-->
PREPARATE CU LINTE
Salată cu linte
1
Această salată o fac atunci când
am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este
întotdeauna aceeași, în funcție de ce e prin cămară. În mare parte, aceasta
este combinația care mi-a plăcut cel mai mult. Am încercat și cu ceapă verde,
dar nu mi-a plăcut atât de mult. Puteți însă experimenta, gusturile nu se
discută.

200 g linte verde uscată
1 linguriță praf de curry
1/2 ardei capia roșu
1/2 ardei iute roșu (opțional)
1/2 ardei gras galben sau verde
1/2 ceapă roșie
sare, piper proaspăt măcinat
zeamă de lămâie după gust
1 lingură ulei de măsline
2-3 fire din miezul unei tulpini de țelină (din cea pentru tulpini, nu pentru rădăcină)
Lintea o spălați
bine și o fierbeți cât să rămână boabele întregi și puțin crocante, în apă cu
sare și praful de curry. După aceea se scurge.
Se taie ceapa roșie
rondele subțiri.
Se taie ardeiul
capia și cel iute rondele subțiri.
Ardeiul gras se
taie julien, subțire.
Țelina se toacă cubulețe,
cu tot cu frunze.
Într-un vas
încăpător, se pun ardeii, țelina, ceapa, lintea, sare, piper, uleiul și zeama
de lămâie. Câteva frunze tocate și 2-3 rondele de ardei capia se lasă deoparte
pentru ornat.
Se amestecă ușor,
cu o paletă, ca să nu se sfărâme boabele de linte și se lasă cel puțin 10 minute,
să se pătrundă gusturile. Se așează pe
salatieră și se ornează cu legumele păstrate.
Este aromată,
minunată la gust și mai ușoară decât cea cu năut.
Salată cu linte 2
Ingrediente
- linte verde și roșie
- usturoi
- roșii cherry (sau clasice)
- ceapă verde
- ruccola (sau/și frunze de păpădie, leurdă, untișor, spanac,
lăptucă, pătrunjel etc.)
- chimen măcinat, piper, sare
- ulei de măsline sau alt ulei presat la rece (puțin)
- oțet balsamic (1 linguriță) sau zeamă de lămâie
- busuioc proaspăt sau uscat - la final
Preparare
Se fierbe lintea și se amestecă cu restul ingredientelor
Pastă de linte și năut
Ingrediente
Ingrediente
năut și linte,
un cățel de usturoi tăiat în bucăți mari
câteva frunze de pătrunjel
zeama de lămâie
sare, piper și niște chimen măcinat
apă rece ori puțin iaurt
semințe de floarea soarelui și de dovleac
ulei de măsline extravirgin
un cățel de usturoi tăiat în bucăți mari
câteva frunze de pătrunjel
zeama de lămâie
sare, piper și niște chimen măcinat
apă rece ori puțin iaurt
semințe de floarea soarelui și de dovleac
ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Năutul și
lintea erau vedete în alimentația românilor cu ani în urmă, azi însă pare că
le-a cam apus steaua. Din fericire (și spun „din fericire” pentru că ambele
sunt bune pentru sănătatea tractului digestiv), prietenii noștri orientali,
care au deschis cârciumi mai mici ori mai mari în România, ne reobișnuiesc cu
aceste două minuni. Îmi place să le folosesc separat ori împreună, în
supe-creme, ori în paste asemănătoare cu humus-ul sau să le amestec în diferite
mâncăruri. Le folosesc din conservă, atunci când nu am vreme cu înmuiatul și
fiertul lor.
Această
mâncare se face ușor și destul de repede. E destul să puneți năutul și lintea,
după ce ați scurs zeama, într-o tigaie cu puțin ulei. Alături de ele, un cățel
de usturoi tăiat în bucăți mari și câteva frunze de pătrunjel. Puneți tigaia pe
foc și o țineți acolo doar cât să se încălzească toate, lucru ce ajută la
transferul aromelor de la un ingredient la altul. Stoarceți zeama de lămâie (o
lingură) peste toate cele din tigaie, amestecați bine și presărați puțină sare,
puțin piper și niște chimen măcinat. Faceți pasta cu ajutorul unul blender și, dacă
vedeți că-i prea consistentă pentru gustul vostru, puteți să o lungiți cu apă
rece sau puțin iaurt. Se mănâncă pe felii de pâine.
Eu obișnuiesc
să presar semințe de floarea soarelui și dovleac peste cremele de felul ăsta,
simt că le îmbogățesc. Dacă mai pun și o lingură de ulei de măsline extravirgin
pe deasupra, nu mai am nevoie de nimic altceva pentru o gustare sănătoasă și
gustoasă.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.