-->
HRANĂ VIE – REŢETE
TORT
APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ)
Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş), 200
gr. unt, 2 cepe (sau 3-4 fire ceapă verde), plante aromatice, boia, pastă de roşii,
usturoi pisat, pătrunjel.
Preparare: se mixează gogoşarii cu 1 ceapă, usturoi, pastă de roşii, verdeaţă şi se
amestecă cu 100 gr. unt bătut spumă. Se obţine o pastă care se împarte în două
părţi egale. Se aşează o parte pe farfurie ca la tort. Peste acest strat, se
pune o pastă preparată din brânză frecată cu ceapă tăiată solzi şi 100 g unt bătut
spumă. Se aşează deasupra pasta de gogoşari şi se ornează cu verdeţuri şi flori
comestibile. Se dă la rece pentru 2 ore şi se serveşte cu salată verde.
PASTĂ DE ARDEI
Ingrediente: 5 ardei, 2 fire de ceapă verde sau 1 praz, 100 gr.
unt, 1 legătură pătrunjel, câteva măsline, plante aromatice şi condimente (piper,
curry, oregano, busuioc).
Preparare: Se freacă untul spumă şi se amestecă cu celelalte ingrediente tăiate mărunt.
Se serveşte pe felii de pâine neagră.
GULII
UMPLUTE
Ingrediente: 5 gulii, 4-5 ridichi, 5 linguri de smântână (sau brânză
de vaci), pătrunjel,1 ceapa (sau 2-3 fire ceapă verde, chimen.
Preparare: Se îndepărtează părţile tari ale guliei. Se taie gulia pe jumătate şi se scobeşte.
Miezul se rade şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Se umplu guliile cu compoziţia
şi se ornează cu ridichi.
CIORBIŢĂ
NATURISTĂ SUPER-NUTRITIVĂ ŞI GUSTOASĂ
Ingrediente: 1 morcov, 1 ţelină, 1 sfeclă mică, 2-3 fire ceapă verde, 1-2 fire usturoi
verde, hrean ras, lobodă, leuştean, ştevie, tarhon, pătrunjel, mărar.
Preparare: legumele se rad fin pe răzătoarea mică şi se taie mărunt verdeţurile şi ceapa.
Toate legumele şi verdeţurile se pun la macerat până a doua zi într-un litru de
borş proaspăt. A doua zi se adaugă 1 litru de apă fiartă şi răcită, roşii
decojite şi tăiate mărunt (sau suc de roşii), sare, piper, cimbru. Se serveşte
rece sau uşor încălzită (40°). Opţional, se poate adăuga smântână
sau iaurt. Este delicioasă şi oferă corpului vitamine şi minerale
naturale şi uşor asimilabile.
SUPĂ-CREMĂ
Ingrediente: 3/4 litru apă sau lapte, 1 ceapă tocată, usturoi
tocat, 1 ţelină mică, 1 morcov, 1 roşie decojită, 1 gălbenuş de ou, 1 frunză de
varză tocată, plante aromatice (chimen, busuioc, salvie).
Preparare: Se amestecă toate ingredientele în mixer până se obţine o cremă. Se adaugă
puţin pătrunjel verde tăiat mărunt. Se serveşte încălzită până la 40°. Opţional,
se poate adăuga puţină smântână în momentul servirii.
VARZĂ ÎN
SOS DE ROŞII
Ingrediente: 1 jumătate varză, 2 roşii, 3 linguriţe susan, 3 linguriţe
seminţe de floarea-soarelui.
Sosul: se mixează 3 roşii mari decojite, 3 linguriţe iaurt, puţina zeamă de lămâie,
o jumătate ceapă, sare, cimbru, busuioc, oregano.
Preparare: varza se taie fideluţă, roşiile se taie cubuleţe. Se amestecă împreună cu seminţele
şi se toarnă deasupra sosul de roşii.
MÂNCARE
DE CIUPERCI CU ŢELINĂ
Ingrediente: 1 ţelină, 5-6 ciuperci, câteva frunze de spanac, 1
ceapă
Sosul: 4 linguriţe ulei de măsline virgin, 1 căţel usturoi, 2 linguri sana, piper,
sare, plante aromatice (oregano, busuioc, rozmarin, coriandru)
Preparare: ţelina se rade fin şi se amestecă cu ciupercile tăiate felii, spanacul
tăiat fideluţă, ceapa tocată şi sosul.
ROŞII
UMPLUTE CU ŢELINĂ ŞI BRÂNZĂ
Ingrediente: 3 roşii, 1 ţelină mică
Sosul: 2 linguri smântână, 1 lingură iaurt, 2 linguri brânză, 1 linguriţă lămâie,
2 fire ceapă verde.
Preparare: se amestecă ţelina rasă fin cu sosul. Se scobesc roşiile şi se umplu cu
această compoziţie.
MÂNCARE
DE GULII
Ingrediente: 2 gulii rase, 2 castraveţi mici tăiaţi felii, 2
morcovi raşi, 5 ridichi de lună tăiate fideluţă, 1 hrean mic ras, 1 ceapă mică
tocată
Sosul: 3 linguriţe ulei, câteva migdale pisate, 1 linguriţa lămâie, sare,
condimente din plante
Preparare: se amestecă ingredientele cu sosul şi se ornează cu hrean ras şi feliuţe de
ridichi.
II. SALATE ȘI SOSURI NATURISTE, CONSISTENTE ȘI
NUTRITVE
Salatele reprezintă în alimentaţia naturistă un fel principal
şi se servesc cu maioneză dietetică sau diferite sosuri. Nu se recomandă
utilizarea următoarelor ingrediente: uleiuri rafinate, oţet sau alte adaosuri
sintetice. Salatele se asezonează cu următoarele ingrediente: ulei presat la
rece, iaurt, smântână, sare marină, lămâie, plante aromatice şi condimente
naturale.
Sosurile au un rol foarte important în bucătăria fără foc deoarece oferă un plus de
savoare salatelor şi mâncărurilor naturiste.
MAIONEZĂ
NATURISTĂ
2 gălbenuşuri crude (preferabil ouă de la ţară),
sare gemă sau marină, o jumătate de lămâie, puţin muştar (de la un magazin
naturist) sau praf de muştar, câteva linguri de ulei de măsline sau de floarea
soarelui presat la rece. Se prepară la fel ca orice maioneză.
SOS
CHINEZESC
Maioneză, 2-3 linguri smântână, 1/3 banană, 1 linguriţă
rasă nucă de cocos, 1 linguriţă curry. Se amestecă toate ingredientele în mixer.
MAIONEZĂ
VERDE
Maioneză, 2 linguri brânză de vaci, 1 legătură pătrunjel
tocat, ceapă verde tăiată mărunt, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare. Se
amestecă toate ingredientele în mixer.
SOS DE
AVOCADO
1 avocado tăiat bucăţele, 4 linguri lapte, 2
linguri zeamă de portocală, 3-4 linguri iaurt, 1 linguriţă lămâie, 1 lingură
maioneză, curry, piper, sare de mare, chimen, maghiran sau alte plante
aromatice. Se mixează toate ingredientele.
SALATĂ
„EXOTIC”
Ingrediente: 1 ţelină, 1 morcov, 1 lingură zeamă de lămâie, 3
linguri zeamă de portocală, câteva bucăţele de ananas şi avocado, 1/2 portocala
tăiată cubuleţe,1/2 banană tăiată rondele, 1 kiwi tăiat cubuleţe, câteva nuci tăiate
bucăţele, câteva stafide şi 4 linguri smântână.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se ornează cu felii de kiwi.
SALATĂ
DE CEAPĂ ŞI RIDICHI DE LUNĂ
Ingrediente: 4 cepe tăiate solzi, 10 ridichi de lună rase, 2-3
fire de ceapă verde tăiate mărunt
Sosul: 3 linguriţe ulei de măsline, 1 lingură sana, sare, piper
Preparare: Se amestecă ingredientele cu sosul şi se lasă să se pătrundă 1 oră.
SALATĂ
ITALIENEASCĂ
Ingrediente: 1 salată verde, 1 ceapă roşie tăiată solzi, 4 linguriţe
seminţe de dovleac (neprăjite), 1 lingură sana, 4 linguriţe ulei de măsline, 1 căţel
de usturoi pisat, câteva seminţe de anason pisate, câteva frunze de busuioc
verde sau uscat.
Preparare: se amestecă ingredientele şi se serveşte imediat.
SALATĂ
PICANTĂ
Ingrediente: 1 jumătate de conopidă tăiată în felii mici, 1
lingură sana, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingura apă, sare, piper, 1 ardei
iute roşu tăiat mărunt, 1 legătură mărar, 1 căţel de usturoi pisat.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se lasă la rece să se pătrundă câteva
ore.
SALATĂ
DE ARDEI ÎN TREI CULORI
Ingrediente: 1 ardei roşu, 1 ardei verde, 1 ardei galben tăiaţi
fâşii, o jumătate ridiche rasă pe răzătoarea mare, 1 ceapă tăiata solzi, 1 legătură
pătrunjel tocat, 1 hrean mic
Sosul: 2 linguri ulei, 2 linguri sana, 1 linguriţă boia, 1 căţel usturoi, plante
aromatice (maghiran, salvie, busuioc, rozmarin), sare, piper
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se lasă la rece 2-3 ore. Se ornează cu
hrean ras.
SALATĂ
DE CASTRAVEŢI ORIENTALĂ
Ingrediente: 1 jumătate conopidă mică tăiată bucăţele, 1
tulpină de ţelină tăiată mărunt, 1 măr tăiat cubuleţe, 2 felii de ananas tăiate
bucăţele, 1 castravete ras
Sosul: 1 jumătate linguriţă curry, 2 linguriţe suc de ananas, 2 linguri iaurt, 2
linguri ulei, 2 linguri smântână, suc de lămâie, sare.
Preparare: castravetele se rade chiar înainte de masă şi se amestecă cu celelalte
ingrediente şi cu sosul. Se serveşte imediat şi se ornează cu nuci pisate.
SALATĂ CU
SFECLĂ ŞI MURĂTURI
Ingrediente: 1 sfeclă roşie, 1 morcov, 1 ţelină, 1 ceapă roşie,
1 ardei, 1 jumătate varză murată tăiată mărunt, 2 castraveţi muraţi, câteva măsline,
câteva nuci tăiate bucăţele, câteva stafide, 2 linguri ulei
de măsline, sare, piper, chimen, plante aromatice
Preparare: sfecla, morcovul şi ţelina se rad pe răzătoarea mare. Celelalte
ingrediente se taie mărunt sau feliuţe subţiri. Se amestecă cu uleiul şi mirodeniile.
Se lasă la rece 2 ore.
III. DULCIURI şi BĂUTURI NATURISTE
Copiii nu
trebuie hrăniţi cu dulciuri care să conţină zahăr rafinat sau aditivi
sintetici!
CĂPŞUNI
CU MIERE
Ingrediente : zeama de la 2 portocale, 2 linguri miere, 1 păhărel mic de smântână, 3
linguri alune (neprăjite), 500 gr. căpşuni.
Preparare: se amestecă mierea cu zeama de portocală. Se bate smântâna, se toacă
alunele şi se înglobează cu grijă în zeama de portocală. Se pun căpşunile în cupe
şi se toarnă peste ele crema de smântână cu miere şi portocală.
ÎNGHEŢATĂ
DE IAURT CU FRUCTE
Ingrediente: 1 pahar de iaurt, fructe la alegere (căpşuni, piersici, pere, mere), 2-3
linguri miere, 1 linguriţă lămâie, 100 ml. smântână bătută.
Preparare: Se mixează fructele şi se amestecă cu iaurtul, mierea, zeama de lămâie şi se
adaugă la sfârşit smântână bătută. Se lasă la congelator 3 ore.
SALATĂ
MIXTĂ DE PEPENE - UN DESERT HRĂNITOR ŞI DELICIOS PENTRU COPII
Ingrediente şi preparare:1 pepene galben, câteva prune, câteva boabe de
strugure,1 pară, 4 linguri miere, 4-5 linguri suc de mere. Se taie fructele cubuleţe
şi se amestecă cu mierea şi sucul de mere.
PRALINE
„EXOTIC”
Ingrediente: 300 gr. nucă de cocos, 150 gr. curmale, 100 gr.
stafide, 50 gr. caise uscate
Preparare: se mărunţesc toate ingredientele şi se dau prin maşina de tocat. Se
prepară un „aluat” din care se modelează praline rotunde şi se dau prin nucă
pisată.
CREMĂ DE
FRUCTE (CAISE, PIERSICI SAU MERE)
Ingrediente: 250 gr. caise (piersici sau mere), 7 linguri
stafide, 2-3 linguri miere, 150 gr. brânză de vaci, 100 ml smântână.
Preparare: stafidele se înmoaie în prealabil, se taie fructele în felii şi se mixează
împreună cu brânza de vaci. Se amestecă cu smântâna. Se pune la rece pentru 2
ore. Se garniseşte cu fructe de sezon.
CASATĂ
DE BANANE
Ingrediente: 2 banane felii, 1 ceaşcă de pepene galben felii, 1
jumătate ceaşcă de ananas tocat mărunt, 3 linguri de nuci tocate, 150 g brânză
de vaci, 1 linguriţă zeama de lămâie, 100 ml smântână.
Preparare: se amestecă bine toate ingredientele, se pun în forme la congelator cca 4
ore. Se ornează când se serveşte, cu cireşe, pepene sau alte fructe de sezon.
ÎNGHEŢATĂ
DE VANILIE CU BRÂNZĂ DE VACI
Ingrediente: 200 gr. brânză de vaci, 150 ml smântână bătută (frişcă),
4 linguri miere, 1 pacheţel zahăr vanilat, 2 gălbenuşuri.
Preparare: se amestecă toate ingredientele. Se adaugă smântâna bătută. Se pune compoziţia
în forme clătite cu apa rece. Se pune la congelator pentru 2 ore. Se serveşte
ornată cu fructe.
CARAMELE RAW
Când am citit rețeta aferentă acestor delicioase
caramele și am văzut cu câtă nonșalanță declară creatoarea rețetei că aceste
minunății seamănă mult la gust cu cele originale, am zis că a exagerat un pic.
Într-adevăr, sunt unele rețete raw care seamănă mult la gust cu cele originale,
dar ideea unor caramele crude preparate din doar trei ingrediente simple și
care să semene la gust cu cele originale, sofisticate, din unt, zahăr, frișcă –
mi s-a părut un pic cam prea îndrăzneață! Așa că, pofticioasă și curioasă cum
sunt, m-am apucat de ele și iată ce-a ieșit: niște caramele cu o textură apropiată
celor din comerț (dacă se țin la congelator, devin mai elastice), un gust
minunat de caramel, nu foarte puternic, căci totuși e vorba de ceva crud și
vegetal. Verdict? Musai trebuie încercate! Iubitorii de caramel le vor aprecia
cu siguranță. O mică completare: nu înlocuiți semințele de pin cu alte tipuri
de semințe, deoarece ele dau acel gust bogat și savuros.
- 1/2 cană semințe de pin crude (cam 1 pungă mică)
- 1/2 cană curmale fără sâmburi, tăiate foarte
mărunt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- Semințele de pin se mixează în blender până rezultă o textură măruntă,
dar nu foarte fină. Nu mixați mult, deoarece semințele vor elibera uleiul și
caramele vor avea o textură prea uleioasă.
- Mixați separat curmalele cu esența de vanilie până rezultă o pastă mai
groasă. Ideea e ca fructele să se mărunțească cât mai fin posibil, asta în
măsura în care se poate.
- Puneți semințele de pin măcinate peste pasta de curmale, adăugați praful
de sare și mixați până la încorporare. Nu veți obține o masă tocmai omogenă,
dar nu-i nimic. Bucăți mai mari de pin sau curmale nu vor fi o problemă. Nu
procesați foarte mult, pentru a nu obține o masă prea uleioasă.
- Răsturnați compoziția pe o foaie de copt și cu un sucitor întindeți
compoziția într-un pătrat micuț și mai grosuț. Dați la congelator până se
întărește puțin.
- Scoateți din congelator și tăiați cubulețe egale de caramele. Păstrați-le
la rece mereu. Pentru o consistență asemănătoare celor din comerț, păstrați-le
la congelator.
TURTE CU
SUSAN
Ingrediente: 7 linguri susan, 3 linguri semințe de
floarea-soarelui, 2 linguri alune de pădure, 2 linguri arahide, 5
linguri stafide, 3 linguri fulgi de ovăz. Se folosesc semințe/alune
neprăjite.
Mod de preparare: în afară de susan, fulgii de ovăz și semințele de
floarea-soarelui, celelalte ingrediente se râșnesc. Stafidele se râșnesc
separat și se încorporează în ingredientele uscate, amestecate bine. Se
frământă cu mâinile, până se obține un aluat cleios/sfărâmicios, care se
strânge în mâini și se modelează după preferințe. Eu am împărțit compoziția în
două și din fiecare am format câte un sul din care am tăiat felii. Feliile
le-am lăsat peste noapte la uscat pe o sită. Nu este obligatoriu să le lăsați
la uscat, dar eu le-am vrut puțin mai tari.
MINI-TARTE CU MERE ȘI PERE
Blatul
- 2 căni nucă
- 1/2 cană curmale fără sâmburi
- 1/2 cană cocos
Se mixează toate în blender până
capătă o textură lipicioasă. Se presează compoziția în tăvi de tartă. Se dau la
frigider până preparăm umplutura.
Umplutura
- 1 cană pere tăiate mărunt
- 1 cană mere acre tăiate mărunt
- 1/4 cană sirop de arțar
- 1 linguriță ghimbir mărunțit
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
Se amesteca toate și se lasă să se
pătrundă aromele câteva ore. Apoi se umplu tartele și se mai lasă puțin la
rece.
PRĂJITURĂ
DIVINĂ
Odată cu această prăjitură, am realizat că nu e
valabilă sintagma „cea mai bună prăjitură raw”, deoarece toate sunt delicioase.
Cremoase, fine, aromate, o nebunie! Ce-mi place mult la această prăjitură e
crema de ciocolată care, după o zi în frigider, capătă o textură ușor
gelatinoasă. Un alt lucru care-mi place e blatul: moale, ușor. Și încă un
avantaj al acestei minunății: dacă o preparați în tava pătrată, va ieși
prăjitură, iar dacă o veți pune în tava rotundă, veți obține un excelent tort!
Blatul
- 2 căni nucă (eu nu am avut și am folosit alune
de pădure – merg minunat)
- 1 banană bine coaptă
- 1 cană stafide
Punem toate ingredientele în robot și mixăm până
rezultă o compoziție lipicioasă. Turnăm compoziția într-o tavă și o nivelăm cu
mâinile umezite. Dăm la rece.
Ciocolata
- 2 linguri cacao
- 1 linguri unt de cocos
- 1 lingură ulei de in
- 1/2 linguriță sirop de agave sau miere
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Uleiul de cocos se topește și apoi se amestecă
într-un vas cu restul ingredientelor. Ciocolata obținută se toarnă peste blat
și se nivelează cu o spatulă. Se dă la rece.
Crema de caju
- 2 căni caju înmuiat 1 oră și scurs
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 linguri unt de cocos
- 1 lingură sirop de agave sau miere
- 1/2 linguriță sare
Untul de cocos se topește. Se pun toate
ingredientele în robot și se mixează până se obține o cremă omogenă. Crema se
toarnă peste ciocolată și se dă la congelator pentru 1 oră.
Crema de fructe
- căpșuni sau afine, zmeură, cireșe, vișine, mure
– înghețate
Fructele se lasă la dezghețat și apoi se mixează
bine. Se toarnă crema obținută peste crema de caju și se dă la congelator
pentru 15 minute.
Crema de ciocolată
- 2 avocado bine coapte sau 2 banane bine coapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 linguri cacao pudră
- 2-3 linguri sirop de agave sau miere
- 2 linguri unt de cocos
- apa sau lapte de nucă pentru fluidizarea cremei
Se pun toate ingredientele în robot (cu excepția
apei/laptelui) și se mixează bine. Dacă compoziția este prea groasă se adaugă
apă/lapte doar cât să o facă semi-fluidă. Aveți grijă să nu o subțiați prea
tare, altfel nu se va întări bine! Se toarnă crema peste prăjitură și se
nivelează cu o spatulă. Se pune tava la congelator până când îngheață, apoi se
scoate și se păstrează în frigider până la servire. Ținută la frigider,
prăjitura are o valabilitate de 3 zile iar la congelator, până la 2 săptămâni.
CREMĂ DE
VANILIE (3 porții)
Unul dintre cele mai rapide, ușoare și gustoase
deserturi raw. Puteți înmuia caju între 1 și 12 ore, în funcție de cât timp
aveți la dispoziție. Iar când încep să apară fructe noi și proaspete, o puteți
savura alături de căpșuni, zmeură, cireșe etc.
- 1 și 1/2 cană caju înmuiat și scurs
- miere sau sirop de agave după gust
- un praf de sare
- 1/2 baton de vanilie
- 1-2 linguri unt de cacao topit
- 1 praf de turmeric/curcuma (pentru culoare)
Puneți în paharul blenderului caju, miere după
gust, sare, batonul de vanilie tăiat bucățele, untul topit, turmeric și apă cât
să acopere caju-ul cu un deget. Mixați până obțineți o cremă omogenă,
semifluidă, nu foarte groasă. Puneți în vasele în care veți servi și dați la
rece pentru 1-2 ore.
BATOANE
CU OVAZ
O porție bună de fibre, vitamine și minerale,
într-un preparat delicios. Înlocuiesc cu succes varianta comercială a
batoanelor de cereale și, deși nu conțin unt sau zahăr, sunt peste așteptări de
bune!
Ingrediente:
- 2 căni fulgi de ovăz
- 1 cană nucă de cocos
- 4 banane medii, bine coapte
- 1/2 cană ulei de struguri sau floarea soarelui
sau rapiță
- 50 g merișoare uscate sau cireșe, caise, ciocolata etc.
Se amestecă ovăzul cu nuca de cocos și merișoarele. Se adaugă bananele
pasate și uleiul și se amestecă. Se unge o tavă cu ulei (și mai bine este să
puneți hârtie de copt) și se toarnă compoziția în ea. Se dă la cuptor la 180° C
pentru 20-30 minute sau până când se rumenește. Se lasă la răcit și se taie sub
formă de batoane sau pătrățele. Se savurează dimineața, lângă un pahar de lapte
sau cu fructe.
BISCUIȚI DIGESTIVI
Biscuiții digestivi reprezintă o combinație ideală între
un snack și un aliment-medicament. Pe lângă gustul deosebit, aceștia ajută la
digestie, prin conținutul ridicat de fibre. Sunt crocanți, aromați, gustoși, datorită
tărâțelor și semințelor de dovleac.
Ingrediente (pentru cca 25 de bucăți)
- 1 cană fulgi de ovăz
- 1 cană tărâțe de grâu
- 2 linguri semințe de susan
- 1 cană făină albă (+ extra pentru
frământat)
- 1 linguriță sare
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 cană apă
- 1/2 cană semințe de dovleac sau de
floarea-soarelui, crude
Primele 3 ingrediente se macină în blender până
rezultă o făină fină. Toate ingredientele se pun într-un vas și se frământă
până rezultă un aluat elastic și nelipicios (mai adăugați apă sau făină, în
funcție de consistența aluatului). Cu mâinile înfăinate formați biluțe de
mărimea unei nuci și aplatizați-le. Înțepați fiecare biscuit cu furculița de 3
ori. Aranjați biscuiții într-o tavă cu foaie de copt și dați-i la cuptor, la
foc potrivit, până se rumenesc (15-20 minute). Serviți-i atât calzi, cât și
reci.
BISCUIȚI
CRUZI DIN FRUCTE ȘI LEGUME
Acești biscuiți deshidratați pot fi folosiți atât
ca substitut pentru pâine, cât și ca snack sănătos în timpul zilei. Conțin
semințe, legume și condimente și sunt plini de vitamine.
Ingrediente (rezultă 5 tăvi)
- 1 cană semințe de floarea soarelui
- 1 cană nuci braziliene
- 1 cană migdale
- 1 roșie mare
- 1 cană ardei roșu tăiat cubulețe
- 1/4 cană semințe de in zdrobite
- 1 praf curcuma (turmeric) sau boia
de ardei
- 2 lingurițe sare
- 1 lingură fulgi de drojdie
Primele trei ingrediente se pun în apă multă la
înmuiat pentru 4 ore. Se scurg și se lasă să se usuce. Se pun într-un blender
toate ingredientele și se mixează până rezultă o pastă cât de cât omogenă.
Fiecare tăviță a aparatului de deshidratat se acoperă cu foaie de copt (având
totuși grijă să rămână gaura de la mijloc liberă, pentru ca aerul să circule).
Cu o paletă, se pune din compoziție în tăvi și se nivelează. Se „taie” apoi
pasta în bucăți, cu ajutorul paletei (în triunghiuri, pătrate etc.), pentru a
putea fi întoarsă ușor și se lasă la deshidratat câteva ore până când biscuiții
devin crocanți. Nucile braziliene se găsesc în supermarketuri, la raionul de
semințe, ambalate fie în pungi individuale, fie în pachete de mix de semințe.
Seamănă ca formă cu nucile de caju, dar sunt mult mai mari și au un gust mai
cremos.
IV. BĂUTURI TONIFIANTE ȘI GUSTOASE
LIMONADĂ
DE BANANE
Ingrediente: 3 banane tăiate bucăţele, 2 linguriţe miere, zeama
de la 1 portocală, zeama de la o jumătate de lămâie, puţina coajă de lămâie
rasă.
Preparare: se mixează toate ingredientele şi se adaugă o cantitate egală de apă când
se serveşte.
BĂUTURĂ
RĂCORITOARE DELICIOASĂ ŞI SĂNĂTOASĂ
Ingrediente pt. 8 litri de suc: 8 flori de soc, 8 litri de apă, un pumn de stafide,
2-3 lămâi zeamă plus coajă rasă), câteva petale de trandafiri de dulceaţă, 2-3
frunze de mentă (opţional), 8 linguri miere.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele într-un borcan mare. Se lasă la macerat 3-5
zile pentru a fermenta puţin. Se amestecă o dată pe zi cu o lingura de lemn.
Este gata când devine puţin acidulată. Se strecoară şi se pune în sticle la
rece. Este o băutură gustoasă, cu efect detoxifiant!
Această băutură se poate prepara folosind diverse ingrediente de bază
(la alegere) în locul florilor de soc: 8 flori de trandafir de dulceaţă sau 1 kg de căpşuni
sau 1 kg zmeură.
COCKTAIL
EXOTIC TONIFIANT
Se prepară cu sucul şi pulpa următoarelor fructe:
1 portocală, 1 kiwi, 1 grepfrut, 1 jumătate banană, 1 jumătate avocado tăiat bucăţi,
2 linguriţe miere, 100 ml apă plată. Se mixează toate ingredientele.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.