BUCĂTĂRIE FĂRĂ CARNE
Cui se adresează această carte? Într-un cuvânt, TUTUROR!
Această carte a apărut în urma experienţei proprii în lumea bucătăriei,
experienţă care, atunci când am luat prima dată contact cu bucătăria, era
aproape zero. A fost dureros să aflu că nu prea ştiu să fac de mâncare şi tare
mi-aş fi dorit să am şi eu la dispoziţie o carte în care să mi se spună în
detaliu cum se prepară o mâncare gustoasă. Bucurie mare când am găsit la
librărie renumita carte de bucate a doamnei Sanda Marin (biblia gospodinelor
din România). Dar când am început s-o răsfoiesc au început şi întrebările: Cum
cântăresc două grame de sare pe cântar? Cum să fac şi cum să dreg? Întrebările
erau cu duiumul şi cine să-ţi răspundă? Mama, am gândit eu, persoana cea mai
apropiată. Numai că nici pe mama nu poţi s-o întrebi o sută de detalii ale
reţetei fără să-ţi fie frică de judecata ei. Dacă se gândeşte că sunt o
nepricepută, vai de ego-ul meu! În plus, cred că mama nu-mi dezvăluie toate
secretele, căci mâncarea mea nu se aseamănă la gust cu a ei! Mai e şi distanţa
care mă desparte de ea. Durează prea mult să-mi dea toate amănuntele unei
reţete şi mă costă prea mult telefonul.
La fel şi cu bunica. Ea e
expertă în bucătărie, dă un gust excelent mâncărurilor, dar găteşte preponderent
cu materie primă din carne şi păstrează tradiţia de a transmite secretele din
mamă-n fiică. Pe soacră nici nu se pune problema s-o interoghezi că se uită
urât la tine dacă nu ştii să găteşti cele mai alese bucate pentru odrasla ei,
nu?
Cu chiu cu vai, tot făcând şi
întrebând, am învăţat mersurile şi... surpriză! M-am ales cu un soţ
lacto-vegetarian. Alte gânduri, alte probleme, altă luptă cu bucătăria. Ce poţi
găti consistent şi cu gust plăcut dar, fără carne? O să descoperiţi şi voi în
prezenta carte. Cât despre mine, în timp ce scriu, mi-am depăşit soţul în ceea
ce priveşte alimentaţia şi am trecut pe alimentaţie nu naturistă, ci naturală,
astfel că acum mă lupt în bucătărie cu reţetele naturale; din fericire mama a
început să pregătească şi ea reţete naturale şi acum îmi dă sfaturi şi lecţii.
Şi atunci, ce m-am gândit eu?
De ce să nu împărtăşesc din experienţa mea şi altora, celor care au nevoie de
ea? De ce să treacă şi alte femei prin chinurile mele, dacă pot să le ajut? Cu
siguranţă sunt multe tinere nu tocmai experimentate încă într-ale bucătăriei
care ar fi încântate de o carte care să le ofere detalii în tehnologia
preparării. Pe urmă, cu siguranţă că sunt doamne, eu am întâlnit multe, care
spun: „Ok, nu e sănătos să mănânci carne, sunt de acord, dar ce pot să fac de
mâncare ca să fie consistent şi bun?”. Iată doamnelor, această carte vă oferă
sugestii multe şi bogate. Lăsând la o parte explicaţiile, vă puteţi folosi de
reţetele mele şi de experienţa dumneavoastră pentru a fabrica multe alte
minunăţii în bucătărie.
Alţii vor spune: „Eu nu renunţ
la carne, dar în post ce gătim?”. Ei bine, şi dumneavoastră veţi găsi în
această carte ce vă interesează. În final, dar nu în ultimul rând, deşi este
dedicată în special femeilor, această carte se adresează şi bărbaţilor care vor
să facă o surpriză partenerei lor cu o ocazie sau alta. Domnilor, aveţi la
dispoziţie un manual care
vă oferă pas cu pas detaliile preparării unor mâncăruri gustoase, care se
pregătesc rapid, fără prea mare efort şi ştiinţă, astfel încât veţi obţine din
partea consoartelor dumneavoastră toată aprecierea.
Doamnelor, ştim cu toţii că dragostea trece prin stomac. Aşa că,
nu mai aşteptaţi, căutaţi orice sursă ce vă poate satisface partenerul din
acest punct de vedere. Vă asigur că rândurile mele au să vă inspire, fiindcă
această carte vă e dăruită din tot sufletul şi cuprinde reţetele de bază, tradiţionale,
pe care o soţie trebuie să le cunoască, cu menţiunea că preparatele ale căror
reţete le-am aşternut aici sunt mult mai sănătoase decât cele tradiţionale,
pregătite cu carne.
Un argument în plus care vă
îndeamnă ca odată ce aţi citit prezenta lucrare să o şi puneţi în practică este
că reţetele de faţă se prepară uşor, fără pierdere inutilă de timp şi nu necesită
un milion de ingrediente mai mult sau mai puţin cunoscute. În căutările, mele
am descoperit munţi de informaţii culinare cu reţete sofisticate care cereau
condimente necunoscute, o mulțime de operaţii pregătitoare şi tot atâtea
finale. Deci ştiu că dacă aşa ceva doriţi aveţi de unde alege, pe când ceva
simplu şi util nu prea găseşti.
Majoritatea cadrelor medicale
ne sfătuiesc să ne hrănim cu cât mai multe crudităţi, deoarece fac bine la una
sau la alta în organismul nostru. Sunt extrem de puţini însă cei care spun „renunţă
la carne, nu e sănătoasă”. Dimpotrivă, în concepţia lor, deşi cunosc
argumentele contra, consideră că numai carnea poate furniza necesarul de
proteine al organismului. Ce am observat eu în multe cărţi şi articole în care
ni se dau sfaturi privind alimentaţia e că acele persoane se contrazic.
Lăsând la o parte chestiunea
etică de a nu ucide un animal pentru a-i ingera carnea, trebuie să fim informaţi
cu privire la consecinţele nefaste pe care consumul cărnii le are asupra organismului
uman. Nu e locul aici şi nici rolul meu să vă explic cum de carnea e extrem de
toxică pentru corpul omenesc, vreau doar să vă atrag atenţia, să vă stârnesc
curiozitatea şi să punctez anumite informaţii care nu întotdeauna îşi fac loc
către dumneavoastră. Pentru informaţii detaliate aveţi la dispoziţie o
documentaţie vastă din care vă recomand cu căldură tratatul doctorului Marian
Paraschiv-Claudius care, deşi se adresează în special cadrelor medicale, este
scris de o manieră care lasă pe oricine să înţeleagă esenţa celor exprimate acolo.
În urma documentărilor mele,
am descoperit şi eu multe informaţii necunoscute până atunci, dar şi unele
cunoscute pe care nu le-am conştientizat. De pildă am aflat că prin tratarea
termică a alimentelor la temperaturi mai mari de 54°C, se distrug în totalitate
enzimele, care reprezintă catalizatorul reacţiilor ce se produc în corpul
nostru pentru a funcţiona la parametrii proiectaţi, şi pe care acesta nu este
capabil să le producă, deci trebuie luate din exterior, adică din alimente. E
clar, nu-i aşa, ce se întâmplă cu corpul nostru când ingurgităm preparate
fierte, prăjite, fripte etc., care se fac la temperaturi mult mai mari de 54°C.
Apoi am aflat că orice ulei
încins se transformă într-un compus chimic cu potenţial cancerigen, ca şi renumitele
E-uri. Apoi am descoperit că zahărul este toxic pentru organism. Pentru a fi
metabolizat, necesită mult calciu, pe care corpul îl ia din oase, dinţi,
unghii, păr. Am mai căpătat o sumedenie de alte informaţii care m-au înspăimântat
şi m-au determinat să renunţ la preparatele gătite. Când pofta e mare, mai dau
atacul la mâncarea gătită pentru partenerul meu, dar se întâmplă rar, fiindcă
sunt conştientă de ce înseamnă să stai „cu fundul în două luntrii”.
Cu toate că ştiam care sunt
efectele alimentaţiei naturale de la prieteni care se hrănesc în acest mod de
ani de zile şi pe care-i văd cum de la an la an întineresc, devin mai vioi, nu
mai suferă de boli, experienţa proprie a fost cea care m-a determinat să
perseverez în acest mod de alimentare. La doar 2-3 săptămâni de hrană nu
integral, dar preponderent naturală, am început să-i cunosc efectele. Amintesc
numai că unul dintre efectele îmbucurătoare apărute curând după trecerea la
acest nivel de hrănire a fost modificarea siluetei în bine (grăsime şi celulită).
Nu vreau să insist în favoarea acestui mod de viaţă, ci să vă informez că
există o alternativă de alimentaţie, cu extraordinar de multe beneficii.
Alimentaţia este un mod de
viaţă. Alimentaţia naturală produce anumite transformări personale care vă vor oferi
un nou mod de a trăi şi a vă manifesta. Ce mai trebuie să ştiţi însă este că
indiferent de informaţiile ştiinţifice căpătate, alegerea căii naturale de
viaţă trebuie s-o faceţi doar pentru că aşa simţiţi că e bine pentru
dumneavoastră, iar trecerea nu are voie să se facă brusc, în special pentru
consumatorii de carne şi alimente denaturate termic, deoarece în scurt timp se
produce o detoxifiere a organismului cu reacţii nu tocmai plăcute. Orice
trecere trebuie făcută în trepte, progresiv, aşa cum vă dictează propriul
organism.
Aş mai vrea să mai spun că nu veţi fi feriţi de boli doar adoptând o alimentaţie naturală,
fiindcă ceea ce le produce este mult mai complex decât ne imaginăm. Dar, cu
siguranţă, o hrană sănătoasă, combinată cu un suflet curat, un corp activ
şi o minte înţeleaptă vor aduce beneficii importante în viaţa dumneavoastră. Sunt
informaţii pe care eu le-am acumulat prin parcurgerea multor materiale şi prin experienţa personală sau a celor din jurul meu.
Alina Jarnea
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.