Rețete culinare - Hrană vie

-->

HRANĂ VIE – REŢETE


I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE

TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ)
Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş), 200 gr. unt, 2 cepe (sau 3-4 fire ceapă verde), plante aromatice, boia, pastă de roşii, usturoi pisat, pătrunjel.
Preparare: se mixează gogoşarii cu 1 ceapă, usturoi, pastă de roşii, verdeaţă şi se amestecă cu 100 gr. unt bătut spumă. Se obţine o pastă care se împarte în două părţi egale. Se aşează o parte pe farfurie ca la tort. Peste acest strat, se pune o pastă preparată din brânză frecată cu ceapă tăiată solzi şi 100 g unt bătut spumă. Se aşează deasupra pasta de gogoşari şi se ornează cu verdeţuri şi flori comestibile. Se dă la rece pentru 2 ore şi se serveşte cu salată verde.

PASTĂ DE ARDEI
Ingrediente: 5 ardei, 2 fire de ceapă verde sau 1 praz, 100 gr. unt, 1 legătură pătrunjel, câteva măsline, plante aromatice şi condimente (piper, curry, oregano, busuioc).
Preparare: Se freacă untul spumă şi se amestecă cu celelalte ingrediente tăiate mărunt. Se serveşte pe felii de pâine neagră.  

GULII UMPLUTE
Ingrediente: 5 gulii, 4-5 ridichi, 5 linguri de smântână (sau brânză de vaci), pătrunjel,1 ceapa (sau 2-3 fire ceapă verde, chimen.
Preparare: Se îndepărtează părţile tari ale guliei. Se taie gulia pe jumătate şi se scobeşte. Miezul se rade şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Se umplu guliile cu compoziţia şi se ornează cu ridichi.  

CIORBIŢĂ NATURISTĂ SUPER-NUTRITIVĂ ŞI GUSTOASĂ
Ingrediente: 1 morcov, 1 ţelină, 1 sfeclă mică, 2-3 fire ceapă verde, 1-2 fire usturoi verde, hrean ras, lobodă, leuştean, ştevie, tarhon, pătrunjel, mărar.
Preparare: legumele se rad fin pe răzătoarea mică şi se taie mărunt verdeţurile şi ceapa. Toate legumele şi verdeţurile se pun la macerat până a doua zi într-un litru de borş proaspăt. A doua zi se adaugă 1 litru de apă fiartă şi răcită, roşii decojite şi tăiate mărunt (sau suc de roşii), sare, piper, cimbru. Se serveşte rece sau uşor încălzită (40°). Opţional, se poate adăuga smântână sau iaurt. Este delicioasă şi oferă corpului vitamine şi minerale naturale şi uşor asimilabile.  

SUPĂ-CREMĂ
Ingrediente: 3/4 litru apă sau lapte, 1 ceapă tocată, usturoi tocat, 1 ţelină mică, 1 morcov, 1 roşie decojită, 1 gălbenuş de ou, 1 frunză de varză tocată, plante aromatice (chimen, busuioc, salvie).
Preparare: Se amestecă toate ingredientele în mixer până se obţine o cremă. Se adaugă puţin pătrunjel verde tăiat mărunt. Se serveşte încălzită până la 40°. Opţional, se poate adăuga puţină smântână în momentul servirii.

VARZĂ ÎN SOS DE ROŞII
Ingrediente: 1 jumătate varză, 2 roşii, 3 linguriţe susan, 3 linguriţe seminţe de floarea-soarelui.
Sosul: se mixează 3 roşii mari decojite, 3 linguriţe iaurt, puţina zeamă de lămâie, o jumătate ceapă, sare, cimbru, busuioc, oregano.
Preparare: varza se taie fideluţă, roşiile se taie cubuleţe. Se amestecă împreună cu seminţele şi se toarnă deasupra sosul de roşii.  

MÂNCARE DE CIUPERCI CU ŢELINĂ
Ingrediente: 1 ţelină, 5-6 ciuperci, câteva frunze de spanac, 1 ceapă
Sosul: 4 linguriţe ulei de măsline virgin, 1 căţel usturoi, 2 linguri sana, piper, sare, plante aromatice (oregano, busuioc, rozmarin, coriandru)
Preparare: ţelina se rade fin şi se amestecă cu ciupercile tăiate felii, spanacul tăiat fideluţă, ceapa tocată şi sosul.  

ROŞII UMPLUTE CU ŢELINĂ ŞI BRÂNZĂ
Ingrediente: 3 roşii, 1 ţelină mică
Sosul: 2 linguri smântână, 1 lingură iaurt, 2 linguri brânză, 1 linguriţă lămâie, 2 fire ceapă verde.
Preparare: se amestecă ţelina rasă fin cu sosul. Se scobesc roşiile şi se umplu cu această compoziţie.

MÂNCARE DE GULII
Ingrediente: 2 gulii rase, 2 castraveţi mici tăiaţi felii, 2 morcovi raşi, 5 ridichi de lună tăiate fideluţă, 1 hrean mic ras, 1 ceapă mică tocată
Sosul: 3 linguriţe ulei, câteva migdale pisate, 1 linguriţa lămâie, sare, condimente din plante
Preparare: se amestecă ingredientele cu sosul şi se ornează cu hrean ras şi feliuţe de ridichi.

II. SALATE ȘI SOSURI NATURISTE, CONSISTENTE ȘI NUTRITVE

Salatele reprezintă în alimentaţia naturistă un fel principal şi se servesc cu maioneză dietetică sau diferite sosuri. Nu se recomandă utilizarea următoarelor ingrediente: uleiuri rafinate, oţet sau alte adaosuri sintetice. Salatele se asezonează cu următoarele ingrediente: ulei presat la rece, iaurt, smântână, sare marină, lămâie, plante aromatice şi condimente naturale.

Sosurile au un rol foarte important în bucătăria fără foc deoarece oferă un plus de savoare salatelor şi mâncărurilor naturiste. 

MAIONEZĂ NATURISTĂ
2 gălbenuşuri crude (preferabil ouă de la ţară), sare gemă sau marină, o jumătate de lămâie, puţin muştar (de la un magazin naturist) sau praf de muştar, câteva linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui presat la rece. Se prepară la fel ca orice maioneză.

SOS CHINEZESC
Maioneză, 2-3 linguri smântână, 1/3 banană, 1 linguriţă rasă nucă de cocos, 1 linguriţă curry. Se amestecă toate ingredientele în mixer.

MAIONEZĂ VERDE
Maioneză, 2 linguri brânză de vaci, 1 legătură pătrunjel tocat, ceapă verde tăiată mărunt, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare. Se amestecă toate ingredientele în mixer.

SOS DE AVOCADO
1 avocado tăiat bucăţele, 4 linguri lapte, 2 linguri zeamă de portocală, 3-4 linguri iaurt, 1 linguriţă lămâie, 1 lingură maioneză, curry, piper, sare de mare, chimen, maghiran sau alte plante aromatice. Se mixează toate ingredientele.

SALATĂ „EXOTIC”
Ingrediente: 1 ţelină, 1 morcov, 1 lingură zeamă de lămâie, 3 linguri zeamă de portocală, câteva bucăţele de ananas şi avocado, 1/2 portocala tăiată cubuleţe,1/2 banană tăiată rondele, 1 kiwi tăiat cubuleţe, câteva nuci tăiate bucăţele, câteva stafide şi 4 linguri smântână.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se ornează cu felii de kiwi.

SALATĂ DE CEAPĂ ŞI RIDICHI DE LUNĂ
Ingrediente: 4 cepe tăiate solzi, 10 ridichi de lună rase, 2-3 fire de ceapă verde tăiate mărunt
Sosul: 3 linguriţe ulei de măsline, 1 lingură sana, sare, piper
Preparare: Se amestecă ingredientele cu sosul şi se lasă să se pătrundă 1 oră.

SALATĂ ITALIENEASCĂ
Ingrediente: 1 salată verde, 1 ceapă roşie tăiată solzi, 4 linguriţe seminţe de dovleac (neprăjite), 1 lingură sana, 4 linguriţe ulei de măsline, 1 căţel de usturoi pisat, câteva seminţe de anason pisate, câteva frunze de busuioc verde sau uscat.
Preparare: se amestecă ingredientele şi se serveşte imediat.

SALATĂ PICANTĂ
Ingrediente: 1 jumătate de conopidă tăiată în felii mici, 1 lingură sana, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingura apă, sare, piper, 1 ardei iute roşu tăiat mărunt, 1 legătură mărar, 1 căţel de usturoi pisat.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se lasă la rece să se pătrundă câteva ore.

SALATĂ DE ARDEI ÎN TREI CULORI
Ingrediente: 1 ardei roşu, 1 ardei verde, 1 ardei galben tăiaţi fâşii, o jumătate ridiche rasă pe răzătoarea mare, 1 ceapă tăiata solzi, 1 legătură pătrunjel tocat, 1 hrean mic
Sosul: 2 linguri ulei, 2 linguri sana, 1 linguriţă boia, 1 căţel usturoi, plante aromatice (maghiran, salvie, busuioc, rozmarin), sare, piper
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se lasă la rece 2-3 ore. Se ornează cu hrean ras. 

SALATĂ DE CASTRAVEŢI ORIENTALĂ
Ingrediente: 1 jumătate conopidă mică tăiată bucăţele, 1 tulpină de ţelină tăiată mărunt, 1 măr tăiat cubuleţe, 2 felii de ananas tăiate bucăţele, 1 castravete ras
Sosul: 1 jumătate linguriţă curry, 2 linguriţe suc de ananas, 2 linguri iaurt, 2 linguri ulei, 2 linguri smântână, suc de lămâie, sare.
Preparare: castravetele se rade chiar înainte de masă şi se amestecă cu celelalte ingrediente şi cu sosul. Se serveşte imediat şi se ornează cu nuci pisate.

SALATĂ CU SFECLĂ ŞI MURĂTURI
Ingrediente: 1 sfeclă roşie, 1 morcov, 1 ţelină, 1 ceapă roşie, 1 ardei, 1 jumătate varză murată tăiată mărunt, 2 castraveţi muraţi, câteva măsline, câteva nuci tăiate bucăţele, câteva stafide, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, chimen, plante aromatice
Preparare: sfecla, morcovul şi ţelina se rad pe răzătoarea mare. Celelalte ingrediente se taie mărunt sau feliuţe subţiri. Se amestecă cu uleiul şi mirodeniile. Se lasă la rece 2 ore.

III. DULCIURI şi BĂUTURI NATURISTE

Copiii nu trebuie hrăniţi cu dulciuri care să conţină zahăr rafinat sau aditivi sintetici!

CĂPŞUNI CU MIERE
Ingrediente : zeama de la 2 portocale, 2 linguri miere, 1 păhărel mic de smântână, 3 linguri alune (neprăjite), 500 gr. căpşuni.
Preparare: se amestecă mierea cu zeama de portocală. Se bate smântâna, se toacă alunele şi se înglobează cu grijă în zeama de portocală. Se pun căpşunile în cupe şi se toarnă peste ele crema de smântână cu miere şi portocală.

ÎNGHEŢATĂ DE IAURT CU FRUCTE
Ingrediente: 1 pahar de iaurt, fructe la alegere (căpşuni, piersici, pere, mere), 2-3 linguri miere, 1 linguriţă lămâie, 100 ml. smântână bătută.
Preparare: Se mixează fructele şi se amestecă cu iaurtul, mierea, zeama de lămâie şi se adaugă la sfârşit smântână bătută. Se lasă la congelator 3 ore. 

SALATĂ MIXTĂ DE PEPENE - UN DESERT HRĂNITOR ŞI DELICIOS PENTRU COPII
Ingrediente şi preparare:1 pepene galben, câteva prune, câteva boabe de strugure,1 pară, 4 linguri miere, 4-5 linguri suc de mere. Se taie fructele cubuleţe şi se amestecă cu mierea şi sucul de mere.  

PRALINE „EXOTIC”
Ingrediente: 300 gr. nucă de cocos, 150 gr. curmale, 100 gr. stafide, 50 gr. caise uscate
Preparare: se mărunţesc toate ingredientele şi se dau prin maşina de tocat. Se prepară un „aluat” din care se modelează praline rotunde şi se dau prin nucă pisată.  

CREMĂ DE FRUCTE (CAISE, PIERSICI SAU MERE)
Ingrediente: 250 gr. caise (piersici sau mere), 7 linguri stafide, 2-3 linguri miere, 150 gr. brânză de vaci, 100 ml smântână.
Preparare: stafidele se înmoaie în prealabil, se taie fructele în felii şi se mixează împreună cu brânza de vaci. Se amestecă cu smântâna. Se pune la rece pentru 2 ore. Se garniseşte cu fructe de sezon. 

CASATĂ DE BANANE
Ingrediente: 2 banane felii, 1 ceaşcă de pepene galben felii, 1 jumătate ceaşcă de ananas tocat mărunt, 3 linguri de nuci tocate, 150 g brânză de vaci, 1 linguriţă zeama de lămâie, 100 ml smântână.
Preparare: se amestecă bine toate ingredientele, se pun în forme la congelator cca 4 ore. Se ornează când se serveşte, cu cireşe, pepene sau alte fructe de sezon.

ÎNGHEŢATĂ DE VANILIE CU BRÂNZĂ DE VACI
Ingrediente: 200 gr. brânză de vaci, 150 ml smântână bătută (frişcă), 4 linguri miere, 1 pacheţel zahăr vanilat, 2 gălbenuşuri.
Preparare: se amestecă toate ingredientele. Se adaugă smântâna bătută. Se pune compoziţia în forme clătite cu apa rece. Se pune la congelator pentru 2 ore. Se serveşte ornată cu fructe.

CARAMELE RAW 

Când am citit rețeta aferentă acestor delicioase caramele și am văzut cu câtă nonșalanță declară creatoarea rețetei că aceste minunății seamănă mult la gust cu cele originale, am zis că a exagerat un pic. Într-adevăr, sunt unele rețete raw care seamănă mult la gust cu cele originale, dar ideea unor caramele crude preparate din doar trei ingrediente simple și care să semene la gust cu cele originale, sofisticate, din unt, zahăr, frișcă – mi s-a părut un pic cam prea îndrăzneață! Așa că, pofticioasă și curioasă cum sunt, m-am apucat de ele și iată ce-a ieșit: niște caramele cu o textură apropiată celor din comerț (dacă se țin la congelator, devin mai elastice), un gust minunat de caramel, nu foarte puternic, căci totuși e vorba de ceva crud și vegetal. Verdict? Musai trebuie încercate! Iubitorii de caramel le vor aprecia cu siguranță. O mică completare: nu înlocuiți semințele de pin cu alte tipuri de semințe, deoarece ele dau acel gust bogat și savuros.

- 1/2 cană semințe de pin crude (cam 1 pungă mică)
- 1/2 cană curmale fără sâmburi, tăiate foarte mărunt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare

- Semințele de pin se mixează în blender până rezultă o textură măruntă, dar nu foarte fină. Nu mixați mult, deoarece semințele vor elibera uleiul și caramele vor avea o textură prea uleioasă.
- Mixați separat curmalele cu esența de vanilie până rezultă o pastă mai groasă. Ideea e ca fructele să se mărunțească cât mai fin posibil, asta în măsura în care se poate.
- Puneți semințele de pin măcinate peste pasta de curmale, adăugați praful de sare și mixați până la încorporare. Nu veți obține o masă tocmai omogenă, dar nu-i nimic. Bucăți mai mari de pin sau curmale nu vor fi o problemă. Nu procesați foarte mult, pentru a nu obține o masă prea uleioasă.
- Răsturnați compoziția pe o foaie de copt și cu un sucitor întindeți compoziția într-un pătrat micuț și mai grosuț. Dați la congelator până se întărește puțin.
- Scoateți din congelator și tăiați cubulețe egale de caramele. Păstrați-le la rece mereu. Pentru o consistență asemănătoare celor din comerț, păstrați-le la congelator.

TURTE CU SUSAN  

Ingrediente: 7 linguri susan, 3 linguri semințe de floarea-soarelui, 2 linguri alune de pădure, 2 linguri arahide, 5 linguri stafide, 3 linguri fulgi de ovăz. Se folosesc semințe/alune neprăjite.
Mod de preparare: în afară de susan, fulgii de ovăz și semințele de floarea-soarelui, celelalte ingrediente se râșnesc. Stafidele se râșnesc separat și se încorporează în ingredientele uscate, amestecate bine. Se frământă cu mâinile, până se obține un aluat cleios/sfărâmicios, care se strânge în mâini și se modelează după preferințe. Eu am împărțit compoziția în două și din fiecare am format câte un sul din care am tăiat felii. Feliile le-am lăsat peste noapte la uscat pe o sită. Nu este obligatoriu să le lăsați la uscat, dar eu le-am vrut puțin mai tari.

MINI-TARTE CU MERE ȘI PERE

Blatul
- 2 căni nucă
- 1/2 cană curmale fără sâmburi
- 1/2 cană cocos
Se mixează toate în blender până capătă o textură lipicioasă. Se presează compoziția în tăvi de tartă. Se dau la frigider până preparăm umplutura.

Umplutura
- 1 cană pere tăiate mărunt
- 1 cană mere acre tăiate mărunt
- 1/4 cană sirop de arțar
- 1 linguriță ghimbir mărunțit
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
Se amesteca toate și se lasă să se pătrundă aromele câteva ore. Apoi se umplu tartele și se mai lasă puțin la rece.

PRĂJITURĂ DIVINĂ

Odată cu această prăjitură, am realizat că nu e valabilă sintagma „cea mai bună prăjitură raw”, deoarece toate sunt delicioase. Cremoase, fine, aromate, o nebunie! Ce-mi place mult la această prăjitură e crema de ciocolată care, după o zi în frigider, capătă o textură ușor gelatinoasă. Un alt lucru care-mi place e blatul: moale, ușor. Și încă un avantaj al acestei minunății: dacă o preparați în tava pătrată, va ieși prăjitură, iar dacă o veți pune în tava rotundă, veți obține un excelent tort!
Blatul
- 2 căni nucă (eu nu am avut și am folosit alune de pădure – merg minunat)
- 1 banană bine coaptă
- 1 cană stafide
Punem toate ingredientele în robot și mixăm până rezultă o compoziție lipicioasă. Turnăm compoziția într-o tavă și o nivelăm cu mâinile umezite. Dăm la rece.
Ciocolata
- 2 linguri cacao
- 1 linguri unt de cocos
- 1 lingură ulei de in
- 1/2 linguriță sirop de agave sau miere
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Uleiul de cocos se topește și apoi se amestecă într-un vas cu restul ingredientelor. Ciocolata obținută se toarnă peste blat și se nivelează cu o spatulă. Se dă la rece.
Crema de caju
- 2 căni caju înmuiat 1 oră și scurs
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 linguri unt de cocos
- 1 lingură sirop de agave sau miere
- 1/2 linguriță sare
Untul de cocos se topește. Se pun toate ingredientele în robot și se mixează până se obține o cremă omogenă. Crema se toarnă peste ciocolată și se dă la congelator pentru 1 oră.
Crema de fructe
- căpșuni sau afine, zmeură, cireșe, vișine, mure – înghețate
Fructele se lasă la dezghețat și apoi se mixează bine. Se toarnă crema obținută peste crema de caju și se dă la congelator pentru 15 minute.
Crema de ciocolată
- 2 avocado bine coapte sau 2 banane bine coapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 linguri cacao pudră
- 2-3 linguri sirop de agave sau miere
- 2 linguri unt de cocos
- apa sau lapte de nucă pentru fluidizarea cremei
Se pun toate ingredientele în robot (cu excepția apei/laptelui) și se mixează bine. Dacă compoziția este prea groasă se adaugă apă/lapte doar cât să o facă semi-fluidă. Aveți grijă să nu o subțiați prea tare, altfel nu se va întări bine! Se toarnă crema peste prăjitură și se nivelează cu o spatulă. Se pune tava la congelator până când îngheață, apoi se scoate și se păstrează în frigider până la servire. Ținută la frigider, prăjitura are o valabilitate de 3 zile iar la congelator, până la 2 săptămâni.

CREMĂ DE VANILIE (3 porții)

Unul dintre cele mai rapide, ușoare și gustoase deserturi raw. Puteți înmuia caju între 1 și 12 ore, în funcție de cât timp aveți la dispoziție. Iar când încep să apară fructe noi și proaspete, o puteți savura alături de căpșuni, zmeură, cireșe etc.
- 1 și 1/2 cană caju înmuiat și scurs
- miere sau sirop de agave după gust
- un praf de sare
- 1/2 baton de vanilie
- 1-2 linguri unt de cacao topit
- 1 praf de turmeric/curcuma (pentru culoare)

Puneți în paharul blenderului caju, miere după gust, sare, batonul de vanilie tăiat bucățele, untul topit, turmeric și apă cât să acopere caju-ul cu un deget. Mixați până obțineți o cremă omogenă, semifluidă, nu foarte groasă. Puneți în vasele în care veți servi și dați la rece pentru 1-2 ore.

BATOANE CU OVAZ

O porție bună de fibre, vitamine și minerale, într-un preparat delicios. Înlocuiesc cu succes varianta comercială a batoanelor de cereale și, deși nu conțin unt sau zahăr, sunt peste așteptări de bune!

Ingrediente:
- 2 căni fulgi de ovăz
- 1 cană nucă de cocos
- 4 banane medii, bine coapte
- 1/2 cană ulei de struguri sau floarea soarelui sau rapiță
- 50 g merișoare uscate sau cireșe, caise, ciocolata etc.

Se amestecă ovăzul cu nuca de cocos și merișoarele. Se adaugă bananele pasate și uleiul și se amestecă. Se unge o tavă cu ulei (și mai bine este să puneți hârtie de copt) și se toarnă compoziția în ea. Se dă la cuptor la 180° C pentru 20-30 minute sau până când se rumenește. Se lasă la răcit și se taie sub formă de batoane sau pătrățele. Se savurează dimineața, lângă un pahar de lapte sau cu fructe.

BISCUIȚI DIGESTIVI

Biscuiții digestivi reprezintă o combinație ideală între un snack și un aliment-medicament. Pe lângă gustul deosebit, aceștia ajută la digestie, prin conținutul ridicat de fibre. Sunt crocanți, aromați, gustoși, datorită tărâțelor și semințelor de dovleac.

Ingrediente (pentru cca 25 de bucăți)
- 1 cană fulgi de ovăz
- 1 cană tărâțe de grâu
- 2 linguri semințe de susan
- 1 cană făină albă (+ extra pentru frământat)
- 1 linguriță sare
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 cană apă
- 1/2 cană semințe de dovleac sau de floarea-soarelui, crude

Primele 3 ingrediente se macină în blender până rezultă o făină fină. Toate ingredientele se pun într-un vas și se frământă până rezultă un aluat elastic și nelipicios (mai adăugați apă sau făină, în funcție de consistența aluatului). Cu mâinile înfăinate formați biluțe de mărimea unei nuci și aplatizați-le. Înțepați fiecare biscuit cu furculița de 3 ori. Aranjați biscuiții într-o tavă cu foaie de copt și dați-i la cuptor, la foc potrivit, până se rumenesc (15-20 minute). Serviți-i atât calzi, cât și reci.

BISCUIȚI CRUZI DIN FRUCTE ȘI LEGUME

Acești biscuiți deshidratați pot fi folosiți atât ca substitut pentru pâine, cât și ca snack sănătos în timpul zilei. Conțin semințe, legume și condimente și sunt plini de vitamine.

Ingrediente (rezultă 5 tăvi)
- 1 cană semințe de floarea soarelui
- 1 cană nuci braziliene
- 1 cană migdale
- 1 roșie mare
- 1 cană ardei roșu tăiat cubulețe
- 1/4 cană semințe de in zdrobite
- 1 praf curcuma (turmeric) sau boia de ardei
- 2 lingurițe sare
- 1 lingură fulgi de drojdie

Primele trei ingrediente se pun în apă multă la înmuiat pentru 4 ore. Se scurg și se lasă să se usuce. Se pun într-un blender toate ingredientele și se mixează până rezultă o pastă cât de cât omogenă. Fiecare tăviță a aparatului de deshidratat se acoperă cu foaie de copt (având totuși grijă să rămână gaura de la mijloc liberă, pentru ca aerul să circule). Cu o paletă, se pune din compoziție în tăvi și se nivelează. Se „taie” apoi pasta în bucăți, cu ajutorul paletei (în triunghiuri, pătrate etc.), pentru a putea fi întoarsă ușor și se lasă la deshidratat câteva ore până când biscuiții devin crocanți. Nucile braziliene se găsesc în supermarketuri, la raionul de semințe, ambalate fie în pungi individuale, fie în pachete de mix de semințe. Seamănă ca formă cu nucile de caju, dar sunt mult mai mari și au un gust mai cremos.

IV. BĂUTURI TONIFIANTE ȘI GUSTOASE

LIMONADĂ DE BANANE
Ingrediente: 3 banane tăiate bucăţele, 2 linguriţe miere, zeama de la 1 portocală, zeama de la o jumătate de lămâie, puţina coajă de lămâie rasă.
Preparare: se mixează toate ingredientele şi se adaugă o cantitate egală de apă când se serveşte.  

BĂUTURĂ RĂCORITOARE DELICIOASĂ ŞI SĂNĂTOASĂ
Ingrediente pt. 8 litri de suc: 8 flori de soc, 8 litri de apă, un pumn de stafide, 2-3 lămâi zeamă plus coajă rasă), câteva petale de trandafiri de dulceaţă, 2-3 frunze de mentă (opţional), 8 linguri miere.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele într-un borcan mare. Se lasă la macerat 3-5 zile pentru a fermenta puţin. Se amestecă o dată pe zi cu o lingura de lemn. Este gata când devine puţin acidulată. Se strecoară şi se pune în sticle la rece. Este o băutură gustoasă, cu efect detoxifiant!
Această băutură se poate prepara folosind diverse ingrediente de bază (la alegere) în locul florilor de soc: 8 flori de trandafir de dulceaţă sau 1 kg de căpşuni sau 1 kg zmeură.  

COCKTAIL EXOTIC TONIFIANT
Se prepară cu sucul şi pulpa următoarelor fructe: 1 portocală, 1 kiwi, 1 grepfrut, 1 jumătate banană, 1 jumătate avocado tăiat bucăţi, 2 linguriţe miere, 100 ml apă plată. Se mixează toate ingredientele.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *