Smochine, stafide și curmale

-->

SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE

Mâncaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Consumând aceste fructe, asiguraţi organismului necesarul de vitamine şi minerale.

Smochinele

Smochinele sunt o sursă bogată de magneziu, element necesar bunei funcţionări a sistemului nervos. De asemenea, ele conţin vitaminele A, B, C, care întăresc imunitatea şi previn virozele respiratorii. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative şi emoliente. Prin conţinutului în fibre, smochinele stimulează digestia, ajută la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, specialistul nostru recomandă aceste fructe în curele de slăbire. Cu moderaţie însă, în cazul celor uscate, care au multe calorii şi mult zahăr. Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că diabeticii au voie să mănânce smochine doar la indicaţia medicului. Aceasta pentru că smochinele au un conţinut ridicat de glucoză şi fructoză.

Stafidele

Acestea provin dintr-un soi deosebit de struguri, care nu au sâmburi şi care sunt uscaţi. Atenţie însă! Prin uscare, ei devin hipercalorici, ajungând la 270 de calorii la 100 de grame. De asemenea, stafidele au un conţinut ridicat de glucide: 68g la 100g de fruct, ceea ce explică proprietăţile lor energizante şi revigorante. Se recomandă consumul de stafide şi datorită conţinutului lor bogat în potasiu, care stimulează funcţionarea sistemului nervos şi a sistemului cardiovascular. Pentru că sunt bogate în antioxidanţi şi vitamina C, stafidele sunt recomandate în timpul iernii, pentru a ne stimula sistemul imunitar. Mai mult decât atât, stafidele sunt bune şi pentru dinţi. Întrucât conţin acid oleanolic, stafidele sunt foarte utile în igiena orală, distrugând bacteriile care provoacă atât cariile, cât şi slăbirea gingiilor.

Curmalele

Sunt un depozit natural de energie. Magneziul conţinut de aceste fructe tonifică muşchii şi previne îmbătrânirea. Iată câteva motive pentru care dr. Mencinicopschi recomandă consumul de curmale: Calciul, potasiul şi cuprul le fac alimente excepţionale, recomandate tuturor categoriilor de vârstă. Însă, pentru că au un puternic efect energizant, curmalele sunt recomandate mai ales anemicilor, celor extenuaţi, convalescenţilor, sportivilor, copiilor şi bătrânilor. Dr. Mencinicopschi ne sfătuieşte: „Cumpăraţi curmale proaspete, nu învelite în glucoză, sterilizate sau uscate artificial”. După cumpărare, se păstrează în frigider şi se consumă în max. două zile. Aceste fructe sunt contraindicate diabeticilor.

Sursa: http://www.jurnalul.ro/trup-minte-suflet/smochine-stafide-si-curmale-532956.htm#
 
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *