E 951 - ASPARTAM
Aspartam este
denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful,
Equal-Measure etc. Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James
Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.
Codul
european pentru aspartam este E 951, şi este "înrudit" cu E 950
(acesulfam K), făcând parte din categoria îndulcitorilor chimici (artificiali).
Despre
"beneficiile" folosirii aspartamului s-a scris foarte mult. Revista
Nexus a acordat acestui subiect o deosebită atenţie: două numere (din oct. -
nov. 1995 şi dec. 1995 - ian.1996) au găzduit importante articole despre aspartam
şi ce se ascunde în spatele afacerii.
Aspartamul
este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa alimentară. Un
raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA) relevă
faptul că peste 75% din reacţiile adverse reclamate de aditivii sintetici se
datorează aspartamului! Multe dintre aceste reacţii sunt foarte serioase, printre
acestea fiind prezentă chiar moartea, după cum se relevă într-un raport al DHHS
(Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane) al SUA din 1994.
Iată doar
câteva din cele peste 90 de simptome documentate în raport: Spasme musculare,
probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire îngreunată, tahicardie, palpitaţii,
pierderea memoriei, pierderea auzului, ameţeli, dureri de cap, dureri
generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie,
respiraţie îngreunată, etc.
Cercetători
care studiază efectele aspartamului au arătat că acesta declanşează şi agravează
următoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroză multiplă, epilepsie, boala
Parkinson, sindromul Alzheimer, retard mintal, fibromialgie, diabet etc.
Aspartamul
este fabricat din trei substanţe chimice: acidul aspartic, fenilalanina şi
metanolul. În cartea Prescription for
Nutritional Healing, scrisă de James şi Phyllis Balch, aspartamul se află
pe lista denumită "Otrăvuri chimice". După cum veţi vedea, acesta
este adevărul.
Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte în care arată detaliat care sunt efectele distrugătoare ale aspartamului, folosind cca 500 de referinţe ştiinţifice. De asemenea, el arată şi distrugerile datorate glutamatului, aditiv care conţine 99% acid glutamic.
Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a publicat o carte în care arată detaliat care sunt efectele distrugătoare ale aspartamului, folosind cca 500 de referinţe ştiinţifice. De asemenea, el arată şi distrugerile datorate glutamatului, aditiv care conţine 99% acid glutamic.
Aspartatul şi
glutamatul sunt neurotransmiţători, adică facilitează transmiterea de
informaţii de la un neuron la altul. O cantitate prea mare de aspartat sau
glutamat va duce la distrugerea ireversibilă a unor neuroni, din cauza
unui influx excesiv de calciu în aceste celule. Acest "supliment" de
calciu pe care neuronul îl primeşte, va determina formarea de radicali liberi
în exces, care ucid celula. De aceea, aspartatul şi glutamatul sunt denumite
excitotoxine: stimulează celulele neuronale până le omoară!
Acidul
aspartic este un aminoacid. În forma sa liberă, el duce la creşterea nivelului
din sânge al aspartatului şi glutamatului. După consumarea unor produse care
conţin aspartam sau glutamat, creşte nivelul din sânge al acestor
neurotransmiţători, adevărate excitotoxine. Creierul primește astfel un nivel
excesiv de aspartat sau glutamat şi distrugerea neuronilor începe galopant, iar
marea majoritate a neuronilor din anumite zone din creier (peste 75%) sunt
morţi înainte de a apărea vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmaţii sunt
bine documentate şi demonstrate de dr. Russell Blaylock în cartea sa.
Câteva dintre
cele mai importante boli cronice agravate sau declanşate de excitotoxine ca
aspartamul şi glutamatul sunt: pierderea memoriei, scleroză multiplă, pierderea
auzului, demenţă, hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala Parkinson, Alzheimer,
epilepsie, dereglări hormonale.
Riscul este mult mărit pentru nou-născuţi, copii, femei însărcinate, bătrâni şi bolnavii cu probleme cronice de sănătate. Deşi, în general, FASEB (Federația societăţilor americane pentru o biologie experimentală) este de acord cu toate hotărârile FDA, în acest caz a declarat că "este mai prudent să se evite folosirea suplimentelor alimentare care conţin acid glutamic de către femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii."
Riscul este mult mărit pentru nou-născuţi, copii, femei însărcinate, bătrâni şi bolnavii cu probleme cronice de sănătate. Deşi, în general, FASEB (Federația societăţilor americane pentru o biologie experimentală) este de acord cu toate hotărârile FDA, în acest caz a declarat că "este mai prudent să se evite folosirea suplimentelor alimentare care conţin acid glutamic de către femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii."
Acidul
aspartic din aspartam are aceleaşi efecte nefaste ca şi acidul glutamic.
Dintre principalele efecte, amintim doar câteva: dureri de cap, greaţă, dureri
abdominale, oboseală accentuată (prin împiedicarea glucozei de a ajunge la
neuroni), insomnie, deficienţe de vedere, atacuri de panică, depresie, astm şi probleme
severe de respiraţie. Persoanele care au consumat aspartam s-au plâns cel mai
adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, după
numărul mare de cazuri.
Dr. Blaylock
nu este singurul medic celebru care apare în aceste cercetări. Printre cei care
au vorbit despre distrugerile cauzate de aspartam şi glutamat se numără şi dr.
Adrienne Samuels, psiholog specialist în cercetare. Un altul este Olney,
profesor în departamentul de psihiatrie de la Şcoala de Medicină din
Universitatea Washington. El este unul dintre cei mai faimoşi medici, o autoritate
în acest domeniu. El chiar a informat compania Searle în 1971 despre faptul că
acidul aspartic provoacă găuri în creierul cobailor folosiţi la experimentele
cu aspartam. Lista celor preocupaţi de efectele acestor excitotoxine este însă
mult prea mare, pentru a fi trecută aici.
Un alt
component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un aminoacid
care se găsește în mod natural în creier. Persoanele care suferă de
fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la un nivel
periculos de mare al fenilalaninei în creier, deseori mortal. S-a demonstrat că
prin consumul de carbohidrați asociat cu aspartam apare creșterea concentraţiei
de fenilalanină din creier, chiar şi la persoane care nu suferă de
fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele făcute până acum
demonstrează acest lucru cu prisosinţă. O dată cu mărirea nivelului de
fenilalanină din creier, concentraţia de serotonină va scădea foarte mult,
aceasta ducând la depresie şi alte probleme emoţionale grave. Chiar şi o
singură folosire a aspartamului duce la creşterea cantităţii de fenilalanină
din sânge. O poveste impresionantă despre consumul de aspartam a fost recent
publicată în Wednesday Journal, în
articolul "Un coşmar cu aspartam":
John Cook a
început să bea 6-8 răcoritoare dietetice în fiecare zi. Simptomele de început
au constat în pierderea memoriei şi dureri de cap frecvente. Mai mult, simţea
nevoia de şi mai multe răcoritoare dietetice. Starea de sănătate s-a deteriorat
aşa de mult, încât a ajuns la schimbări comportamentale radicale şi accese de
furie violente. Deşi nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sânge au arătat
un nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea
creierului şi funcţionarea anormală a sistemului nervos central. După ce a
renunţat complet la consumul de aspartam, starea lui de sănătate s-a ameliorat
spectaculos.
Blaylock
demonstrează că un nivel crescut de fenilalanină în creier duce până la urmă la
schizofrenie. De aceea, folosirea regulată a aspartamului a dus la creşterea
vânzărilor de Prozac, pentru a controla schizofrenia. Toate acestea, spre
bucuria marilor concerne farmaceutice, care au avut astfel un profit imens.
Ultimul
component al aspartamului este metanolul, o otravă mortală. Cu toţii
cunoaştem cazuri de alcoolici împătimiţi, care au consumat metanol, ajungând
orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat în intestinul subţire sub
acţiunea enzimei chimotripsină. Prin încălzirea aspartamului la o temperatură
mai mare de 30° Celsius (cazul fabricării de dulciuri dietetice - fără calorii
- pe bază de aspartam) metanolul este eliberat şi, deci, prezent ca atare în
alimentul respectiv. Odată ajuns în corp, metanolul de descompune în acid formic
şi formaldehidă, care este o neurotoxină mortală. Cercetările arată că
formaldehida este o otravă cumulativă, pentru că nu se mai elimină, odată
ajunsă în corp.
Simptomele
otrăvirii cu metanol includ migrene, ameţeală, greaţă, dezordini
gastrointestinale, slăbire, pierderea echilibrului, friguri, pierderi de
memorie, dereglări comportamentale etc.
Cele mai bine
cunoscute probleme cauzate de otrăvirea cu metanol sunt cele legate de
pierderea vederii, micşorarea câmpului vizual, vedere în ceaţă, distrugerea
retinei şi orbire. (Probabil că de aici vine numele gumei de mestecat ORBIT...
fără zahăr!).
Formaldehida
este o substanţă cancerigenă cunoscută care afectează ADN-ul și duce la
malformaţii congenitale. Din cauza lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult
mai neajutoraţi în faţa acestei toxine decât animalele. De aceea, testele cu
aspartam făcute pe animale nu reflectă realist pericolele pentru oameni:
acestea sunt mult mai mari!
Aşa cum a
arătat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din
Universitatea Statului Arizona, "nu există studii care să evalueze
efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrării metanolului, pe
oameni." El chiar a dat în judecată FDA cerând să interzică aspartamul,
cel puţin până la noi cercetări, afirmând că "odată ce aprobaţi
aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greşeala", aşa
cum a fost şi cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, "sau cu
Dumnezeu ştie ce alte substanţe care insultă constituţia umană cu aprobare
guvernamentală".
La puţin timp
după această intervenţie, comisarul FDA responsabil cu aspartamul - Arthur Hull
Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, după care a demisionat din FDA,
fiind angajat la compania Searle, cea care fabrică aspartamul! Nu este singurul nume care a
beneficiat de pe urma aprobării aspartamului. Donald Rusmfeld, cunoscută figură
din administrația Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv)
înainte de a-şi oferi serviciile guvernului...
În actul
"inconştient" din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca ingredient în
produsele alimentare preparate prin încălzire la mai mult de 30° Celsius! Este
vorba de celebrele - din păcate - dropsuri fără zahăr, cu zero calorii (Orbit,
Golia, Cool Mint etc.) și toată gama de produse dietetice de patiserie și
cofetărie.
Şi totuşi, de
ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:
1. Lipsa de interes din partea populaţiei. Bolile şi accidentele provocate de aspartam nu apar în ziare, aşa cum este reflectat un accident aviatic în mass-media.
1. Lipsa de interes din partea populaţiei. Bolile şi accidentele provocate de aspartam nu apar în ziare, aşa cum este reflectat un accident aviatic în mass-media.
2.
Majoritatea oamenilor nu-și asociază simptomele cu folosirea aspartamului.
Pentru că, odată ce omul şi-a distrus o parte importantă a neuronilor şi a
ajuns la o boală cronică, nu poate nici măcar să se gândească să asocieze boala
lui cu aspartamul.
Modul în care
a fost aprobat aspartamul este o lecţie despre cum companiile chimice şi farmaceutice
manipulează agenţiile guvernamentale ca FDA, mituiesc organizaţii
non-guvernamentale ca Asociaţia Dietetică Americană, şi inundă comunitatea
ştiinţifică cu studii fraudate, sponsorizate de industria beneficiară
(fabricanţii de aspartam).
Erik
Millstone, cercetător la Science Policy Research Unit de la Universitatea
Sussex a adunat sute de pagini de probe obţinute prin Legea de libertate a
informației (23) din SUA arătând că:
1. Testele de
laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse;
2. Tumorile
cerebrale au fost "eliminate" de pe cobai iar animalele care au murit
au fost înregistrate ca fiind "bine mersi" în înregistrările de
laborator;
3. FDA a fost
"alimentată" cu declaraţii false şi eronate;
4. Cei doi
procurori desemnaţi pentru a aduce în faţa instanţei fabricantul de aspartam
pentru fraudă informaţională au fost angajaţi imediat de fabricant, pentru a nu-şi
duce la îndeplinire misiunea;
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii ştiinţifice, care a cercetat cazul aspartamului, iar la scurt timp după aprobarea lui, i s-a oferit un post în firma care răspundea de relaţiile publice ale companiei producătoare, Searle;
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii ştiinţifice, care a cercetat cazul aspartamului, iar la scurt timp după aprobarea lui, i s-a oferit un post în firma care răspundea de relaţiile publice ale companiei producătoare, Searle;
6. În
ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donaţie de 75.000
dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizaţii
"independente" au beneficiat de mari sume de bani din partea
fabricanţilor de aspartam. Asociaţia mai sus-amintită a primit bani de la
NutraSweet şi pentru a organiza o şcoală de bucătari în Chicago (pentru a-i
învăţa cum să folosească aspartamul în preparate culinare);
7. Un
cercetător independent din New England, care a demonstrat pericolele consumului
de aspartam, este acum consultant la compania Monsanto (soră cu Searle). Un alt
cercetător din sud-estul SUA a mărturisit despre pericolele aspartamului asupra
copiilor. Un reporter de investigații a descoperit că i s-a spus să-şi
"ţină gura", dacă vrea să nu-şi piardă sponsorizarea din partea unui
producător de răcoritoare dietetice, care este membru în asociaţia NutraSweet.
Aspartamul
este vândut în peste 80 de ţări din lume! El poate fi găsit în: mic-dejun
instant, gume de mestecat fără zahăr (Orbit, Winterfresh, Airwaves...),
cereale, dropsuri fără zahăr, băuturi răcoritoare, îngheţată, gelatină, sucuri
de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), băuturi carbogazoase, îndulcitori alimentari, cafea instant, iaurt
etc. Aspartam a
fost găsit şi în produse care nu menţionau acest lucru pe etichetă. De
asemenea, suplimentele alimentare şi tabletele de multivitamine (Centrum, Alka
Seltzer, Supradyne, Sandoz) conţin aspartam.
Andrei Comănescu
Andrei Comănescu
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.