Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)

-->


FAHRENHEIT 9/11

Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu un bogat trecut de luptă sindicalistă. A urmat o şcoală catolică privată, a abandonat după un an Universitatea din Michigan pentru a lucra la uzina Buick, lucrând apoi, în diverse redacţii de ziare liberale locale. Prin câștigarea unui proces de concediere ilegală intentat ziarului „Mother Jones”, Moore a obţinut 58.000 dolari. Din aceşti bani, şi-a finanţat în 1998 producţia primului său film documentar „Roger and Me”, care descrie viaţa în orășelul Flint după ce General Motors şi-a mutat uzinele în Mexic. Au urmat o serie de filme documentare de lung metraj, purtând marca vădit personală a lui Michael Moore: „Bowling for Columbine” în 2002 (despre deținerea legală de arme în SUA), „Fahrenheit 9/11” în 2004 (film anti-Bush despre evenimentele de la 11 septembrie 2001), „Sicko” în 2007 (peliculă care critică sistemul american de sănătate şi industria farmaceutică) şi, în fine, „Capitalism: A Love Story” în 2009 (care reflectă punctul de vedere al lui Moore privind criza financiară şi economia americană din perioada de tranziţie de la administraţia Bush la administraţia Obama). În aprilie 2008, Moore l-a susţinut pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale, iar în decembrie 2010 l-a sprijinit public pe controversatul Julian Assange, fondatorul Wikileaks, aflat în custodie britanică. Din 1990, Moore este căsătorit cu producătoarea Kathleen Glynn şi locuieşte în Traverse City, Michigan.

Fahrenheit 9/11, film produs și regizat de Michael Moore, prezintă o perspectivă critică asupra administrației lui George W. Bush, a războiului împotriva terorismului și a felului în care a fost prezentat acesta în mass-media americană. Documentarul a fost lansat în anul 2004, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, regizorul sperând că filmul ar putea convinge electoratul american să-l susțină pe contracandidatul lui George W. Bush, democratul John Kerry. Dar, deşi filmul a avut un mare succes de public, iar Moore a fost mult lăudat îndeosebi de criticii şi publicul european care se opuneau sau antipatizau deschis politica de război a lui Bush, acest remarcabil documentar nu a reuşit să încline balanţa alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie 2004 în favoarea candidatului democrat. Bush a câștigat un al doilea mandat prezidențial, iar „Fahrenheit 9/11” a încasat 119 milioane $ numai în SUA și a fost premiat cu un Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes, devenind cel mai de succes documentar din toate timpurile.
Documentarele scrise şi regizate de Michael Moore sunt filme de montaj, care transmit un anume mesaj politic și nasc controverse. „Fahrenheit 9/11” a generat discuții aprinse, dat fiind subiectul fierbinte şi atacul vehement. Michael Moore susţine în film că preşedintele Bush, în scopul obţinerii unor uriaşe profituri petroliere pentru el şi cei apropiaţi familiei sale, a folosit atacurile teroriste din 11 septembrie drept pretext pentru a declanşa războaie nejustificate în Afganistan şi Irak, în complicitate cu familia regală saudită şi chiar cu Bin Laden, dar şi pentru a putea promova legea „Patriot Act” (lege care permite agenţilor FBI accesul fără mandat la informaţii personale despre cetăţeni). Deși Moore respinge eticheta de activist politic, toate filmele, cărţile și apariţiile publice îi exprimă poziţiile politice; şi toate arată, potrivit Associated Press, „un înflăcărat populism de stânga”. 
În anul 2005, după scandalul provocat de „Fahrenheit 9/11” şi după premiul de la Cannes, Michael Moore a fost nominalizat printre primele 100 cele mai influente personalităţi din lume, ceea ce demonstrează puterea de convingere a filmelor sale.



-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *