PUI CU
SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER
- piept de pui
- o ceapă mică
- o cană de smântână dulce
- două linguri de piper verde
- o linguriță de ulei
- o cană de apă
- puțină sare
- pătrunjel tocat
- o ceapă mică
- o cană de smântână dulce
- două linguri de piper verde
- o linguriță de ulei
- o cană de apă
- puțină sare
- pătrunjel tocat
Mod de preparare
Multă lume
nu știe ce-i smântâna dulce și la ce-i bună ea. Ei bine, smântâna dulce e
smântâna nefermentată și, prin urmare, dulce, nu acră, cum e cea cu care suntem
obișnuiți cu toții de mici. Nu-i dulce ca mierea, doar că nu e acră. Poate fi
mai grasă sau mai slabă și se găsește de ceva vreme în magazinele de la noi,
mai des în cele mari, mai rar în cele de cartier. E bună la sosuri, tocănițe,
mai rar în ciorbe, pentru că nu acrește, la frișcă și în multe deserturi. În
rețeta aceasta joacă un rol important, practic ea face sosul din jurul puiului,
iar transferul de arome dintre ingrediente e mijlocit tot de ea. Piperul verde
e un alt ingredient important. E piper-piper, recoltat când este încă verde. E
aromat tare, dar n-are asprimea celui copt. Se păstrează într-o saramura ușoară,
pentru că nu rezistă mai mult de 2-3 zile după recoltare. Îl găsiți în sosuri, pe lângă mușchiul de vită și,
în cazul de față, lângă pieptul de pui.
Ca sa ajungeți
de la poveste la mâncare, e destul să aveți pe lângă voi o bucată de piept de
pui, o ceapă mică, o cană de smântână dulce, două linguri de piper verde și o
linguriță de ulei. Trebuie să tăiați puiul în bucăți mari și să-l puneți la
rumenit împreună cu ceapa tăiată și ea în bucăți mari. După 1-2 minute, când
ceapa și carnea își vor fi schimbat deja culoarea, turnați o cană de apa peste
ele și dați focul mic. Lăsați să fiarbă așa 10 minute, apoi turnata smântâna
dulce și adăugați repede boabele de piper. Nu-i rău să puneți și puțină sare.
Pe foc și mai mic, lăsați să scadă ușor încă 10 minute. Presărați pătrunjel
tocat când mâncarea e deja în farfurie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.