Spirulina - alga vieții

-->

SPIRULINA – alga vieții


Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal. Creşte spontan de milioane de ani în lacurile calde din zonele tropicale ale Americii şi ale Africii.

Sub numele de spirulină sunt cunoscute, două specii de microalge: Arthrospira platensis şi Arthrospira maxima, având compoziţie chimică şi proprietăţi medicinale asemănătoare. Pentru prima oară, spirulina a fost folosită în terapie în secolul al VIII-lea, de către o străveche civilizaţie africană, care a trăit pe actualul teritoriu al Ciadului. Câteva secole mai târziu, ea fost descoperită şi folosită la mii de kilometri distanţă, în America Centrală, de către azteci. Ei numeau spirulina „tecuitlatl”, o recoltau prin mijloace destul de sofisticate de pe suprafaţa lacurilor şi preparau din ea leacuri pentru tratarea disfuncţiilor hormonale, pentru refacerea convalescenţilor şi a celor care sufereau de malnutriţie. Redescoperirea spirulinei ca remediu de către europeni s-a făcut abia în anul 1962 şi este meritul unor biochimişti francezi care au rămas uluiţi de complexitatea acţiunii farmacologice a acestei alge, considerată unul din cele mai vechi organisme de pe planeta noastră.

Spirulina conţine o combinaţie puternică de substanţe esenţiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare şi nemaiîntâlnite în hrana vegetală. Ea cuprinde aproape în întregime principii active, adică aminoacizi, polizaharide, minerale (fier, calciu şi magneziu), vitamine (provitamina A şi vitamina B12), clorofilă, enzime. Dacă o plantă medicinală obişnuită are până la 10% principii active, spirulina are o concentraţie de substanţe vindecătoare de peste 70%, fiind o campioană absolută în acest domeniu. În ultimele trei decenii s-au efectuat sute de studii, care au demonstrat indubitabil proprietăţile terapeutice ale acestei alge.
În SUA se consideră că spirulina contribuie la scăderea în greutate. Sportivii, îndeosebi culturiştii, o adoptă pentru presupusele calităţi de a-i repune în formă şi de a contribui la dezvoltarea musculaturii. I se atribuie de asemenea efecte afrodiziace şi se spune că este eficace împotriva cancerului de pancreas şi de prostată. Această algă conţine antioxidanţi, care controlează radicalii liberi, responsabili de fenomenul de îmbătrânire.

În anii 60, H. Durand-Chastel, senator al francezilor stabiliţi în străinătate, o va redescoperi. În decurs de câţiva ani, el va reuşi să fabrice o pastă comestibilă pe care o va exporta. Apoi intră în scenă Ripley Fox. Acest utopist american descoperă spirulina produsă în Mexic şi doreşte să facă din ea un instrument de politică umanitară. În opinia lui, spirulina este suplimentul nutriţional ideal în lupta împotriva foametei în ţările în curs de dezvoltare.
Întreprinderea americană Earthrise deschide o fermă în deşertul californian şi lansează, în plin val New Age, acest superaliment cu multiple calităţi, capabil în acelaşi timp să stimuleze energia, să întărească sistemul imunitar şi să regleze nivelul colesterolului. Spirulina cucereşte întreaga Americă. Sub formă de pudră, alga serveşte la prepararea de cocktail-uri. Şi astăzi, amatorii sunt numeroşi: unele aparate automate vând băuturi pe bază de banană şi spirulină.
Potrivit organizaţiilor umanitare, această microalgă constituie soluţia la problema foametei în lume: ea permite să se producă mari cantităţi de elemente nutritive esenţiale, rapid şi pe un spaţiu foarte redus. Într-o fermă, randamentul este de 9 tone de proteine la hectar, faţă de o tonă în cazul grâului sau al soiei.
Hubert Durand-Chasel, care împlineşte în curând 86 de ani, îşi încheie cel de-al doilea mandat de senator care îi reprezintă pe francezii stabiliţi în străinătate. El atribuie consumului cotidian de spirulină faptul că este unul dintre decanii Senatului!

ADMINISTRAREA SPIRULINEI

Comprimatele
Sunt forma de administrare cea mai simplă şi mai eficientă a acestei plante. De regulă, comprimatele sunt alcătuite din 500 mg spirulină, la care se adaugă substanţă suport, numită excipient. Se iau una-două comprimate, de patru ori pe zi, în cure de maximum 90 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză, după  care cura se poate relua.

Cremele cu spirulină
Sunt compuse din substanţă de suport (care poate varia de la simpla lanolină, folosită în unguentele terapeutice, la sofisticatele formule pentru hidratare), la care se adaugă extractul de spirulină. Crema cu spirulină se aplică atât în scopuri cosmetice, cât şi terapeutice, modul de aplicare fiind specificat la "Utilizări externe", în cadrul acestui articol.

BOLI CE POT FI PREVENITE CU AJUTORUL SPIRULINEI

Îmbătrânire prematură - spirulina administrată constant protejează organismul de efectele radicalilor liberi, stimulează procesele de regenerare şi ajută la relansarea hormonală. În prezent, este folosită cu un extraordinar succes în foarte multe institute de geriatrie din Europa şi Statele Unite, atât intern, cât şi extern. Intern, se administrează câte o tabletă, de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de alte 3 luni de pauză, după  care tratamentul se poate relua.
Tulburări de creştere la copii - mai multe studii făcute în ţări unde, din cauza alimentaţiei insuficiente cantitativ sau necorespunzătoare calitativ, copiii înregistrează frecvent întârzieri sau tulburări de creştere, arată că administrarea de spirulină aduce o îmbunătăţire a dezvoltării micilor pacienţi. Se iau câte 1-2 tablete de spirulină de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale. Cura durează 30 de zile, urmată de alte 10 zile de pauză, după  care se poate relua. Spirulina se recomandă numai copiilor peste 3 ani şi contribuie la dezvoltarea sistemului nervos, funcţiilor cognitive şi creşterii normale a scheletului. De asemenea, ea împiedică apariţia tulburărilor endocrine, care duc la maturizarea prematură sau întârziată.
Epuizare - mai ales în timpul eforturilor de mare intensitate sau de lungă durată, administrarea spirulinei are efecte mai mult decât salutare. Dacă în cazul eforturilor intelectuale îndelungate se recomandă 4 g (8 tablete) pe zi, în cazul eforturilor fizice mari se pot lua, fără riscuri, doze-gigant de 10 g (adică 20 tablete/zi!), dar nu pentru o perioadă mai lungă de trei zile. Spirulina contribuie la oxigenarea corespunzătoare a celulelor, îmbunătăţeşte coordonarea motorie şi împiedică apariţia leziunilor musculare.
Poliartrită reumatoidă - administrarea de spirulină împiedică inflamarea şi degenerarea ţesuturilor cartilaginoase de la nivelul articulaţiilor, chiar şi în condiţiile în care apariţia artritei reumatoide este indusă cu ajutorul substanţelor chimice. Se recomandă administrarea a 4-8 capsule de spirulină, în cure de 30 de zile, urmate de alte 15-30 de zile de pauză, după  care tratamentul se poate relua. Administrarea spirulinei este foarte importantă mai ales la începutul sezonului rece, atunci când  suntem mult mai predispuşi la apariţia puseurilor reumatice.
Cancer şi leucemie - administrarea constantă a acestei microalge previne apariţia leucemiei şi a bolii canceroase, în general. Spirulina protejează măduva de efectele iradierii, ajută la eliminarea pe cale naturală a celulelor maligne din organism. De asemenea, această algă administrată intern protejează organismul de acţiunea unor cancerigeni chimici cum ar fi fumul de ţigară sau multe dintre E-urile conţinute de produsele alimentare din comerţ. Se ţin cure de 3 luni pe an, timp în care se iau cate 4 g (8 comprimate) de spirulină pe zi.
Cancer de colon - un pigment albastru conţinut de spirulină împiedică apariţia cancerului de colon, protejând mucoasa intestinală de acţiunea factorilor cancerigeni şi inhibând creşterea tumorilor. Persoanele care au risc crescut de cancer de colon din cauza tranzitului intestinal lent, al consumului frecvent de carne şi în general de hrană cu aditivi alimentari sintetici, vor face tratament de câte două luni, urmate de o lună de pauză, cu spirulină, din care se iau câte două tablete, de trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara.
Cancer buco-faringian - spirulina este un excelent mijloc de prevenire şi de tratare a bolii canceroase cu această localizare. Se iau cate 8 tablete de spirulină pe zi, pe stomacul gol, în tratamente cu o durată de 6 luni, urmate de alte două luni de pauză.
Mutaţii celulare produse de iradiere – spirulina combate efectele devastatoare ale iradierii asupra organismului uman. Studiile au arătat că efectele nocive ale radiaţiilor gama asupra măduvei spinării şi sângelui sunt mult mai reduse atunci când se ia spirulină. Persoanele expuse iradierii vor lua pe o perioadă de două săptămâni câte 16 tablete de spirulină pe zi, trecând  apoi, pentru o perioadă de trei luni, la o doză de întreţinere de 4 tablete zilnic.

TRATAMENTE INTERNE CU SPIRULINĂ

Gastrită - la schimbarea de sezon, adică  primăvara şi toamna, se va face o cură de 30 de zile, timp în care se administrează câte 4 g de spirulina pe zi. Acest remediu protejează mucoasa gastrică, reduce ușor secreţia acidă la nivelul stomacului şi scade reactivitatea la stres.
Viroză gripală - spirulina combate eficient virozele respiratorii, mai ales pe cele produse de viruşii gripali de tip A, categorie din care face parte şi virusul ce produce faimoasa „gripă porcină”. Principiile active din această algă împiedică replicarea viruşilor şi stimulează sistemul imunitar să lupte cu infecţia, având în plus darul de a împiedica apariţia unor complicaţii bacteriene ale gripei, datorită calităţilor antibiotice. Pentru prevenirea virozei gripale se iau câte 6 tablete (3 g) de spirulină pe zi, iar odată declanşată afecţiunea, se administrează 8-10 tablete pe zi, pe o perioadă de 10 zile.
Adjuvant în herpesul genital - spirulina inhibă dezvoltarea virusului Herpes simplex tip 2. Pentru vindecarea mai rapidă şi pentru a preveni extinderea acestei afecţiuni, se recomandă administrarea a 4 g (8 capsule) de spirulină pe zi, pe o durată de 14 zile. Pentru a avea o eficienţă mai mare, tratamentul va fi asociat cu o dietă cu mai puţine proteine şi cu multe legume şi fructe proaspete.
Infecţii virale în general - indiferent de tipul de infecţie virală de care suferiţi, administrarea de spirulină vă poate ajuta nebănuit de mult. „Responsabilă” pentru efectul antiviral cu spectru atât de larg al spirulinei este o substanţă cu nume complicat, aloficocianina, care inhibă replicarea unui număr impresionant de viruşi, de la cei care produc gripa, până la enteroviruşi. În faza acută a bolii, se recomandă administrarea a 10 capsule de spirulină pe zi, pe o durată de 14 zile. Pentru infecţiile cronicizate, se iau 8 capsule zilnic, pe o durată de 60 de zile.
Astm - administrarea de spirulină bolnavilor cu bronşită astmatiformă şi astm bronşic ameliorează sensibil starea generală a acestora. La aproximativ 45% din pacienţii care au luat spirulină, frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm s-a redus, iar funcţionarea plămânilor s-a îmbunătăţit. În această afecţiune se recomandă administrarea a câte două capsule de spirulină, de 4 ori pe zi, pe o durată de 45 de zile. Între două cure, se lasă o distanţă de 12-14 zile.
Rinită alergică - spirulina are o eficienţă reală în tratamentul rinitei alergice. Mai bine de 30% dintre pacienţii alergici trataţi cu spirulină au răspuns pozitiv, faţă de doar 5% dintre pacienţii din lotul martor, care au luat un remediu placebo. Pacienţii care au răspuns la tratamentul cu spirulină au avut o intensitate mai mică a reacţiei alergice, iar probele de sânge au arătat o reactivitate mult mai mică a organismului la alergeni. Se ia o doză relativ mică de spirulină, adică 1-2 g pe zi (2-4 capsule), în cure de 8 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Adjuvant în leucemie - un principiu activ din aceasta algă, ficocianina, inhibă dezvoltarea celulelor maligne şi induce apoptoza (moartea programată) a acestora. În prezent, spirulina este considerată un adjuvant preţios în leucemia cronică, ajutând organismul pacienţilor să lupte cu boala şi îmbunătăţindu-le calitatea vieţii. Se ţin cure de 3 luni, timp în care se iau 4 g de spirulină pe zi, urmate de pauze de 20-30 de zile, după care tratamentul se reia.
Anemie - spre deosebire de multe alte plante, fierul conţinut de către spirulină este foarte uşor de absorbit de către organism. Înainte de a apela aşadar la sursele sintetice de fier (foarte dăunătoare pentru sănătatea tubului digestiv) ar fi bine sa încercaţi o cură cu spirulină. Se iau câte 2-4 g (4-8 comprimate) pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de minimum 15 zile de pauză.
Obezitate - se face o cură de 90 de zile, timp în care se administrează cu 30 de minute înainte de fiecare masă câte 3-4 comprimate de spirulină. Acest tratament nu ne face să slăbim oricât am mânca, dar ne ajută să ne controlăm senzaţia de foame şi pofta de mâncare. Aceasta, pentru că spirulina stimulează în creier secreţia acelor neurotransmiţători care ne dau senzaţia de calm şi mulţumire, necesară celor care vor să îşi controleze impulsul de a se supraalimenta.
Dislipidemii - ficocianina, substanţă considerată în prezent cel mai important principiu activ din spirulină, ajută la reglarea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Se administrează câte 4 g de spirulină, în cure de 28 de zile, urmate de aceeaşi perioadă de pauză. Acest tratament, asociat cu o dietă săracă în grăsimi animale, grăsimi hidrogenate şi prăjeli, diminuează nivelului colesterolului şi scade riscul de ateroscleroză.
Diabet zaharat de tip II - un studiu pe pacienţi umani a arătat că 3 g de spirulină consumate zilnic scad cu până la 15% nivelul glicemiei şi ajută la reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare (principalul risc al bolnavului diabetic). Se fac tratamente de 6 săptămâni cu această microalgă, între care se lasă 2-3 săptămâni de repaus.
Adjuvant în alcoolism şi dependenţă de droguri - în timpul curelor de dezintoxicare se iau câte 8 g de spirulină într-o cură unică, cu o durată de 28 de zile. Spirulina ajută la secreţia normală de neurotransmiţători, reduce intensitatea şi frecvenţa fenomenelor de sevraj, ajută la o recuperare mai rapidă, psihică şi fizică, a pacientului.
Operaţii chirurgicale, răni, arsuri - o cură de 3 săptămâni, timp în care se iau 10 capsule de spirulină pe zi, stimulează creşterea şi refacerea ţesuturilor afectate local: tăieturi, răni postoperatorii, arsuri, ţesuturi inflamate etc.
Imunitate scăzută - o cură de 3 luni cu spirulină, timp în care se iau 2-4 g din aceasta algă pe zi, duce la o îmbunătăţire semnificativă a imunităţii. Sub acţiunea acestui remediu, celulele sistemului imunitar (macrofagele şi monocitele mai ales) sunt activate, creşte producţia de interferon şi de anticorpi, care sunt adevărate arme letale în lupta cu microbii şi cu celulele maligne. Pacienţii care sunt sensibili la infecţii şi cei care suferă de afecţiuni microbiene cronicizate ar trebui să încerce măcar o dată cura cu spirulină.
Adjuvant în tromboze - se iau cate 4 capsule a 500 mg de spirulină pe zi în cure de o lună, urmate de minimum două săptămâni de pauză. Această algă împiedică formarea de cheaguri de sânge în organism, fără a afecta major capacitatea de cicatrizare a rănilor si, important, fără a interfera cu medicaţia anticoagulantă clasică.
Adjuvant în intoxicaţia cu arsenic - administrarea de spirulină şi zinc în formă asimilabilă ajută la eliminarea arsenicului din organism. Persoanele intoxicate cu arsenic vor lua câte 5 g spirulină/zi, în cure de 3 săptămâni.

TRATAMENTE EXTERNE CU SPIRULINĂ

Rupturi musculare, entorse - se aplică cremă de spirulină de două ori pe zi, cu mişcări uşoare, fără a exercita presiune, pe zonele afectate. Tratamentul se face până la vindecare şi poate fi completat de administrarea interna de spirulină, pentru a accelera procesele de refacere.
Piele sensibilă la vânt şi frig - se aplică cremă de spirulină pe zonele expuse, înainte de a ieşi afară. Crema nu se dă în strat foarte gros, ci trebuie să fie lăsată să intre progresiv în piele, pentru ca principiile active din spirulină să îşi exercite efectul protector.
Piele îmbătrânită prematur - la cura internă cu spirulină se foloseşte concomitent şi crema de spirulină, care se aplica pe întreg corpul. Tratamentul se face de 2-4 ori pe săptămână, după ce am făcut  în prealabil un duş cald, pentru îndepărtarea celulelor moarte, aşa încât spirulina să îşi poată face efectul. Crema cu spirulină elasticizează pielea şi îi accelerează regenerarea.

PRECAUŢII ŞI CONTRAINDICAŢII

Părerea cercetătorilor este practic unanimă, şi anume că spirulina crescută, recoltată, conservată şi administrată corespunzător este practic netoxică. Singura rezervă se referă la spirulina provenită din surse nesigure şi care poate fi alterată (ceea ce o face toxică pentru ficat), infestată cu pesticide sau chiar cu metale grele cancerigene. Precauţia este necesară şi în cazul bolnavilor hepatici, care vor lua acest remediu la început (în primele 5-7 zile) în doze mici (nu mai mult de un gram pe zi), mărind treptat doza, până se ajunge la cantitatea normală. Aceasta, deoarece, în cazuri foarte rare, unii pacienţi pot prezenta o sensibilitate hepatică neobişnuită la spirulină, care altfel este printre cele mai netoxice remedii cunoscute.

ATENȚIE LA CE COMPRIMATE CU SPIRULINĂ FOLOSIȚI!

O parte din „terenul pierdut” de către spirulină, cotată până nu demult ca remediu-forte în România, se explică prin calitatea slabă a produselor care se găsesc în unele magazine. Au fost identificate trei probleme legate de calitatea comprimatelor cu spirulină:
1. La producerea lor, se folosește o spirulină veche, oxidată, element trădat PRIN faptul că pastilele nu au culoarea verde clar, ci nuanţe de brun sau cenuşiu. Această spirulină poate chiar dăuna sănătății. Evitaţi deci comprimatele cu spirulină care nu au culoarea verde, normală la această algă, care este cea mai bogată în clorofilă din întregul regn vegetal.
2. Se pun cantităţi prea mici de spirulină în comprimate. Citiţi specificațiile tehnice de pe flaconul de comprimate. Cantitatea normală de principiu activ, adică de spirulină, trebuie să fie în mod normal de 500 mg (jumătate de gram) per comprimat.
3. Unele comprimate cu spirulină pur şi simplu nu se dizolvă în stomac şi se elimină de către organism fără a fi digerate şi asimilate. Este o problemă care a fost remarcată la unele produse din import, motiv pentru care este de preferat spirulina încapsulată de firme românești, chiar dacă aceasta, fiind specifică unui climat tropical, este din import. 

Sursa: http://www.formula-as.ro/2009/885/medicina-naturii-44/spirulina-11572 

-->

Comentarii

  1. După o vizită la un magazin naturist, am scris și eu câteva impresii despre spirulină: http://slabestecorect.blogspot.ro/2016/02/pe-scurt-despre-efectele-benefice-ale.html.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *