Rețete culinare - Preparate cu linte

-->

PREPARATE CU LINTE

Salată cu linte 1

Această salată o fac atunci când am chef de ceva proaspăt, dar și consistent, fără a fi plin de calorii. Nu este întotdeauna aceeași, în funcție de ce e prin cămară. În mare parte, aceasta este combinația care mi-a plăcut cel mai mult. Am încercat și cu ceapă verde, dar nu mi-a plăcut atât de mult. Puteți însă experimenta, gusturile nu se discută. 

Aveți nevoie de:
200 g linte verde uscată
1 linguriță praf de curry
1/2 ardei capia roșu
1/2 ardei iute roșu (opțional)
1/2 ardei gras galben sau verde
1/2 ceapă roșie
sare, piper proaspăt măcinat
zeamă de lămâie după gust
1 lingură ulei de măsline
2-3 fire din miezul unei tulpini de țelină (din cea pentru tulpini, nu pentru rădăcină)

Lintea o spălați bine și o fierbeți cât să rămână boabele întregi și puțin crocante, în apă cu sare și praful de curry. După aceea se scurge.
Se taie ceapa roșie rondele subțiri.
Se taie ardeiul capia și cel iute rondele subțiri.
Ardeiul gras se taie julien, subțire.
Țelina se toacă cubulețe, cu tot cu frunze. 
Într-un vas încăpător, se pun ardeii, țelina, ceapa, lintea, sare, piper, uleiul și zeama de lămâie. Câteva frunze tocate și 2-3 rondele de ardei capia se lasă deoparte pentru ornat.
Se amestecă ușor, cu o paletă, ca să nu se sfărâme boabele de linte și se lasă cel puțin 10 minute, să se pătrundă gusturile. Se așează pe salatieră și se ornează cu legumele păstrate.
Este aromată, minunată la gust și mai ușoară decât cea cu năut.

Salată cu linte 2

Ingrediente
- linte verde și roșie
- usturoi
- roșii cherry (sau clasice)
- ceapă verde
- ruccola (sau/și frunze de păpădie, leurdă, untișor, spanac, lăptucă, pătrunjel etc.)
- chimen măcinat, piper, sare
- ulei de măsline sau alt ulei presat la rece (puțin)
- oțet balsamic (1 linguriță) sau zeamă de lămâie
- busuioc proaspăt sau uscat - la final

Preparare
Se fierbe lintea și se amestecă cu restul ingredientelor

Pastă de linte și năut 

Ingrediente
năut și linte,
un cățel de usturoi tăiat în bucăți mari
câteva frunze de pătrunjel
zeama de lămâie
sare, piper și niște chimen măcinat
apă rece ori puțin iaurt
semințe de floarea soarelui și de dovleac
ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare
Năutul și lintea erau vedete în alimentația românilor cu ani în urmă, azi însă pare că le-a cam apus steaua. Din fericire (și spun „din fericire” pentru că ambele sunt bune pentru sănătatea tractului digestiv), prietenii noștri orientali, care au deschis cârciumi mai mici ori mai mari în România, ne reobișnuiesc cu aceste două minuni. Îmi place să le folosesc separat ori împreună, în supe-creme, ori în paste asemănătoare cu humus-ul sau să le amestec în diferite mâncăruri. Le folosesc din conservă, atunci când nu am vreme cu înmuiatul și fiertul lor.
Această mâncare se face ușor și destul de repede. E destul să puneți năutul și lintea, după ce ați scurs zeama, într-o tigaie cu puțin ulei. Alături de ele, un cățel de usturoi tăiat în bucăți mari și câteva frunze de pătrunjel. Puneți tigaia pe foc și o țineți acolo doar cât să se încălzească toate, lucru ce ajută la transferul aromelor de la un ingredient la altul. Stoarceți zeama de lămâie (o lingură) peste toate cele din tigaie, amestecați bine și presărați puțină sare, puțin piper și niște chimen măcinat. Faceți pasta cu ajutorul unul blender și, dacă vedeți că-i prea consistentă pentru gustul vostru, puteți să o lungiți cu apă rece sau puțin iaurt. Se mănâncă pe felii de pâine.

Eu obișnuiesc să presar semințe de floarea soarelui și dovleac peste cremele de felul ăsta, simt că le îmbogățesc. Dacă mai pun și o lingură de ulei de măsline extravirgin pe deasupra, nu mai am nevoie de nimic altceva pentru o gustare sănătoasă și gustoasă.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *