Rețete culinare - Bucătărie fără carne - Alina Jarnea (eBook)



BUCĂTĂRIE FĂRĂ CARNE

Cui se adresează această carte? Într-un cuvânt, TUTUROR! Această carte a apărut în urma experienţei proprii în lumea bucătăriei, experienţă care, atunci când am luat prima dată contact cu bucătăria, era aproape zero. A fost dureros să aflu că nu prea ştiu să fac de mâncare şi tare mi-aş fi dorit să am şi eu la dispoziţie o carte în care să mi se spună în detaliu cum se prepară o mâncare gustoasă. Bucurie mare când am găsit la librărie renumita carte de bucate a doamnei Sanda Marin (biblia gospodinelor din România). Dar când am început s-o răsfoiesc au început şi întrebările: Cum cântăresc două grame de sare pe cântar? Cum să fac şi cum să dreg? Întrebările erau cu duiumul şi cine să-ţi răspundă? Mama, am gândit eu, persoana cea mai apropiată. Numai că nici pe mama nu poţi s-o întrebi o sută de detalii ale reţetei fără să-ţi fie frică de judecata ei. Dacă se gândeşte că sunt o nepricepută, vai de ego-ul meu! În plus, cred că mama nu-mi dezvăluie toate secretele, căci mâncarea mea nu se aseamănă la gust cu a ei! Mai e şi distanţa care mă desparte de ea. Durează prea mult să-mi dea toate amănuntele unei reţete şi mă costă prea mult telefonul.
La fel şi cu bunica. Ea e expertă în bucătărie, dă un gust excelent mâncărurilor, dar găteşte preponderent cu materie primă din carne şi păstrează tradiţia de a transmite secretele din mamă-n fiică. Pe soacră nici nu se pune problema s-o interoghezi că se uită urât la tine dacă nu ştii să găteşti cele mai alese bucate pentru odrasla ei, nu?
Cu chiu cu vai, tot făcând şi întrebând, am învăţat mersurile şi... surpriză! M-am ales cu un soţ lacto-vegetarian. Alte gânduri, alte probleme, altă luptă cu bucătăria. Ce poţi găti consistent şi cu gust plăcut dar, fără carne? O să descoperiţi şi voi în prezenta carte. Cât despre mine, în timp ce scriu, mi-am depăşit soţul în ceea ce priveşte alimentaţia şi am trecut pe alimentaţie nu naturistă, ci naturală, astfel că acum mă lupt în bucătărie cu reţetele naturale; din fericire mama a început să pregătească şi ea reţete naturale şi acum îmi dă sfaturi şi lecţii.
Şi atunci, ce m-am gândit eu? De ce să nu împărtăşesc din experienţa mea şi altora, celor care au nevoie de ea? De ce să treacă şi alte femei prin chinurile mele, dacă pot să le ajut? Cu siguranţă sunt multe tinere nu tocmai experimentate încă într-ale bucătăriei care ar fi încântate de o carte care să le ofere detalii în tehnologia preparării. Pe urmă, cu siguranţă că sunt doamne, eu am întâlnit multe, care spun: „Ok, nu e sănătos să mănânci carne, sunt de acord, dar ce pot să fac de mâncare ca să fie consistent şi bun?”. Iată doamnelor, această carte vă oferă sugestii multe şi bogate. Lăsând la o parte explicaţiile, vă puteţi folosi de reţetele mele şi de experienţa dumneavoastră pentru a fabrica multe alte minunăţii în bucătărie.
Alţii vor spune: „Eu nu renunţ la carne, dar în post ce gătim?”. Ei bine, şi dumneavoastră veţi găsi în această carte ce vă interesează. În final, dar nu în ultimul rând, deşi este dedicată în special femeilor, această carte se adresează şi bărbaţilor care vor să facă o surpriză partenerei lor cu o ocazie sau alta. Domnilor, aveţi la dispoziţie un manual care vă oferă pas cu pas detaliile preparării unor mâncăruri gustoase, care se pregătesc rapid, fără prea mare efort şi ştiinţă, astfel încât veţi obţine din partea consoartelor dumneavoastră toată aprecierea.
Doamnelor, ştim cu toţii că dragostea trece prin stomac. Aşa că, nu mai aşteptaţi, căutaţi orice sursă ce vă poate satisface partenerul din acest punct de vedere. Vă asigur că rândurile mele au să vă inspire, fiindcă această carte vă e dăruită din tot sufletul şi cuprinde reţetele de bază, tradiţionale, pe care o soţie trebuie să le cunoască, cu menţiunea că preparatele ale căror reţete le-am aşternut aici sunt mult mai sănătoase decât cele tradiţionale, pregătite cu carne.
Un argument în plus care vă îndeamnă ca odată ce aţi citit prezenta lucrare să o şi puneţi în practică este că reţetele de faţă se prepară uşor, fără pierdere inutilă de timp şi nu necesită un milion de ingrediente mai mult sau mai puţin cunoscute. În căutările, mele am descoperit munţi de informaţii culinare cu reţete sofisticate care cereau condimente necunoscute, o mulțime de operaţii pregătitoare şi tot atâtea finale. Deci ştiu că dacă aşa ceva doriţi aveţi de unde alege, pe când ceva simplu şi util nu prea găseşti.  
Majoritatea cadrelor medicale ne sfătuiesc să ne hrănim cu cât mai multe crudităţi, deoarece fac bine la una sau la alta în organismul nostru. Sunt extrem de puţini însă cei care spun „renunţă la carne, nu e sănătoasă”. Dimpotrivă, în concepţia lor, deşi cunosc argumentele contra, consideră că numai carnea poate furniza necesarul de proteine al organismului. Ce am observat eu în multe cărţi şi articole în care ni se dau sfaturi privind alimentaţia e că acele persoane se contrazic.
Lăsând la o parte chestiunea etică de a nu ucide un animal pentru a-i ingera carnea, trebuie să fim informaţi cu privire la consecinţele nefaste pe care consumul cărnii le are asupra organismului uman. Nu e locul aici şi nici rolul meu să vă explic cum de carnea e extrem de toxică pentru corpul omenesc, vreau doar să vă atrag atenţia, să vă stârnesc curiozitatea şi să punctez anumite informaţii care nu întotdeauna îşi fac loc către dumneavoastră. Pentru informaţii detaliate aveţi la dispoziţie o documentaţie vastă din care vă recomand cu căldură tratatul doctorului Marian Paraschiv-Claudius care, deşi se adresează în special cadrelor medicale, este scris de o manieră care lasă pe oricine să înţeleagă esenţa celor exprimate acolo.
În urma documentărilor mele, am descoperit şi eu multe informaţii necunoscute până atunci, dar şi unele cunoscute pe care nu le-am conştientizat. De pildă am aflat că prin tratarea termică a alimentelor la temperaturi mai mari de 54°C, se distrug în totalitate enzimele, care reprezintă catalizatorul reacţiilor ce se produc în corpul nostru pentru a funcţiona la parametrii proiectaţi, şi pe care acesta nu este capabil să le producă, deci trebuie luate din exterior, adică din alimente. E clar, nu-i aşa, ce se întâmplă cu corpul nostru când ingurgităm preparate fierte, prăjite, fripte etc., care se fac la temperaturi mult mai mari de 54°C.
Apoi am aflat că orice ulei încins se transformă într-un compus chimic cu potenţial cancerigen, ca şi renumitele E-uri. Apoi am descoperit că zahărul este toxic pentru organism. Pentru a fi metabolizat, necesită mult calciu, pe care corpul îl ia din oase, dinţi, unghii, păr. Am mai căpătat o sumedenie de alte informaţii care m-au înspăimântat şi m-au determinat să renunţ la preparatele gătite. Când pofta e mare, mai dau atacul la mâncarea gătită pentru partenerul meu, dar se întâmplă rar, fiindcă sunt conştientă de ce înseamnă să stai „cu fundul în două luntrii”.
Cu toate că ştiam care sunt efectele alimentaţiei naturale de la prieteni care se hrănesc în acest mod de ani de zile şi pe care-i văd cum de la an la an întineresc, devin mai vioi, nu mai suferă de boli, experienţa proprie a fost cea care m-a determinat să perseverez în acest mod de alimentare. La doar 2-3 săptămâni de hrană nu integral, dar preponderent naturală, am început să-i cunosc efectele. Amintesc numai că unul dintre efectele îmbucurătoare apărute curând după trecerea la acest nivel de hrănire a fost modificarea siluetei în bine (grăsime şi celulită). Nu vreau să insist în favoarea acestui mod de viaţă, ci să vă informez că există o alternativă de alimentaţie, cu extraordinar de multe beneficii.
Alimentaţia este un mod de viaţă. Alimentaţia naturală produce anumite transformări personale care vă vor oferi un nou mod de a trăi şi a vă manifesta. Ce mai trebuie să ştiţi însă este că indiferent de informaţiile ştiinţifice căpătate, alegerea căii naturale de viaţă trebuie s-o faceţi doar pentru că aşa simţiţi că e bine pentru dumneavoastră, iar trecerea nu are voie să se facă brusc, în special pentru consumatorii de carne şi alimente denaturate termic, deoarece în scurt timp se produce o detoxifiere a organismului cu reacţii nu tocmai plăcute. Orice trecere trebuie făcută în trepte, progresiv, aşa cum vă dictează propriul organism.
Aş mai vrea să mai spun că nu veţi fi feriţi de boli doar adoptând o alimentaţie naturală, fiindcă ceea ce le produce este mult mai complex decât ne imaginăm. Dar, cu siguranţă, o hrană sănătoasă, combinată cu un suflet curat, un corp activ şi o minte înţeleaptă vor aduce beneficii importante în viaţa dumneavoastră. Sunt informaţii pe care eu le-am acumulat prin parcurgerea multor materiale şi prin experienţa personală sau a celor din jurul meu.

Alina Jarnea

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Topul miturilor despre alimentele sănătoase, în sfârșit demontate
    17.01.2022 - 0 Comments
    Se pare că la fiecare două săptămâni apare o nouă tendință în materie de alimente sănătoase despre care ni se spune că ar trebui să o încercăm. Dar se pare că multe dintre aceste tendințe nu sunt…
  • Orice boală are o cauză + VIDEO
    30.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORICE BOALĂ ARE O CAUZĂ Când suntem întrebați ce ne dorim cel mai mult de la viață, majoritatea dintre noi răspundem „sănătate”. Cu…
  • Aparatul de ras cu laser! O tehnologie nouă care va face bărbieritul mai ușor + VIDEO
    08.10.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aparatul de ras Skarp Razor este acum aici pentru a revoluționa rasul, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Folosind această nouă…
  • 18 animale de companie care se prostesc pentru a vă înveseli ziua + FOTO
    20.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă ați avut vreodată un animal de companie, v-ați dat seama că acești prieteni cu 4 picioare fac o mulțime de lucruri care ne încurcă.…
  • RELIGULOUS - documentar (RO)
    09.07.2012 - 0 Comments
    --> RELIGULOUS „Religiozitatea nu este ceva în care să crezi - este un fapt care trebuie trăit, experimentat; ea nu este o credință pe care să o ai în minte, ci o cunoaștere a…
  • Alimente sănătoase - liderii cap de serie (VIDEO + slideshow)
    08.08.2012 - 1 Comments
    --> ALIMENTE SĂNĂTOASE - LIDERII CAP DE SERIE A MÂNCA SĂNĂTOS ÎNSEAMNĂ ȘI A GĂTI SĂNĂTOS Există persoane care, deși suferă de pe urma mâncării mai puțin sănătoase, ezită să…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Miceal Ledwith - Din secretele Vaticanului + documentar (RO)
    19.05.2013 - 1 Comments
    --> DIN SECRETELE VATICANULUI Fragment de interviu cu Miceal Ledwith, profesor de teologie, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea Cristian Mureşan: Bine ai revenit la…
  • Bambusul - această plantă miraculoasă + documentar
    22.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BAMBUSUL - ACEASTĂ PLANTĂ MIRACULOASĂ Plantăm o sămânță de bambus chinezesc în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se…
  • Război făcut cu ușurință - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> RĂZBOI FĂCUT CU UȘURINȚĂ (WAR MADE EASY - HOW THEY KEEP SPINNING US TO DEATH) War Made Easy este un documentar care trece în revistă războaiele Statelor Unite din ultimii…
  • David Icke - Cum eradicăm o boală?
    09.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • De ce ar putea fi mai bine să dormiți în paturi separate
    10.03.2023 - 0 Comments
    Una din trei persoane spune că doarme mai bine singură. De la sforăit până la preferințele de temperatură, ar putea exista o mulțime de motive pentru care tot mai multe cupluri decid să rupă norma…
  • Secolul XX în fotografii celebre + slideshow
    25.01.2014 - 0 Comments
    --> SECOLUL XX ÎN FOTOGRAFII CELEBRE EXPOZIȚIA UNIVERSALĂ DE LA PARIS - 1900 Expoziția universală din 1900, organizată la Paris, a fost o manifestare emblematică a perioadei Belle…
  • 15 fapte întortocheate despre Cubul Rubik + VIDEO
    06.05.2024 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Numiți „jucărie” pe propriul risc puzzle-ul Cubul Rubik cu șase fețe: Ernő Rubik, ungurul care l-a inventat în 1974, preferă să…
  • Plantele pot curăța substanțele chimice toxice din aer în câteva ore, arată un studiu
    07.06.2023 - 0 Comments
    Da, plantele au capacitatea de a elimina anumite substanțe chimice toxice din aer printr-un proces numit fitoremediere. Fitoremedierea constă în utilizarea plantelor pentru a atenua poluanții și…
  • Pătrunjelul - sănătatea din farfurie
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> PĂTRUNJELUL – sănătatea din farfurie Dacă ai sistemul imunitar slăbit, n-ai poftă de mâncare eşti răcit sau ai probleme digestive, poţi încerca o cură cu pătrunjel. Planta este un…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Uriașa minciună a roșiilor românești + VIDEO + documentar
    10.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); URIAȘA MINCIUNĂ A ROȘIILOR ROMÂNEȘTI O substanţă controversată care face legumele să crească mai repede este folosită intens de către…
  • Simboluri masonice explicate + documentar
    22.08.2012 - 0 Comments
    --> SIMBOLURI MASONICE EXPLICATE Echerul și compasul Sunt simbolurile de bază ale masoneriei, necesare pentru ridicarea unor edificii stabile și drepte. Prin analogie,…
  • Sarea în bucate
    07.08.2016 - 5 Comments
    SAREA ÎN BUCATE Dacă vă simțiți confuz(ă) după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră,…
  • Dr. Călin Mărginean - Vin vremuri „negre” pentru sănătatea noastră
    20.08.2013 - 8 Comments
    --> VIN VREMURI „NEGRE” PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ! MERITĂ ÎNSĂ SĂ... PROFITĂM DIN PLIN DE ELE Dr. Călin Mărginean Dragi prieteni, a sosit în sfârșit vara, anotimpul meu preferat; și…
  • Rolul mineralelor în organism
    27.03.2012 - 6 Comments
    --> ROLUL MINERALELOR ÎN ORGANISM   Mineralele sunt substanţe esenţiale, fără de care viaţa n-ar exista. Alături de vitamine, substanţele minerale intră în componenţa hranei…
  • Dr. Călin Mărginean - Exercițiul fizic (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 8 fapte despre Punctul Nemo
    14.01.2023 - 0 Comments
    Impresionează-ți cei mai apropiați prieteni și chiar și astronauții, cu cunoștințele tale despre cel mai greu de atins loc din lume.În etapa a 7-a, ambarcațiunile din cadrul Volvo Ocean Race trec pe…
  • Țeapa H2O + VIDEO
    18.07.2014 - 2 Comments
    -->  ȚEAPA H2O    – CUM SE ÎMBOGĂȚESC COMERCIANȚII DE APĂ PLATĂ – Consumatorii de apă minerală naturală necarbogazoasă din comerț sunt manipulați prin reclame…
  • Terapia cu semințe
    18.07.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturale. Statisticile spun că românii ronţăie mai…
  • Cele mai sănătoase alimente care ne protejează organele + VIDEO
    07.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE  CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE Care sunt criteriile după care putem alcătui o listă a celor mai…
  • Diferența dintre apa dură și apa moale (și de ce este importantă)
    12.12.2021 - 0 Comments
    Înțelegeți cum poate influența duritatea apei casa și corpul dumneavoastră. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Atunci când totul funcționează așa cum ar trebui, ați putea…
  • 16 lucruri despre pisici pe care oamenii le găsesc dezgustător de adorabile + FOTO
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pentru început, ele încap în orice container posibil. 2. își pot mișca urechile precum antenele parabolice, și fac des…
  • Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă canină + Fapte despre broasca comună europeană
    16.08.2023 - 0 Comments
    Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă caninăSalutări, dragi minți curioase și neastâmpărați veseli! Astăzi, ne îmbarcăm într-o aventură amfibiană, care cercetează fenomenul deconcertant al…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)
    07.08.2012 - 2 Comments
    --> OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV – PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE – Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o…
  • Puterea minții versus medicină + VIDEO (RO)
    01.02.2014 - 0 Comments
    --> PUTEREA MINȚII VERSUS MEDICINĂ – DOVEZI ȘTIINȚIFICE CĂ TE POȚI VINDECA SINGUR – Ni se spune că ne îmbolnăvim din cauze…
  • Cele patru picioare ale mesei sănătății
    25.05.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE PATRU PICIOARE ALE MESEI SĂNĂTĂȚII Motto: Fiecare om este creatorul sănătății sau bolii sale. Buddha S-ar putea să credeți că…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *