Soia - leguma vedetă

-->

SOIA – LEGUMA VEDETĂ

Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se pare că este ţara ei de origine) şi în Extremul Orient este cultivată de mai bine de 5000 de ani. În Europa a ajuns în jurul anului 1700. La sfârşitul secolului XX, soia a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.

Despre soia s-a scris multă literatură ştiinţifică. În prezent, există în bazele de date medicale peste 8000 de studii despre soia şi compuşii ei. Doar în anul 2007 au apărut peste 450 de studii despre soia. Este cât se poate de clar că se află în centrul interesului multor oameni de ştiinţă. Care sunt totuşi motivele pentru acest interes uriaş? Să le luăm pe rând. Mai întâi, există un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial. Apoi, există un interes deosebit din partea comunităţii nutriţioniştilor, care văd în soia un produs sănătos. Şi, nu în ultimul rând, din partea medicilor, care au ajuns la concluzia că soia este benefică în lupta cu kilogramele, colesterolul, bolile de inimă şi diverse cancere.

Studiile întreprinse după anul 2000 la unele din cele mai cele mai importante universităţi din lume au arătat că în soia există anumiţi compuşi de tipul izoflavonelor, ce pot preveni cancerul de prostată sau de ovar. A fost creat chiar şi un medicament pentru cancerul de ovar, similar cu o izoflavonă din soia. Este vorba de phenoxodiol, un analog al genesteinei din soia. Medicamentul este util în cancerul de prostată, de ovar, melanom malign şi cancere epiteliale.

Un risc al consumului de soia ar fi acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare şi apar la un consum excesiv. În SUA, se estimează că 8% dintre copii sunt alergici la soia. Dar acest lucru se datorează de fapt cantităţii mari de soia prezentă în laptele comercializat în această ţară (cu mult peste cele 25 gr/zi recomandate, în cazul unui consum tipic). Prin urmare, moderaţia este cheia.

Soia se foloseşte în zeci de feluri de mâncare. Boabele de soia şi produsele derivate reprezintă baza multor diete total sau parţial vegetariene şi sunt utilizate în peste 60% dintre alimentele din industria alimentară din întreaga lume. Făina de soia se găseşte în unele tipuri de pâine; uleiul de soia se găseşte în margarină; concentratul de soia se foloseşte pentru a îngroşa sosuri, a lega diverse ingrediente şi a creşte nivelul de proteine dintr-o mâncare; lecitina din soia (emulsificatorul E-322) este unul dintre cei mai des folosiţi aditivi alimentari. Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi întrecut, deoarece conţine la fel de multe proteine ca şi carnea şi de aceeaşi calitate. Conţine, de asemenea, complexul de vitamine B, fier şi izoflavonoide (estrogeni naturali, din plante) care se găsesc şi în năut, seminţe, vin roşu, ovăz şi legumele cu păstăi.

Soia reduce efectele negative ale menopauzei. Aceleaşi izoflavonoide par a calma bufeurile şi îmbujorările. În Japonia, aceste simptome tipice ale menopauzei sunt atât de rare, încât nici măcar nu există un cuvânt care să le denumească. Unii specialişti sunt de părere că ar trebui mărită cantitatea de soia din alimentaţia zilnică încă înainte ca femeile să ajungă la 30 de ani, pentru a preveni din timp simptomele neplăcute ale menopauzei.

Ultimele cercetări indică faptul că soia poate contribui la îmbunătăţirea memoriei. Rezultatele au arătat că grupurile de persoane între 18 şi 34 de ani, având o dietă bogată în soia, au cunoscut o îmbunătăţire a memoriei şi o flexibilitate mentală crescută (capacitatea de a se adapta la noi situaţii). Femeile la menopauză, cărora li s-a administrat acelaşi tip de dietă, precum şi tablete conţinând izoflavonoide din soia, au avut rezultate similare.

Deşi soia nu pare a avea efecte negative, rezultate preliminare de laborator arată că e de preferat ca alimentaţia femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi a bebeluşilor să nu conţină soia sau produse derivate din aceasta.
Studiile arată ca ar trebui să ingerăm 50 mg de izoflavonoide în fiecare zi (cantitate egală cu una sau două porţii de soia), care pot fi obţinute din:
- boabe de soia fierte
- germeni de soia
- lapte sau iaurt din soia
- făină de soia (poate înlocui făina obişnuită)
- tofu (brânză) sau lapte bătut
- TVP (soia deshidratată) ce poate înlocui carnea din mâncăruri

Pentru a beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandat să o consumăm într-o formă cât mai puţin prelucrată. În felul acesta, putem beneficia de conţinutul bogat în protide, aminoacizi esenţiali, lipide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi în enzime.
Nu mâncaţi hamburgeri sau alte prăjeli cu soia, întrucât valoarea lor biologică este mult alterată.
Nu consumaţi soia modificată genetic (90% din soia de pe piaţă!). Nu consumaţi mai mult de 25 g de soia zilnic.

- Soia are un conţinut ridicat de lecitină, o substanţă nutriţională esenţială pentru funcţionarea armonioasă a creierului. Lecitina mai are şi alte roluri: împiedică depunerea grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului, are proprietăţi antioxidante.
- Preparatele din soia reduc riscul cancerului de sân în procent de 60% dacă sunt consumate încă din copilărie, ajută femeilor în perioada de menopauză şi încetinesc/reduc pierderea de calciu.
- Soia contribuie la echilibrarea hormonală. Boabele de soia conţin o moleculă asemănătoare estrogenului, care se ataşează receptorilor de estrogen pentru a opri substanţele dăunătoare, cum ar fi nonifenolul, să afecteze amprenta genetică.
- Mâncărurile din soia sunt gustoase şi dau o energie specifică, ce sporeşte buna dispoziţie şi stimulează regenerarea psihofizică.
- Preparatele din soia reduc şansele apariţiei cancerului de colon şi renal.
- Preparatele din soia sunt ideale pentru oamenii care au intoleranţă la lactoză sau sunt alergici la laptele tradiţional, de origine animală.
- Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru că boabele de soia au un nivel scăzut de glucide şi nu conţin colesterol (decesurile din cauza inimii sunt frecvente la diabetici).
- Preparatele din soia pot fi folosite ca sursă de proteine într-o cură vegetariană, deoarece conţin necesarul de aminoacizi pentru întreţinerea normală a metabolismului, regenerarea pielii, creştere. Şi, nu în ultimul rând, soia este o sursă foarte ieftină de proteină de calitate.

Sursa:  http://www.nutrizzia.com/cuprins/zzmancare/view.article.php/c1/3

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • David Icke - Sionismul Rothschild + documentar (RO)
    11.05.2012 - 0 Comments
    -->   SIONISMUL ROTHSCHILD David Icke Familia Rothschild - Profeții banilor  (The House of Rothschild - Money's Prophets) RO         …
  • 31 dintre cele mai bune idei de economisire a spațiului pentru locuințe mici
    09.09.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Am remarcat de-a lungul timpului că cele mai ingenioase produse pentru locuință sunt acelea care economisesc spațiu în moduri inteligente.…
  • Cum să faci cancer în cinci pași simpli + VIDEO
    12.03.2016 - 11 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ FACI CANCER ÎN CINCI PAȘI SIMPLI   Hesh Goldstein De-a lungul anilor, mulți oameni m-au întrebat cum de se întâmplă să…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…
  • Istoria secretă a omenirii + documentar (RO)
    13.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA SECRETĂ A OMENIRII Pietrele gravate din Inca (Peru) stau mărturie că istoria omenirii a fost falsificată. Din cauza orgoliului de…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Invențiile revoluționare ale lui Nikola Tesla + VIDEO (RO) + documentar
    10.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENȚIILE REVOLUȚIONARE ALE LUI NIKOLA TESLA Einstein a fost întrebat la un moment dat cum se simte ca cel mai deștept om de…
  • Gândurile și vorbele tale pot fi cei mai mari dușmani ai tăi
    20.09.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GÂNDURILE ȘI VORBELE TALE POT FI CEI MAI MARI DUȘMANI AI TĂI Dacă ești mulțumit cu ce ai, întotdeauna vei avea mai mult. Dacă…
  • Detoxifierea organismului
    22.03.2012 - 1 Comments
    --> DETOXIFIEREA ORGANISMULUI Interviu cu prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi,  directorul Institutului de Cercetări Alimentare - Zăpezile s-au dus şi primăvara ne bate la…
  • Corespondență de la Bruxelles - Europarlamentarul Nigel Farage despre România + VIDEO
    22.10.2012 - 0 Comments
    --> CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES Nigel Farage: „Buni europeni sunt cei care fac auzită vocea poporului român la Bruxelles” …
  • 40 de trucuri geniale de bucătărie care îți vor schimba pentru totdeauna modul în care mănânci
    21.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Majoritatea oamenilor adoră o masă delicioasă făcută în casă, dar urăsc să petreacă mult timp în bucătărie, așa că este logic să găsim o…
  • Terapia Gerson - Miracolul Gerson - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL GERSON De ce tot mai mulți oameni sunt astăzi bolnavi? De ce medicina convențională e în continuare incapabilă să ne redea sănătatea, deși îi sunt alocate…
  • Cum s-au schimbat toaletele de-a lungul timpului + FOTO
    19.12.2021 - 0 Comments
    Toaletele sunt obiecte casnice esențiale, iar utilizarea lor este ceva la care majoritatea oamenilor nici măcar nu se gândesc - intră, ies, și uită de ele. Deci, cum s-au schimbat toaletele de-a…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> SOIA, O PLANTĂ - MINUNE dr. Călin Mărginean Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Pietrele îndrumătoare din Georgia
    26.02.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PIETRELE ÎNDRUMĂTOARE DIN GEORGIA Ghidul de piatră din Georgia este un monument enigmatic din granit, situat în regiunea Elberton,…
  • Vitamina C - vitamina vieții
    18.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA C – VITAMINA VIEŢII O armă împotriva tuturor bolilor, probabil cea mai eficientă dintre invenţiile naturii, este vitamina…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Misteriosul Rasputin + documentare (RO)
    26.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERIOSUL RASPUTIN Grigori Efimovici s-a născut pe 10 ianuarie 1869 în satul Pokrovskoe din Siberia, departe de saloanele…
  • Măceșele - campioanele României la vitamina C
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C Sunt cunoscute ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Nikola Tesla - Stăpânul fulgerului
    15.06.2012 - 3 Comments
    --> NICOLAE TESLA  - FONDATORUL CIVILIZAȚIEI MODERNE - Nicolae Tesla s-a născut la data de 10 iulie 1856 pe țărmul Mării Adriatice, în satul Smiljan, comuna Gospici, (actuala…
  • Aluminiul - criminalul tăcut din viața noastră
    02.07.2014 - 0 Comments
    --> ALUMINIUL – CRIMINALUL TĂCUT DIN VIAŢA NOASTRĂ – Prezent în alimente, aer şi apă, aluminiul este un element chimic neurotoxic, responsabil de apariţia multor boli. Prima măsură:…
  • Walter Julius Veith - Viața la superlativ (VIDEO)
    17.06.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA LA SUPERLATIV Prof. Walter J. Veith Walter Julius Veith este un om de știință cunoscut în întreaga lume prin prelegerile sale…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • Interviu cu Nikola Tesla + VIDEO (RO)
    26.08.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTERVIU CU NIKOLA TESLA REALIZAT PENTRU REVISTA „IMMORTALITY” ÎN ANUL 1899,   ÎN LABORATORUL SĂU DIN COLORADO SPRINGS -…
  • 30+ imagini uluitoare care te vor face să te gândești de două ori înainte de a înota în ocean (partea a II-a)
    08.12.2021 - 0 Comments
    20. Puterea oceanuluiDezastrele naturale pot distruge orașe și crea pagube imense în regiunile de coastă. Tsunami-urile au devastat orașe și au luat vieți din cauza puterii lor absolute. Oceanul nu…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Solomon Marcus - Discurs de recepție excepțional, la Academia Română (eBook)
    17.05.2012 - 1 Comments
    --> SOLOMON MARCUS Discurs de recepție excepțional, la Academia Română Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul…
  • Curiozități din lumea animalelor + documentar (RO)
    15.07.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURIOZITĂȚI DIN LUMEA ANIMALELOR - Termitele australiene sunt cei mai ingenioși arhitecți din lume. Ele pot construi…
  • 5 îmbunătățiri ușoare pentru locuința ta
    03.06.2023 - 0 Comments
    Dacă locuința dvs. începe să pară veche, este timpul să o actualizați. Îmbunătățirile aduse casei nu trebuie să fie costisitoare sau să necesite multă muncă pentru a avea un impact. Există o mulțime…
  • Un act de acuzare adevărat împotriva evreilor + VIDEO (RO)
    07.07.2015 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN ACT DE ACUZARE ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA EVREILOR Marcus Eli Revici (1884-1965) a fost un scriitor evreu născut în România, la…
  • 8 locuri sacre pentru călătorul spiritual + FOTO
    03.12.2021 - 0 Comments
    Se știe faptul că a călători este benefic pentru suflet, dar există anumite locuri din lume care au o semnificație spirituală mai mare decât altele. Dacă vrei să te întorci din aventurile tale cu…
  • Puterea minții versus medicină + VIDEO (RO)
    01.02.2014 - 0 Comments
    --> PUTEREA MINȚII VERSUS MEDICINĂ – DOVEZI ȘTIINȚIFICE CĂ TE POȚI VINDECA SINGUR – Ni se spune că ne îmbolnăvim din cauze…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • Rețete culinare - Prăjitură inteligentă
    09.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRĂJITURĂ INTELIGENTĂ Ingrediente 100 g unt sau margarină 125 g zahăr 4 ouă mici sau 3 mari 4 linguri făină 2 plicuri zahăr…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *