-->
SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE
Mâncaţi smochine,
stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Consumând aceste fructe, asiguraţi organismului necesarul de vitamine şi minerale.
Smochinele sunt
o sursă bogată de magneziu, element necesar bunei funcţionări a sistemului
nervos. De asemenea, ele conţin vitaminele A, B, C, care întăresc imunitatea şi
previn virozele respiratorii. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice,
laxative şi emoliente. Prin conţinutului în fibre, smochinele stimulează
digestia, ajută la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De
aceea, specialistul nostru recomandă aceste fructe în curele de slăbire. Cu
moderaţie însă, în cazul celor uscate, care au multe calorii şi mult zahăr.
Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că diabeticii au voie să mănânce
smochine doar la indicaţia medicului. Aceasta pentru că smochinele au un
conţinut ridicat de glucoză şi fructoză.
Stafidele
Acestea provin
dintr-un soi deosebit de struguri, care nu au sâmburi şi care sunt uscaţi.
Atenţie însă! Prin uscare, ei devin hipercalorici, ajungând la 270 de calorii
la 100 de grame. De asemenea, stafidele au un conţinut ridicat de glucide: 68g
la 100g de fruct, ceea ce explică proprietăţile lor energizante şi revigorante.
Se recomandă consumul de stafide şi datorită conţinutului lor bogat în potasiu,
care stimulează funcţionarea sistemului nervos şi a sistemului cardiovascular.
Pentru că sunt bogate în antioxidanţi şi vitamina C, stafidele sunt recomandate
în timpul iernii, pentru a ne stimula sistemul imunitar. Mai mult decât atât,
stafidele sunt bune şi pentru dinţi. Întrucât conţin acid oleanolic, stafidele
sunt foarte utile în igiena orală, distrugând bacteriile care provoacă atât
cariile, cât şi slăbirea gingiilor.
Curmalele
Sunt un depozit
natural de energie. Magneziul conţinut de aceste fructe tonifică muşchii şi previne
îmbătrânirea. Iată câteva motive
pentru care dr. Mencinicopschi recomandă consumul de curmale: Calciul, potasiul
şi cuprul le fac alimente excepţionale, recomandate tuturor categoriilor de
vârstă. Însă, pentru că au un puternic efect energizant, curmalele sunt recomandate
mai ales anemicilor, celor extenuaţi, convalescenţilor, sportivilor, copiilor
şi bătrânilor. Dr. Mencinicopschi ne sfătuieşte: „Cumpăraţi curmale proaspete, nu învelite în glucoză,
sterilizate sau uscate artificial”. După cumpărare, se păstrează în frigider şi
se consumă în max. două zile. Aceste fructe sunt contraindicate
diabeticilor.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/trup-minte-suflet/smochine-stafide-si-curmale-532956.htm#
Sursa: http://www.jurnalul.ro/trup-minte-suflet/smochine-stafide-si-curmale-532956.htm#
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.