USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai

În 1858, Louis Pasteur a descoperit proprietăţile antivirale ale usturoiului iar în secolul nostru, în tratamentul SIDA, considerată una dintre cele mai crunte boli, se foloseşte cu succes terapia cu usturoi. Usturoiul este un adevărat laborator chimic. Conţine alicină, o substanţă cu un puternic efect antiviral, antioxidanţi, vitamine, carbohidraţi, calciu, magneziu, fosfor, iod, cupru, zinc şi acizi graşi esenţiali. Un căţel de usturoi este în stare să regleze tensiunea arterială, normalizează metabolismul şi elimină colesterolul rău.
Medicamentele de sinteză cu care suntem obişnuiţi să tratăm chiar şi cea mai banală răceală sunt în mare parte otrăvuri pe care le înghiţim pentru am ajuns într-un stadiu avansat al bolii. Mulţi dintre noi nici nu ne gândim la efectele adverse ale leacurilor din farmacii sau la faptul că organismul nostru poate deveni rezistent la substanţele din medicamentele obţinute în laborator. Există într-adevăr boli care, odată instalate, trebuie tratate cu pilule cumpărate de la farmacie, dar este cu mult mai înţelept să prevenim prin alimentaţie, evitând astfel îmbolnăvirea. Terapia cu usturoi nu are contraindicaţii, iar singurul motiv care ne poate determina să nu apelăm la binefacerile acestei plante este mirosul. Dar şi acest obstacol poate fi învins foarte uşor dacă mestecăm câteva fire de pătrunjel sau două boabe de cafea.
Cancerul şi SIDA, puse la colţ de usturoi
Usturoiul a fost
multă vreme considerat un aliment-medicament. Pliniu cel Bătrân îl recomanda pentru
vindecarea astmului, a tusei şi împotriva paraziţilor intestinali. În Evul
Mediu, în timpul marilor epidemii, doctorii se apărau de bolile infecţioase
purtând o mască îmbibată într-un amestec făcut din plante aromatice şi usturoi.
Medicina actuală admite că usturoiul este un antibiotic natural cu o mare
însemnătate atât în prevenirea, cât şi în tratarea multor boli.
Cancerul este
domeniul în care bulbul de usturoi a repurtat cele mai mari victorii. Oamenii
de ştiinţă au constatat că tratamentul cu usturoi distruge celulele canceroase
şi reduce tumorile maligne. Cancerul de sân, de colon şi cel de piele sunt
forme ale acestei temute boli în care consumul de usturoi s-a dovedit a fi de
mare ajutor. Cercetătorii californieni afirmă, de asemenea, că terapia cu
usturoi încetineşte evoluţia unor ciuperci parazite, care apar la bolnavii de
SIDA.
Inima şi vasele de sânge
sunt răsfăţate
- Oamenii de ştiinţă au demonstrat că usturoiul
conţine o substanţă care are aceleaşi proprietăţi ca şi aspirina. Aceasta
împiedică coagularea sângelui, protejând astfel organismul de accidentele
vasculare. Salata din frunzele verzi ale usturoiului combate eficient cancerul.
- Studii clinice efectuate în 15 ţări au
demonstrat că usturoiul acţionează ca o frână împotriva cheagurilor de sânge
care obstrucţionează arterele şi împiedică formarea altor cheaguri. Acest fenomen
se produce datorită antioxidanţilor din căţelul de usturoi, capabili să
neutralizeze agenţii responsabili de distrugerea arterelor. În plus,
specialiştii spun că usturoiul are capacitatea de a reduce plăcile de aterom
(colesterolul în exces depus în artere) şi poate preveni instalarea unor noi leziuni
la nivelul vaselor de sânge.
- Usturoiul are efect antioxidant, protejează
celulele de impactul negativ al radicalilor liberi, implicaţi în evoluţia
bolilor cardiovasculare. Substanţele identificate în usturoi scad tensiunea
arterială, grăsimile din sânge şi reglează nivelul colesterolului.
- Tratamentul cu usturoi s-a dovedit a fi deosebit
de eficace şi în bolile ficatului şi ale bilei. O linguriţă de usturoi, în
amestec cu o lingură de ulei de măsline sau de soia, luată seara, înviorează ficatul
şi îl reîntinereşte atât de mult, încât pielea de pe trup va străluci.
- Proprietăţile antibacteriene şi antivirale ale
usturoiului au fost recunoscute pentru prima oară de Louis Pasteur. Datorită faptului că este un
straşnic luptător împotriva microbilor de tot felul, usturoiul e folosit din ce
în ce mai des şi în medicina veterinară în locul antibioticelor.
- Cu infuzie de usturoi se curăţă plăgile,
arsurile şi rănile uşoare. Decoctul combate viermii intestinali, activează
sucurile gastrice şi stimulează intestinul gros. Usturoiul e un diuretic
natural!
Mitologie şi superstiţii
Din cele mai vechi
timpuri, usturoiul a fost folosit ca aliment. A fost şi este nelipsit din hrana
de zi cu zi a izraeliţilor, iar piramidele au fost construite şi cu ajutorul
acestei plante miraculoase, care îi ferea de boli şi le dădea energie
muncitorilor care au ridicat misterioasele monumente megalitice. Herodot, odată
ajuns în faţa piramidelor, a fost entuziasmat de măreţia acestora şi,
descifrând hieroglifele egiptene, a observat că textele preamăreau puterea
usturoiului. Tutankhamon a fost însoţit în călătoria sa spre lumea de dincolo şi
de statuete ce reprezentau bulbi de usturoi. Printre calităţile acestei plante,
se număra şi aceea de monedă de schimb.
În Siberia există
credinţa că sufletele femeilor care au murit vin noaptea să-i bântuie pe cei
dragi. Vizita lor este recunoscută după mirosul de usturoi pe care acestea îl
răspândesc. În Sicilia, usturoiul păzeşte de deochi. În Grecia şi în India, căpăţânile de
usturoi se leagă cu fir de lână roşie şi se păstrează în casă pentru a feri de
rele. Usturoiul este considerat deopotrivă o forţă a răului şi una a binelui.
Un mit creştin arată că, după ce Satana a plecat din Grădina Raiului, pe laba
stângă a început să-i răsară usturoi, iar pe cea dreaptă ceapă.
Asocierea
usturoiului cu spiritele malefice s-a bazat probabil pe calităţile curative
deosebite ale acestei plante. Usturoiul previne infecţiile care, netratate, duc
de multe ori la delir sau la alte afecţiuni ale sistemului nervos, puse în
vremurile de odinioară pe seama influenţei spiritelor rele.
Legende, superstiţii, poveşti adevărate sau
nu, cert este că usturoiul a incitat imaginaţia încă din cele mai vechi timpuri
şi a fost mereu înconjurat de mituri. Dincolo de toate acestea, răzbate prin
timp puterea sa miraculoasă de a preveni sau trata multe din bolile cu care
omenirea se confruntă.
Usturoiul este o
plantă utilizată în bucătăriile din întreaga lume, atât ca ingredient aromatic,
cât şi ca plantă medicinală. Multe studii i-au confirmat calităţile
terapeutice, deoarece bulbul de usturoi şi-a demonstrat eficacitatea în
infecţii în care antibioticele nu au dat rezultat. Proprietăţile terapeutice
ale usturoiului sunt foarte numeroase şi substanţele pe care acesta le conţine fortifică
sistemul imunitar şi alte sisteme din organism, care ajută la vindecarea
bolilor. Usturoiul proaspăt nu trebuie să lipsească din alimentaţie. Există
diverse preparate sau mâncăruri al căror gust este mult mai bun dacă este folosit
ca ingredient usturoiul. Ruşii cred foarte mult în puterea de vindecare a
usturoiului. Ei au o reţetă foarte veche: zdrobesc cinci căţei de usturoi şi îi
amestecă cu cinci linguriţe de miere. Pasta obţinută se ia pe parcursul unei
zile şi previne răceala sau alte boli virale. În bucătăria chineză, căţeii de
usturoi se consumă muraţi, iar francezii adoră supa de usturoi, numită le tourin. În ţările asiatice, frunzele
de usturoi sunt tocate şi prăjite cu ouă, carne sau cu alte legume. Şi la noi
este vestit mujdeiul de usturoi, nelipsit de lângă peşte sau puiul bine rumenit.
Usturoiul – un adevărat medicament
Natura ne-a pus la îndemână două legume încărcate cu vitamine, care deţin recordul binefacerii: usturoiul și ceapa. Proprietăţile
nutritive ale usturoiului şi
cepei sunt marcate în special de prezenţa unor importante
cantităţi de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu,
iod, calciu, siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, în Egiptul Antic se mâncau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri, usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice, cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos. Pe lângă virtuţile nutritive, aceste plante sunt apreciate și în tratarea unor boli cronice. Efectele se datorează celor 200 de substanţe active conţinute: vitamine, minerale, enzime, aminoacizi. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi, care au în structura lor sulf.
Principalul component al usturoiului
este alicina, o substanţă cu un puternic efect antibiotic. De asemenea, este demn de remarcat
şi conţinutul apreciabil în seleniu al usturoiului.
Efectele asupra aparatului cardiovascular constau
în combaterea tahicardiei şi a spasmelor arterelor coronariene, răspunzătoare de producerea crizelor de angină pectorală şi a infarctului de miocard, îmbunătăţind astfel performanţa cardiacă. Usturoiul previne,
de asemenea, formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.
Usturoiul este vermicid,
fortifiant, laxativ,
diuretic, antiseptic, bactericid, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor
(scade tensiunea arterială), antireumatismal, antiastmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic şi anti-carcinogen, fiind şi afrodiziac. Conţine vitaminele B1 şi C, precum şi
o serie de elemente ca: brom, cobalt, iod, magneziu, siliciu şi zinc.
Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată
a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente
metode de profilaxie şi tratament a arteriosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor şi contribuie în
acelaşi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate mare (HDL), care au un efect protector faţă de arterioscleroză. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din acest motiv, poate ameliora durerile de cap. Usturoiul este util
în pneumopatii şi datorită efectului antibiotic este indicat în
tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor. De asemenea, accelerează epitelizarea şi vindecarea rănilor.
Persoanele care consumă cantităţi însemnate de ceapă şi usturoi
prezintă un risc foarte scăzut
de apariţie a cancerului
gastric, de piele sau de
colon. Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie
iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotriva
căderii părului.
Sursa: http://stiri.acasa.ro/social-125/usturoiul-antibioticul-daruit-de-natura-101150.html
Sursa: http://stiri.acasa.ro/social-125/usturoiul-antibioticul-daruit-de-natura-101150.html
Adevarat,miroase dar are un efect benefic asupra hipertensiunii,infectiilor virale si-in cazul meu, al cirozei-!Il folosrsc de patru ani si la fibroscan am constatat aceasta!E adevarat ca fiecare organism, raspunde altfel la tratamente,dar o incercare, merita!
RăspundețiȘtergere