Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)

-->


MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL

Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a atras atenţia opiniei publice mondiale asupra unei probleme care a fost neglijată până acum. Este vorba despre interesul companiilor farmaceutice şi al celor „sponsorizaţi” de acestea în a promova anumite medicamente şi vaccinuri care aduc câştiguri colosale. Gravitatea fenomenului a făcut ca de la început să se manifeste o anumită reţinere: cum ar putea cineva să ne vândă medicamente care ne pot chiar îmbolnăvi şi omorî, numai ca să-i iasă bani? Într-adevăr, lucrurile păreau incredibile, însă evenimentele care s-au derulat în ultimul an, ca şi descoperirile făcute publice în mass-media au confirmat acest lucru: există o politică farmaceutică ce urmăreşte aşa ceva... În data de 7 august 2007 a apărut în cadrul rubricii La contra din ziarul spaniol La Vanguardia un interviu cu Sir Richard J. Roberts (laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1993 şi participant la Campus Excellence, ce reuneşte la Fuerteventura 14 laureaţi Nobel), sub titlul „Medicamentul care vindecă definitiv nu este rentabil”.


Richard J. Roberts este unul dintre cercetătorii consacraţi în domeniul biotehnologiilor.
- Ce model de cercetare vi se pare cel mai eficient, cel al Statelor Unite sau cel european?
- Evident că modelul american, la care participă în mod activ capitalul privat, este mult mai eficient. Puteţi lua ca exemplu progresul spectaculos al industriei informatice, unde capitalul privat este cel ce finanţează cercetarea de bază şi cea aplicată. În ceea ce priveşte industria sănătăţii însă... am rezerve...
- Vă ascult.
- Nu se poate ca cercetarea în domeniul sănătăţii umane să depindă numai de rentabilitatea economică. Ceea ce e bine din punctul de vedere al dividendelor nu e întotdeauna bine pentru oameni.
- Explicaţi-ne, vă rugăm.
- Industria farmaceutică vrea să fie bine cotată pe piața de capital.
- Ca orice altă industrie...
- Da, dar aceasta nu este orice altă industrie: aici vorbim de sănătatea noastră, de vieţile noastre, ale copiilor noştri şi ale altor milioane de fiinţe umane. Iar dacă te gândeşti doar la profit, nu te va mai preocupa să fii util oamenilor.
- De exemplu?
- Am dovezi că, în anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, care ar fi pus capăt cu totul anumitor boli...
- Şi de ce au renunţat la cercetări?
- Pentru că industria farmaceutică este interesată nu atât să te vindece, cât să-ți ia mai mulţi bani – aşa că cercetarea respectivă este deviată spre descoperirea de medicamente care nu vindecă întru totul, ci doar cronicizează boala şi te fac să simţi o îmbunătăţire care va dispărea din momentul în care nu mai iei medicamentul.
- Este o acuzaţie gravă.
- Ei bine, e un lucru obişnuit ca firmele din industria farmaceutică să fie interesate în linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a perpetua bolile cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decât cele care vindecă definitiv. Şi nu trebuie decât să urmăriţi analiza financiară din industria medicamentelor ca să verificaţi ceea ce spun.
- Adică există dividende care ucid...
- Da. De aceea vă spun că sănătatea nu poate fi o piaţă în plus și nu poate fi înţeleasă doar ca un mijloc de a face bani. Şi de aceea cred că în modelul european mixt, cu capital public şi privat, e mai greu să se propage acest tip de abuzuri.
- Un exemplu de astfel de abuzuri?
- S-a renunţat la cercetarea în domeniul antibioticelor, pentru că erau prea eficiente şi vindecau complet. Iar pentru că nu s-au produs noi antibiotice, microorganismele infecţioase au devenit rezistente, iar acum, tuberculoza, care fusese învinsă când eram eu copil, reapare: a ucis anul acesta peste un milion de oameni.
- Ne vorbiţi de „lumea a treia”?
- Acesta este un alt capitol trist: bolile din „lumea a treia” sunt prea puţin supuse cercetării, pentru că medicamentele care le-ar combate nu ar fi rentabile. Dar eu vă vorbesc de „lumea întâi”, a noastră: medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi din acest motiv nu se fac cercetări în acest domeniu.
- Politicienii nu intervin?
- Nu vă faceţi iluzii: în acest sistem, politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atât cât este nevoie pentru ca copiii lor să fie aleşi – iar, dacă nu sunt aleşi, să-i cumpere pe cei ce sunt aleşi.
- E foarte posibil să aveți dreptate.
- Pentru capital, există un singur interes: să se multiplice. Aproape toţi politicienii – şi ştiu ce vorbesc – depind cu neruşinare de acele multinaţionale farmaceutice care le finanţează campaniile. Restul sunt vorbe goale...


The Marketing of Madness
Are We All Insane? (RO)

Documentarul „Vânzarea nebuniei” dezvăluie marile afaceri care se derulează în industria medicamentelor psihotrope și veniturile uriașe, generate de parteneriatul dintre medicii psihiatri (inventatori de boli) și companiile farmaceutice (inventatoare de pilule), care împreună au creat o piață de desfacere enormă, cu un profit de sute de miliarde de dolari anual. Filmul, foarte bine documentat și argumentat, aduce dovezi incontestabile că psihiatria, așa cum este ea practicată astăzi, este o șarlatanie.

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *