-->
ADEVĂRUL DESPRE ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC
OMG – organisme modificate genetic. Acestea pot fi
plante, animale, bacterii, drojdii, mucegaiuri, care sunt modificate prin
intermediul ingineriei genetice. Corespondentul termenului în limba engleză
este GMO – genetically modified organisms.
Riscurile folosirii alimentelor modificate genetic
Alterarea calității nutriționale
a alimentelor, ceea
ce va duce la diferențe între alimentele tradiționale și cele obținute din organisme modificate genetic.
O precauție suplimentară e necesară în ceea ce privește OMG în
alimentația copiilor.
Potențială toxicitate: prin modificare genetică, produsele alimentare care conțin
în mod natural anumite substanțe cu caracter toxic își pot mări acest potențial.
Transfer neintenționat de gene
la plantele sălbatice: plantele transgenice cu rezistență mare la insecticide și erbicide se pot
poleniza cu speciile sălbatice și pot crea ierburi greu de eradicat în câmpul
relativ redus al fermelor mici, care sunt înconjurate de floră spontană.
Potențială alergenitate: produsele alimentare modificate genetic care conțin
alergeni, cum ar fi proteinele din arahide, grâu, ouă, lapte, alune, legume,
crustacee, pește, moluște etc. pot provoca reacții negative la consumatorii
susceptibili la această afecțiune.
Rezistență la antibiotice: la producerea OMG sunt folosiți adesea markeri
(gene) prin intermediul cărora se stabilește reproductivitatea rezistenței la
antibiotice a recoltelor ce servesc la hrănirea oamenilor și animalelor. Genele
marker se pot fi transfera la microorganismele ce populează tractul
intestinal la oamenii și animalele care consuma alimentele, respectiv
furajele modificate genetic. Aceasta duc la creșterea rezistenței la
antibiotice a microorganismelor și implicit la slăbirea a stării de sănătate a populației.
Sfaturi pentru sănătate
Evitați consumul alimentelor care conțin ingrediente
modificate genetic. Deși acestea sunt mai mari, se alterează mai greu, arată
mai frumoase și, implicit, mai „sănătoase”. În spatele aspectului aproape
perfect, se ascund adevărați inamici ai sănătății noastre.
Citiți cu atenție etichetele produselor. Dacă găsiți mențiuni
de tipul: „Acest produs conține organisme modificate genetic” sau „amidon
modificat din porumb”, renunțați la produs în favoarea altuia, care nu conține
astfel de ingrediente.
Orice eticheta are între 4
și 5 cifre:
- Dacă produsul are 4 cifre (de ex. 4021), înseamnă că
a fost crescut într-un mediu normal, dar nu BIO. Cu toate acestea, produsul NU
a fost modificat genetic.
- Dacă produsul are 5 cifre iar prima cifră este 9 (de
ex. 96584), înseamnă că este BIO.
- Dacă produsul este format din 5 cifre iar prima
cifra este 8 (de ex. 86584), înseamnă că a fost modificat genetic.
Lista principalelor alimente modificate genetic
1. Porumbul -
a fost modificat să-şi dezvolte propriul insecticid. Corporația Monsanto, cel
mai mare producător de OMG la nivel mondial, a recunoscut că în SUA jumătate
din culturile de porumb sunt modificate genetic. În urma experiențelor de
laborator, cercetătorii au observat că șoarecii hrăniţi cu porumb modificat
genetic au probleme de reproducere şi fertilitate.
2. Soia -
modificată să reziste la erbicide. Hamsterii hrăniţi cu soia OMG au probleme de
înmulţire şi o rată ridicată a mortalităţii.
3. Bumbacul -
proiectat să reziste erbicidărilor. Mii de fermieri indieni au suferit
afecţiuni ale pielii după expunerea la vata de bumbac OMG.
4. Papaya – o varietate rezistentă la un virus
a fost introdusă în Hawaii în 1999.
5. Orezul -
modificat genetic să conţină o mare cantitate de vitamina A. Se pare că există
şi o varietate ce conţine gene umane, care e cultivată pe teritoriul Statelor
Unite.
6. Roşiile -
au fost modificate pentru păstrare mai îndelungată pe rafturi. Într-un test
vizând siguranţa roşiilor OMG, unele animale au murit la câteva săptămâni de la
ingerarea unor astfel de tomate. Urmăriți acest video de 3 minute ca să vedeți ce n-ați mai văzut: o roșie autogerminantă!
7. Rapiţa -
uleiul de rapiţă se foloseşte la producerea de ulei comestibil şi margarină. Atenție!
Şi mierea poate fi produsă din flori de rapiţă modificată genetic.
8. Produsele din lapte -
s-a stabilit că 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite sunt injectate
cu hormon de creştere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest
hormon, creat tot de Monsanto, determină vacile să-şi sporească producţia de
lapte cu 15%. Laptele provenit de la aceste vaci conţine un nivel ridicat de
IGF-1 (Insulin Growth Factors – factori de creştere insulinici). Prin consumul
de lapte de la aceste vaci oamenii au căpătat de asemenea IGF-1 în organismul
lor. În acest sens, cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea, arătând că
nivelurile sporite de IGF-1 în corpul uman sunt asociate cu cancerele de colon
şi de sân.
9. Cartofii -
în organismul şoarecilor hrăniţi cu cartofi modificaţi cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost identificate
toxine.
10. Mazărea -
identificată ca fiind cauza scăderii imunității organismului la şoareci şi
posibil la om.
Prin urmare, alegeți cu precădere produsele bio sau
românești tradiționale și cumpărați-vă legumele și fructele de la țăranii
noștri.
Viitorul
alimentației (The Future of Food)
Brevet pentru
un porc (Patent for a Pig)
-->
O postare buna. Recunosc ca m-am gandit cu ceva timp in urma la o astfel de postare, cand aveam nevoie de cateva informatii pentru un proiect.
RăspundețiȘtergereAcum nu-mi doresc decat timp liber sa pot viziona documentarele.