scăderea rezultată a
concentraţiei mineralelor din sânge (dar mai ales calciul, magneziul și fierul)
poate cauza tulburări severe, cum ar fi spasme musculare involuntare, tremor,
convulsii și crize tetanice, anemie feriprivă, osteoporoză, cancer, litiază
renală, alterarea imunității etc. 80% din pietrele la rinichi sunt formate din
acid oxalic!
Menționez că eu contraindic
consumul rădăcinii de sfeclă roșie, dar recomand din tot sufletul sucul de
sfeclă roșie! Contradicție/paradox? Nici pe departe! Să mă explic: ce am spus
mai înainte despre acidul oxalic? Că este o substanță foarte puțin solubilă în
apă! Deci, atunci când este stoarsă rădăcina pentru obținerea sucului, cel mult
3% din acidul oxalic conținut în rădăcină trece în suc, din cauza slabei sale
solubilități în apă, drept pentru care sucul se poate consuma fără probleme. Sucul
de sfeclă roșie este un factor major anticancer, numeroși autori de protocol
natural anticancer introducându-l alături de alte componente în cure naturale
terapeutice anticancer.
5. Acidul
acetic
În stare anhidră, formează
cristale la 16,5° C, similare gheții, motiv pentru care a și fost denumit „acid
acetic glacial”. Este al doilea acid organic monocarboxilic ca forță, după
acidul formic. E cunoscut încă din antichitate sub denumirea de „oțet”. Limba
franceză face aluzie la procedeul lui de fabricație, denumindu-l „vinaigre”
(„vin acru”) cu referire la fermentația acetică a vinului. Oțetul joacă un rol important în bucătăria popoarelor, la pregătirea de
sosuri pentru salate şi marinate; calităţile lui antiseptice au fost foarte
utile înainte de apariţia frigiderelor, pentru conservarea alimentelor, inclusiv
a cărnii. Producția lui este de cca 5 milioane tone/an, cel mai important producător
fiind SUA.
Se obține industrial prin:
- distilarea uscată a lemnului
- oxidarea enzimatică a etanolului, în prezența unor
bacterii, în concentrație de 3-9%
- oxidarea catalitică a acetaldehidei, în prezența unui
catalizator de acetat de mangan
Utilizări
- condiment în alimentație
- conservarea alimentelor (murături, carne, pește)
- fabricarea medicamentelor
- antiseptic și dezinfectant; este coroziv și iritant în
soluții concentrate
- aromatizant pentru tutun
- coagularea latexului de cauciuc, fabricarea de
erbicide, insecticide, vopsele, parfumuri, solvenți
- uz casnic, pentru:
a) îndepărtarea petelor de cerneală, cafea, rugină și vin
de pe hainele pătate
b) dedurizarea apei în mașina de spălat haine, înlocuind
cu succes orice anti-calcar
c) face să strălucească oglinzile, sticla, cromul,
obiectele de porțelan, alamă și piele
- Nu este
indicată clătirea și limpezirea părului cu oțet (obicei prost, întâlnit pe la
țară), deoarece nu face părul mătăsos, ci-l face să cadă!
Gruparea
acetil, derivată din acidul acetic este esențială în biochimie, existând în
aproape toate formele vii, mai ales sub formă de acetil-coenzima A.
Concentrația sa este însă menținută la un nivel foarte redus, pentru a nu
perturba pH-ul celular. Acetil-coenzima A este o moleculă foarte importantă
pentru existența celulelor vii. Este implicată în:
- majoritatea sintezelor organice care au loc în
organismele vii
- producerea de energie pentru celule și respirația
celulară
- formarea unor neurotransmițători (acetilcolina), vitali
pentru organism
Acidul acetic este, de
asemenea, o componentă a lubrifierii vaginale la oameni şi la primate, care
pare a servi ca un agent antiseptic moderat. Nu este nevoie să fie adus din
afară prin alimentație, deoarece acest lucru generează toate efectele
indezirabile ale excesului de aciditate din organism! Așadar, nu recomand
consumul lui alimentar, ci doar uzul casnic, extra-alimentar!
Efectele
cronice ale acidifierii mediului intern
- pierderi
constante de calciu, cu toate efectele negative: osteoporoză, cancer, slăbirea
tonusului muscular, aritmii cardiace, instabilitate emoțională, reducerea
performanțelor fizice și psihice, creșterea frecvenței bolilor alergice,
insomnii, status pro-inflamator, hipertensiune arterială;
- dinții sunt
și ei oase și se pot demineraliza, ducând la alterarea smalțului și apariția
cariilor;
- întotdeauna,
în prezența unei acidifieri a mediului intern, corpul reacționează prin
formarea de secreții, mai mult sau mai puțin abundente: nazale, bronșice și
intestinale, cu toate consecințele care decurg de-aici: infecții, malabsorbție,
astm;
- are loc o
alterare a imunității generale a corpului, dar mai ales a celei specifice anti-cancer;
tumorile latente (fibrom uterin, adenom de prostată, noduli mamari sau
tiroidieni, unele „alunițe”) pot vira oricând spre un cancer veritabil, în
vreme ce o tumoră malignă devine de nestăvilit;
- scade
toleranța la efort susținut (efect direct), atât fizic, cât și psihic;
- crește
semnificativ și direct proporțional riscul litiazic renal, iar în prezența unui
aport de lichide insuficient și ineficient acesta se amplifică;
- crește
riscul de a dezvolta ulcer gastroduodenal;
-
articulațiile se erodează mai ușor, crescând frecvența tuturor bolilor
reumatice;
- crește
frecvența tuturor bolilor alergice (atât prin efect direct, cât și indirect
prin pierderea de calciu, deja menționată) și a celor autoimune.
Alți acizi
care există în organismul uman: acizii grași saturați, acizii grași nesaturați
(Omega 3, 6, 9, acidul oleic), acizii organici mono-, di- și tricarboxilici
etc.
Spun eu de
data asta și nu posturile media: Pentru sănătatea dvs., evitați orice aliment
acru, acrișor și foarte dulce! Sau, ca să fiu și mai explicit: Nu acriți nimic
cu nimic și evitați alimentele acre! Firește, doar dacă vreți să fiți
sănătoși...
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.