Totul despre vitamine




TOTUL DESPRE VITAMINE

Să nu pierdem niciodată din vedere vitaminele naturale pe care fructele şi legumele ni le pun la dispoziţie. Vitaminele sunt substanţe organice indispensabile vieţii şi e necesar să le aducem în alimentaţia zilnică în cantitate suficientă. Ele sunt sintetizate în principal de organismele vegetale şi de microorganisme şi doar în foarte mică măsură de unele specii de animale. Alături de enzime şi de hormoni, vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici, care contribuie decisiv la reglarea şi stimularea proceselor metabolice. Într-adevăr, corpul nostru nu le fabrică, cu excepţia vitaminei D, care este sintetizată de piele sub acţiunea radiaţiilor solare. Cu toate că vitaminele nu sunt sursa vieţii înseşi, ele sunt indispensabile în majoritatea reacţiilor biochimice care menţin viaţa celulară.


Vitaminele transformă alimentele în energie. Astfel, fiecare ţesut are în mod specific nevoie de anumite vitamine. De exemplu, ochii au nevoie de vitaminele A şi B; pielea - de vitaminele A,B,C şi E; globulele roşii - de vitaminele B şi E; mucoasele - de vitaminele B şi E; ficatul - de vitaminele K şi B; creierul şi inima - de vitaminele B şi F; oasele - de vitamina D; globulele albe - de vitaminele B şi C etc. Studiile ştiinţifice dovedesc că, cu cât absorbţia de proteine, zaharuri şi grăsimi e mai mare, cu atât aportul de vitamine naturale e mai necesar. Deficitul vitaminic se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, insomnie, tulburări de creştere şi risc de infecţii. Poluarea, consumul de excitante (cafea, alcool, tutun, droguri) şi stresul sunt principalele cauze ale pierderii de energie şi de vitamine (în special A, B, C, E, F şi coenzima Q10). Stările de deficienţă vitaminică reprezintă în prezent o problemă.

Fără vitamine nu poate exista viață. Într-adevăr, cu toate că omul se poate dispensa de zahăr şi de anumite grăsimi, el nu poate trăi fără un aport suficient de vitamine. De aceea, alimentaţia trebuie să le furnizeze. Noi consumăm alimente bogate în calorii, dar dezechilibrate din punct de vedere calitativ. Aici intră pâinea albă, zaharul rafinat, cerealele care conţin gluten și grăsimile animale. Această alimentaţie săracă în vitamine este cauza perturbărilor metabolice. La originea multor tulburări de sănătate se află excesul de zahăr, de grăsimi sau de alcool, care determină carenţele vitaminice.

Excesul de „deşeuri” înseamnă carenţă de elemente vitale. Excesul de calorii din hrana omului modern blochează metabolismul celular; în acelaşi timp, hrana modernă nu reuşeşte să asigure vitaminele şi elementele minerale necesare organismului, iar lipsa acestora perturbă regenerarea celulară. Astfel, paradoxal, deşi se consumă o hrană bogată caloric, apare de fapt o stare de subnutriţie alimentară, un exces de deşeuri şi o carenţă de elemente vitale. Celulele normale au capacitatea de a elimina deşeurile (toxinele) rezultate din metabolism, iar organismul are mecanisme specializate de detoxifiere. Carenţele vitaminice afectează capacitatea de detoxifiere a organismului, determinând acumularea de deşeuri. Numeroase anchete au demonstrat că alimentaţia obişnuită din ţările industrializate este foarte săracă în vitamine. Aceste carenţe sunt în acelaşi timp legate de o insuficientă igienă alimentară, de un exces de rafinare a alimentelor de bază şi de utilizarea anumitor mijloace de conservare sau de fierbere care nu respectă integritatea vitaminelor. Este cazul să ne facem o imagine clară  şi completă despre vitamine, în ideea de a putea alege alimentele naturale de care avem nevoie pentru a ne simţi bine. Cu adevărat, este necesară o nouă viziune asupra vitaminelor!

Vitaminele sunt sursa vieţii. Importanţa lor se explică prin faptul că ele constituie suportul energetic şi informaţional pe care vegetalele îl captează din aer şi care este încorporat prin fotosinteză. Radiaţiile solare conţin o energie subtilă, care este înmagazinată în moleculele de vitamine. Această energie este cunoscută sub diverse denumiri; în cele ce urmează, o vom numi „element vital”. Fotosinteza pune în mişcare un lanţ de fabricare a substanţelor vegetale sub efectul razelor solare. Ea încorporează acest element vital în pigmenţi, categorie de substanţe din care fac parte şi vitaminele. Vitaminele realizează uniunea dintre energia radiaţiilor solare şi elementele fizice, minerale de pe pământ. Putem vorbi despre materia organică naturală, vie, în opoziţie cu materia minerală sau cu deşeurile fosile (petrol sau alte sedimente). Analogic, trebuie să stabilim o diferenţă între vitaminele naturale şi copia lor sintetică. Doar vitaminele produse de natură sunt obţinute prin acţiunea directă a energiei radiaţiilor solare. Numai acestea au încorporată puterea elementului vital, care susţine întreaga activitate celulară. În plus, pentru ca alimentele să-şi conserve toată bogăţia lor în vitamine şi să fie utile corpului nostru, este necesar să fie cât mai proaspete posibil şi să nu fie contaminate de poluarea chimică. Un aliment proaspăt conţine în el o energie care va acţiona la nivel celular. Cu toţii am remarcat că există o diferenţă între o salată proaspătă şi una ţinută  în frigider timp de 3-4 zile. În natură totul este mişcare, iar vitaminele, datorită elementului vital pe care îl conţin, contribuie la accentuarea forţei vitale. Atunci când le consumăm, alimentele trebuie să fie impregnate de această forţă, deoarece aceasta este condiţia pentru ca energia produselor naturale să poată fi în întregime transmisă celulelor noastre.

Ce rol au vitaminele în corpul nostru? Ele sunt catalizatori biologici, cu rol de cofactori sau de activatori ai unor enzime: Vitamina B2 este coenzima flavo-enzimelor, vitamina B1 este coenzima decarboxilazelor, vitamina B6 formează coenzima transaminazelor, vitamina PP formează partea activă a coenzimelor NAD+ şi NADP+, acidul pantotenic intră în alcătuirea coenzimei A, indispensabilă în metabolizarea acizilor graşi, biotina formează coenzima carboxilazelor etc. Vitaminele participă la buna desfăşurare a unor importante procese metabolice, absolut necesare creşterii şi dezvoltării organismului. Unele vitamine formează în celule sisteme de oxidoreducere, care intervin în metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi al altor compuşi; ele reglează oxidoreducerea din celule şi contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatică.

Există oare o inteligenţă a materiei? Pentru a explica rolul vitaminelor, trebuie să analizăm procesele metabolice. Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor biochimice  subtile prin care se generează şi este utilizată energia necesară menţinerii vieţii. Pentru ca procesele de înlocuire a elementelor uzate să se desfăşoare fără probleme, alimentaţia trebuie să garanteze două aspecte: pe de o parte, un aport suficient de carburant, care va fi ars în timpul reacţiilor de combustie, eliberând energie (lipidele şi glucidele alimentare) şi, pe de altă parte, un aport de substanţe de reconstrucţie (proteine), care servesc ca bază în fabricarea structurilor corpului şi în sinteza de albumină, anticorpi etc. Există un lanţ de reacţii succesive, unele care distrug materiile uzate, altele care reconstruiesc materia. Vitaminele sunt cele care creează legăturile dintre combustie, distrugere şi reconstrucţia biochimică. Ele reprezintă o parte din energia şi din informaţia necesare transformărilor care se produc în materia organică a corpului. Aportul de vitamine trebuie să fie deci proporţional cu caloriile ingerate, căci vitaminele, împreună cu elementele minerale, sunt cele care catalizează şi favorizează aceste reacţii de schimb. Mişcarea metabolică de reînnoire continuă a moleculelor biochimice este posibilă datorită vitaminelor, care intervin în procesele enzimatice complexe. Această mişcare moleculară de distrugere-reconstrucţie (catabolism-anabolism) este cea care creează energia, iar la rândul ei, respectiva energie se află la originea acestei mişcări. Graţie vitaminelor, celulele pot să asimileze, să conserve şi să utilizeze energia vitală.
Primele vitamine descoperite au fost aminele. Acestea controlează schimburile de energie vitală. O nouă înţelegere a schimburilor moleculare inteligente între celule sugerează că vitaminele realizează la nivel metabolic rolul pe care şi-l asumă hormonii la nivel celular. Hormonii sunt macromolecule care au rolul de a transmite informaţiile de la glandele endocrine. Acestea sunt un fel de orologiu biologic, ele regularizând ciclurile ritmice ale ţesuturilor şi ale organelor. În cadrul acestor cicluri, apar substanţe stimulatoare sau inhibitoare, care servesc la armonizarea vieţii celulare. De exemplu, prostaglandinele sunt sintetizate în câteva secunde şi durata lor de viaţă nu depăşeşte câteva minute. Ele sunt derivaţi ai vitaminelor F. De asemenea, acţiunea pe care o exercită vitamina D asupra oaselor, intestinelor şi rinichilor, favorizând reţinerea calciului, este un exemplu de intervenţie hormonală rapidă.

Vitaminele sunt mesagerii inteligenţei universale. Inteligenţa universală dictează materiei organice din organismul uman prin vectori vitaminici. Vitaminele sunt vectorii unei inteligenţe. Ele aduc informaţii la scară celulară. Aceste informaţii stimulează viaţa celulelor, transmiţându-le o mişcare, un ritm, o frecvenţă vibratorie. Vitaminele sunt „instrucţiuni” pentru metabolismul celular. Ele aduc nucleului celular instrumentele pentru ca acesta să dirijeze „simfonia metabolică”, prin codul genetic. Dacă vitaminele încorporează o anumită calitate energetică în regnul vegetal, ele oferă apoi această energie celulelor omului, pentru reglarea metabolismului său. Realizăm astfel că în Univers există o inteligenţă şi putem spune că vitaminele sunt într-o anumită măsură vehiculul acestei inteligenţe în plan material şi totodată că această inteligenţă aduce celulelor noastre un fel de instinct, de lege naturală, care a fost inoculată de mult timp regnului vegetal. Prin urmare, celulele umane nu mai au nevoie să conţină această cunoaştere. Ele nu vor mai produce vitamine, deoarece „ştiu” că pot să le găsească în alimentele vegetale. Să luăm spre exemplu vitaminele B. Ele sunt indispensabile fabricării unor proteine nobile, cum ar fi hormonii, prostaglandinele sau substanţele cu rol de transmitere a influxului nervos în sistemul simpatic. Toate aceste substanţe sunt suportul unei informaţii inteligente. Este remarcabil să constatăm că secreţia unui hormon sau a unui neuro-mediator al sistemului simpatic depinde de factorii inteligenţi. Aceste vitamine sunt astfel precursorii aminelor biogene care, după cum o indică și numele lor, sunt proteine ce transmit viaţa. Simple molecule îmbibate cu un element vital inteligent sunt capabile să inducă în corpul nostru lanţuri întregi de reacţii, care sunt rodul evoluţiei speciilor, fără cea mai mică cheltuială de energie pentru fabricare, deoarece aceste molecule ne sunt oferite de Natură!
Toate acestea ne fac să presupunem că acolo unde regnul vegetal s-a oprit, Natura și-a continuat  perfecţionarea în corpul animalelor şi, în final, în corpul omului. Vitaminele nu mai sunt deci fabricate în corpul uman. Este vorba despre o lege a economiei interne a Naturii, astfel încât ceea ce regnul vegetal a făcut în atâta timp şi cu atâta energie devine disponibil pentru animal şi om fără o cheltuială energetică suplimentară. Cu această energie economisită, corpul poate  sintetiza noi hormoni, ce servesc la o aranjare mai complexă şi la transmiterea unei inteligenţe subtile, divine. Vitaminele se află la baza acestei evoluţii inteligente a materiei, fiind utile transmiterii de energie şi informaţie, de la regnul vegetal, până la cel animal și om.

Acesta este rolul principal al vitaminelor. Acum înţelegem de ce aportul suficient de vitamine prin alimentaţie are efecte benefice asupra organismului, în timp ce carenţa în vitamine determină o scădere generală a funcţiilor vitale şi o diminuare a tonusului fizic. Organismul uman are nevoie să fie în mod constant în relaţie cu Natura care-l înconjoară şi această relaţie se stabileşte şi cu ajutorul alimentelor naturale, proaspete, sănătoase, bogate în vitamine.

Comentarii

  1. Tin sa precizez un lucru oarecum important,cu exceptia vit B1, care e termolabila, celelalte vitamine din grupul B, suporta pierderi mai mici din proprietatile lor, in timpul operatiunilor de prelucrare si pastrare. Iar in componenta multor legume si fructe exista o enzima(ascorbic oxidaza) care se activeaza prin operatiuni de presare,strivire, taiere,cojire, care transforma acidul ascorbic in acid dehidroascorbic, iar daca actiunea continua o transforma chiar in compus fara actiune vitaminica....lucrurile acestea mi-au ramas in cap de la facultate.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Sfecla roșie - depozit de vitamine și minerale
    01.04.2012 - 2 Comments
    --> SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale PUȚINĂ ISTORIE Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru…
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Rețete culinare - Pască de griș
    08.04.2012 - 0 Comments
    PASCĂ DE GRIŞ Ingrediente - 1 kg brânză dulce de vaci - 6 ouă - 200 g unt - 1 cană zahăr - ½ plic praf de copt - 10 linguri rase griș - vanilie, stafide Preparare Se amestecă…
  • 10 cele mai romantice destinații din Europa
    13.02.2017 - 0 Comments
    Ai în minte numai melodii de dragoste și ești în căutarea unei escapade romantice, împreună cu iubitul/iubita? Descoperă cele mai bune escapade romantice din Marea Britanie, cele mai romantice orașe…
  • Fast-food dă aceeași dependență ca și drogurile
    17.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FAST-FOOD DĂ ACEEAȘI DEPENDENȚĂ CA ȘI DROGURILE Într-un studiu publicat de Institutul Scripps Research din Florida, SUA, oamenii de…
  • Conspirația universitară - documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
    -->  CONSPIRAȚIA UNIVERSITARĂ Înainte de vizionarea documentarului, vă propunem să citiți discursul de absolvire al unei şefe de promoţie din Statele Unite, pe nume…
  • 7 biblioteci antice remarcabile + FOTO
    17.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul istoriei, unii dintre cei mai formidabili lideri pe care i-a văzut lumea au recunoscut un adevăr fundamental: cunoașterea este echivalentă cu puterea. Această conștientizare i-a…
  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • Ce nu știați despre unii președinți americani + slideshow
    04.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Abraham Lincoln (1809-1865) era în tinerețe un adversar de temut pe ringul de…
  • 23 de lucruri pe care toată lumea le urăște dar nu le-ar recunoaște niciodată
    20.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Oroarea: Când ai ajuns acasă de 4 ore și realizezi că folosești datele mobile în loc de Wi-Fi, pe telefon. 2. Frica: Când te lași…
  • 8 fapte despre Punctul Nemo
    14.01.2023 - 0 Comments
    Impresionează-ți cei mai apropiați prieteni și chiar și astronauții, cu cunoștințele tale despre cel mai greu de atins loc din lume.În etapa a 7-a, ambarcațiunile din cadrul Volvo Ocean Race trec pe…
  • Megaliții gemeni din România + documentar (RO)
    20.11.2013 - 1 Comments
    --> MEGALIȚII GEMENI DIN ROMÂNIA Dragostea de tradiții și patriotismul au făcut ca un cercetător amator al megaliților din România –…
  • 10 alternative ieftine ale unor produse scumpe
    15.10.2021 - 0 Comments
    10 produse scumpe de pe urma cărora puteți economisi bani, deoarece nu diferă cu nimic de alternativele lor mai ieftineCând vine timpul să facem alegeri la supermarket, este posibil ca unele persoane…
  • André Gernez - Cel mai ilustru doctor necunoscut din lume + VIDEO (RO)
    27.02.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANDRÉ GERNEZ CEL MAI ILUSTRU DOCTOR NECUNOSCUT DIN LUME „Un doctor din Roubaix primește o distincție internațională. O veche dogmă…
  • Uluitoarele întâmplări de după scufundarea Titanicului + documentar (RO)
    15.07.2012 - 4 Comments
    --> ULUITOARELE ÎNTÂMPLĂRI  DE DUPĂ SCUFUNDAREA TITANICULUI Chiar din primele zile, naufragiul transatlanticului Titanic a fost împânzit de mituri şi legende. Pe lângă cele…
  • Rețete culinare - Negresă
    09.04.2012 - 0 Comments
    NEGRESĂ Ingrediente 4 ouă 1/2 pahar lapte 4 linguri cacao 1 pachet unt sau margarină 1 pahar și jumătate făină 1 linguriță bicarbonat de sodiu sau praf de copt arome: rom sau…
  • 12 zile. O inițiere secretă - Radu Cinamar (eBook)
    02.06.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 12 ZILE - O INIŢIERE SECRETĂ ÎN TĂRÂMUL TAINIC AL ZEILOR - Radu Cinamar Volumul Viitor cu cap de mort a pus societatea românească…
  • Traian Băsescu - biografie
    09.05.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATUL TRAIAN BĂSESCU - biografia unui președinte - 1. NAVIGATORUL ȘI TURNĂTORUL TRAIAN BĂSESCU a fost racolat de Securitate în 1973, pe când era elev al Institutului de…
  • Efectele secundare ale medicamentelor pentru colesterol
    18.01.2016 - 0 Comments
    EFECTELE SECUNDARE  ALE MEDICAMENTELOR PENTRU COLESTEROL Medicamentele pe bază de statine, concepute pentru scăderea colesterolului și prescrise în prezent la peste 100 de milioane de…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • 21 de imagini aleatorii, dar minunate, care ne-au făcut să spunem „Ce tare!” + FOTO
    15.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ai nevoie de o mică distragere a atenției?De pe vârful Everestului până la o toaletă antică, aceste imagini vă vor face să rămâneți cu gura…
  • Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă
    29.03.2012 - 0 Comments
    --> QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru…
  • 20 de rase de pisici unice pe care nu le vezi în fiecare zi + FOTO
    22.12.2022 - 0 Comments
    Când ne gândim la pisici, ne gândim la creaturi pufoase și drăgălașe cu care ne putem ghemui. Realitatea este că pisicile sunt mult mai mult decât atât. Unele rase de pisici nu se încadrează deloc în…
  • Avantajele vegetarianismului + VIDEO
    22.09.2016 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AVANTAJELE VEGETARIANISMULUI În ultimul timp, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de beneficiile vegetarianismului. Pe…
  • Postul - un miracol - eBook
    06.04.2012 - 2 Comments
    --> POSTUL - UN MIRACOL  A posti înseamnă a te abține de la mâncărurile de frupt (de origine animală) pentru un anumit timp. Există diverse motivații pentru a ține post, dar cele mai…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • 10 Facts About Air Pollution
    08.01.2023 - 0 Comments
    No one is safe from air pollution, the United Nations has warned, with 9 out of 10 people on the planet now breathing polluted air.This has led to a growing global health crisis that is already…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *