Mică antologie a patriotismului amărât

-->

MICĂ ANTOLOGIE A PATRIOTISMULUI AMĂRÂT

„În perspectiva morţii mele, doresc să fac această confesiune: dispreţuiesc naţiunea germană din cauza prostiei sale nesfârșite şi roşesc la gândul că-i aparţin”. Arthur Schopenhauer

Dimitrie Cantemir: „Dragostea ce avem pentru patria noastră ne îndeamnă pe de o parte să lăudăm neamul din care ne-am născut, iar pe de alta, dragostea de adevăr ne împiedică, în aceeaşi măsură, să lăudăm ceea ce ar fi, după dreptate, de osândit. Le va fi lor mai folositor dacă le vom arăta limpede în faţă cusururile care-i sluţesc, decât dacă i-am înşela cu linguşiri blajine şi cu dezvinovăţiri dibace. Din această pricină, vroim să mărturisim curat că noi, în năravurile moldovenilor, în afară de credinţa cea adevărată şi ospeţie nu găsim prea lesne ceva ce am putea lăuda. Năravurile bune sunt rare la ei. Trufia şi semeţia sunt muma şi sora lor. Nu cunosc măsura în nimic: dacă le merge bine sunt semeţi, dacă le merge rău îşi pierd cumpătul”. (Descrierea Moldovei, II, Cap. XVII).



Ion Ghica: „ ...a fost un timp când trebuia mare îndrăzneală şi abnegaţiune unui român, ca să cugete la naţionalitate şi libertate. Acum lucrurile s-au schimbat. A striga pe toate tonurile, cu vreme şi fără vreme, din gură şi din condei: patrie, libertate, egalitate, independenţă; a incrimina şi a batjocori pe acei care nu trec peste marginile moderaţiunii, a bunei cuviinţe şi a modestiei, a acuza de trădători pe oamenii cei mai devotaţi binelui ţării, a-i trata în mod ireverenţios, a-i lovi şi a-i insulta, nu numai că nu este periculos, dar este glorios şi chiar bănos. Persecutările şi invectivele au rămas partea acelora care nu se suie pe streaşină ca să strige la patriotism, sau care nu se asociază cu acei care practică calomnia şi injuria în favoarea vreunui partid. Peste 20, 50, 100 de ani, poate că s-or găsi publicişti şi istorici care să arate generaţiilor viitoare în ce parte a fost mai multă şi mai adevărată iubire de ţară; până atunci însă, meritul şi gloria vor fi de partea sbierătorilor şi dibacilor, şi primejdia e mare”. (Liberalii de altădată - scrisoare către Vasile Alecsandri, 1880). 
 

Mihai Eminescu: „Da, domnilor! Mi-e ruşine să fiu român! Dar ce fel de român? Român care vrea a-şi fi însuşit monopolul, privilegiul patriotismului şi-a naţionalităţei - aşa român de paradă mi-e ruşine să fiu. Naţionalitatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte şi se respectă adânc se pronunţă arareori! Hebreii cei vechi n-aveau voie să pronunţe numele dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidocţii şi superficialităţile sale”. (Din manuscrise, Opere, vol. IX, pp. 459-460). 


Ion Luca Caragiale: „Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândește prea mult, ne putem mândri că cel puţin se discută foarte mult”.
„Elementele de succes: măgulirea tuturor ideilor şi formulelor populare, pe care oricine le aplaudă automatic sau prin imitaţie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, ţăranul român, muncitorul român, regatul român ş.c.l. - în genere fraza goală, declamaţia şarlatanească, lătrătura patriotică, naţională - cu un cuvânt, moftul...”.
„M-am exilat, atâta tot. Aerul aici îmi prieşte, sunt mulţumit şi n-am ce căuta acolo unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iar munca şi talentul, viţii demne de compătimit”.
„Multe am învăţat de când trăiesc în mijlocul Europei civilizate, unde e dreptate la tribunale fiindcă e şi pe stradă şi între toate, una mai ales, că omul trebuie să spună europeneşte, nu greco-ţigăneşte, ce crede”. (I.L. Caragiale despre lume, artă şi neamul românesc, Dan C. Mihăilescu).

 
Emil Cioran: „În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială. N-am întâlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul. Nici un român nu se simte personal vinovat, dezertând astfel de la responsabilitatea individuală”. (Schimbarea la faţă a României)
 
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Vaccinarea - eroarea medicală a secolului + documentar (RO)
    06.12.2014 - 14 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINAREA - EROAREA MEDICALĂ A SECOLULUI Teoriile avansate de Pasteur şi diversele lui experimente trucate marchează începutul unei…
  • Galapagos Islands - The Paradise of the Pacific Ocean + VIDEO
    22.12.2022 - 0 Comments
    The Galapagos Islands are officially called Archipiélago de Colón (Archipelago of Columbus) and were discovered in the 17th century. The first navigational chart of the area dates from 1684 and was…
  • Vitamina B12 în dieta vegană + VIDEO
    17.07.2012 - 0 Comments
    --> „PROBLEMATICA” VITAMINĂ B12 ÎN DIETA VEGANĂ (VEGETARIANĂ TOTAL) Dr. Călin Mărginean Vitamina B12 sau cobalamina este o vitamină hidrosolubilă, rezistentă la acţiunea…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Cine și când a început Al Doilea Război Mondial
    23.08.2013 - 5 Comments
    -->  CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL „23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua…
  • 19 fapte amuzante din filme
    15.09.2015 - 2 Comments
    1. Nimeni nu folosește toaleta în filme. Niciodată! În afară de cazul în care e o comedie. 2. Întrerupătoarele de lumini din filme fac zgomote puternice. 3. Dacă ești împușcat în mână sau în…
  • STUDIUL CHINA - cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției - eBook
    24.04.2012 - 0 Comments
    --> STUDIUL CHINA Cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției Dr. Colin Campbell este un biochimist american specializat în nutriţie, care a studiat efectele pe termen lung ale…
  • Povestea unei inventatoare de la Hollywood
    09.11.2013 - 0 Comments
    --> POVESTEA UNEI INVENTATOARE DE LA HOLLYWOOD - HEDY LAMARR - Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea actriței hollywoodiene Hedy Lamarr, celebră la vremea…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • O cină în întuneric
    20.09.2014 - 3 Comments
    --> O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC Alwyn Menezes Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore. Într-o seară de vineri am fost invitat la un eveniment…
  • Klaus Iohannis - viitor asasin economic al României
    06.02.2017 - 14 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS  – VIITOR ASASIN ECONOMIC AL ROMÂNIEI – Articol publicat de Bad Politics pe 30 septembrie 2014 Am citit cu…
  • 24 de fapte despre Titanic de care probabil nu știai + VIDEO
    07.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului era John Jacob Astor IV. Averea lui netă era în jur de 85 milioane de dolari (sau…
  • Busuiocul - plantă magică și vindecătoare
    04.04.2013 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUSUIOCUL - PLANTĂ MAGICĂ ȘI VINDECĂTOARE Busuiocul este o plantă originară din India, cunoscută și folosită încă în urmă cu 3…
  • Fenomenul
    05.06.2012 - 37 Comments
    --> FENOMENUL „DOWNSHIFTING” Interviu cu Aurora Liiceanu, realizat de Eugen Dumbravă Downshifting este un cuvânt cu multe semnificaţii, de la coborârea de pe o treaptă superioară,…
  • Comoara ascunsă a Cavalerilor Templieri + documentar (RO)
    16.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMOARA ASCUNSĂ A CAVALERILOR TEMPLIERI „Soldații săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, mult mai cunoscuți sub numele de…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • Gândul - arhitectul destinului + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    12.05.2013 - 0 Comments
    --> GÂNDUL - ARHITECTUL DESTINULUI Ești astăzi unde te-au adus gândurile tale; vei fi mâine unde te vor duce gândurile tale. James Allen, filozof britanic (1864-1912) Fiecare gând…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *