Soia - leguma vedetă

-->

SOIA – LEGUMA VEDETĂ

Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se pare că este ţara ei de origine) şi în Extremul Orient este cultivată de mai bine de 5000 de ani. În Europa a ajuns în jurul anului 1700. La sfârşitul secolului XX, soia a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.

Despre soia s-a scris multă literatură ştiinţifică. În prezent, există în bazele de date medicale peste 8000 de studii despre soia şi compuşii ei. Doar în anul 2007 au apărut peste 450 de studii despre soia. Este cât se poate de clar că se află în centrul interesului multor oameni de ştiinţă. Care sunt totuşi motivele pentru acest interes uriaş? Să le luăm pe rând. Mai întâi, există un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial. Apoi, există un interes deosebit din partea comunităţii nutriţioniştilor, care văd în soia un produs sănătos. Şi, nu în ultimul rând, din partea medicilor, care au ajuns la concluzia că soia este benefică în lupta cu kilogramele, colesterolul, bolile de inimă şi diverse cancere.

Studiile întreprinse după anul 2000 la unele din cele mai cele mai importante universităţi din lume au arătat că în soia există anumiţi compuşi de tipul izoflavonelor, ce pot preveni cancerul de prostată sau de ovar. A fost creat chiar şi un medicament pentru cancerul de ovar, similar cu o izoflavonă din soia. Este vorba de phenoxodiol, un analog al genesteinei din soia. Medicamentul este util în cancerul de prostată, de ovar, melanom malign şi cancere epiteliale.

Un risc al consumului de soia ar fi acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare şi apar la un consum excesiv. În SUA, se estimează că 8% dintre copii sunt alergici la soia. Dar acest lucru se datorează de fapt cantităţii mari de soia prezentă în laptele comercializat în această ţară (cu mult peste cele 25 gr/zi recomandate, în cazul unui consum tipic). Prin urmare, moderaţia este cheia.

Soia se foloseşte în zeci de feluri de mâncare. Boabele de soia şi produsele derivate reprezintă baza multor diete total sau parţial vegetariene şi sunt utilizate în peste 60% dintre alimentele din industria alimentară din întreaga lume. Făina de soia se găseşte în unele tipuri de pâine; uleiul de soia se găseşte în margarină; concentratul de soia se foloseşte pentru a îngroşa sosuri, a lega diverse ingrediente şi a creşte nivelul de proteine dintr-o mâncare; lecitina din soia (emulsificatorul E-322) este unul dintre cei mai des folosiţi aditivi alimentari. Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi întrecut, deoarece conţine la fel de multe proteine ca şi carnea şi de aceeaşi calitate. Conţine, de asemenea, complexul de vitamine B, fier şi izoflavonoide (estrogeni naturali, din plante) care se găsesc şi în năut, seminţe, vin roşu, ovăz şi legumele cu păstăi.

Soia reduce efectele negative ale menopauzei. Aceleaşi izoflavonoide par a calma bufeurile şi îmbujorările. În Japonia, aceste simptome tipice ale menopauzei sunt atât de rare, încât nici măcar nu există un cuvânt care să le denumească. Unii specialişti sunt de părere că ar trebui mărită cantitatea de soia din alimentaţia zilnică încă înainte ca femeile să ajungă la 30 de ani, pentru a preveni din timp simptomele neplăcute ale menopauzei.

Ultimele cercetări indică faptul că soia poate contribui la îmbunătăţirea memoriei. Rezultatele au arătat că grupurile de persoane între 18 şi 34 de ani, având o dietă bogată în soia, au cunoscut o îmbunătăţire a memoriei şi o flexibilitate mentală crescută (capacitatea de a se adapta la noi situaţii). Femeile la menopauză, cărora li s-a administrat acelaşi tip de dietă, precum şi tablete conţinând izoflavonoide din soia, au avut rezultate similare.

Deşi soia nu pare a avea efecte negative, rezultate preliminare de laborator arată că e de preferat ca alimentaţia femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi a bebeluşilor să nu conţină soia sau produse derivate din aceasta.
Studiile arată ca ar trebui să ingerăm 50 mg de izoflavonoide în fiecare zi (cantitate egală cu una sau două porţii de soia), care pot fi obţinute din:
- boabe de soia fierte
- germeni de soia
- lapte sau iaurt din soia
- făină de soia (poate înlocui făina obişnuită)
- tofu (brânză) sau lapte bătut
- TVP (soia deshidratată) ce poate înlocui carnea din mâncăruri

Pentru a beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandat să o consumăm într-o formă cât mai puţin prelucrată. În felul acesta, putem beneficia de conţinutul bogat în protide, aminoacizi esenţiali, lipide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi în enzime.
Nu mâncaţi hamburgeri sau alte prăjeli cu soia, întrucât valoarea lor biologică este mult alterată.
Nu consumaţi soia modificată genetic (90% din soia de pe piaţă!). Nu consumaţi mai mult de 25 g de soia zilnic.

- Soia are un conţinut ridicat de lecitină, o substanţă nutriţională esenţială pentru funcţionarea armonioasă a creierului. Lecitina mai are şi alte roluri: împiedică depunerea grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului, are proprietăţi antioxidante.
- Preparatele din soia reduc riscul cancerului de sân în procent de 60% dacă sunt consumate încă din copilărie, ajută femeilor în perioada de menopauză şi încetinesc/reduc pierderea de calciu.
- Soia contribuie la echilibrarea hormonală. Boabele de soia conţin o moleculă asemănătoare estrogenului, care se ataşează receptorilor de estrogen pentru a opri substanţele dăunătoare, cum ar fi nonifenolul, să afecteze amprenta genetică.
- Mâncărurile din soia sunt gustoase şi dau o energie specifică, ce sporeşte buna dispoziţie şi stimulează regenerarea psihofizică.
- Preparatele din soia reduc şansele apariţiei cancerului de colon şi renal.
- Preparatele din soia sunt ideale pentru oamenii care au intoleranţă la lactoză sau sunt alergici la laptele tradiţional, de origine animală.
- Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru că boabele de soia au un nivel scăzut de glucide şi nu conţin colesterol (decesurile din cauza inimii sunt frecvente la diabetici).
- Preparatele din soia pot fi folosite ca sursă de proteine într-o cură vegetariană, deoarece conţin necesarul de aminoacizi pentru întreţinerea normală a metabolismului, regenerarea pielii, creştere. Şi, nu în ultimul rând, soia este o sursă foarte ieftină de proteină de calitate.

Sursa:  http://www.nutrizzia.com/cuprins/zzmancare/view.article.php/c1/3

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *