Lista E-urilor periculoase + VIDEO (RO)

-->


LISTA E-URILOR PERICULOASE

Ca să vă faceți o idee despre cât de dăunătoare sunt anumite produse alimentare comercializate în România și ca să știți pe care trebuie să le ocoliți, vă dăm mai jos lista celor mai des folosite și mai periculoase E-uri prezente în acestea, precum și efectele pe care le au aceste substanțe chimice asupra organismului nostru. Rețineți că aceasta nu înseamnă că celelalte E-uri introduse în produsele alimentare din supermarketuri sunt total inofensive! Pentru detalii despre fiecare aditiv alimentar, intrați pe pagina acestuia prin intermediul link-ului din text.
 
CELE MAI PERICULOASE E-URI FOLOSITE ÎN ROMÂNIA

E102-Tartrazina - Un colorant interzis în câteva țări din UE, dar permis în România. Poate produce tumori și afecțiuni grave ale ficatului. Se găsește în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc.
Amarant - E123 - Colorant roșu ce poate produce cancer, moarte fetală, astm. Acest aditiv poate fi găsit în vinurile roșii de masă (slabe) sau în vinurile roșii contrafăcute, lichioruri și icre. Este interzis în Austria, Norvegia, Rusia și SUA și se folosește restrictiv în alte țări din UE, cum ar fi Italia și Franța.
Galben FCF - E110 - Colorant ce poate produce, astm, disfuncții de percepție a gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive, tumori renale. Acest aditiv se găsește în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, înghețată și dulciuri de culoare galben-portocalie.
Azorubina - E122 - Este un colorant roșu, obținut din gudron, care se adaugă la dulciuri, jeleuri, peltea. Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria și Norvegia. Este permis în România. 
Roșu ponceau 4R (roșu de coșenilă) - E124 - Colorant considerat cancerigen în diferite state, inclusiv SUA. În asociere cu alți aditivi, produce hiperactivitate la copii. Interzis în anumite țări în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Crește cantitatea de aluminiu din organism. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe.
Albastrupatent - E131 - Colorant folosit mult în industria dulciurilor. Produce sindromul de hiperactivitate și deficit de atenție la copii (ADHD). La adulți, produce amețeli, probleme de respirație în cazul persoanelor astmatice, scade tensiunea arterială și dă reacții alergice. De asemenea, este cancerigen. Acest aditiv este interzis în SUA, Norvegia și Australia.
Verde S - E142 - Este un colorant alimentar ce dă culoarea verde. Se găsește în prăjituri, înghețată, jeleuri, bomboane. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda și Norvegia. Poate da reacții alergice și nu este recomandat în alimentația copiilor, deoarece poate produce urticarie, insomnii, hiperactivitate și astm.
Sorbitolul - E420 - Îndulcitor interzis sugarilor și copiilor. Creează probleme digestive ca balonare, flatulență, dureri de stomac. Este un îndulcitor pentru băuturile răcoritoare hipocalorice, guma de mestecat și dulciuri.
Aspartamul - E951 - Un alt îndulcitor care poate da stări de oboseala, amețeli, dureri de cap și multe alte probleme de sănătate. Se găsește în unele băuturi răcoritoare și dulciuri.
Ciclamat - E952 - Îndulcitor interzis în SUA și Marea Britanie, deoarece testele au arătat că este cancerigen. Este permis în România. Îl găsim în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiți, gemuri și produse de cofetărie.
Zaharina - E954 - Este un îndulcitor sintetic folosit în alimentele cu un aport caloric scăzut și în cele destinate diabeticilor. Se mai găsește în băuturi răcoritoare, bomboane, acadele, gemuri, prăjituri, medicamente și pasta de dinți. Această substanță a fost la început considerată sigură, apoi a fost interzisă în multe țări, inclusiv SUA, apoi din nou considerată sigură, iar mai târziu dăunătoare. Din 2010, o regăsim trecută în categoria substanțelor sigure. Astăzi, zaharina este interzisă în Canada, fiind declarată substanță posibil cancerigenă.
E621-Glutamatul de sodiu - Provoacă migrene și este cancerigen. Este utilizat pe scară largă în România, pe post de conservant și potențiator de aromă și poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant, condimente etc.
Benzoat de sodiu - E211 - Este cancerigen și scade coeficientul de inteligență la copii. Agravează starea pacienților care suferă de urticarie cronică. Este un conservant folosit în alimentele acide, cum ar fi murăturile, băuturile carbogazoase și alte produse alimentare ce conțin acid citric.
Benzoat de calciu - E213 - Conservant cancerigen, produce migrene și agravează astmul. Se găsește  în conserve și preparate din carne.
Acidul benzoic - E210 - Conservant folosit pentru inhibarea drojdiilor și mucegaiurilor. Se găsește în brânzeturi, mezeluri, dulciuri, băuturi alcoolice etc. Poate produce cancer, astm, afecțiuni ale ficatului și rinichilor.
Nitritde sodiu - E250 - Conservant și stabilizator al culorii cărnii prelucrate. Acesta se folosește și pentru că este foarte eficient în inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinică. Nitriții în combinație cu proteinele formează substanțe cauzatoare cancer. Pentru a opri producerea de substanțe potențial cancerigene, pe lângă nitriți se adaugă și acid ascorbic.
Nitrat de sodiu - E251 - Ca și nitritul de sodiu, acesta este un conservant și un stabilizator al culorii cărnii prelucrate industrial și un inhibitor al dezvoltării bacteriilor ce produc toxina botulinică. Ca și nitriții, formează substanțe potențial cancerigene și produc hipertensiune, alergii, afecțiuni ale tiroidei, ficatului și sistemului digestiv.
Caramel - E150 - Colorant alimentar de la brun la negru, ce se obține prin încălzirea zaharurilor, în prezența altor substanțe chimice. Poate fi întâlnit în diferite băuturi cum ar fi whisky, coniac, lichior, bere brună, băuturi răcoritoare. Se găsește și în dulciuri, pâine neagră, oțet balsamic, murături etc. Este cancerigen și neindicat în alimentația copiilor. Distruge complexul de vitamine B, atacă ADN-ul și produce afecțiuni ale rinichilor.
EDTA - E385 - Este un antioxidant introdus în maioneze, sosuri, sucuri, produse ce conțin fructe de mare și pește. Poate produce dezechilibre minerale și afecțiuni ale rinichilor. Inhibă coagularea  sângelui și acțiunea enzimelor. Este interzis în alimentația copiilor sub 2 ani.

Aditivii alimentari de mai sus reprezintă doar o mică parte dintre substanțele folosite în alimentele comercializate în România și nu înseamnă că doar acestea sunt dăunătoare. Iată câteva sfaturi pentru a vă menține sănătoși:

- Feriți-vă pe cât posibil de alimentele preparate industrial.
- Nu cumpărați mâncare de la fast-food sau dulciuri intens colorate.
- Renunțați la băuturile răcoritoare carbogazoase.  
- Rețineți că aproape toate produsele de panificație (pâine, pateuri, cornuri) conțin un număr mare de E-uri. Cumpărați-vă o mașină de pâine și preparați-o în casă, cu făină integrală.
- Nu cumpărați niciodată supe instant și nu aromați mâncărurile preparate în casă cu prafuri sau cubulețe cu diverse arome, deoarece acestea conțin preponderent sare și E-uri.
- Eliminați definitiv margarina din alimentația dumneavoastră. Mâncați unt românesc.
- Nu mâncați decât maioneză preparată în casă (cu mixerul, se face în 5 minute) cu ouă proaspete, preferabil de țară.
- Consumați fructe în stare proaspătă, și nu sub formă de compoturi sau dulcețuri din comerț.
- Nu cumpărați niciun fel de conserve metalice.
- Nu consumați decât murături făcute în casă, sau de țăranii din piețe; aceștia nu pun aditivi.

Știu că în ziua de azi e aproape imposibil să consumăm numai alimente naturale, dar cu puțină voință și inteligență putem limita riscul de îmbolnăvire din cauza hranei nocive. Mai știu și că mulți veți invoca lipsa de timp sau bugetul limitat, dar gândiți-vă că boala costă mult mai mult.


 Ce este aditivul E-441?

-->

Comentarii

  1. Multumesc pt aceste informatii utile si de mare ajutor,multumesc ca existati!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cezara, acesta este și primul scop pe care ni l-am propus când am creat blogul. Îți mulțumim că ne urmărești și ne apreciezi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Scrisoarea deschisă a d-lui Simion Dascălu, expert UE, către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
    25.09.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului uman + documentar (RO)
    11.03.2013 - 3 Comments
    --> INFLUENŢA GEOMAGNETISMULUI ŞI A REZONANŢEI SCHUMANN ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞI COMPORTAMENTULUI UMAN Aceste informaţii au fost publicate de Annette Deyhle, Ph.D., membru al echipei de…
  • Din istoria creștinismului - Știați că... + documentar (RO)
    05.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA CREȘTINISMULUI ȘTIAȚI CĂ... Începând cu Conciliul de la Constantinopol, care a avut loc în anul 381 e.n. și a fost…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • Cele mai umane închisori din lume + VIDEO + documentar (RO)
    19.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI UMANE ÎNCHISORI DIN LUME Gradul de civilizație al unei societăți poate fi măsurat vizitându-i închisorile. F.…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • 31 dintre cele mai bune idei de economisire a spațiului pentru locuințe mici
    09.09.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Am remarcat de-a lungul timpului că cele mai ingenioase produse pentru locuință sunt acelea care economisesc spațiu în moduri inteligente.…
  • 13 trucuri Google Calendar pentru a vă spori productivitatea
    31.10.2023 - 0 Comments
    Descoperiți o lume de funcții de stimulare a productivității și integrări care vă pot revoluționa programarea și gestionarea timpului.Google Calendar poate fi un instrument valoros pentru creșterea…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • 25 de fotografii impresionante care demonstrează că animalele sălbatice sunt cei mai buni părinți din toate timpurile + FOTO
    10.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nimic nu se compară cu dragostea părinților și este la fel pentru toate speciile. De fapt, oamenii nu sunt singurii care își protejează,…
  • Munții Bucegi: Întâmplări ciudate, conspirații și legende populare
    17.01.2024 - 0 Comments
    Munții Bucegi sunt o atracție naturală minunată din România. Vârful, Omu, se ridică la 2505 metri deasupra văii imaculate a Prahovei. Din 1935, valea a fost considerată parc național și este inclusă…
  • Top 10 cele mai mici țări turistice din lume
    05.05.2012 - 0 Comments
    --> CELE MAI MICI ŢĂRI TURISTICE DIN LUME Sunt cele mai mici ţări din lume, dar reuşesc să încânte şi să fascineze călători de pe tot globul. IMOPEDIA.ro prezintă zece dintre cele mai…
  • 20 dintre cele mai nebunești întrebări pe care oamenii le pun pe Google + VIDEO
    09.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Sunt însărcinată? - căutări lunare: 90500 - se pare că Google a înlocuit testul de sarcină pentru mai bine de 90000 de femei în…
  • Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar? + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    În cazul în care Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar, acest lucru ar avea implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a universului și pentru posibilitățile de viață…
  • 18 conversații pe care cu toții le-am avut cu mamele noastre + FOTO
    21.03.2016 - 0 Comments
    1. Conversația „Poți să-mi împrumuți niște bani?”: Eu: Îmi împrumuți și mie 10 lei? Mama: Ce s-a întâmplat cu ceilalți 10 pe care ți i-am dat în 2007??? 2. Conversația „Dar nu înțelegi”: Eu…
  • OSHO despre spirit și materie + VIDEO (RO)
    06.12.2012 - 0 Comments
    --> OSHO DESPRE SPIRIT ȘI MATERIE Nu condamnați senzualitatea! Ea a fost și este condamnată în întreaga lume și, din această cauză, energia care poate înflori în senzualitate se…
  • Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CAROB VERSUS CACAO - O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO - Dr. Călin Mărginean …
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Cum să trăim 150 de ani - eBook
    29.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ TRĂIM 150 DE ANI S-a scris mult în ultima vreme despre căile prin care se poate să trăim o viaţă lungă și lipsită de boli. Ne…
  • 5 semne că veți face cancer și 7 sfaturi cum să-l evitați
    09.01.2014 - 0 Comments
    -->   5 SEMNE CĂ VEȚI FACE CANCER  ȘI 7 SFATURI CUM SĂ-L EVITAȚI „Aveți cancer” este ceea ce nu vreți să…
  • Busuiocul - plantă magică și vindecătoare
    04.04.2013 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUSUIOCUL - PLANTĂ MAGICĂ ȘI VINDECĂTOARE Busuiocul este o plantă originară din India, cunoscută și folosită încă în urmă cu 3…
  • Vino mamă să mă vezi la spitalul de obezi
    01.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINO MAMĂ SĂ MĂ VEZI LA SPITALUL DE OBEZI În februarie 2010, un reporter al Jurnalului Naţional s-a internat incognito la Institutul…
  • Ce ne învață filmele americane
    16.12.2013 - 2 Comments
    --> CE NE ÎNVAȚĂ FILMELE AMERICANE - Toate numerele de telefon din Statele Unite încep cu 555. - Cam 50% din populația Statelor Unite sunt agenți FBI sau CIA, care lucrează sub…
  • Angelica - iarba îngerilor
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ANGELICA - iarba îngerilor Angelica, plantă cultivată în trecut în grădinile mănăstirilor, este recomandată pentru proprietăţile sale vindecătoare şi condimentare, pentru aroma…
  • Ce vor femeile să audă + VIDEO (RO)
    14.02.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE VOR FEMEILE SĂ AUDĂ Toți bărbații știu că femeile sunt sensibile la complimente. Așa că, dacă vrei să impresionezi o femeie, tot…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Uluitoarele întâmplări de după scufundarea Titanicului + documentar (RO)
    15.07.2012 - 4 Comments
    --> ULUITOARELE ÎNTÂMPLĂRI  DE DUPĂ SCUFUNDAREA TITANICULUI Chiar din primele zile, naufragiul transatlanticului Titanic a fost împânzit de mituri şi legende. Pe lângă cele…
  • Poți să-ți vindeci viața - VIDEO + eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Argintul - un leac prețios
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> ARGINTUL -UN LEAC PREȚIOS Ştiaţi că… - Pentru a ameliora setea când nu aveți ce bea, puteţi ţine în gură un obiect de argint. - Organismul unui om de 70 kg conţine cca 0,07 mg…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *