Soia - leguma vedetă

-->

SOIA – LEGUMA VEDETĂ

Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se pare că este ţara ei de origine) şi în Extremul Orient este cultivată de mai bine de 5000 de ani. În Europa a ajuns în jurul anului 1700. La sfârşitul secolului XX, soia a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.

Despre soia s-a scris multă literatură ştiinţifică. În prezent, există în bazele de date medicale peste 8000 de studii despre soia şi compuşii ei. Doar în anul 2007 au apărut peste 450 de studii despre soia. Este cât se poate de clar că se află în centrul interesului multor oameni de ştiinţă. Care sunt totuşi motivele pentru acest interes uriaş? Să le luăm pe rând. Mai întâi, există un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial. Apoi, există un interes deosebit din partea comunităţii nutriţioniştilor, care văd în soia un produs sănătos. Şi, nu în ultimul rând, din partea medicilor, care au ajuns la concluzia că soia este benefică în lupta cu kilogramele, colesterolul, bolile de inimă şi diverse cancere.

Studiile întreprinse după anul 2000 la unele din cele mai cele mai importante universităţi din lume au arătat că în soia există anumiţi compuşi de tipul izoflavonelor, ce pot preveni cancerul de prostată sau de ovar. A fost creat chiar şi un medicament pentru cancerul de ovar, similar cu o izoflavonă din soia. Este vorba de phenoxodiol, un analog al genesteinei din soia. Medicamentul este util în cancerul de prostată, de ovar, melanom malign şi cancere epiteliale.

Un risc al consumului de soia ar fi acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare şi apar la un consum excesiv. În SUA, se estimează că 8% dintre copii sunt alergici la soia. Dar acest lucru se datorează de fapt cantităţii mari de soia prezentă în laptele comercializat în această ţară (cu mult peste cele 25 gr/zi recomandate, în cazul unui consum tipic). Prin urmare, moderaţia este cheia.

Soia se foloseşte în zeci de feluri de mâncare. Boabele de soia şi produsele derivate reprezintă baza multor diete total sau parţial vegetariene şi sunt utilizate în peste 60% dintre alimentele din industria alimentară din întreaga lume. Făina de soia se găseşte în unele tipuri de pâine; uleiul de soia se găseşte în margarină; concentratul de soia se foloseşte pentru a îngroşa sosuri, a lega diverse ingrediente şi a creşte nivelul de proteine dintr-o mâncare; lecitina din soia (emulsificatorul E-322) este unul dintre cei mai des folosiţi aditivi alimentari. Din punct de vedere nutritiv, soia este un aliment care cu greu poate fi întrecut, deoarece conţine la fel de multe proteine ca şi carnea şi de aceeaşi calitate. Conţine, de asemenea, complexul de vitamine B, fier şi izoflavonoide (estrogeni naturali, din plante) care se găsesc şi în năut, seminţe, vin roşu, ovăz şi legumele cu păstăi.

Soia reduce efectele negative ale menopauzei. Aceleaşi izoflavonoide par a calma bufeurile şi îmbujorările. În Japonia, aceste simptome tipice ale menopauzei sunt atât de rare, încât nici măcar nu există un cuvânt care să le denumească. Unii specialişti sunt de părere că ar trebui mărită cantitatea de soia din alimentaţia zilnică încă înainte ca femeile să ajungă la 30 de ani, pentru a preveni din timp simptomele neplăcute ale menopauzei.

Ultimele cercetări indică faptul că soia poate contribui la îmbunătăţirea memoriei. Rezultatele au arătat că grupurile de persoane între 18 şi 34 de ani, având o dietă bogată în soia, au cunoscut o îmbunătăţire a memoriei şi o flexibilitate mentală crescută (capacitatea de a se adapta la noi situaţii). Femeile la menopauză, cărora li s-a administrat acelaşi tip de dietă, precum şi tablete conţinând izoflavonoide din soia, au avut rezultate similare.

Deşi soia nu pare a avea efecte negative, rezultate preliminare de laborator arată că e de preferat ca alimentaţia femeilor însărcinate, a celor care alăptează şi a bebeluşilor să nu conţină soia sau produse derivate din aceasta.
Studiile arată ca ar trebui să ingerăm 50 mg de izoflavonoide în fiecare zi (cantitate egală cu una sau două porţii de soia), care pot fi obţinute din:
- boabe de soia fierte
- germeni de soia
- lapte sau iaurt din soia
- făină de soia (poate înlocui făina obişnuită)
- tofu (brânză) sau lapte bătut
- TVP (soia deshidratată) ce poate înlocui carnea din mâncăruri

Pentru a beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandat să o consumăm într-o formă cât mai puţin prelucrată. În felul acesta, putem beneficia de conţinutul bogat în protide, aminoacizi esenţiali, lipide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D, E) şi în enzime.
Nu mâncaţi hamburgeri sau alte prăjeli cu soia, întrucât valoarea lor biologică este mult alterată.
Nu consumaţi soia modificată genetic (90% din soia de pe piaţă!). Nu consumaţi mai mult de 25 g de soia zilnic.

- Soia are un conţinut ridicat de lecitină, o substanţă nutriţională esenţială pentru funcţionarea armonioasă a creierului. Lecitina mai are şi alte roluri: împiedică depunerea grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului, are proprietăţi antioxidante.
- Preparatele din soia reduc riscul cancerului de sân în procent de 60% dacă sunt consumate încă din copilărie, ajută femeilor în perioada de menopauză şi încetinesc/reduc pierderea de calciu.
- Soia contribuie la echilibrarea hormonală. Boabele de soia conţin o moleculă asemănătoare estrogenului, care se ataşează receptorilor de estrogen pentru a opri substanţele dăunătoare, cum ar fi nonifenolul, să afecteze amprenta genetică.
- Mâncărurile din soia sunt gustoase şi dau o energie specifică, ce sporeşte buna dispoziţie şi stimulează regenerarea psihofizică.
- Preparatele din soia reduc şansele apariţiei cancerului de colon şi renal.
- Preparatele din soia sunt ideale pentru oamenii care au intoleranţă la lactoză sau sunt alergici la laptele tradiţional, de origine animală.
- Preparatele din soia sunt foarte potrivite pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor, pentru că boabele de soia au un nivel scăzut de glucide şi nu conţin colesterol (decesurile din cauza inimii sunt frecvente la diabetici).
- Preparatele din soia pot fi folosite ca sursă de proteine într-o cură vegetariană, deoarece conţin necesarul de aminoacizi pentru întreţinerea normală a metabolismului, regenerarea pielii, creştere. Şi, nu în ultimul rând, soia este o sursă foarte ieftină de proteină de calitate.

Sursa:  http://www.nutrizzia.com/cuprins/zzmancare/view.article.php/c1/3

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • Adevărul despre organismele modificate genetic + documentare (RO)
    04.06.2012 - 1 Comments
    --> ADEVĂRUL DESPRE ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC OMG – organisme modificate genetic. Acestea pot fi plante, animale, bacterii, drojdii, mucegaiuri, care sunt modificate…
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • Dale Carnegie - Tehnici fundamentale de a te purta în lume
    01.11.2012 - 1 Comments
    --> SECRETELE SUCCESULUI Dale Carnegie Dale Breckenridge Carnegie (24 noiembrie 1888 - 1 noiembrie 1955) a fost un celebru autor american de cărți de dezvoltare personală,…
  • 10 glume fine
    10.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. O judecătoare de la Tribunalul Municipiului București se plânge că în timpul furtunii de ieri s-a trezit cu o vilă în curte. 2.…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • Aliyaua română din Israel
    14.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIYAUA ROMÂNĂ DIN ISRAEL Termenul Aliyah înseamnă imigrarea evreilor din diaspora în țara lui Israel (Eretz Yisrael), identificată de…
  • Cât de mare este Google?
    03.01.2013 - 0 Comments
    --> CÂT DE MARE ESTE În 1999, când ideea de Internet era pe buzele tuturor, doi puști de 25 de ani își propuneau să realizeze un calculator la fel de complex ca acela din Star Trek,…
  • Acum și pentru totdeauna, nefumător + documentar (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> ACUM ŞI PENTRU TOTDEAUNA, NEFUMĂTOR   Tutunul, ca oricare drog, alterează funcţionarea creierului, generând dependenţă fizică şi psihică cu puternice implicaţii emoţionale şi…
  • Romanian Christmas Traditions and Customs
    17.12.2022 - 0 Comments
    What they say it's good to do on Christmas Eve to have a fruitful next yearThe Christmas holiday is fast approaching and Romanians are making efforts to finish preparations for the Christmas…
  • Rețete culinare - Pui cu ananas
    09.04.2012 - 1 Comments
    --> PUI CU ANANAS (rețetă chinezească) Ingrediente 300-500 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate) 1 conservă mică de compot de ananas 2 ardei grași (preferabil de culori…
  • 7 cele mai scumpe mașini din 2017 (FOTO)
    06.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Lamborghini Huracán Performante - $275,000. 0-100 km/h în 2,9 secunde. 2. Mercedes G650 Landaulet - $666,400. Vehicul…
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • Codul etic al amerindienilor
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CODUL ETIC AL AMERINDIENILOR - Trezeşte-te împreună cu Soarele şi fă-ţi rugăciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • 15 trucuri în baie care îți vor ușura viața
    09.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Indiferent daca ai o baie mică sau mare, întotdeauna vei vrea să îți utilizezi la maximum spațiul disponibil. Iată câteva idei de…
  • Pernele - un posibil pericol pentru sănătate
    24.08.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii.…
  • Leoaica și puiul de babuin
    16.05.2014 - 1 Comments
    --> LEOAICA ȘI PUIUL DE BABUIN Fotografii Evan Schiller și Lisa Holzwarth se îndreptau într-o zi cu mașina spre rezervația Selinda, din nordul Botswanei. La un moment dat, au întâlnit o…
  • 21 decembrie 2012 - de la Apocalipsă citire + documentar (RO)
    20.12.2012 - 0 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 – DE LA APOCALIPSĂ CITIRE – Dionýsis Simópoulos, directorul Planetariului din Atena În ultima vreme,…
  • 10 moduri prin care câinele tău îți spune că are dureri
    29.12.2022 - 0 Comments
    Câinii își vor masca adesea durerea sau o vor exprima în moduri diferite. Deoarece durerea este un semn că ceva nu este în regulă, este important să recunoaștem simptomele durerii canine. Deși unele…
  • Criza energetică - adevăr sau minciună? + documentar (RO)
    13.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • De-ale lui Păstorel...
    04.07.2012 - 1 Comments
    --> DE-ALE LUI PĂSTOREL… „Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu (1894-1964), născut în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui…
  • Rețete culinare - Mâncare de ardei cu vinete și coriandru
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MÂNCARE DE ARDEI CU VINETE ȘI CORIANDRU Ingrediente - trei ardei grași - o vânătă - doi căței de usturoi - un ardei iute - o ceapă - ulei - frunze de coriandru - sare,…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • 11 dintre cele mai misterioase descoperiri arheologice făcute vreodată + FOTO
    23.10.2022 - 0 Comments
    După cum a spus Graham Hancock, autor de best-seller-uri, suntem o specie amnezică. Și majoritatea cercetătorilor ar fi de acord cu acest citat.De când există rasa umană, am încercat să ne înțelegem…
  • 9/11 - Marea iluzie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - MAREA ILUZIE Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • 21 DE FAPTE CIUDATE ȘI MINUNATE DESPRE AROMĂ ȘI MIROS
    11.05.2023 - 0 Comments
    Mulți dintre noi ne luăm simțul olfactiv ca pe un lucru de la sine înțeles, fără să ne gândim o clipă la modul în care este produs mirosul. De la mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea până la…
  • Efectele televiziunii și Internetului asupra sănătății mentale + VIDEO
    27.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 4 motive pentru care ar trebui să optezi pentru cosmetice bio
    22.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce să optezi pentru cosmetice bio? Sursa: http://www.fhshh.com/ Se spune că nu ar trebui să aplici niciodată pe față ceva ce nu…
  • OSHO - Viața este o experiență a extremelor + VIDEO (RO)
    28.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA ESTE O EXPERIENȚĂ A EXTREMELOR OSHO Viața constă în extreme, este o tensiune între opoziții. A fi exact la mijloc pentru…
  • 11 fapte despre serialul „How I Met Your Mother” + VIDEO
    26.08.2015 - 0 Comments
    How I Met Your Mother (Cum am cunoscut-o pe mama voastră) 1. Cel mai vizionat episod a fost „Pineapple Incident” din sezonul 1, iar cel mai puțin vizionat episod a fost „Landmarks” din sezonul…
  • Țiganii în istoria României + VIDEO
    19.02.2017 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ȚIGANII ÎN ISTORIA ROMÂNIEI Într-o abordare obișnuită, istoria României poate fi scrisă și fără a aminti ceva despre țigani.…
  • Povestea câinelui Schoep + VIDEO
    12.01.2013 - 1 Comments
    --> POVESTEA CÂINELUI SCHOEP – O POVESTE DE DRAGOSTE ȘI COMPASIUNE – Povestea din spatele fotografiei unui bărbat și a câinelui său a strâns milioane de vizualizări pe…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • Mihai Eminescu despre vânzarea pământurilor țării
    15.01.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Setea de bani + VIDEO (RO)
    27.03.2013 - 2 Comments
    --> SETEA DE BANI Motto: Niciodată nu se stinge setea de a avea cât mai mult, niciodată această sete nu este potolită; te chinuie dorinţa de a spori avutul tău, așa cum te chinuie și…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *