-->
SOIA – LEGUMA VEDETĂ
Soia este o
plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte
boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se pare că este
ţara ei de origine) şi în Extremul Orient este cultivată de mai bine de 5000 de
ani. În Europa a ajuns în jurul anului 1700. La sfârşitul secolului XX, soia a
devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.
Despre soia s-a scris multă literatură ştiinţifică. În prezent, există în bazele de date medicale peste 8000 de studii despre soia şi compuşii ei. Doar în anul 2007 au apărut peste 450 de studii despre soia. Este cât se poate de clar că se află în centrul interesului multor oameni de ştiinţă. Care sunt totuşi motivele pentru acest interes uriaş? Să le luăm pe rând. Mai întâi, există un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial. Apoi, există un interes deosebit din partea comunităţii nutriţioniştilor, care văd în soia un produs sănătos. Şi, nu în ultimul rând, din partea medicilor, care au ajuns la concluzia că soia este benefică în lupta cu kilogramele, colesterolul, bolile de inimă şi diverse cancere.
Studiile întreprinse după anul 2000 la unele din cele mai cele mai importante universităţi din lume au arătat că în soia există anumiţi compuşi de tipul izoflavonelor, ce pot preveni cancerul de prostată sau de ovar. A fost creat chiar şi un medicament pentru cancerul de ovar, similar cu o izoflavonă din soia. Este vorba de phenoxodiol, un analog al genesteinei din soia. Medicamentul este util în cancerul de prostată, de ovar, melanom malign şi cancere epiteliale.
Un risc al consumului de soia ar fi acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare şi apar la un consum excesiv. În SUA, se estimează că 8% dintre copii sunt alergici la soia. Dar acest lucru se datorează de fapt cantităţii mari de soia prezentă în laptele comercializat în această ţară (cu mult peste cele 25 gr/zi recomandate, în cazul unui consum tipic). Prin urmare, moderaţia este cheia.
Soia se foloseşte
în zeci de feluri de mâncare. Boabele de soia şi produsele derivate reprezintă
baza multor diete total sau parţial vegetariene şi sunt utilizate în peste 60%
dintre alimentele din industria alimentară din întreaga lume. Făina de
soia se găseşte în unele tipuri de pâine; uleiul de soia se găseşte în margarină;
concentratul de soia se foloseşte pentru a îngroşa sosuri, a lega diverse
ingrediente şi a creşte nivelul de proteine dintr-o mâncare; lecitina din soia
(emulsificatorul E-322) este unul dintre cei mai des folosiţi aditivi
alimentari. Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu
poate fi întrecut, deoarece conţine la fel de multe proteine ca şi carnea şi de
aceeaşi calitate. Conţine, de asemenea, complexul de vitamine B, fier şi
izoflavonoide (estrogeni naturali, din plante) care se găsesc şi în năut, seminţe,
vin roşu, ovăz şi legumele cu păstăi.
Soia reduce efectele negative ale menopauzei. Aceleaşi izoflavonoide par a calma bufeurile şi îmbujorările. În Japonia, aceste simptome tipice ale menopauzei sunt atât de rare, încât nici măcar nu există un cuvânt care să le denumească. Unii specialişti sunt de părere că ar trebui mărită cantitatea de soia din alimentaţia zilnică încă înainte ca femeile să ajungă la 30 de ani, pentru a preveni din timp simptomele neplăcute ale menopauzei.
Ultimele cercetări indică faptul că soia poate contribui la îmbunătăţirea memoriei. Rezultatele au arătat că grupurile de persoane între 18 şi 34 de ani, având o dietă bogată în soia, au cunoscut o îmbunătăţire a memoriei şi o flexibilitate mentală crescută (capacitatea de a se adapta la noi situaţii). Femeile la menopauză, cărora li s-a administrat acelaşi tip de dietă, precum şi tablete conţinând izoflavonoide din soia, au avut rezultate similare.
Deşi soia nu pare a avea efecte negative, rezultate preliminare de laborator arată că e de preferat ca alimentaţia femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi a bebeluşilor să nu conţină soia sau produse derivate din aceasta.
Studiile arată ca ar
trebui să ingerăm 50 mg de izoflavonoide în fiecare zi (cantitate egală cu una
sau două porţii de soia), care pot fi obţinute din:
- boabe de soia fierte
- germeni de soia
- lapte sau iaurt din soia
- făină de soia (poate înlocui făina obişnuită)
- tofu (brânză) sau lapte bătut
- TVP (soia deshidratată) ce poate înlocui carnea
din mâncăruri
Pentru a
beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandat să o consumăm într-o
formă cât mai puţin prelucrată. În felul acesta, putem beneficia de conţinutul
bogat în protide, aminoacizi esenţiali, lipide, săruri minerale (calciu, fier,
fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi în enzime.
Nu mâncaţi
hamburgeri sau alte prăjeli cu soia, întrucât valoarea lor biologică este mult
alterată.
Nu consumaţi soia modificată genetic (90% din soia de pe piaţă!). Nu consumaţi mai mult de 25 g de soia zilnic.
Nu consumaţi soia modificată genetic (90% din soia de pe piaţă!). Nu consumaţi mai mult de 25 g de soia zilnic.
- Soia are un conţinut
ridicat de lecitină, o substanţă nutriţională
esenţială pentru funcţionarea
armonioasă a creierului. Lecitina mai are şi alte roluri: împiedică depunerea
grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului,
are proprietăţi antioxidante.
- Preparatele din soia reduc riscul cancerului de sân în
procent de 60% dacă sunt consumate încă din
copilărie, ajută femeilor în perioada
de menopauză şi încetinesc/reduc pierderea de calciu.
- Soia contribuie la echilibrarea hormonală. Boabele de
soia conţin o moleculă asemănătoare estrogenului, care se ataşează receptorilor
de estrogen pentru a opri substanţele dăunătoare, cum ar fi nonifenolul, să
afecteze amprenta genetică.
- Mâncărurile din soia sunt gustoase şi dau o energie
specifică, ce sporeşte buna dispoziţie şi stimulează regenerarea psihofizică.
- Preparatele din soia reduc şansele apariţiei
cancerului de colon şi renal.
- Preparatele din soia sunt ideale pentru oamenii care au
intoleranţă la lactoză sau sunt alergici la laptele tradiţional, de origine
animală.
- Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor,
pentru că boabele de soia au un nivel scăzut de glucide şi nu conţin colesterol
(decesurile din cauza inimii sunt frecvente la diabetici).
- Preparatele din soia pot fi folosite ca sursă de proteine într-o cură vegetariană,
deoarece conţin necesarul de aminoacizi pentru întreţinerea normală a metabolismului, regenerarea pielii, creştere. Şi,
nu în ultimul rând, soia este o sursă foarte ieftină
de proteină de calitate.
Sursa: http://www.nutrizzia.com/cuprins/zzmancare/view.article.php/c1/3
Sursa: http://www.nutrizzia.com/cuprins/zzmancare/view.article.php/c1/3
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.