ALIMENTE NOCIVE PENTRU ORGANISMUL UMAN
Moda înlocuirii alimentelor naturale cu cele chimice, pe motiv că sunt mai
ieftine, a determinat apariţia unor produse alimentare cu efecte nedorite.
Totuşi, dacă ne gândim bine, banii pe care-i economisim acum pe mâncare îi vom
da mai târziu la medic. Faptul că ne îmbolnăvim nu-i interesează pe cei care
produc astfel de alimente. Dimpotrivă, ei îşi întreţin şi chiar extind clientela
prin reclame persuasive, bine puse la punct, singurul lor interes fiind
profitul. E bine de ştiut că acest tip de alimente sunt lipsite de o serie
întreagă de biocatalizatori (vitamine, enzime, minerale, oligoelemente etc.)
fără de care nu pot fi asimilate. Vieţuirea omului în strânsă legătură cu
natura, de-a lungul miilor de ani, a creat modele metabolice foarte stabile,
astfel încât aceste alimente nenaturale, carenţate şi modificate structural
prin prelucrare şi rafinare, sunt identificate ca ceva străin, necunoscut
organismului. Aşa se explică seria de toxine şi deşeuri metabolice care se
acumulează în corpul omului modern, responsabile de o gamă largă de afecţiuni.
Zahărul
Este, fără îndoială, una dintre cele mai periculoase substanţe de pe piaţa
alimentară în zilele noastre. Ne referim la zahărul alb, rafinat (din sfeclă
sau trestie), din care s-au eliminat toate vitaminele, mineralele, proteinele,
fibrele, apa şi alte elemente sinergice. Acest zahăr este un produs de sinteză
care nu se găseşte în natură şi deci nu este potrivit consumului de către
fiinţa umană. Alte zaharuri, precum fructoza din fructe sau miere, lactoza
din lapte şi maltoza din cereale sunt substanţe cu certă valoare nutritivă.
Zahărul brut este o substanţă maronie, lipicioasă, obţinută prin simpla
fierbere urmată de evaporarea sucului de trestie de zahăr: acesta este un aliment
sănătos, hrănitor, dar greu de găsit. O varietate descoperită de comercianţi, aşa
numitul „zahăr brun”, nu este altceva decât zahăr alb amestecat cu melasă, prin
urmare nu este mai presus de zahărul rafinat. Pentru a ne explica efectele nocive
ale zahărului, să vedem traseul pe care îl face acesta în organism, odată ce a
fost ingerat:
Zahărul străbate cu uşurinţă intestinul subţire, ajungând în sânge, unde
provoacă hiperglicemie. Aceasta va determina o stare de excitare fizică şi
nervoasă. Pancreasul, alertat, va secreta mai multă insulină decât normal, ceea
ce are ca rezultat scăderea zahărului din sânge sub medie, aşa încât se
instalează o stare de hipoglicemie. Ficatul îşi face datoria şi transferă o
parte din rezervele lui de glucide în sânge. Aceste alternanţe dereglează
întregul metabolism şi, în timp, obosesc şi uzează organismul (mai ales
pancreasul), epuizând în acelaşi timp sistemul nervos.
Zahărul afectează grav şi imunitatea. Insulina, care rămâne în circulaţia
sanguină mult timp după ce zahărul a fost metabolizat, inhibă hormonul de
creştere secretat de glanda pituitară. Acest hormon este reglatorul
principal al sistemului imunitar. Consumul zilnic de zahăr induce un deficit al
acestui hormon, predispunând la deficienţă imunitară. În plus, zahărul este
tratat de sistemul imunitar ca agent străin şi toxic, atât din cauza
structurii lui chimice nenaturale, cât şi a contaminării cu alţi
compuşi, reţinuţi în procesele de rafinare. Astfel, zahărul declanşează un
răspuns imunitar inutil şi, în acelaşi timp, inhibă funcţia imunitară,
acţionând ca o sabie cu două tăişuri.
Zahărul este principalul acuzat în multe boli şi stări degenerative. El
poate provoca cu uşurinţă diabet şi este un factorul major în apariţia candidozei,
ambele larg răspândite în lumea occidentală industrializată. Pentru
metabolizarea acestui produs, organismul trebuie să împrumute de la ţesuturi
vitaminele, mineralele şi alte substanţele nutritive care îi lipsesc. Astfel,
consumul masiv de zahăr provoacă reducerea constantă a cantităţii de substanţe
nutritive din organism. Se susţine că aceste „mici” dezastre se produc doar în
cazul unui consum masiv de zahăr. Dar dacă avem în vedere că un litru de Cola
conţine 150 g de zahăr (plus o gamă largă de substanţe chimice
excitante), ne putem da seama că majoritatea a consumatorilor se expun
fără să-şi dea seama la aceste pericole.
Zahărul este vinovat şi de apariţia cariilor dentare, nu atât prin
contactul cu dinţii, cât prin mobilizarea calciului din organism în scopul
neutralizării acidităţii produse de zahăr, în detrimentul sistemului osos şi al
dentiţiei, care devin mai fragile. De asemenea, zahărul sărăceşte organismul de
potasiu și magneziu, elemente necesare unei funcţii cardiace normale, fiind
astfel un factor determinant în bolile cardiovasculare. Reducerea nivelului de substanţe nutritive ca urmare a consumului
ridicat de zahăr duce la creşterea poftei de mâncare, organismul încercând să
echilibreze pierderile. De aici şi până la supraponderalitate e doar o
chestiune de timp.
Pentru a căpăta energie, mulţi oameni ingerează mai mult zahăr decât le e
necesar. Când se întâmplă astfel, ficatul converteşte excesul în molecule
numite trigliceride şi îl stochează sub formă de grăsimi, sau produce
colesterol, pe care îl depune în vene şi artere, zahărul devenind astfel un
factor major în apariția obezității şi arteriosclerozei. Așadar, teoria conform
căreia, în cazul bolilor de inimă, ar fi recomandat consumul unui cub de zahăr
pentru întărire e falsă. Zahărul nu numai că nu e recomandat, ci chiar
contraindicat!
De asemenea, zahărul este o substanţă care induce obişnuinţă. S-a constatat
că renunţarea la zahăr duce la apariţia simptomelor asociate cu narcoticele:
oboseală, tristeţe, moleşeală, depresie,
dureri de cap și de membre. Mulţi oameni nu realizează ce cantitate mare
de zahăr consumă, deoarece acesta e ascuns în multe alimente comercializate.
Consumul de zahăr din SUA este atât de ridicat, încât a devenit o problemă
socială prin efectele lui nedorite asupra comportamentului, în special la copii.
Într-un studiu condus de dr. C. Keith Connors de la spitalul de copii din
Washington, s-a descoperit existenţa unei legături între consumul de dulciuri
şi de carbohidraţi (prăjituri sau biscuiţi) şi comportamentul violent,
hipertensiunea şi dificultăţile la învăţare. Alte studii arată faptul că s-a
putut reduce violenţa din închisori eliminând zahărul rafinat şi amidonul din
dieta puşcăriaşilor. În 1991, în Singapore s-a interzis vânzarea de băuturi
dulci răcoritoare în toate şcolile, având în vedere pericolul pe care-l prezintă
zahărul pentru sănătatea fizică şi mintală a tinerilor.
Toate aceste efecte negative ale zahărului sunt vizibile în ani dar, cu cât
vom lua mai devreme măsuri, cu atât organismul nostru va fi mai eliberat de o
muncă şi un efort inutile. Cel mai bun înlocuitor al zahărului este mierea.
Zaharina
Zaharina a fost descoperită de chimiști în 1879. Foarte săracă în calorii
şi de 300-500 ori mai dulce decât zahărul, s-a impus rapid ca îndulcitorul ideal
pentru diabetici şi supraponderali. În 1977, în urma publicării unor studii din
care rezulta că şobolanii hrăniţi cu cantităţi mari de zaharină dezvoltau cancer
la vezică, s-a propus interzicerea consumului zaharinei. Cercetările ulterioare
nu au arătat o creştere a riscului de contractare a cancerului la vezică la
oamenii care consumau zaharină. Cu toate acestea, în octombrie anul 1996, în
SUA s-a propus înscrierea zaharinei pe lista substanţelor cu potenţial cancerigen,
în timp ce în alte ţări aceasta a fost interzisă complet. Din nefericire, între
timp au apărut alţi îndulcitori hipocalorici, cum ar fi aspartamul, care au o
toxicitate mult mai mare decât zaharina.
Aspartamul
Aspartamul, un produs de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi care practic
nu conţine nicio calorie, este un ester metilic al dipeptidului L-aspartil –
L-fenilalanină. El se descompune în fenilalanină 50%, care este neurotoxică,
iar la unele persoane sensibile poate produce crize epileptice; acid aspartic
40%, care poate produce tulburări ale creierului aflat în dezvoltare; metanol
10% care, dacă se transformă prin oxidare în formaldehidă, este foarte toxic.
ACSN (Aspartame Consumer Safety
Network) relatează că 85% din sesizările înregistrate la FDA se referă la
reacţiile adverse ale aspartamului: cardiace, neurologice, dermatologice, respiratorii,
scăderea glicemiei, sindrom Alzheimer, intoxicaţie cu formaldehidă. Au fost
raportate până în prezent mai multe decese şi cel puţin 70 de simptome diferite,
ca rezultat al consumului de aspartam. Dintre acestea, semnalăm ca deosebit de
grave: blocarea formării serotoninei în creier, care poate produce tulburări comportamentale,
cum ar fi violenţă, tendinţă de sinucidere; dureri de cap, insomnie, depresie,
ostilitate, anxietate; tulburări ale funcţiei tiroide; inhibiţia formării
neurotransmiţătorilor; scăderea auzului, a văzului; pierderi de memorie sau
tulburări în vorbire; crampe musculare, oboseală, aritmie; creşterea exagerată
a poftei de mâncare (provocată de creşterea glicemiei).
Carnea
Există 23 de aminoacizi diferiţi, toţi importanţi. 15 dintre ei pot fi sintetizaţi
de corpul uman, dar 8 trebuie luaţi din hrană. Consumul regulat de fructe,
legume, nuci, seminţe, germeni, polen și miere ne va asigura toţi aminoacizii
necesari, exact ca şi celorlalte mamifere care nu consumă carne şi totuşi nu au
deficienţe proteice. Din alimentele digerate şi din reciclarea reziduurilor
proteice, în corpul nostru se găsesc în permanenţă aminoacizi circulând prin
sânge şi sistemul limfatic. Când corpul are nevoie ei, şi-i ia de aici. Circulaţia
aminoacizilor este ca o bancă deschisă non-stop. Ficatul şi celulele depun şi
scot permanent aminoacizi din sânge şi limfă. Când în sânge sunt prea mulţi
aminoacizi, ficatul îi extrage de acolo şi-i depune în el, până va fi nevoie de
ei. Dacă nivelul aminoacizilor în sânge scade din cauza consumării lor de către
celule, ficatul îi pune imediat înapoi circulaţie. Și celulele îi pot depozita
şi repune în circuit. Deoarece majoritatea celulelor sintetizează mai multe
proteine decât au nevoie pentru susţinerea vieţii lor, ele îşi retransformă
proteinele în aminoacizi, pe care îi depozitează în sânge. Dacă înţelegem acest
circuit al aminoacizilor, ne dăm seama cu uşurinţă că proteinele din în carne
nu ne sunt necesare.
Cei 8 aminoacizi pe care corpul nostru nu-i poate sintetiza trebuie luaţi
din alimente. Polenul, hrişca, meiul, gălbenuşul de ou, chiar şi legumele şi
fructele (în cantităţi mici) conţin (şi încă într-o formă foarte uşor asimilabilă)
majoritatea acestor 8 aminoacizi pe care organismul uman nu-i poate sintetiza.
În unele din aceste produse naturale (cum ar fi polenul) aminoacizii sunt în
cantitate mai mare decât în cărnuri (de unde se pierd în mare parte prin
digestie). În ceea ce priveşte grăsimile animale, ele nu ne pot furniza energia
de care avem nevoie şi, în plus, descompunerea lor este greoaie şi ineficientă.
Ele sunt descompuse în combustibili numai atunci când rezervele de carbohidraţi
sunt epuizate. Grăsimea din corp nu provine numai din consumul direct al
grăsimilor. Când se consumă în exces carbohidraţi, aceştia sunt transformaţi de
corp în grăsime şi depuşi. Astfel, corpul poate înmagazina şi folosi grăsime
fără a mânca mâncăruri grase. Depozitele de grăsime pot fi privite ca o bancă
de carbohidraţi, unde se fac depuneri sau restituiri, după cum e nevoie. Carnea
e dăunătoare în alimentaţie, deoarece duce în timp la apariţia multor boli. Fiind
foarte bogată în grăsimi saturate (diferite de cele folosite pentru producerea
energiei) provoacă accidente cardio-vasculare.
Alte aspecte evidente care demonstrează că nu suntem făcuţi pentru a
consuma carne:
1. Deosebiri de ordin
fiziologic
- Toţi dinţii animalelor carnivorelor sunt ascuţiţi şi lungi. Dinţii
oamenilor sunt toţi plaţi, cu excepţia molarilor care sunt ceva mai alungiţi.
- Maxilarele carnivorelor se mişcă numai în sus şi în jos, pentru a putea
muşca şi sfâşia. Cele ale omului se mişcă şi lateral, pentru a putea mesteca.
- Saliva omului este alcalină şi conţine ptialină, un produs ce descompune
amidonoasele (cartofii şi cerealele). Saliva carnivorelor este acidă, potrivită
pentru descompunerea proteinelor animale şi îi lipseşte ptialina.
- Stomacul unui animal carnivor este un sac rotund şi simplu care secretă
de zece ori mai mult acid clorhidric decât stomacul unui necarnivor.
Stomacul omului are formă alungită, e mai complicat ca structură şi terminat
cu duoden.
- Intestinele unui carnivor au de 3 ori lungimea trunchiului şi sunt
destinate unei expulzări rapide a reziduurilor rezultate în urma digestiei,
care se alterează rapid. Intestinele omului au de 12 ori lungimea trunchiului,
hrana rămânând în ele până când toţi nutrienţii sunt extraşi.
- Ficatul unui animal carnivor poate elimina de 10-15 ori mai mult acid
uric decât ficatul omului, care este capabil să elimine foarte puţin. Acidul
uric este o substanţă extrem de toxică, eliberată în organism ori de câte ori
se consumă carne. Spre deosebire de carnivore, corpul uman nu deţine enzima
necesară descompunerii acidului uric.
- Animalele carnivore nu transpiră prin piele, pielea lor neavând pori.
- Urina animalelor carnivore este acidă, a omului este alcalină.
- Limba carnivorelor este aspră, a omului este moale.
- Mâinile omului sunt adaptate pentru cules, nu sfâşiat, aşa cum fac
animalele cu gheare.
- Fiinţa umană nu este înzestrată cu nici o particularitate anatomică care
să-i permită să sfâşie, să spintece sau să smulgă carnea pentru a o mânca.
2. Deosebiri de ordin
psihic
Pe de altă parte, trebuie să realizăm că noi, oamenii, nu suntem nici măcar
din punct de vedere psihologic făcuți pentru a consuma carne. Am colindat
vreodată prin pădure, ne-am umplut plămânii cu aerul proaspăt ascultând
cântecul păsărelelor? Poate că abia plouase şi totul în jur era limpede şi
curat. Razele soarelui se strecurau printre copaci şi în lumina lor florile şi
iarba scânteiau ca vrăjite. Tocmai atunci, o mică veveriţă sau poate chiar un
pui de căprioară ne-a tăiat calea. Ce-am simţit în prima clipă, care a fost
primul impuls la vederea acestei mici vietăţi? Să ne năpustim asupra ei, s-o
apucăm cu dinţii, s-o sfâşiem în bucăţi şi să o înfulecăm numaidecât? Ne-am
lins oare pe buze cu satisfacţie şi am mulţumit cerului că tocmai nouă ne-a
scos în cale această delicatesă? Sau, privind mica făptură cu blăniţă şi cu
ochişori atât de vii ne-am spus în gând „Ce făptură drăgălaşă!” Este uimitor
cât de mulţi vegetarieni ar fi dacă, atunci când şi-ar dori o bucată de
friptură, omul ar fi nevoit să iasă imediat afară, să înjunghie cu mâna
lui viţelul fără apărare și să se bălăcească în sângele şi măruntaiele lui, ca
să-şi taie bucata dorită. Atitudinea copiilor în acest sens este grăitoare. Să
punem un copil în pătuţ cu un iepuraş şi un măr. Dacă el va încerca să mănânce
iepuraşul şi se va juca cu mărul atunci putem considera ca fiind firesc să ne
hrănim cu carne... Deci, este cât se poate de clar că omul nu a fost creat să mănânce
carne. De ce totuşi o mănâncă? Din trei motive principale: obiceiul sau
tradiția, ideea că este indispensabilă sănătăţii; necunoașterea avantajelor
alimentaţiei naturale şi a virtuţilor ei terapeutice.
Carnea conţine şi o gamă de elemente direct toxice pentru organismul uman,
cum ar fi:
- reziduuri metabolice ale medicamentelor, hormonilor şi ale altor substanţe
administrate animalelor, în condiţii nenaturale (creştere şi îngrăşare forţate);
- substanţe toxice secretate de animal în momentul tăierii şi răspândite în
tot sistem sanguin;
- bacterii şi toxine provenind din descompunerea cărnii, începută imediat
după sacrificarea animalului. Pentru a masca schimbarea culorii cărnii,
producătorii introduc conservanţi şi coloranţi toxici (roşul acela intens, „proaspăt”), pe care fierberea sau prăjirea nu-i pot distruge în totalitate.
Analizând cele prezentate, concluzia se impune de la sine.
Alcoolul
Este cel mai la îndemână excitant la ora actuală. Interzicerea lui ar fi
imposibilă, deoarece e foarte simplu de produs, iar obiceiurile legate de
folosirea lui au fost prea adânc înrădăcinate. Nocivitatea lui se reflectă în
următoarele aspecte:
- alcoolul se comportă (şi este) ca orice drog, folosirea lui creând
dependenţă în timp; astfel, după ce bem un pahar cu băutură alcoolică, ne
simţim un timp (destul de scurt, de altfel) bine, după care urmează faza a doua,
depresivă, din care se iese de obicei cu o nouă doză;
- folosirea lui regulată, în doze mari, generează în timp intoxicaţie
alcoolică cronică, cu efecte devastatoare mai ales asupra sistemului nervos
(tulburări psihice şi comportamentale;
- prin aciditatea creată, demineralizează corpul, provocând osteoporoză, carii
etc.;
- poate provoca ulcer, mai ales când se bea pe nemâncate;
- în timp, perturbă grav anumite organe vitale (ficatul, rinichii etc.);
- creşte riscul bolilor de inimă şi de circulaţie, şi al cancerelor de
diverse naturi;
- generează iresponsabilitate şi neintegrare socială;
Pe fondul consumului de alcool, pot apărea adevăraţi monştri din
subconştient, care să îndemne fiinţa spre acte pe care apoi le va regreta
amarnic. Un procent foarte mare de tâlhării, crime și violuri sunt făcute sub
influenţa alcoolului. Mulţi copii malformaţi, întârziaţi mental sunt concepuţi
sub influenţa alcoolului. De aceea, instinctiv, femeile resping un bărbat care
a consumat alcool. Consumul de alcool nu face pe nimeni mai puternic, ci doar
excită pe moment, vlăguind şi mai mult organismul; nu dă curaj, ci doar tulbură
conştiinţa, ceea ce face fiinţa mai insensibilă; nu face pe nimeni să pară mai
interesant în ochii celorlalţi, ci produce dezgust. Pentru o fiinţă care
doreşte să-şi menţină sănătatea şi să-şi eleveze spiritul, alcoolul nu trebuie
folosit. Excepţie fac remediile naturale, unde este folosită metoda
extracţiei în alcool a principiului activ din plantele medicinale, cum este
cazul tincturilor.
Cafeaua
Deşi are cea mai scăzută toxicitate dintre substanţele excitante folosite
în mod curent, cafeaua este totuşi un „aliment” nedorit de organism. Mecanismul
de acţiune al licorii negre este acela de stimulare a sistemului nervos central
sub acţiunea alcaloidului din boabele de cafea numit cofeină. S-a evidenţiat
faptul că la câteva minute după consumul cafelei apare o supra-stimulare globală
a organismului, manifestată prin creşterea activităţii cardiace (care la
anumite persoane se manifestă prin aritmii, tahicardie, ameţeală uşoară),
creşterea excitabilității și a sensibilităţii la stimulii exteriori. După o stimulare
repetată de acest fel, organismul se obişnuieşte şi devine dependent de acest
excitant. În plus, scade sensibilitatea organismului la dozele de început, aşa
încât sunt necesare cantităţi tot mai mari pentru a obţine acelaşi efect. E o
acţiune diferită de cea a plantelor medicinale, deoarece stimularea nu apare
firesc, în urma reglării unor procese vitale în corp, ci se face pe seama unei
„biciuiri” a sistemului nervos. Din acest motiv, se poate vorbi la cafea de crearea
unei dependenţe nesănătoase.
Margarina
Mai întâi să vedem de ce are nevoie organismul nostru de grăsimi. Grăsimile
naturale conţin acizi graşi esenţiali, care sunt substanţe nutritive importante
pentru procesele metabolice şi unele funcţii vitale. Aceşti acizi contribuie la
refacerea membranelor celulare (inclusiv ale creierului, nervilor şi globulelor
albe), la întreţinerea vaselor de sânge în stare curată şi la lubrifierea lor. Spre
exemplu, acidul linoleic şi acidul linolenic trebuie preluaţi din alimente,
deoarece nu pot fi sintetizaţi de organism. Transformarea substanţei în energie
are loc în organism la nivelul mitocondriilor – celule specializate care preferă
grăsimile altor substanţe. De aceea, cu cât grăsimile sunt mai naturale, cu
atât mai repede şi mai fără efort sunt transformate în energie. Grăsimile
naturale sunt: untul, alunele, seminţele, uleiurile presate la rece. Populaţiile mediteraneene au folosit în alimentaţie uleiul
extravirgin extras din măsline şi se știe că incidenţa cancerului şi a
bolilor de inimă la aceste populaţii e foarte mică.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când untul a dispărut de pe
piaţă, americanii au apelat la uleiurile vegetale pentru a crea un substituent,
astfel apărând margarina. Ei au obţinut acest produs încălzind la temperaturi
foarte mari diverse uleiuri vegetale, hidrogenându-le şi adăugând nichel pentru
a le întări. Rezultatul acestei prelucrări chimice este un substituent solid al
grăsimilor naturale, cu o structură moleculară asemănătoare plasticului. Când
grăsimile naturale sunt eliminate din alimentaţie în favoarea uleiurilor
hidrogenate, organismul este nevoit să folosească aceste molecule de grăsime
denaturată în locul acizilor graşi naturali. Globulele albe ale sângelui,
vitale pentru sistemul imunitar, sunt dependente de acizii graşi esenţiali.
Iată ce spune doctorul Ignam în cartea sa „Mâncaţi corect, sau riscaţi să muriţi tânăr” despre ce se
petrece atunci când uleiurile hidrogenate iau locul grăsimilor naturale în
dietă: „Membranele acestor celule
încorporează grăsimile hidrogenate în structura lor. Când are loc acest proces,
globulele albe îşi încetinesc funcţiile, iar membranele lor se rigidizează.
Aceste globule albe sunt slabi luptători împotriva infecţiilor, lăsând
organismul pradă tuturor tipurilor de afecţiuni. Cancerul sau infecţiile cu
ciuperci, bacterii şi viruşi pot găsi condiţii prielnice. De fapt, una dintre
căile cele mai rapide de a vă paraliza sistemul imunitar este să mâncaţi zilnic
cantităţi semnificative de alimente îndelung prăjite sau grăsimi precum
margarina”.
Grăsimile naturale sunt combustibilul preferat al celulelor cardiace, care
folosesc o substanţă nutritivă numită carnitină pentru eliberarea grăsimilor în
celulă, în vederea arderii. Grăsimile
nu pot fi convertite în energie fără o cantitate adecvată de carnitină. Cele
mai bogate surse vegetale de carnitină sunt fructul de avocado şi germenii de
grâu. Cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali sunt: avocado, seminţele de
floarea soarelui și de dovleac, ananasul. Cele mai bune uleiuri alimentare sunt
cele obţinute prin presare la rece din: măsline, porumb, floarea soarelui, susan,
nuci etc. Untul clarifiat (ghee) este mai indicat pentru gătit decât cel
obişnuit, deoarece rezistă mai bine la temperaturi ridicate. Nu consumaţi
produse care conţin uleiuri hidrogenate sau parţial hidrogenate: maioneză din
comerţ, salate la borcan, margarină, alimente prelucrate industrial.
Sursa:
http://liviugheorghe.wordpress.com/2011/04/11/alimentele-nocive-pentru-organismul-uman/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.