Conspirația universitară - documentar (RO)

-->

 CONSPIRAȚIA UNIVERSITARĂ

Înainte de vizionarea documentarului, vă propunem să citiți discursul de absolvire al unei şefe de promoţie din Statele Unite, pe nume Erica Goldson. O analiză curajoasă, în care ea critică sistemul american de învăţământ. Situația descrisă de Erica se potrivește aproape perfect și sistemului de învăţământ românesc, așadar, în mod sigur, mulți dintre voi vă veți regăsi în acest discurs.


DISCURSUL ERICĂI

Iată poveste a unui tânăr student Zen, care şi-a întrebat profesorul: Dacă muncesc din greu şi cu sârguinţă, cât timp îmi va lua să găsesc calea Zen? Maestrul s-a gândit puțin şi i-a răspuns: 10 ani. Atunci învăţăcelul a răspuns: Dar dacă muncesc foarte mult şi mă străduiesc să învăţ repede, cât ar dura? Păi, 20 de ani a răspuns maestrul. Şi dacă muncesc foarte, foarte mult pentru asta? 30 de ani, i-a răspuns din nou. Dar nu înţeleg, a mărturisit dezamăgit studentul. De fiecare dată când spun că voi munci mai mult, tu spui că va dura mai mult. De ce? Răspunsul maestrului: Când ai un ochi fixat pe o țintă, vezi numai cu un ochi.

Aceasta este dilema cu care m-am întâlnit în sistemul de educaţie american. Suntem atât de concentraţi pe obiectiv, indiferent dacă acesta este promovarea unui examen, sau a fi şef de promoţie. Dar aşa, nu învăţăm cu adevărat. Facem tot posibilul pentru a ne atinge obiectivul. Probabil unii dintre voi gândesc: De vreme ce promovezi un examen, sau devii şef de promoţie, nu înseamnă că ai învăţat ceva? Da, ai învăţat ceva, dar nu tot ceea ce-ai fi putut. Probabil ai învăţat cum să memorezi nume, locuri sau date istorice, pentru ca mai târziu să le uiţi, ca să-ţi eliberezi mintea pentru examenul următor. Şcoala nu este tot ceea ce ar putea fi. Deocamdată, e un loc în care majoritatea oamenilor ajung la concluzia că obiectivul lor este de a absolvi cât mai repede posibil. Acum îmi ating şi eu acest obiectiv. Voi absolvi. Ar trebui să consider absolvirea o experienţă frumoasă, mai ales fiind prima din generaţie. Cu toate acestea, retrospectiv, nu pot spune că sunt mai inteligentă decât colegii mei. Pot mărturisi că sunt cel mai bun la a face ceea ce mi se spune şi la a mă integra în sistem. Totuşi, sunt aici, în faţa voastră, şi se presupune că ar trebui să fiu mândră pentru că am terminat această perioadă de îndoctrinare. În toamnă, mă voi îndrepta spre următoarea etapă, spre ceea ce se aşteaptă de la mine, pentru a primi un act care atestă că sunt aptă de muncă.

Dar eu sunt o fiinţă umană, o persoană care gândeşte, o aventurieră – şi nu un muncitor. Un muncitor este cineva încătuşat în repetiţie – un sclav al sistemului creat înaintea lui. Iar acum, am demonstrat că sunt cel mai bun astfel de sclav. Am făcut ceea ce mi s-a spus la modul extrem. În timp ce ceilalţi stăteau în clasă şi mâzgăleau pentru a deveni apoi mari artişti, eu stăteam în clasă pentru a lua notiţe şi pentru a lua note mari la examene. În timp ce alţii veneau la şcoală fără temele făcute pentru că citiseră despre lucrurile care-i interesau, eu n-am ratat nici o temă. În timp ce alţii creau muzică şi scriau versuri, eu făceam muncă suplimentară, deşi niciodată n-aş fi avut nevoie. Prin urmare, mă întreb, de ce am acceptat această poziţie, de şefă de promoţie? Da, am meritat-o, dar ce va deveni această poziţie? Când voi termina educaţia instituţionalizată, voi avea succes sau voi fi pierdută pentru totdeauna? N-am idee de ceea ce vreau să fac în viaţă; n-am pasiuni, deoarece am abordat fiecare materie la fel şi am excelat la fiecare doar pentru a excela, nu pentru a învăţa. Şi, sinceră să fiu, acum sunt speriată.

John Taylor Gatto, un profesor pensionat şi un activ critic al şcolii obligatorii spunea: Putem încuraja cele mai bune calităţi ale tinereţii – curiozitate, aventură, curaj, o înţelegere cuprinzătoare a lucrurilor – printr-o mai mare flexibilitate a timpului, prin transformarea copiilor în adulţi competenţi şi prin acordarea fiecărui student  a autonomiei de care are nevoie pentru a-şi asuma anumite riscuri. Dar noi nu facem asta. Între aceşti pereţi de zgură, se aşteaptă de la noi să fim toţi la fel. Suntem învăţaţi să trecem cu brio un test standardizat, iar cei care aleg altă cale şi văd lumina prin alt fel de lentile sunt consideraţi fără valoare şi priviţi cu dispreţ.

H.L. Mencken a scris în The American Mercury, în aprilie 1924, că obiectivul educaţiei publice nu este de „a-i umple pe tineri cu cunoştinţe, ci de a le trezi inteligenţa”. Aceasta este o minciună. Obiectivul real al învățământului este de a aduce cât mai mulţi indivizi la acelaşi nivel de siguranţă, de a perpetua şi pregăti o cetăţenie standardizată, de a răpune originalitatea şi ideile contrare. Acesta este obiectivul în Statele Unite ale Americii. Pentru a ilustra această idee, am să mă folosesc de „gândirea critică”. Sper că nu vă deranjează acest lucru... A gândi înseamnă a procesa informaţia pentru a-ți forma o opinie. Dar, dacă nu suntem critici când procesăm informaţia, gândim cu adevărat? Sau pur şi simplu acceptăm alte opinii ca fiind adevărul? Acest lucru mi s-a întâmplat şi mie, şi aş fi fost condamnată dacă n-ar fi fost întâlnirea cu o profesoară de limba engleză din clasa a X-a, Donna Bryan, care mi-a permis să-mi deschid mintea şi să pun întrebări, înainte de a accepta doctrina de manual. Acum sunt luminată, dar mintea mea e încă neputincioasă. 

Trebuie să mă abţin a-mi reaminti mereu cât de deranjat mintal e acest loc, care la suprafaţă pare atât de sănătos... Iată-mă acum într-o lume condusă prin frică, o lume care înlătură unicitatea ce se ascunde în fiecare dintre noi, o lume în care putem fie să acceptăm nonsensul inuman al corporatismului şi materialismului, fie să insistăm pentru schimbare. Nu suntem deloc animaţi de acest sistem educaţional care, într-un mod clandestin ne pregăteşte pentru locuri de muncă automată, pentru o muncă de sclav, făcută fără pasiunea realizărilor semnificative. Nu avem prea multe opțiuni în viaţă când banii sunt forţa motivaţională. Forţa noastră motivaţională ar trebui să fie pasiunea, dar ea este pierdută în momentul în care păşim într-un sistem care ne informează, în loc să ne formeze. Noi suntem mai mult decât niște minți robotice, pregătite să reproducă lucruri învăţate la şcoală. Fiecare dintre noi e deosebit, fiecare om de pe această planetă e unic. Prin urmare, n-ar fi mai bine să ne folosim minţile pentru a inova, în loc de a memora, pentru a crea, în loc de a repeta, pentru a medita, în loc de sta nemișcat? Nu suntem aici doar pentru a obţine un titlu, pentru ca apoi să obţinem un job, pentru ca apoi să primim recompense din ce în ce mai substanțiale. Suntem aici din mult mai multe rațiuni.

Cel mai trist lucru e că majoritatea studenţilor nu au șansa de a reflecta, aşa cum am avut eu. Ei sunt trecuţi prin aceleaşi tehnici de spălare a creierului, pentru a crea forţă de muncă docilă, la dispoziţia marilor corporaţii sau a guvernului. Și, ceea ce e mai rău, ei nici măcar nu realizează acest lucru. Nu voi putea niciodată să dau înapoi aceşti 18 ani. Nu pot fugi într-o altă ţară cu un sistem educaţional care are rolul de a lumina, şi nu de a crea răspunsuri automate. Această parte a vieţii mele s-a terminat şi vreau să mă asigur că nici un alt copil nu va avea potenţialul distrus de puteri care vor să-l exploateze şi să-l controleze. Suntem fiinţe umane: gânditori, visători, exploratori, artişti, scriitori, ingineri. Suntem tot ceea ce vrem să fim – dar numai dacă avem un sistem educaţional care să ne sprijine, în loc să ne împiedice. Un copac creşte, dar numai dacă rădăcinilor lui li se asigură o bază solidă.

Voi, cei care trebuie să continuați să stați în bănci şi să dați randament ideologiilor autoritare ale celor care vă instruiesc, nu trebuie să fiţi mâhniţi. Aveţi încă șansa de a vă afirma, de a pune întrebări, de a fi critici şi de a vă crea propria perspectivă. Cereţi un cadru care să vă ofere dezvoltarea capacităţilor intelectuale, care să vă permită să vă deschideţi orizonturile, în loc să le îngusteze. Cereţi ca orele să devină interesante. Educaţia un o instrument excelent, dacă e folosită aşa cum trebuie, dar concentraţi-vă mai mult pe a învăţa, decât pe a obţine note bune.

Pentru aceia dintre voi care lucrează deja în sistemul pe care eu îl condamn, intenţia mea nu e de a insulta. Eu îmi propun să vă motivez. Aveţi puterea de a schimba defectele sistemului. Ştiu că nu aţi devenit profesori pentru a privi studenţi plictisiţi. Nu mai acceptaţi autoritatea care vă dictează ce să predaţi și cum să predaţi şi care vă amenință cu sancțiuni dacă nu vă conformaţi. Este în joc potenţialul nostru.

Pentru aceia dintre voi care acum părăsesc această instituţie, vă spun să nu uitaţi ce se întâmpla în aceste clase. Nu-i abandonaţi pe cei care vin după voi. Noi suntem noul viitor şi nu vom permite tradiţiei să persiste. Vom dărâma aceste ziduri ale corupţiei pentru a permite unei grădini a cunoaşterii să se dezvolte în America. Odată ce vom fi educaţi aşa cum trebuie, vom avea puterea de a face orice, şi vom folosi această putere doar pentru bine, deoarece vom fi cultivaţi şi înţelepţi. Nu vom accepta orice, aşa cum ni se dă. Vom pune întrebări şi vom cere adevărul.

Nu mă aflu acum în faţa voastră ca şefă de promoţie. Am fost modelată de mediul în care am trăit, de colegii mei, care se află aici şi mă privesc. N-aş fi reuşit acest lucru fără voi. Fiecare dintre voi m-a făcut persoana care sunt astăzi. Voi aţi fost concurenţa mea şi, în acelaşi timp, coloana mea vertebrală. În acest fel, suntem cu toţii şefi de promoţie.

Acum îmi iau adio de la această instituţie, de la cei ce o îngrijesc, de la cei ce stau alături de mine şi în spatele meu, dar sper ca acest adio să fie mai mult un la revedere, până în momentul în care ne vom reîntâlni cu toții în această mişcare pedagogică. Dar mai întâi să ne luăm acele foi de hârtie care ne spun că suntem destul de deştepţi să facem asta!


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde) 
 
 Conspirația universitară (College Conspiracy) (RO)


-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • Dacă Luna n-ar exista... - documentar + eBook
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> DACĂ LUNA N-AR EXISTA... Imaginaţi-vă lumea noastră răvăşită de uragane, cu temperaturi variind de la căldură înăbuşitoare la îngheţ. Ziua ar dura numai 6 ore, iar viaţa ar lua…
  • Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință
    02.01.2022 - 0 Comments
    Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Crema de față – un must-have al rutinei de beauty
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crema de față – un must-have al rutinei de beauty   Fața are nevoie de o îngrijire specială, fiind una dintre cele…
  • Unde e roșia românească? + VIDEO
    06.06.2013 - 2 Comments
    --> TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA Dr. Călin Mărginean Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof,…
  • Fenomene atmosferice spectaculoase + VIDEO + slideshow
    24.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • 9/11 - Morți misterioase + documentar (RO)
    11.09.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9/11 – MORȚI MISTERIOASE Foarte mulți martori ai evenimentelor din 11 septembrie 2001 au murit în mod misterios. Lucrul pe…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • 7 lucruri pe care femeia ta nu le spune, dar pe care vrea să le știi
    01.07.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doamnelor și domnișoarelor, cred că sunteți extraordinare, dar, să nu mă înțelegeți greșit, a vă înțelege este echivalent cu a înțelege un…
  • Alimentația în tratarea bolii canceroase
    15.08.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA ÎN TRATAREA BOLII CANCEROASE Hrana joacă un rol esenţial în tratarea cancerului. Alimentaţia ideală al fi: 55% glucide,…
  • Măceșele - campioanele României la vitamina C
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C Sunt cunoscute ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră…
  • Cel mai frumos cal din lume + VIDEO
    25.01.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9725181357"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CEL MAI FRUMOS CAL DIN LUME Cel mai frumos și…
  • Medicina alopată și imaginea confuză a microbilor
    23.09.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICINA ALOPATĂ ŞI IMAGINEA CONFUZĂ A MICROBILOR Acolo unde este viaţă, sunt şi microbi. Robinson Verner, bacteriolog Oamenii sunt…
  • Serviciul Secret al Statelor Unite în slujba președintelui
    21.01.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERVICIUL SECRET AL STATELOR UNITE  ÎN SLUJBA PREŞEDINTELUI Un jurnalist a reușit să pătrundă pentru prima oară dincolo de…
  • Rețete culinare - Bucătărie internațională - SOSURI
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> Bucătărie internațională - SOSURI -->
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • Câștigătorii premiilor Comedy Wildlife Photography 2021 + FOTO
    18.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O imagine a unei maimuțe cu o expresie dureroasă a câștigat premiul general la ediția din acest an a premiilor Comedy Wildlife…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Postul - un miracol - eBook
    06.04.2012 - 2 Comments
    --> POSTUL - UN MIRACOL  A posti înseamnă a te abține de la mâncărurile de frupt (de origine animală) pentru un anumit timp. Există diverse motivații pentru a ține post, dar cele mai…
  • 11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”
    10.11.2021 - 0 Comments
    Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • Vaccinările multiple scad imunitatea organismului + VIDEO (RO)
    12.01.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINĂRILE MULTIPLE SCAD IMUNITATEA ORGANISMULUI Atunci când permitem Statului să impună decizii medicale în privinţa…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • Fabrica de E-uri + VIDEO
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> FABRICA DE E-URI Area 51 a industriei alimentare din România Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi! Ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este…
  • Factorul sionist - eBook + documentar (RO)
    03.10.2016 - 1 Comments
    FACTORUL SIONIST  INFLUENȚA IUDAICĂ ASUPRA ISTORIEI SECOLULUI XX   Ivor Benson a fost, ca şi Douglas Reed, un jurnalist britanic participant la evenimentele care au…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Dale Carnegie - Arta de a fi convingător
    03.11.2012 - 0 Comments
    --> ARTA DE A FI CONVINGĂTOR – CHEIA SUCCESULUI ÎN ORICE – Fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie Aproape în fiecare vară mă duc la pescuit pe lacul Maine.…
  • Povestea unei inventatoare de la Hollywood
    09.11.2013 - 0 Comments
    --> POVESTEA UNEI INVENTATOARE DE LA HOLLYWOOD - HEDY LAMARR - Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea actriței hollywoodiene Hedy Lamarr, celebră la vremea…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Lăcomia pierde omenia + VIDEO (RO)
    05.06.2017 - 9 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LĂCOMIA PIERDE OMENIA Pământul are suficient pentru nevoile omului, dar nu și pentru lăcomia lui. Mahatma Gandhi Lăcomia este…
  • 25 cele mai bune anti-glume
    04.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Un cal intră într-un bar. Mai mulți oameni s-au ridicat și au plecat deoarece au reperat potențialul pericol al acestei situații.2. Mă-ta…
  • Știința creării propriei realități + VIDEO
    18.05.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CREĂRII PROPRIEI REALITĂŢI În 1633, un bătrân astronom italian, Galileo Galilei, se afla în faţa Inchiziţiei, judecat, găsit vinovat de erezie şi condamnat să-şi…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • Codul etic al amerindienilor
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CODUL ETIC AL AMERINDIENILOR - Trezeşte-te împreună cu Soarele şi fă-ţi rugăciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Rețete culinare - Pui cu smântână și piper
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUI CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER Ingrediente - piept de pui - o ceapă mică - o cană de smântână dulce - două linguri de piper verde - o…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *