SUPE-CREMĂ
SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO
Ingrediente
1-2 avocado
1 castravete
3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite)
1
lingură ulei de măsline
1
lingură sos de soia
zeamă de
lămâie, sare, piper, usturoi, pătrunjel – după gust
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele în blender. Pasta obţinută se
poate consuma ca atare, pe pâine, sau se poate dilua cu apă fierbinte (200 ml
pentru fiecare lingură de pastă), devenind o supă delicioasă şi foarte
sănătoasă în acelaşi timp.
SUPĂ-CREMĂ DE CEAPĂ
Ingrediente
- 500 g ceapă
- semințe de chimen
- cimbru uscat
- piper
- trei linguri de ulei
- oțet balsamic
- unt
- vin rosé
- semințe de chimen
- cimbru uscat
- piper
- trei linguri de ulei
- oțet balsamic
- unt
- vin rosé
Mod de preparare
Supa de ceapă e subiect de gâlceavă între mai multe nații. Nu ne uităm noi în gura lor, mai ales că vorbim aici despre supa-cremă de ceapă, derivată din varianta franțuzească a supei de ceapă și îmbogățită - îndulcită cu un rosé românesc din Cabernet Sauvignon și Merlot. Dar să nu ajungem la vin înainte de a începe lucrul, ca poate ne oprim acolo și rămânem nemâncați.
O jumătate de kilogram de ceapă galbenă se curăță și se taie peștișori.
Se amestecă bine cu semințe de chimen, cimbru uscat, piper măcinat proaspăt,
sare de mare. Se pune într-o tigaie în care, înainte de asta, au ajuns 3 linguri
de ulei și o nucă de unt (untul se arde mai greu dacă pui lângă el niște ulei).
Se înmoaie ceapa binișor, pe foc mic, câteva minute. După asta, se toarnă peste
ea un degetar de oțet balsamic (poate fi și oțet simplu, din vin ori din mere)
și după alte 3 minute se toarnă în cratiță/tigaie/oală (că poate fi oricare din
astea) un pahar de vin rosé îndoit cu apă. Se lasă să fiarbă 6-7 minute, apoi
se ia de pe foc și se pasează cu blenderul, furios. În jumătate de minut aveți
supa cremă. Mâncați-o cu crutoane.
SUPĂ DE CHIMEN CU
FENICUL
Ingrediente
- fenicul
- 2 l apă
- 2 morcovi
- țelină
- o ceapă
- o lingură de chimen
- unt cât o nucă
- 2 l apă
- 2 morcovi
- țelină
- o ceapă
- o lingură de chimen
- unt cât o nucă
- supă limpede de zarzavat
Mod de preparare
Supa asta se poate face și în 5 minute, dar fără fenicul și cu apă chioară pe post de supă de legume, și ar fi
păcat. Dacă o facem cumsecade, iese chiar mai bună decât în spital, unde am
întâlnit-o eu prima oară, pe când eram copil. E bună pentru digestie, ușurează
colicile (dacă ele există) și este și destul de hrănitoare, grație crutoanelor
cu care se mănâncă în mod tradițional. Se poate face și fără fenicul, dar l-am ales ca partener în
aventura asta datorită gustului său de anason, perfect compatibil cu cel al
chimenului. Pe lângă fenicul,
mai trebuie să fiarbă o ceapă, oarece țelină și 1-2 morcovi, în 2 litri de apă.
De legume n-am trebuință, doar de supa în care au fiert ele cam 20 de minute.
După ce am supa strecurată, pot trece la desăvârșirea lucrării mele: pun într-o
oală ori cratiță mai adâncă, o nucă de unt
(cât ar intra într-o lingură) și o lingură de chimen. Pun oala pe foc și am
răbdare până când începe chimenul să-și elibereze aroma în aer. Presar apoi
peste el și peste untul topit o lingură de făină și amestec repede. Focul nu
trebuie să fie mare, pentru că făina s-ar arde și nu vrem asta; făina arsă în
grăsime înseamnă arsuri la stomac și alte necazuri despre care nici nu vreau să
vorbesc. După ce-și schimba făina culoarea, sting cu supa de legume și amestec
în continuare. Adaug restul de supă și las să dea un clocot. Sting focul
și, dacă mă încurcă semințele de chimen, strecor supa. Dacă nu, le las acolo,
pun supa în farfurie și, pe deasupra, crutoane din pâine prăjită.
Legumele fierte, rămase de la supă, se pot tăia cubulețe și mânca cu o maioneză
de soia, ușor picantă.
Sursa: http://retete.eva.ro/supe-si-ciorbe/supa-de-chimen-cu-fenicul-articol-34048.html
Sursa: http://retete.eva.ro/supe-si-ciorbe/supa-de-chimen-cu-fenicul-articol-34048.html
SUPĂ-CREMĂ DE
DOVLEAC
Dintre toate
roadele toamnei, dovleacul este
preferatul meu. Asta dacă trecem de castane și de vin (nu neapărat în ordinea asta). Îmi place atât de mult, pentru
că-l poți folosi în multe feluri și la multe lucruri, de la aperitive la
deserturi, trecând pe la supe, creme, fripturi, paste și piureuri. Gustul și
dulceața lui discretă îl fac să se potrivească tare bine mai peste tot prin
bucătăria de toamnă/iarnă. Vă arăt acum o supă-cremă de dovleac, destul de
simplă, deși se face în doua etape.
Ingrediente
- 600 g dovleac
- o bucată piept de pui
- 1,5 l apă
- frunze de pătrunjel
- 2-3 morcovi
- coriandru
- piper roșu
- enibahar
- cuișoare
- smântână dulce sau lapte de cocos
- o bucată piept de pui
- 1,5 l apă
- frunze de pătrunjel
- 2-3 morcovi
- coriandru
- piper roșu
- enibahar
- cuișoare
- smântână dulce sau lapte de cocos
Mod de preparare
În prima etapă, trebuie să faceți o supă simplă
de pui, dintr-o bucată de piept (veți vedea de ce am ales piept și nu altceva),
câțiva morcovi, puțină sare și niște frunze de pătrunjel. Lăsați carnea să
fiarbă încet 30 de minute și apoi lăsați-o să se răcorească ușor. Între timp,
curățați dovleacul, tăiați-l în cuburi
și puneți-l la fiert în apă cu sare (pentru patru porții generoase aveți nevoie
de 600 de grame de dovleac și un litru și jumătate de apă, pe care oricum o
aruncați după ce fierbe dovleacul).
Pentru
aromarea mâncării, vă recomand un amestec de boabe de coriandru, boabe de piper
roșu, enibahar și cuișoare, pe care să le zdrobiți bine într-un mojar.
Amestecul acesta va intra în joc în momentul în
care dovleacul fiert, zeama de pui și o nuca de unt vor fi toate în aceeași oală, gata să fie lucrate cu
blenderul. După ce obțineți crema, mai trebuie doar să adăugata 3 linguri de
smântână dulce sau, pentru un aer mai exotic, 3 linguri de lapte de cocos.
Amestecați
bine, apoi presărați pe suprafața supei-cremă
crutoane din pâine prăjită, bucăți de piept de pui și cuburi de morcov fiert.
Mod de servire
Puteți decora cu frunze de rozmarin, busuioc ori pătrunjel. Recomand totuși
rozmarinul, se potrivește foarte bine cu aromele din supă.
SUPĂ-CREMĂ DE NĂUT CU GHIMBIR
Ingrediente
450 g năut fiert
100 g țelină
3 rădăcini pătrunjel
smântână dulce
ghimbir, piper
100 g țelină
3 rădăcini pătrunjel
smântână dulce
ghimbir, piper
Mod de preparare
Aceasta rețetă e inspirată de poveștile din 1001 de nopți de pe o parte și de dorința mea de a vizita într-o bună zi Marocul. Iubesc arșița și, în consecință, și mâncărurile care-mi amintesc de ea. Supa cremă de năut, în această variantă, pe lângă faptul că e hrănitoare, mai e și răcoroasă, pentru că a primit contribuția importantă a ghimbirului proaspăt, dat prin răzătoare.
Am folosit
pentru două porții: o conservă de năut de 450 de grame, cu saramura din jurul
boabelor cu tot. N-am pus altă sare în mâncare, pentru că nu avea nevoie. Am
pus la fiert, înainte de toate, trei rădăcini de pătrunjel, ferme, proaspete și
aromate. Lângă ele, 100 de grame de țelină. După ce au fiert, am pus în oală năutul,
cu saramură cu tot. Am pus oala pe foc din nou și am lăsat-o acolo preț de 2-3
clocote, să se încălzească și năutul. Lucrul acesta duce la un transfer al
aromelor mai bun și mai rapid. Am dat apoi ghimbirul prin răzătoare, direct în
oala luată de pe foc. Am turnat smântână dulce în oală, am condimentat cu piper
măcinat proaspăt (vă recomand să cumpărați o râșniță pentru piper, face minuni
la casa omului, aroma piperului măcinat chiar înainte de a fi folosit nu poate
fi comparată cu aroma piperului măcinat cu săptămâni în urmă) și am pus
blenderul în oală, la turație mare. Într-un minut, am obținut o supă cremă
consistentă, hrănitoare, gustoasă, răcoroasă și parfumată.
Mod de servire
Am decorat-o cu frunze de cimbrișor, care, între noi fie vorba, s-au potrivit perfect în decor, printre crutoanele din pâine prăjită.
SUPĂ-CREMĂ DE ROȘII
Ingrediente
o ceapă
doi căței de usturoi
un morcov
150 g țelină
roșii decojite din conservă
1,5 l apă
pâine
frunze proaspete de busuioc
sare, piper
doi căței de usturoi
un morcov
150 g țelină
roșii decojite din conservă
1,5 l apă
pâine
frunze proaspete de busuioc
sare, piper
Mod de preparare
Pui la fiert toate celea, mai puțin roșiile. După 15 de minute, morcovii ar trebui să fie pătrunși bine. Torni roșiile din conservă peste fiertura din oală, lași să clocotească o dată, de două ori, iei oala de pe foc și pui blenderul la lucru. Zdrobești tot ce-i în oala, inclusiv mana de frunze de busuioc pe care le-ai aruncat peste roșii, după ce ai luat oala de pe foc ori chiar înainte. Pentru ca ai nevoie de crutoane, pui două felii de pâine în prăjitor ori într-o tigaie anti-aderentă, le ții acolo până se rumenesc pe ambele părți (rumeneala poate fi oricât de mare, după gustul tău, important e să nu arzi pâinea de tot, că nu s-au văzut crutoane din cărbune în supele cremă), le tai cu cuțitul în pătrățele mici ori mai măricele. Presari apoi pătrățelele peste supa-cremă din farfurie și mănânci cu poftă bună și cu cine ți-e drag să stai la masă.
Mod de servire
Despre virtuțile supei de roșii nu trebuie să vă vorbesc eu. Ori ar trebui? Face bine la sănătate – acesta-i lucrul de care vreau sa fiți încredințați. Face bine și la silueta, ca sa nu mai spun ca în forma pe care v-am prezentat-o, e și prietena buna cu postul, caci n-are în ea defel carne - lapte - brânză - ouă ori alte alimente prohibite.
SUPĂ-CREMĂ DE SPARANGHEL – O
DELICATESĂ
Ingrediente:
1 legătură de
sparanghel
2 cartofi
fierți în apă cu sare
1 fir ceapă
verde
boabe de
mazăre congelată și ardei gras roșu crud, nepasate (pentru aspect)
2 căței
usturoi
1 cubuleț
vegeta sau o lingură amestec legume uscate (de la Plafar)
1 crenguță
tarhon
ulei, sare, piper,
500 ml apă, 150 ml lapte (de soia)
Tăiem ceapa
fin, usturoiul îl tăiem felii și sparanghelul bucăți de 1 cm lungime. Lăsăm 1-2
fire de sparanghel, plus mazărea și ardeiul gras, pentru ornat deasupra supei.
Încingem puțin ulei într-o oală, înăbușim ceapa și usturoiul, adăugăm
sparanghelul, apa, tarhonul, cubul de legume, sare și piper. Punem capacul și
lăsăm să fiarbă 10 minute, până se înmoaie sparanghelul. Strecurăm legumele și
le lăsăm să se răcească. Păstrăm supa deoparte. Cartofii, după ce s-au răcit,
îi decojim și îi tăiem cubulețe. Pasăm toate legumele în blender și subțiem cu
supă și lapte, până ajungem la consistența dorită. Ornăm și servim cu crutoane.
SUPĂ-CREMĂ
DE ANANAS
Ingrediente: 1 ananas curățat de coajă, 3 pere fără coajă,
3-4 lingurițe de fulgi de nucă de cocos, 2 cești de ceai de mușețel, 2 linguri
de miere, zeamă de lămâie, rom.
Mod de preparare: Fructele se pasează în blender. Se adaugă
restul ingredientelor. Se servește rece, ornată cu frunze de mentă. În sezon,
se pot presăra pe deasupra fructe de pădure.
Sursa: http://retete.eva.ro/supe-si-ciorbe
Sursa: http://retete.eva.ro/supe-si-ciorbe
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.