Muzeul oului - comuna Vama - Bucovina (slideshow)

-->

MUZEUL OULUI

Comuna Vama – Bucovina

„OUL... maica tuturor formelor”. Constantin Brâncuși

La Vama, în inima Bucovinei, există Muzeul Oului, unde veți descoperi cea mai mare colecție de ouă din România și una dintre cele mai importante din Europa. Este situat nu departe de mânăstirile Voroneț, Moldovița sau Sucevița, de pârtia de schi „Șoimul” - Gura Humorului, de salina Cacica, de Vatra Dornei și de alte obiective turistice. Dacă ajungeți vreodată pe meleagurile Bucovinei, nu-l ratați! Muzeul este un obiectiv important pentru descoperirea tradițiilor zonei, și anume meșteșugul încondeierii ouălor, iar faima lui a făcut deja înconjurul lumii. Profesoara Letiția Orșivschi vă va explica semnificația simbolurilor bucovinene, iar în cadrul atelierului vă veți putea încerca și dumneavoastră talentul.


Muzeul Oului este un muzeu inedit și cuprinde peste 3.000 de ouă din toată lumea, lucrate în tehnici diferite și pe diferite tipuri de suport: ouă naturale, lemn, ceramică, porțelan, piatră, sticlă.  Letiția Orșivschi, artist internațional, le-a adunat în 12 ani de participări la expoziții și saloane internaționale. În cele 22 de vitrine ouăle sunt expuse pe două secțiuni: ouă din Bucovina și ouă din toată lumea. În colecție există și ouă rare, ca cele de emu (struț australian), broască țestoasă, crocodil sau flamingo, dar și ouă de dimensiuni mici, ca cele de potârniche, vrabie sau porumbel.
 
 

Una din vitrine este dedicată exclusiv ouălor încondeiate cu motive vechi, bucovinene, care reprezintă colecția familiei și au o vechime de peste 60 de ani. Colecția internațională conține ouă perforate din Cehia, ouă zgâriate din Germania, ouă din Slovacia cu paie sau fire metalice aplicate. Porțelanul englezesc în formă de ou, măștile venețiene și simbolurile austriece sunt adevărate opere de artă. Grecii folosesc motive religioase pe coajă naturală de ou, iar rușii pictează icoane pe ouă de lemn. Tehnica emailului este tradițională în Cașmirul pakistanez, iar cultul elefantului se regăsește pe ouăle din India. Acuarela pe sticlă, porțelan și jad din China, măștile din Bali pentru alungarea duhurilor rele, ouăle de broască țestoasă din Vietnam și cele are artiștilor japonezi completează exponatele provenind din zona Asiei. În colecție mai există și ouă din zona Americii Latine și chiar din Australia, lucrate de aborigeni. În câteva vitrine, ouăle sunt aranjate pe teme: motive florale, motive religioase, ouă perforate, jocuri de alb și negru, ouă din piatră șlefuită, ouă de porțelan.

Localizare geografică: În centrul Județului Suceava, între Câmpulung Moldovenesc (15 km) și Gura Humorului (16 km), pe E 576.
Date de contact: Prof. Letiția Orșivschi Heiser, e-mail: letitia_orsivschi@yahoo.com sau hletitia@gmail.com 
tel. 0745869529 sau 0230239212.


Letiția Orșivschi Heiser este profesor de artă textilă și decorativă, membră a Asociației Creatorilor Populari și a Academiei Artelor Tradiționale din România. Este singurul artist încondeietor român recunoscut la nivel internațional. Este membră a Asociației Internaționale a Artiștilor Decoratori cu sediul la Fribourg - Elveția și, din 1988, reprezentanta României la expoziții internaționale de ouă decorate. Letiția Orșivschi, colaborator al Muzeului Țăranului Român și a Facultății de Textile Iași, deține numeroase și importante premii și distincții.






-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *