Drepturile părinților

-->
DREPTURILE PĂRINŢILOR


Cred că toată lumea cunoaște drepturile copiilor, dar mai puţini sunt conștienți de faptul că şi părinţii au drepturi. Iar acestea funcţionează bine doar împreună:

1. Aveţi dreptul de a avea propriile sentimente şi de a le împărtăşi copiilor dvs.
Dacă le acordăm copiilor şansa de a-şi exprima sentimentele, ar fi o atitudine unilaterală regretabilă dacă părinţii nu şi-ar exprima şi ei sentimentele, atât pe cele pozitive, cât şi pe cele negative. Luaţi-vă libertatea de a spune: „M-am săturat de prostiile tale pe ziua de azi, ai face mai bine să mă laşi în pace”.

2. Aveţi dreptul de a comanda la dvs. acasă
Nu este bine nici pentru părinţi, nici pentru copii să se tolereze o atitudine dezagreabilă sau nepoliticoasă din partea copiilor. Chiar dacă nu o spuneţi cu voce tare, trebuie să gândiţi că sunteţi la dvs. acasă şi că înţelegeţi să fie respectate numite reguli.

3. În ierarhia priorităţilor familiale, căsnicia dvs. trece pe primul plan, copiii pe al doilea
Cuplul trebuie să-şi menţină propria existenţă; oricum, copiii vor beneficia automat dacă părinţii au o căsnicie fericită şi stabilă.

4. Aveţi dreptul de a vă odihni, de a lua o pauză, periodic, de la rolul dvs. de părinte
Imaginaţi-vă cât aţi fi de plictisiţi de meseria dvs. dacă nu v-aţi lua niciodată concediu. Şi tocmai în această meserie dificilă şi solicitantă de părinte să nu existe o perioadă de odihnă? Din când în când, încredinţaţi copiii unei rude şi plecaţi în week-end sau măcar o seară pe săptămână cinaţi în doi la un restaurant. Veţi savura plăcerea de a fi doar soţ şi soţie. Kahlil Gibran spunea în Profetul: „Trăiţi toţi împreună, dar jalonaţi-vă viaţa în comun cu momente de singurătate”.

5. Aveţi dreptul de a comite erori în educaţia copilului dvs.
E greu să nu facem nicio greșeală când suntem aşa de puţin pregătiţi pentru această meserie. Trebuie să admitem că putem greşi, fără ca pentru aceasta să ne culpabilizăm permanent.

6. Aveţi dreptul de a reuşi bine în propria meserie şi a avea interese personale
Sunteţi părinte, dar este un rol secundar în viaţa dvs. Sunteţi înainte de toate un individ cu interese proprii şi anumite sarcini de îndeplinit.

7. Aveţi dreptul de a fi ilogic
Copiii, adolescenţii adesea, oamenii politici, starurile de cinema, judecătorii, psihologii, psihiatrii sunt adesea ilogici. De ce părinţii să fie singurii oameni care să se străduiască să fie constant logici şi raţionali? Părinţii pot spune copiilor: „N-am nici un argument raţional pentru faptul că vreau acest lucru şi totuşi îl vreau. Respectă, te rog, dorinţele mele iraţionale”. Sau: „Ştiu că nu este foarte logic, dar nu pot accepta să faci cutare lucru. Ţine cont de sentimentele mele ilogice şi încetează să acţionezi astfel”. Este absolut normal să fii uneori ilogic, acceptaţi această realitate şi încetaţi să gândiţi că este un drept interzis părinţilor.

8. Aveţi dreptul de a vă înşela, de a nu fi perfect
Vreau să spun că aveţi dreptul să fiţi furios, ilogic, dogmatic sau încăpăţânat uneori; de a avea chef să răsfăţaţi copilul sau de a fi sever. Putem spera oare să scăpăm de toate defectele noastre umane, toate slăbiciunile noastre şi să dobândim o personalitate perfectă şi fără defecte atunci când devenim părinţi? Rolul nostru de părinţi nu ne împiedică să fim fiinţe umane imperfecte.

9. Aveţi dreptul de a vă păstra sănătatea
Compania constantă a copiilor, mai ales a celor mici, este psihologic o sarcină dificilă pentru un adult. De aceea este nevoie să vă acordaţi timp liber pentru salvarea echilibrului, a sănătăţii mentale.

10. Aveţi dreptul de a fi dvs. înşivă
Aşa cum un copil este unic în felul lui şi nu trebuie să-l strivim în nişte tipare artificiale, tot aşa părinţii au o personalitate unică. Citiţi cărţi, urmaţi cursuri, ascultaţi sfaturi, apoi creşteţi-vă copilul în felul dvs. care este unic. Nu puteţi fi într-adevăr altul decât dvs. înşivă. Aveţi curajul de a fi original în munca dvs. şi mai ales în rolul de părinte!

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *